Hlavní navigace

Ve středu 1. března oznámí České Radiokomunikace spuštění přechodové sítě pro nový standard DVB-T2

22. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už na začátku letošního roku anoncovaly České Radiokomunikace spuštění přechodové DVB-T2 sítě na přelomu února a března. Konečné datum zní 1. března.

Slavnostní spuštění prvních částí přechodové sítě pro budoucí vysílací standard zemské televize DVB-T2 proběhne v režii Českých Radiokomunikací během tiskové konference ve středu 1. března od 10 hodin dopoledne. Vybrané hosty spolu s vedoucími pracovníky největších tuzemských televizních stanic, zástupci regulátora z Českého telekomunikačního úřadů nebo úředníky ministerstva průmyslu a obchodu a dalšími odborníky zve management operátora do observatoře vysílače na pražském Žižkově.

ANALÝZA: Budoucnost a cíle pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC 

Žižkovská věž se při této příležitosti stane prvním bodem na přechodové mapě směřující k plnohodnotnému televiznímu vysílání ve formátu DVB-T2 a s kodekem HEVC. Mapa území pokrytého signálem experimentálního vysílání ve formátu DVB-T2, které bylo odbavováno z pražského Žižkova, je dostupná na webu ministerstva průmyslu a obchodu.


Autor: České Radiokomunikace

Digitální mapa České republiky, jak ji prezentují České Radiokomunikace (klikněte pro zvětšení).

Kromě Žižkova by měl být součástí přechodové DVB-T2 sítě Českých Radiokomunikací hned od jejího spuštění také vysílač ze středočeského Cukráku. Spuštění přechodové sítě skládající se v první fázi z těchto dvou vysílacích pozic avizoval během lednového rozhovoru pro server DigiZone Marcel Procházka, ředitel Českých Radiokomunikací pro oblast strategie a regulace.

ROZHOVOR: Marcel Procházka – přechodovou síť v DVB-T2 ze Žižkova a Cukráku spustíme na přelomu února a března

Během první fáze bude z obou vysílačů šířen na 31. kanálu pouze technický test přechodového multiplexu, jehož úkolem bude ověřovat, měřit a zjišťovat, jak funguje nová síť postavená na nových technologiích. Diváci na svých DVB-T2/HEVC kompatibilních přijímačích tak v první fázi uvidí pouze tzv. testovací signály. V první fázi potřebujeme hlavně otestovat celý vysílací řetězec a jeho součásti, vysvětloval v citovaném rozhovoru Procházka.

PŘEHLED PŘIJÍMAČŮ: Stránky DVB-T2ověřeno.cz opět o něco rozšířeny


Autor: Karel Choc, DigiZone.cz

Vysílač Praha-Žižkov bude spolu se středočeským Cukrákem tvořit v březnu spuštěnou první část přechodové DVB-T2 sítě Českých Radiokomunikací.

Radiokomunikace řeší DVB titulky, Digital Broadcasting čeká na mezinárodní koordinaci

Formát televizního vysílání DVB-T2/HEVC považuje Procházka pořád ještě za technologickou novinku se všemi souvisejícími výhodami i nevýhodami. V Evropě se staneme teprve třetím státem, na jehož území se ve větším rozsahu rozjede vysílání ve formátu DVB-T2 s kodekem HEVC, upozorňuje Procházka. Každý stát navíc prosazuje vlastní technická specifika a vysílací standard se tak musí přizpůsobovat lokálním podmínkám. My například potřebujeme, aby fungovaly DVB titulky pro audio description, který pro nás výrobci aktuálně implementují, dodal konkrétní příklad Procházka.

PSALI JSME: Radim Pařízek – V lednu začneme stavět třetí přechodovou síť

BRAND24

Druhý operátor zemského televizního vysílání, společnost Digital Broadcasting, rovněž připravuje přechodovou síť ve formátu DVB-T2. Spuštění této třetí přechodové sítě ale závisí na mezinárodní koordinaci frekvencí, jejíž výsledky by měl mít Český telekomunikační úřad k dispozici v průběhu března. Jakmile obdržíme výsledky mezinárodní koordinace, budeme schopni upřesnit harmonogram přípravy a stanovit termíny pro spuštění naší přechodové sítě R v jednotlivých lokalitách, uvedl pro DigiZone ředitel externí komunikace Martin Roztočil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).