Hlavní navigace

Vu+ SOLO 4K: špičkový linuxový Ultra HD přijímač s barevným displejem i integrovanou Wi-Fi

11. 11. 2015
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

V říjnu se začal v Evropě i u nás prodávat přijímač s podporou kodeku H.265 HEVC, na který čekalo mnoho satelitních nadšenců a příznivců. Je to přelomový okamžik přinášející zkvalitnění obrazové kvality.

(Nejen) satelitní Ultra HD box konečně přichází

Jihokorejský výrobce Marusys zkrátka „jede“. Jeho nový Ultra HD 4K přijímač umožňuje zpracovat nejen 4× vyšší rozlišení obrazu, ale i větší gradaci barev. Zlepšená kvalita obrazu vysílaného v Ultra HD 2160p (3840 × 2160 bodů) se kladně projeví i na televizorech, které pracují „pouze“ v rozlišení Full HD1080i/p (1920 × 1080 bodů). Satelitní přijímač dokáže tento formát přepočítat i pro toto nižší rozlišení. Nemusíme si tedy hned kupovat 4K televizor. Na satelitech se již začínají vysílat první demo smyčky v tomto formátu a objevily se již také první programy (Insight UHD, Fashion 4K, pearl.tv 4K, …). O přehled televizorů alespoň s kodekem HEVC na našem trhu se pokusil Bohumil Herwig v tomto článku. Pro filmovou distribuci je již natočeno značné množství filmů, a tak není daleko doba, kdy některý poskytovatel začne v tomto formátu řádně vysílat. Obsah v 4K je také již na Netflixu a ten má příští rok dorazit i k nám. Ve Vu+ ale k dispozici tato služba zatím není.

Na obrázku z testu je Vu+ SOLO 4K vlevo dole. Zpracování signálu 4K vyžaduje zcela novou koncepci přijímače. Enormně se zvýšily nároky na rychlost, což excelentně zvládá zcela nový řídící procesor Broadcom BCM 7251 architektury ARM s 10 000 DMIPS (2× 1500 MHz).

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě, jeho rozměry jsou (Š x D x H): 315 mm x 255 mm x 65 mm. Vlevo na předním panelu je modře podsvícená stavová dioda. Vypínač do StandBy je netradičně umístěn vpravo pod odklopným víčkem. Zde jsou také skryty dva sloty dekodéru Xcrypt, jeden CI slot a jeden port USB 2.0. Karty M7 Irdeto Skylink nelze v integrovaném dekodéru použít kvůli jejich vyššímu zabezpečení. Pro jejich použití je musíte vložit do licencovaného dekódovacího modulu Irdeto.
To, co mám na některých současných linuxových přijímačích rád, je použití TFD LCD displejů zakomponovaných na předních panelech. Už jsme zde také tři v testu měli. Ten náš, který se nachází uprostřed panelu zobrazí nejen stavy přijímače, obrázky, ale i zvolený live obraz z vysílání nebo záznamu, ať už je v UHD, HD, nebo v SD. Displej zobrazí škálu 262 000 barev na 18 bitech, takže je velice kontrastní, ostrý a barevně dokonalý. Nic jiného mimo nápisu s názvem přijímače na panelu již není.

Zadní panel

Zadní panel odleva začíná jednou prázdnou pozicí pro výměnný tuner. Pro test byl osazen single DVB-T2/C tunerem, což bude asi nejžádanější volitelná kombinace. Dále následuje napevno instalovaný dvojitý satelitní FBC DVB-S2 tuner označený jako LNB1 IN a LNB2 IN. Pak je zde optický digitální S/PDIF port, HDMI v2.0, síťové rozhraní Ethernet 1 Gb/s, pod ním jsou dva porty USB 3.0, následuje RS232, konektor napájecího zdroje a síťový kolébkový vypínač. Zcela vpravo je zásuvná šachta pro vložení pevného disku.

