Hlavní navigace

Vrcholí boj Markízy a Novy o federální trh, přichází další HbbTV projekty a novinky u placených platforem

18. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Slovenská Markíza si vyžádala předběžné opatření, které zakazuje šíření jejích programových služeb na území České republiky.

Nastane soumrak slovenských kanálů u českých operátorů?

Televizní stanice Markíza je v Česku šířena bez souhlasu vysílatele a skupina Markíza na to jednotlivé distributory upozorňuje a požaduje vyřazení stanice z jejich nabídky. Jako alternativu jim od ledna 2016 nabízí kanál Markíza International, který vysílá od 1. února a u kterého má vyřešena vysílací práva. Podobná situace, ale z opačné strany, nastává s kanály skupiny Nova, které jsou nelegálně šířeny na území Slovenské republiky. Zde je distributorům nabízena mezinárodní stanice Nova International.

Už jde do tuhého. Soud zakázal šíření TV Markíza v ČR

Předběžné opatření Markízy se zatím dohledat nepodařilo, televize ho komentovat nechce

Kanály Novy na Slovensku oficiálně? Učiněn důležitý krok

CME zpochybňuje budoucnost terestrické platformy

Christoph Mainusch, generální ředitel TV Nova, ve svém projevu na konferenci New Europe Market v Dubrovníku, která probíhala od 14. do 16. června, označil bezplatnou terestrickou distribuci za neperspektivní, zastaralou a neekonomickou. Navíc si myslí, že zavádět DVB-T2 je špatným krokem a jedná se o nemoderní platformu. Státní podpora přechodu na DVB-T2 podle Mainusche znevýhodňuje jiné vysílací platformy.

Christoph Mainusch, generální ředitel TV Nova

Christoph Mainusch jde tvrdě proti pozemnímu lineárnímu vysílání

Hybridní aplikaci představuje Seznam, Kinosvět i Česká televize

Aplikaci Stream.cz pro chytré televize Samsung a LG funguje více než rok, na konci letošního dubna přibyla i aplikace pro Android TV a Apple TV. Počty epizod v televizních aplikacích sice neustále rostou, ale věříme, že potenciál v televizích je pro náš obsah mnohem větší. Domníváme se totiž, že v současné době je pro lidi hrozně složité si televizní aplikaci v menu televizoru stáhnout. A pokud už si lidé dají tu práci a aplikaci si stáhnou, když přijdou domů a přepínají mezi nabídkou klasických televizních kanálů, je pro ně náročné si vzpomenout, že mají někde staženou nějakou aplikaci, která by je mohla bavit, říká v rozhovoru tisková mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová. I když je chytrých televizí podle ní v České republice dostatek, lidé je stále nevyužívají naplno. V tomto kontextu také dává větší smysl citace šéfa Seznamu Pavla Zimy z tiskové zprávy: Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu přímo přes televizní obrazovky. Chtěli jsme vymyslet, jak se na internet přepnout stejným tlačítkem, jímž se na televizním ovladači přepínají programy. A přesně tohle Seznam.cz TV umí.

Irena Zatloukalová – Seznam.cz TV sází na doporučovaný obsah

Před více než měsícem spustila stanice Kinosvět ve spolupráci s firmou Grand IT první aplikaci pro HbbTV. Doteď se potýkala dětskými problémy a na řadě zařízení nefungovala.
Při počátečním zkoušení na plazmovém televizoru Panasonic TX-P42GT60 z roku 2014 se v první fázi, hned po spuštění služby, červené teletextové tlačítko vůbec neukazovalo a podobné problémy měl i Philips 55PUS6501 z roku 2016 s operačním systémem Android TV (5.1). U něj se ale HbbTV nakonec v průběhu května rozchodit podařilo. Na počátku tohoto týdne, po dalších úpravách, se tlačítko už objevovalo častěji, ale aplikace se na některých televizorech buď vůbec nespustila, nebo psala zprávu „Bad Gateway“, kterou vidíte v galerii. Změna nastala ve středu 15. června, kdy bylo HbbTV na stanici KinoSvět funkční.

HbbTV na KinoSvět se rozjíždí na dalších televizorech

Ti, kdo mají rádi fotbal a nemají zprovozněné HbbTV, mohou opět hořce litovat. Fotbalová aplikace, stejně jako před tím hokejová, je totiž par excellence. Aplikace sice opět nepracuje zcela v duchu iVysílání České televize, protože tady potřebujete vybranou volbu potvrdit Enter/OK, ale to je popravdě logičtější a systémovější. U klasického iVysílání pak stačí jen na příslušnou volbu, například vybraný pořad či datum, najet a HbbTV automaticky reaguje. Sjednocení přístupu by bylo ovšem vhodné.

HbbTV aplikace pro Euro 2016 je obdobou té pro MS hokej 2016. Tedy opět kvalitka

Novinky u placených služeb

Jeden z našich čtenářů připravil studii, která se zabývá tarify, balíčky a programy jednotlivých společností. Uvedené ceny tarifů a balíčků jsou ceny základní s věrnostními bonusy, neboť většina společností podmiňuje uzavření smlouvy vázaností na 12 nebo 24 měsíců. Odečteny jsou i různé servisní, aktivační či jiné poplatky, jejichž uhrazení je nezbytné ke konzumaci služby. Rovněž nejsou zmíněny ceny za kombinaci s internetovým připojením a splátky či pronájem dodaného/zapůjčeného hardware. Příjem programů je u DVB-C a IPTV vázán na dodaný hardware poskytovatele. U DVB-S jsou možné obě varianty, buď hardware dodaný poskytovatelem, nebo hardware vlastní.

Set-top box dodávaný ke službě Skylink

Srovnávací studie celoplošných televizí na platformách DVB-S, DVB-C a IPTV

Nový satelitní operátor, který u nás své služby spustil 1. března 2016, přichází s dalšími novinkami. V nabídce platformy jsou stále dva základní balíčky a dva balíčky doplňkové – HBO MaxPak a Aktivní. Objednat si tak můžete buď tzv. Dobrou TV se 61 televizními kanály, z toho 18 v HD, nebo „Lepší TV“ s 81 programy, z toho 25 v HD. V obou případech pak budete mít nyní instalaci a kompletní vybavení pro satelitní příjem zcela zdarma, resp. za 1 Kč, což je podmíněno uzavřením smlouvy na 24 měsíců. Oznámení se objevilo na webových stránkách provozovatele.

Satelitní operátor Flix TV chtěl původně službu spustit do konce roku 2015.

Satelitní operátor Flix TV chtěl původně službu spustit do konce roku 2015.

Flix TV – vybavení zdarma, HBO MaxPak samostatně a chystá se i HBO GO

Stručně

Česká televize získala dnes v noci v New Yorku na světových cenách Promax bronz v kategorii Interactive Promotion za kampaň pořadu Stardance, kterou realizovala v roce 2015 s využitím vloggerek A cup of style.

Česká televize veze bronz ze světového klání televizní grafiky

BRAND24

Internetové rádio Noxon iRadio 1 W s doporučenou koncovou cenou 180 € (česká zatím není stanovena) je určeno především pro ty, kteří se světem internetových rádií teprve začínají. Má nabídnout přehledně provedené funkce, včetně pětidenní předpovědi počasí, dobrý poměr cena/výkon a jednoduché ovládání. Jeho základem je otočný knoflík s Enterem uprostřed a tlačítkem Zpět.

Noxon iRadio 1 W bude u nás ke koupi někdy o prázdninách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).