Hlavní navigace

Vliv počasí na příjem a kvalitu televizního signálu: satelit

18. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Počasí, a to téměř v jakékoliv podobě, může satelitním divákům pěkně zkomplikovat sledování televize. Příjmu signálu z družice může vadit bouřka, déšť, sníh a pochopitelně i vítr. Jistě si vzpomenete na dobu před necelými čtyřmi lety, kdy v lednu 2007 řádil orkán Kyrill, který měl na svědomí nejen řadu zničených stromů například na Šumavě, ale dokonce ohýbal i satelitní paraboly. Zavzpomínáme také na analogovou éru příjmu televizních stanic z družice. I ta měla totiž některá svá specifika, na která u digitálu zkrátka nenarazíte.

Déšť: Obraz kostičkuje, popřípadě není žádný

Jedním z nejčastějších počasí, které může ovlivňovat digitální signál přijímaný ze satelitu, je oblačnost, respektive déšť. Tuto možnost je možné rozdělit na dvě části, chyba na straně příjemce a u odesílatele. Pojďme si tedy nejprve pohovořit o té první. Záleží na tom, jak je intenzita dešťových přeháněk velká. V případě, že máte parabolu běžných rozměrů, například pro pozici 19,2 a 23,5 stupně východně je doporučována od přibližně 60 centimetrů včetně rezervy, takzvaná přeprška vás nemůže rozházet – na digitální signál z družice nebude mít žádný vliv. Pokud ale bude déšť většího charakteru, může docházet na slabších transpondérech (frekvencích) k útlumu signálu, popřípadě až kostičkování. Je-li přeháňka opravdu silná, některé programy mohou být úplně bez signálu. To se může stát například u programů, které se nachází na satelitech určených pro arabský svět, ale jejichž vyzařovací diagram zasahuje i do České republiky. Jmenujme například programy z pozice 26 stupňů východně.

Kate Ryan - Óčko

Óčko se jednu dobu trápilo s výpadky poměrně často. I tohle je jeden z nich. Kate Ryan takto sledovala diváky po několik hodin. (Foto: autor)

Může způsobit déšť problémy i na straně poskytovatele signálu?

Odpověď zní pochopitelně ano. Případů za dob distribuce digitálního signálu na satelit je několik a zkušenosti s nimi mají i čeští diváci. Tak například 1. června před dvěma lety jsme informovali o úplném výpadku programů satelitní platformy CS Link. Ten byl způsoben silnou oblačností nad Kavčími horami. Signál z takzvaných uplinkových parabol, které slouží pro distribuci signálu na družici, tehdy vůbec neprošel do vesmíru a stanice tak v danou chvíli nikdo neviděl. Pokud dojde k takovémuto výpadku, může mít poměrně masivní rozměry. Signál totiž přebírají z družice některé kabelové a IPTV služby a kanály jsou též součástí terestrického multiplexu 3. Tehdy to byl případ televizí Public a Óčko. Druhá z nich si navíc distribuuje signál na satelit sama a nikoliv tedy z Kavčích hor. U tohoto hudebního programu také docházelo jednu dobu poměrně často k výpadkům způsobeným vlivem počasí. Na satelitu jsme měli již několik výpadků, ale když vypadne elektřina, tak s tím zkrátka nic neuděláte. Pokud jsou velké problémy s počasím, také s tím nic neuděláte, uvedl v únoru pro DigiZone.cz generální ředitel Jiří Balvín.

Zasněžená parabola

I vy se budete rozčilovat, když budete mít zasněženou parabolu (Zdroj: snow-off.ca)

Mráz a sníh nepřejí digitálnímu signálu

Digitálnímu satelitnímu signálu se nedaří ani v zimních měsících, a možná by se dalo říci především. Na satelitní paraboly totiž často usedá sníh, který znemožňuje odražení signálu a distribuci signálu z konvertoru přes kabel k přijímači. Podobně je tomu i u satelitních antén, které jsou namrzlé. Jak se projeví dva uvedené jevy na příjmu digitální televize, poznáte okamžitě. Signál je buď velice špatný, u všech programů dojde prakticky okamžitě k poklesu kvality digitálního signálu, nebo není žádný. Záleží pochopitelně na tom, jak moc je parabola sněhem zasažena – malé mapičky sněhu nevadí, kompletně zasažená anténa je problém a je nutné vyrazit na střechu, popřípadě za okno či balkón. Kvalita satelitního signálu se zhoršuje také například tehdy, pokud padá mokrý sníh. O problémech, které může sněžení a sníh vůbec způsobit, se na jednom z diskusních fór věnovanému satelitní službě Digi TV rozepsali její zákazníci. Příspěvky leckdy humorné, nicméně počasí neporučíš.