Dálkové ovládání

Přijímač používá známé a osvědčené dálkové ovládání, které je již používáno například u přijímačů VU+ Zero a některých dalších VU+ SOLO, UNO i DUO. Ovladač je vyrobený v kombinaci černých povrchů, je střední velikosti a obsahuje 45 tlačítek. Gumová tlačítka s větším zdvihem jsou rozmístěna dále od sebe, takže omylem nezmáčknete jiné. Jsou popsána, rozlišena barvou nebo symboly. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou pod bílým tlačítkem TV vlevo nahoře. Přepínání programů je s tímto přijímačem okamžité, nejdéle do jedné sekundy. Bezproblémové je přepínání pochopitelně u volně šířených stanic, pomalejší pak u těch, které jsou kódovány. Nijak ale nevybočuje ze standardu, na nějž jsme zvyklí u ostatních značek. Překvapilo mě, že přepínání nebylo vždy stejně rychlé u stanic ve formátu Ultra HD. Zatímco například mezi FunBoxem 4K a demo stanicí Hotbird 4k1 došlo k přepnutí ve zlomku vteřiny, zpětné přepnutí, tedy z Hotbird 4k1, už tak rychlé nebylo. Stejnou situaci jsem pozoroval i u některých stanic na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně.

Napájecí síťový adaptér

Vstup: 110–240 V AC / 50–60 Hz / 1,0 A. Výstup: 12 V / 5,0 A

Instalace

Image přijímače pro testování bylo VTI XXX.

Osazení přijímače tunery (a virtuální tunery)

Přijímač je továrně osazen dvěma pevnými satelitními tunery DVB-S2 s funkcí FBC (Full Band Capture). Je to první box, který funkci FBC podporuje. Co je to FBC, se můžete dočíst zde. V praxi tato funkce znamená, že přijímač nabízí navíc 6 virtuálních tunerů, které umožňují nahrávat z více frekvencí (transpondérů). V základu tedy přijímač nabízí 2 fyzické a 6 virtuálních tunerů, takže je možné nahrávat až z 8 frekvencí.
V menu přijímače jsou interní fyzické tunery označeny písmeny A–B a virtuání tunery C–H. Nastavení se provádí pouze u fyzických tunerů, zde zadáváme, jaké družice přijímáme, DiSEqC a další parametry. Virtuální tunery se žádným způsobem nastavovat nemusí a přijímač automaticky určuje jejich použití dle potřeby.

Pro plné využití potenciálu tunerů je potřeba přivést dva samostatné svody signálu od paraboly, tj. mít alespoň twin LNB. Máme-li pouze jeden svod, je možné si druhý tuner nastavit na volbu softwarové smyčky (propojeno s tunerem A), ale budeme tak více omezeni při volbě dalších kanálu pro nahrávání.

Přijímač dále nabízí jeden volný tunerový slot, který slouží výměnným tunerům. Lze použít všechny verze tunerů Vu+, které jsou již v prodeji i pro dříve prodávané modely Vu+.
Dle mého názoru je nejlepší volbou pro zákazníka použít duální verze tunerů, tj. duál DVB-S2 nebo duál DVB-T2/C. Tímto tunerem si do přijímače přidáme další dva satelitní nebo dva hybridní tunery pro terestrický nebo kabelový příjem. Pro tento test jsem ale měl přijímač osazen jednotunerovým DVB-T2/C.

Zde končí možnosti přijímače a interních tunerů, ale existuje ještě možnost použít externí tuner do USB portu. Zde výrobce nabízí externí USB Turbo tuner DVB-T2/C, o kterém jsem psal již dříve. Cena tohoto externího tuneru je 1790 Kč.

