Hlavní navigace

Jindřich Vodička: TV Apatyka odstartuje do listopadu

5. 6. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
„Začínáme skromně, zpočátku budeme mít tak dva zaměstnance,“ říká Jindřich Vodička, který dohlíží na rozjezd televize zdravého životního stylu Apatyka. V devadesátých letech býval ministrem v Klausových vládách (řídil resorty práce a sociálních věcí a vnitra), nyní ho zaměstnává společnost České přístavy, je jednatelem realitní skupiny Lighthouse Group a spolumajitelem soukromé kliniky Iscare, která Apatyku vlastní a financuje.

Proč jste rozhodli pro satelit?

Protože obdržení licence je nárokové, dostanete ji, když splníte zákonné podmínky. Za druhé protože satelitní signál pokrývá celou Evropu. Neděláme si ambice, že nás budou lovit někde ve Španělsku nebo ve Švédsku, protože programy budou v češtině, ve slovenštině, dabované nebo otitulkované. Počítáme s tím, že budeme přijímáni právě v Česku a také na Slovensku, protože tady jazyková bariéra neexistuje.

Bude televize Apatyka také v kabelových sítích?

Jindřich Vodička

S provozovateli kabelové televize předběžně jednáme.

Budete se ucházet i o pozici v některé z pozemních digitálních sítí?

To záleží na tom, co bude volné a jak se televize bude vyvíjet.

Jak vypadají přípravy na vysílání?

Začínáme skromně. Žádnou takovou funkci jako generálního ředitele v začátcích nepředpokládáme, nepředpokládáme ani, že během prvních dvou tří let bychom budovali vlastní studio, vlastní odbavovací pracoviště. Tyto služby chceme nakoupit a televizi dělat zajímavě, ale s nejnižšími možnými náklady. S pomocí několika profesionálů, protože my televizní profesionálové nejsme a své zaměstnání máme úplně někde jinde.

Proč tedy chcete provozovat televizi?

Viděli jsme v tom příležitost taky proto, že jednou z aktivit, které naše skupina vyvíjí, je nemocnice Iscare. A připadalo nám to celkem logické, pokusit se proniknout na televizní trh s programem, který jsme nejprve uvažovali jako čistě odborně zaměřený. Ale to by byl velice úzký okruh diváků. Proto jsme to rozšířili na – jak tomu říkáme – zdravý životní styl.

Když říkáte „my“, o jakých firmách a jakých představitelích mluvíte?

Firma Zelená apotéka, který drží licenci na televizi Apatyka, je stoprocentně vlastněna společností Iscare. Iscare je akciová společnost, tři lidé z jejího představenstva jsou i jednateli Zelené apotéky. Vedením našeho televizního projektu kolegové pověřili mě, ale jednáme ve shodě, radíme se, protože spolu pracujeme už léta. Co se týče jednatele pana Tomáše Tamira Wintersteina, který je současně i lídrem developerského projektu Lighthouse v Holešovicích, s ním spolupracuji od února 2000. S panem Miroslavem Kadlecem, který je spoluvlastníkem a jednatelem Iscare, dělám dva roky, kdy se Iscare rozhodl přestěhovat z Libně do nové budovy Lighthouse v Holešovicích a společně se stěhováním došlo k tomu, že Iscare byl od původních majitelů koupen naši skupinou, a dnes Iscare vlastníme my.

Od koho jste Iscare kupovali?

Byla to česká společnost, kapitál byl z Izraele.

Jak jste naplánovali rozpočet a hospodaření televize Apatyka?

Součástí žádosti o licenci byla i rozpočet, který nám vyšel kolem patnácti milionů korun za rok. Náklady budou zřejmě vyšší, kolem dvou milionů měsíčně. Samozřejmě se to pak budeme snažit pokrýt sponzorsky, budeme nabízet bohatým firmám docela zajímavou možnost prezentace.

Do kdy počítáte návratnost projektu?

Nejpozději do tří let bychom měli být v černých číslech. Návratnost bude samozřejmě delší.

Říkal jste, že na projekt dohlížíte, ale není to vaše jediná práce. Bude tedy asi nutné mít někoho, kdo by se plně věnoval koordinaci projektu, ne?