Digi TV - zlomená parabola

Orkán Kyrill zlomil parabolu pro satelitní službu Digi TV jako nic (Foto: Michal Hoftich, CSDXC)

Extrémní počasí: Prudký vítr láme paraboly

Naši čtenáři si jistě pamatují na dobu před necelými čtyřmi lety, v lednu 2007. Tehdy vznikla nad kanadským ostrovem New Foundland obrovská bouře, která se přesunula směrem k Evropě a o dva dny později zasáhla také Českou republiku. Na Sněžce dosáhla rychlosti 216 kilometrů v hodině. Nejde ale jen o Krkonoše. Prudký vítr ničil po celé republice například také stromy. Očitým svědkem jsou toho dříve zalesněné plochy například na Šumavě, kde je doposud řádění tohoto orkánu patrné. Kyrill měl bohužel na svědomí i lidské životy. Podobně na tom byl také vichr Emma. O obou přírodních živlech se zmiňujeme proto, že se dotkly pochopitelně i příjmu digitální televize. Pokud si myslíte, že parabolu, která je uvedena nad tímto odstavcem, zničil nějaký vandal, budete se mýlit. Má ji na starosti právě Kyrill. Fotografie mimochodem pochází z pražského sídliště Stodůlky. Serveru DigiZone.cz ji poskytl jeho čtenář Michal Hoftich, který byl svého zákazníkem satelitní platformy Digi TV. Taková anténa je poté pochopitelně již nepoužitelná a je nutné ji vyměnit.

Bouře - tapetky.cz

Pozor na bouřku. Blesky mohou vaši přijímací soustavu pěkně potrápit. (Foto: Tapetky.cz)

Tipy C

Neumisťujte paraboly na bleskosvody

Ačkoliv bouřka není přírodním jevem, který by nějak přímo ovlivňoval kvalitu digitálního signálu, rozhodně se stojí za to o ní zmínit. Na takzvané hromosvody, nebo, chcete-li jinak, bleskosvody, se nedoporučuje umisťovat satelitní paraboly. Mohlo by se vám pochopitelně stát, že v případě přeháněk by vás, respektive vaši přijímací soustavu, mohl jeden zbloudilý blesk navštívit a asi byste se pak divili, jakou dokáže napáchat škodu – od zničeného konvertoru, přes parabolu a koaxiální kabel až po přijímací soustavu. Konvertor se vám ale vlivem bouřky může zničit také kdykoliv jindy (jinde). Není zrovna nutností, abyste ho měli umístěný v blízkosti hromosvodu. Stačí, když vám do něho blesk zkrátka náhodně udeří. Pravděpodobnost je sice velmi malá, ale rozhodně to není vyloučené.

Analogový satelit: Kapitola sama o sobě

Ačkoliv éra analogového příjmu obecně pomalu končí, přechází se na digitální signál všeho druhu (terestrika, kabel/IPTV, satelit), jsou stále diváci, kteří jeho původní způsob distribuce preferují. Podle informací německé veřejnoprávní televize, které byly prezentovány na letošním mezinárodním veletrhu IFA v Berlíně, může mít až třetina tamních domácností analogový signál z družice. Právě ten může podléhat řadě rušení, které se však projevují v obraze jinak než u digitálního způsobu šíření. Zatímco u DVB-S/S2 dochází ke kostičkování, případně úplné ztrátě signálu, v analogové éře jsme mohli být zvyklí na různé jevy, které se projevovaly i u terestrického signálu (viz video autora na serveru YouTube). Zvláštním jevem v obraze bylo rušení, které mezi odbornou i laickou veřejností získalo označení sněžení. V obraze se objevovaly malé, bílé, rychle se pohybující tečky. Ty navozovaly dojem, že přes obraz padá drobný sníh. Docházelo k němu například při dešti, ale také pokud byla parabola špatně seřízená.

Které počasí podle vašeho názoru nejčastěji ovlivňuje šíření satelitního signálu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

  • Vliv počasí na příjem a kvalitu televizního signálu: satelit
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).