Pluginy

Nabídka pluginů záleží na tom, jakou budete používat image. Jejich počet se počítá na řád stovek a vybere si opravdu každý. Pluginy jsou řazeny tematicky podle kategorií. V minulosti jsem si u linuxových přijímačů oblíbil skin HD Glass, a proto mě potěšilo, že pasoval i na nový box, respektive novou verzi image. Ani jednou za celou dobu několikatýdenního používání se mi nestalo, že by došlo v přijímači ke kolizi softwarových doplňků a naskočila by chybová obrazovka. Podpora populárních pluginů Archiv CZSK, CSFD.cz a dalších je naprostou samozřejmostí.

Vysouvací box pro vložení HDD 2.5"

Do přijímače lze nainstalovat 2,5" SATA III pevné disky (pozor, pouze s max. výškou do 10,5 mm). Doporučené disky jsou uvedeny na konci recenze.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) má podobu podle nainstalované image a případně i doplňků formou pluginů. Jeho podoba je v základní fázi stejná, na jakou jsou zvyklí uživatelé boxů s Enigmou.

Displej

Podívejte se na několik fotografií displeje.

Programy 4K na displeji

Pokud máme nainstalovány pikony, budou se nejen na displeji, ale i v EPG i přehledech seznamu kanálů zobrazovat loga televizí. Na displeji lze měnit informace, můžeme si zde nechat zobrazit například kalendář, počasí apod.

Postup, jak dostat on-line obraz z vysílání nebo záznamu na displej

Abych předešel dotazům na postup přepnutí obrazového displeje na on-line vysílání, uvádím zde postup: 

Menu → VTI → Setup – Display → Display mode in operation → ze tří nabídek vybrat MINI TV.

Foto z displeje programu 4K pearl.TV

Vysílání 4K

Seznam UHD 4K stanic na různých satelitech, které jsem objevil, není zatím velký. Do budoucna se ale jejich počet bude pochopitelně navyšovat.

Integrovaná Wi-Fi

Nastavení bezdrátové integrované Wi-Fi sítě (až 300 Mb/s).

HbbTV

HbbTV stanice VOX

Záznam na HDD

Bez sebemenšího problému se mi podařilo nahrát až 12 programů SD současně (celý jeden mux) nebo 5 UHD programů. Přijímač zvládne nahrávat i více UHD najednou, ale na satelitech je jich zatím poskrovnu. V době psaní tohoto textu je po updatu navýšen limit pro maximální počet nahrávek na 23 z původních 16 (pouze 7 z nich však může být kódovaných, ostatní FTA). Nahrávky jsou ukládány na disk ve formátu TS, který mimo videa uloží také vysílané audio kanály, titulky a teletext. Pořízené nahrávky můžeme přehrávat nebo editovat v PC. Přehrávání cizích záznamů přijímačem s jakkoliv vysokým datovým tokem je bezproblémové. Zvládne videa MPEG, AVI, MP4, TS, FLV, MKV, obrázky JPG, BMP, PNG nebo audio soubory MP3 a WAV.

Přehrávání záznamů má stejné funkce (stop, zrychlení tam/zpět) jako u dřívějších modelů VU+.

Příjem DVB-T2/HEVC

Přijímač je možné pořídit se solo nebo i s duálním tunerem DVB-T2/C/HEVC (Plug & Play). Nejvíce žádán je zatím duální tuner. V Praze je aktuálně na kanálu 50 v běhu testování v tomto novém formátu s podporou kodeku HEVC.

Zkušební vysílání DVB-T2 se zobrazenou infolištou

Ladění pozemního vysílání včetně DVB-T2/HEVC

Přijímač je revoluční nejen v tom, že umí zpracovat satelitní vysílání ve formátu Ultra HD, ale stejný obsah dokáže zobrazit i terestricky. Tuner, který si můžete přikoupit a nechat zdarma doinstalovat, zvládne i vysílání DVB-T2/HEVC, které by mělo začít fungovat v pilotní fázi v České republice už v příštím roce.

