Hlavní navigace

Vánoce a Silvestr na programech České televize - Jedničce a Dvojce

6. 12. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Programy České televize si o Vánocích a na Silvestra rozdělí spravedlivě diváky mezi sebe. Ti, co budou chtít konzumovat tradiční zábavu a pohádky, si pustí Jedničku, náročnější publikum pak zvolí ČT 2. Na Silvestra pravděpodobně čeká na diváky Dvojky nejedno překvapení, protože těžko lze tipovat, co se skrývá pod blokem, který veřejnoprávní médium z Kavčích hor nazvalo jako Sobotománii. V něm vystoupí mimo jiné „hloupá blondýna“ Iva Pazderková a Ondřej Ládek alias písničkář Xindl X. Jednička na Silvestra láká diváky pro změnu Václavem Postráneckým a Pavlem Zedníčkem.

Vánoce začnou na ČT 1 už 21. prosince

Přesto, že Štědrý den je až 24. prosince, svátky přijdou na obrazovku ČT 1 už o tři dni dříve. Již 20. prosince však můžeme najít v programovém schématu vánočně laděné vydání kulinářského pořadu Kluci v akci. V pondělí se budou moci diváci seznámit s přípravou sladkovodních ryb pro štědrovečerní hostinu. Opravdový vánoční program však odstartuje už ve středu Film o filmu Peklo s princeznou, který bude vysílán právě jako hlavní pohádka 24. prosince. V 11:15 je připraven Koncert pro betlém s nejkrásnějšími vánočními melodiemi. Poté však už budou následovat tradiční pořady všedního dne – Doktorka Quinnová, Okouzlení, Kouzelná školka. Večerníček v 18:45 potěší diváky vánočními koledami. Na hlubokou noc, jednu hodinu ráno následujícího dne, je připravena vánoční road-movie Vracaja sa dom od Betléma. 22. prosinec pak budou okupovat Archivní návraty s Luďkem Sobotou a Miroslavem Šimkem nebo další díl muzikálového seriálu Píseň pro Rudolfa věnovaná tentokrát Betlému. Na 23. prosince, tedy den před Štědrým dnem, bude počet vánočního programu mnohem větší. Diváci se mohou těšit na Tajemství mořské panny, Popové Vánoce, Chobotnice z II. patra (ČT je rozdělí na 4 díly) nebo vánoční Zpívánky. Na 20. hodinu je pak připravena pohádka Anděl Páně z roku 2005.

Co před Štědrým dnem připravila Dvojka?

Nic zvláštního nepřipravuje pro diváky České televize druhý program. Přesto je zde několik pořadů, které by vám neměly uniknout. Rádi bychom vás upozornili především na tajemství výroby Čokolády Orion, která bez pochyby k Vánocům patří a je také jednou z tradičních českých průmyslových značek. Pokud vás tedy bude zajímat výroba této nejen vánoční dobroty a pochopitelně také její historie, můžete si pustit ve čtvrtek 23. prosince v 11:05 Rodinné stříbro. Vánočně laděná bude také pohádka Křesadlo, která vznikla na motivy předlohy Hanse Christiana Andersena. Vysílat se bude přesně v poledne. Vánočně laděná bude také reality show Malá farma, kterou pro Českou televizi připravuje společnost patřící podnikateli Jaroslavu Berkovi. Doporučit však můžeme i krátký dokument Blízko nebe od 14:10, který se bude věnovat Alpám, výrobě sýru a míru v duši.

Peklo s princeznou

V hlavních rolích premiérové vánoční pohádky Peklo s princeznou se představí Tereza Voříšková a Jiří Mádl (Foto: Česká televize)

