Hlavní navigace

Veřejnoprávní RTVS upravila nabídku hybridního vysílání, spustila novou aplikaci

3. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Díky pokrytí satelitu Astra 3B a přesahu slovenského pozemního vysílání především na Moravu a Slezsko je technologie dostupná i v České republice.

Nabídka hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV) od Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), pro nějž potřebuje uživatel přijímač s podporou tohoto standardu a jeho připojení k internetu, doznala změn. Po několika měsících zmizely dvě aplikace, které již nebyly aktuální – Brazil 2014 a Tour de France – a objevila se zde jedna úplná novinka. Tou je přehled akcí, které se budou konat v rámci svátečního a charitativního projektu Slovensko 2014 Advent. Zájemci se mají možnost o jednotlivých koncertech dozvědět více informací, podívat se na přehled účinkujících a taktéž si přehrát upoutávky. Jde o jedinou RTVS aplikaci v rámci HbbTV.

NEPŘEHLÉDNĚTE: České Radiokomunikace nabízejí zájemcům o hybridní služby „pomocnou ruku“

Andrej Doležal, technický ředitel veřejnoprávního média, v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz naznačil plány, kterým by se hybridní vysílání mělo ubírat. Už brzy spustíme aplikaci s archivem zpravodajství RTVS. (…) Spuštění aplikace s archivem Zpravodajství nás trochu brzdí, protože souvisí s rekonstrukcí CDN, protože obsah, který vidíte prostřednictvím HbbTV, je vlastně totožný s obsahem, který máme na webu. A jelikož rekonstruujeme web, je tím pozdržený i start této aplikace pro HbbTV. Nemá smysl generovat archiv pro HbbTV a archiv pro web zvlášť, řešíme to centrálně, konstatoval Doležal.

BRAND24

ROZHOVOR: Technický ředitel RTVS Andrej Doležal: Slovenská televize chce výhledově vysílat jen v HD

Velmi mile mě překvapilo, že významná část uživatelů HbbTV byla podle IP adres z České republiky, pochválil si technický ředitel RTVS. O tom, že nasazení technologie provázely počáteční potíže, svědčí i jeho další slova. Musím také přiznat určité počáteční problémy, které jsme měli s HbbTV. Pokud si uvědomíme, že vytvořit aplikaci tak, aby byla stejně funkční na všech hlavních typech přijímačů, pozemních, satelitních, kabelových, je prakticky nemožné, tak na začátku jsme se potýkali právě s těmito problémy. Ale věřím tomu, že dnes už jsou všechny odstraněny, doplnil Andrej Doležal. Na české území má technologie přesah ze satelitu Astra 3B a díky slovenskému multiplexu 3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).