Měl jsem možnost vyzkoušet příjem terestrické televize druhé generace z pražského vysílače Žižkov. Překvapilo mě velice rychlé naladění multiplexu. V menu ale bylo nutné zvolit, že se jedná o DVB-T2 příjem, a nikoliv pouze DVB-T. Bez problémů byla zpracována i předvolba T2 HEVC (HD). Subjektivním dojmem bych však chtěl upozornit, že obraz byl občas trhaný, a to například při rychlém pohybu kamery horizontálně. Jednalo se konkrétně o smyčku, kterou natočila Česká televize a v ní „švenky“ na panorama hlavního města. Zvuk fungoval bez problémů. Věřím, že tyto drobné mouchy, které jsou sice patrné na první pohled, ale nejsou příliš rušivé, se podaří doladit. Ostatně, jde o nový přijímač a technologii DVB-T2/HEVC nemají ještě všichni výrobci vyladěnu.

Aktualizace neoficiálního firmware (image)

Na aktualizaci neoficiálních image se neustále pracuje. Dochází k častým, případně téměř každodenním úpravám.

V přijímači jsem měl aktuálně neoficiální image VTI. Nejde ale o jedinou použitelnou image. Velice populární je díky technickým vychytávkám i Black Hole. Ve verzi 3.0.0 vyšla před několika dny a najít ji můžete zde.

Black Hole, kterou můžete sledovat i na Facebooku, se vyznačuje zejména řadou možností pro nastavení barevných tlačítek a doplňkových funkcí. „Black Hole 3.0.0 Vu+“ byla v době psaní tohoto textu k dispozici pouze pro dnes recenzovaný přijímač, nicméně počítá se s postupným uvolňováním této verze i pro starší modely.

PIP

Doplňovány jsou postupně i některé do té doby prozatím nedostupné funkce – PIP (obraz v obraze) a podobně. Ten však v době psaní této recenze ještě nebyl úplně odladěn. U SD a HD kanálů byl obraz mírně trhaný, samotné okno náhledu ale běželo bez problémů. PIP u UHD kanálů ve 4K rozlišení není dosud podporován, přesto jsem provedl zkoušku (co kdyby?). Narazil jsem samozřejmě na problémy. Po nastavení volby zůstala na obraze pouze „mrtvolka“ a měl jsem problémy s tím, aby se přijímač dostal do původního stavu. Obraz na hlavní obrazovce zůstal „cukaný“ i po vypnutí PIP. Bylo tedy nutné přepnout na vedlejší stanici a pak se opět vrátit na původní pozici.

Problém se zpracováním nahrávek (konverze záznamů)

Největším oříškem v souvislosti s formátem Ultra HD je pravděpodobně jejich zpracování. Zatímco záznam probíhá v přijímači, editace musí logicky proběhnout mimo něj. Jenže… Oblíbené DVR Studio HD, které je přímo na úpravu nahrávek z přijímačů naprogramováno, formát 4K zatím zpracovat nedokáže. Co s tím? Možností je stáhnout si některý alternativní software. Po řadě pokusů jsem našel poměrně jednoduše se tvářící software MacX Video Converter Pro. Bohužel, jak koncovka „Pro“ napovídá, jedná se o placený software, který v trial verzi zvládne zpracovat záznam pouze do délky pěti minut a navíc s datovým tokem necelých 5 Mb/s, čili vám zjednodušeně jako výsledek vyleze obraz, který vypadá jako „šachovnice“. Aby bylo jasno, MacX Video Converter Pro zvládá konverzi například do formátu MKV, AVI, MPG a řady dalších, a to do kvality Full HD. Navíc se tak tedy ztrácí výhoda, že záznam máte ve formátu Ultra HD. Po několikahodinovém pátrání se ukázal jako vhodný software „Simple x264/x265 Launcher“. K dispozici je ke stažení zde. A pozor, jedná se o freeware! Konverze do mnou vybraného formátu sice trvala značnou dobu, nicméně výsledek byl uspokojivý.
Opět se sice jednalo „pouze“ o formát Full HD, ale po dalších několika hodinách hledání se dostavil úspěch. I když, jak se to vezme. Obraz byl sice perfektní, ale u nahrávky nebyl zvuk, což přičítám skutečnosti, že zvuk byl ve formátu AAC (ADTS). To je ale u programů v H.265/HEVC standard. S mým problémem jsem se snažil podělit i na několika diskusních fórech, ale víceméně jsem nedošel k uspokojivému výsledku. Jde zkrátka ještě o velice čerstvou záležitost, s níž zatím prakticky nikdo nemá žádnou zkušenost. Uvítám zde v diskusi případné nápady.