Určitě, spíš si myslíme dva zaměstnanci na plný úvazek, že by to dělali. Musíme mít osobu odpovědnou, která u odbavovacího pultu bude garantovat, že vysíláme podle licence. A pak někoho, kdo bude dělat akvizice, zadávat programy k výrobě. Studií je víc, než je poptávka po jejich službách, čili od toho si slibujeme kvalitu za rozumnou cenu.

Vaším dodavatelem má být studio Box TV, s nímž jste podle žádosti o licenci uzavřeli „smlouvu o budoucí rámcové smlouvě o výrobě pořadů a dabingu“…

Box TV je u nás v Lighthousu v nájmu, a mají zkušenosti. Ale nebude to exkluzivní dodavatel.

Co se týče tváří televize, moderátorů-průvodců, počítáte s nimi?

Možná uděláme konkurz na moderátorku, která by pak byla i tváří televize. Zaprvé musí být výrazná grafika, aby si to lidé pamatovali, pak webové stránky. A počítáme s tím, že vytvoříme i odbornou, garanční radu televize, že bychom oslovili významné osobnosti z oblasti medicíny a požádali je, aby byly jejími patrony. Byla by to i příležitost vysílat s nimi třeba besedy.

Co dalšího chystáte do programu?

Vidím třeba možnost točit o špičkových pracovištích nebo třeba jak prosperují soukromé nemocnice, jestli jsou – ošklivě řečeno – jenom na kšeft, nebo poskytují péči, kterou lidi potřebují; já jsem přesvědčen o té druhé odpovědi. Dávat pozitivní příklady z našeho zdravotnictví. Máme i lékařské kapacity – přednostou Iscare je pan profesor Martin Fried, kapacita na léčení obezit nebo bandáže žaludku, pan doktor Mrázek, uznávaná kapacita v oboru asistované reprodukce a další. Chceme prezentovat i naše význačné doktory, každou chvíli se povede nějaká dobrá operace, proč to nedat do té televize. Máme možnost dělat přímé přenosy z operací, Iscare má vazby na Izrael a spolumajitelé Iscare jsou i spolumajiteli největších soukromých nemocnic v Izraeli, kde je medicína špičková v mnoha oborech a kde máme kontakty. Postavit vysílací trasu pro přímý přenos je – jak jsme byli poučeni – drahé, proto schůdnější je spíš natočit a odvysílat záznam, denní zpoždění v tomto případě není žádná velká prodleva. Také sály naší kliniky jsou osazeny kamerami – když můžeme sledovat operaci v přímém přenosu, není těžké ji zaznamenat a pak odvysílat. Slyšet je i zvuk a doktor může komentovat, co právě dělá. Blok odborných programů tohoto typu určitě mít budeme, nejspíš ve večerních hodinách. Celkově zatím počítáme vysílat od šesti ráno do deseti do večera, přes noc by běžela smyčka s upoutávkami, eventuelně s reklamou.

Na kdy plánujete start?

Ze zákona musíme vysílat do roka od udělení licence. Ale to by byla prohra, kdybychom začínali těsně před uplynutím této lhůty. Počítáme tedy na podzim, říjen či listopad, předtím krátké vysílání do zdi, aby se odstranily zásadní nedostatky. A do Vánoc být už normálně v nabídce. Úkol číslo jedna je teď sestavit měsíční program, mít vysílání na měsíc dopředu.

Chcete na start Apatyky upozornit reklamní, propagační kampaní?

Před zahájením vysílání kampaň určitě nebude. Pak, dejme tomu po půl roce, když uvidíme, že si program sedá, všechno běží, budeme na sebe upozorňovat.

BRAND24

Rozroste se pak i interní, zaměstnanecký tým televize?

Je to otázka kalkulace, nevylučuji, že časem budeme mít i vlastní zařízení a televizi budeme mít postavenou jako regulérní firmu, s ředitelem, programovým ředitelem, s dramaturgem a že si to, co chceme zpočátku nakupovat, budeme vyrábět sami. Ale nebudujeme velkou televizi, neděláme Primu ani Novu.

Uspěje televize Apatyka?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).