Hlavní navigace

Ve Vídni startuje DAB rozhlas, experiment se zásahem i do ČR potrvá deset měsíců

28. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Digitální rozhlas z Vídně měl velmi trnitou cestu k realizaci. Test technologie se nakonec musí obejít bez veřejnoprávní ORF i provozovatele celoplošné komerční stanice Kronehit.

Úderem dnešní třinácté hodiny začne v rakouské metropoli oficiálně desetiměsíční experiment technologie DAB+, tedy digitálního rozhlasu. Multiplex by měl obsahovat patnáct rozhlasových stanic všech žánrů, některé z nich dokonce exkluzivně, a je pravděpodobné, že tyto programy nebudou dostupné ani na internetu. Již zaběhlí hráči si díky DAB rozhlasu rozšíří své programové portfolio. Společnost Radio Arabella provozující stejnojmennou stanici spustí v DAB tematické okruhy Arabella Rock a Radio Melodie (zaměří se na rakouskou lidovou hudbu). Kompletní přehled šířených stanic je k dispozici zde.

Z ARCHIVU: Veřejnoprávní ORF se nezúčastní experimentu digitálního rozhlasu ve Vídni

Ve Vídni by se mělo vysílat na dvou kanálech, a to 11D (222,064 MHz) a 12B (225,648 MHz). V případě prvního kanálu má jít o vysílače DC Tower s výkonem 6,3 kW a Liesing s výkonem 10 kW. Oba budou fungovat s vertikální polarizací. Druhá zmiňovaná lokalita by měla fungovat i na kanálu 12B s výkonem 10 kW, její spuštění se však očekává později. Zájemci z České republiky, především pak z Moravy, a Slovenska by si měli primárně kontrolovat kanál 11D, který bude spuštěn právě dnes. První reporty na zkušební vysílání experimentu už do redakce DigiZone.cz dorazily, mimo jiné i ze 155 km vzdáleného Přerova.

ČTĚTE TAKÉ: Rakouský veřejnoprávní rozhlas spustí stanici FM21, zaměří se na mladší publikum

BRAND24

Digitální rozhlas z Vídně měl velmi trnitou cestu k realizaci. Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že několik subjektů, které původně avizovaly, že se testu technologie zúčastní, si nakonec tento krok rozmyslelo. Šlo mimo jiné o provozovatele celoplošné komerční stanice Kronehit i rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF, který podle dříve avizovaných plánů měl v multiplexu provozovat tamní nejposlouchanější stanici Hitradio Ö3 a zcela nový okruh FM21, který se měl orientovat na mladší publikum. Po spuštění DAB rozhlasu ve Vídni bude z okolních států České republiky bez této technologie pouze Slovensko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).