Tato pátrací akce naznačuje, že situace se snad v následujících měsících změní. Dobrou zprávu mám pro ty, kteří byli/jsou vlastníky některého z předchozích modelů přijímače Vu+. Nahrávky ve standardním a vysokém rozlišení jsou nadále v původním formátu, a tak se v rámci jejich editace nic nemění.

Technické parametry Vu+ SOLO 4K:

Procesor ARM 1500 MHz Dual Core
4096 MB Flash (EMMC)
2048 MB DDR3 DRAM
Gigabit LAN (10/100/1000 Mb/s)
WLAN 802.11n (až 300 Mb/s)
Neomezený seznam kanálů (TV + rádio)
Podpora EPG (Electronic Program Guide)
Podpora seznamů Bouquet (seznamy oblíbených)
OSD v mnoha jazycích
Přizpůsobitelný vzhled uživatelského rozhraní (skiny)
Rozšiřitelné možnosti pomocí pluginů (Apps)
Automatické / manuální vyhledávání kanálů
DiSEqC 1.0 / 1.1 / 1.2, USALS
Externí napájení 12 V
Hlavní vypínač
RS232 – servisní rozhraní

Video dekódování:

Video komprese HVEC / H.265, MPEG-2 / H.264 a MPEG-1 kompatibilní
Video standard PAL G / 25 Hz, NTSC
Poměr stran 4: 3, 16:9

Digitální výstup:

Výstupní úroveň 0,5 Vss do 75 ohmů
Vzorkovací frekvence 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz
S / PDIF výstup optický, koaxiální (AC3)
Audio kódování:
Audio komprese MPEG-1 a MPEG-2 Layer I a II, MP3
Audio Dual Mode (hlavní / sub), Stereo
Vzorkovací frekvence 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 16 kHz, 05,22 kHz, 24 kHz

Spotřeba elektrické energie:

<13 W (v provozu, s LNB)
<12 W (v provozu, bez LNB)
<0,5 W (hluboký pohotovostní režim)

Hmotnost: 3,0 kg bez HDD

Další UHD přijímač na cestě k zákazníkům

Ještě ke konci roku je plánován prodej také zcela nových přijímačů od firmy TechniSat. Jedná se o UHD 4K přijímače TechniSat Digit ISIO STC+ a TechniSat Digit ISIO STC. Oba satelitní přijímače mají Twin tunery (DVBS/S2, DVB C a DVB-T2). Cena každého přijímače by měla být cca 400 eur:
https://www.technisat.com/de_DE/DIGIT-ISIO-STC+/352–10905–10701/
https://www.technisat.com/de_DE/DI­GIT_ISIO_STC+/352–699/
https://www.technisat.com/de_DE/DIGIT-ISIO-STC/352–10904–10861/

Nové terestrické přijímače DVB-T2 s kompresí H.265

Vantage představila také svůj první HDTV přijímač pro příjem DVB-T2 Vantage VT-94 T2 IR. Podporuje příjem FTA i kódovaných programů DVB-T a DVB-T2 s kompresí H.265/HEVC. Podle současných plánů bude většina HDTV kanálů i u nás mimo veřejnoprávní televizi placených. Pro tento účel má přijímač integrovanou certifikovanou čtečku karet Irdeto.

Vantage VT-94 T2 IR zpracuje HDTV obraz přes HDMI 1.4 rozhraní v rozlišení 720p, 1080i nebo 1080p. Pro starší televize je k dispozici i SCART, má audiovýstup přes optický S/PDIF a rozhraní USB 2.0. Jeho rozměry jsou 220 × 144 × 40 mm. Cena má být ale značně vysoká – 109 EUR. Přesné datum zahájení prodeje není dosud známo:

https://www.conrad.de/de/dvb-t2-receiver-vantage-vt-94-t2-ir-kartenleser-1397534.html

https://www.sky-vision.de/attachs/2015-R8194.pdf

Kromě Vantage má již i TechniSat první externí přijímač DVB-T2 s podporou H.265/HEVC Digit ISIO STC +: https://www.technisat.com/de_DE/DIGIT-ISIO-STC/352–10904–10861/

Komerčně dostupný je již také přijímač Opticum Lev Full HD 265E: http://www.opticum-gmbh.de/receiver/dvb-t2-receiver/opticum-lion-hd-265/

http://www.opticum-gmbh.de/app/download/5799059920/Be­dienungsanleitung+Opticum+Li­on+HD+265+Deutsch.pdf

Balení obsahuje:

• Přijímač VU+ Solo 4K UHD
• Dálkové ovládání
• Uživatelský manuál (německy/anglicky)
• HDMI kabel
• 2× baterie (AAA)
• Sada montážních šroubů pro HDD
• Rámeček pro 2,5" SATA pevný disk (max. výška HDD je 10.5 mm)
• Napájecí adaptér (110–240 V / 12 V)

YouTube a diskuse k přijímači VU 4K

https://www.youtube.com/wat­ch?time_continue=1&v=P1daP­C72OSk

https://www.youtube.com/wat­ch?v=Rgh_R92XrC8

https://www.youtube.com/wat­ch?v=pZF7qKVlpGs

https://www.youtube.com/wat­ch?v=kHAy83QYLOE

https://www.youtube.com/wat­ch?v=TU6OFXeh0_I

https://www.youtube.com/wat­ch?v=UkDWYW7×HJM

https://www.youtube.com/wat­ch?time_continue=6&v=lUak0d-KLYk

http://www.ab-forum.info/viewforum.php?f=344

Doporučené příslušenství pro Vu+ Solo 4K

Vu+ Tuner DVB-S/S2 duální (TWIN TUNER): 2 290 Kč
Vu+ Tuner DVB-T2/T/C duální (TWIN TUNER): 2 390 Kč

Mimo tyto možnosti je možno si dokoupit místo interního tuneru také externí USB turbo tuner DVB – T2/C, o kterém jsem psal již zde. Cena externího tuneru je 1790 Kč.

2TB interní HDD pro Vu+ Solo 4K (2.5"): 3 390 Kč
1TB interní HDD pro Vu+ Solo 4K (2.5"): 2 490 Kč

Weby přijímačů

Vu+ SOLO 4K (2× DVB-S2 FBC):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-4k.html, cena 13 990 Kč
Vu+ SOLO 4K (2× DVB-S2 FBC + 1× DVB-T2/C):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-4k-2dvbs2-dvbt2c.html, cena 15 490 Kč
Vu+ SOLO 4K (2× DVB-S2 FBC + 2× DVB-T2/C):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-4k-2dvbs2–2dvbt2c.html, cena 15 990 Kč
Vu+ SOLO 4K (4× DVB-S2):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-4k-4dvbs2.html, cena 15 990 Kč

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz

UX DAy - tip 2

Veškerou grafiku vytvořil autor.

Recenze vznikla za vydatné výpomoci redaktora Lukáše Poláka, kterému bych chtěl tímto velice poděkovat. Jde zejména o pasáže věnované příjmu DVB-T2 a zpracování nahrávek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).