Plně vánoční bude na České televizi až 24. prosinec

Prvním štědrodenním programem s vánoční tematikou bude v pátek již od půl sedmé ranní pohádkový příběh O princezně, která nesměla na slunce z roku 1996. V něm se objeví například Marta Issová, Viktor Preiss nebo Naďa Konvalinková. V obvyklém čase avšak v neobvyklý den, tedy v pátek, nabídne Česká televize dětem také Hřiště 7, blok plný pohádek, kterým budou provázet kromě Jůheláku a Mufa také Martin Dejdar. V 9:40 bude následovat pohádka Co takhle svatba, princi?. S dalších jsou připraveny Zlatník Ondra, Chobotnice z II. patra, Byl jednou jeden král a Kouzelná tetička Valentýna. Hlavní vánoční pohádkou, která se zároveň objeví na nekódovaném programu vůbec poprvé, bude Peklo s princeznou s Terezou Voříškovou a Jiřím Mádlem. Dospělé diváky pak jistě potěší tradiční vánoční povídání s Miroslavem Donutilem od 20:45. Z dalších pohádek, které se objeví na ČT 1 v dalších dnech, můžeme jmenovat Ať přiletí čáp, královno!, Přijela k nám pouť, Císařův pekař, Pekařův císař, Zlatovláska (1973), Škola princů, Vodník a Karolínka nebo Ať žijí rytíři!. Dospělí diváky pak jistě potěší koncert Karla Gottapražské Lucerny, který je připraven 26. prosince na 21:50.

Sting

Zpěvák Sting, jak ho možná neznáte. (Zdroj: Česká televize)

Vánoce na Dvojce v intelektuálním duchu

Vzhledem k tomu, že program ČT 2 sledují především vzdělanější a hlavně náročnější diváci, bude tomu přizpůsobeno i její vánoční schéma. 24. prosince již 6:35 jsou připraveny Múzy v muzeu, vánoční příběhy mistrů pera, štětce, dláta a melodie z roku 1989. Objeví se zde například František Nepil, Adolf Born nebo Linha Singers. Hledání vzájemného porozumění během Vánoc se bude snažit najít pořad Ráno budeme moudřejší v hlavní roli s Janou Hlaváčovou. Dvojka je při letmém pohledu i podrobném studování programového schématu více vánoční než sesterská Jednička. Ač ČT 1 vysílá řadu pohádek a filmů, které k těmto svátkům neodmyslitelně patří, Dvojka se skutečně Vánocům věnuje. Jen namátkou můžeme jmenovat Vánoce s Hutkou, Z divadélka pod věží nebo koncert Stinga. Diváci by neměli minout ani Pytlákovu schovanku s Hanou Vítovou a Oldřichem Novým, která je připravena na 11:15. Zájemci o vánoční program nepřijdou ani o Biblické příběhy, Psaní Ježíškovi, Romanci štědrovečerní, Felixír, Boží hod vánoční nebo Vánoční koncert s Valdštejnského paláce. Pořadů s přízviskem vánoční je skutečně na programu ČT 2 tolik, že je nemá cenu všechny jmenovat.

Pavel Zedníček - Duety

Herec Pavel Zedníček se objevil v České televizi například v pěvecké show Duety. Teď bude diváky bavit ve vlastním silvestrovském bloku. (Zdroj: Česká televize)

Hurá, máme Silvestra

Přesně takhle nazval první program České televize svůj ranní silvestrovský blok, který bude začínat v půl osmé a končit až v poledne. Zábavný blok začne velkolepá show s klasickými pohádkami následovaná v 8:25 programem s plyšáky Jů a Hele. Dětští diváci se mohou těšit také na představení Kašpárka v rohlíku a oblíbenou pohádku Princové jsou na draka. V 10:45 zábavu ukončí hodinu a čtvrt trvající blok Kabaret z maringotky. V silvestrovském programu nebude chybět ani československá komedie ze Zlatého fondu – U pokladny stál s Vlastou Burianem a 80 let Divadla Spejbla a Hurvínka. Několikrát využije České televize také archivních materiálů, a to v případě Silvestrů Vladimíra Menšíka a Tak se ukaž, Silvestře. Připraveny jsou též speciály tradičních pořadů – 168 hodin, Tak neváhej a toč!, Zázraků přírody nebo Všechnopárty. Tradičními formáty, které patří pouze do poslední dne roku, budou Zas je tady Silvestr a konverzační blok s Pavlem Zedníčkem Silvestr až do dna aneb s Čmaňou půlnoc nepropásnete. Pokud byste čekali, že zábavu utne tradiční půlnoční přípitek, mýlili byste se. Na řadu přijde totiž opět zábava z archivu v podobě U muziky na Silvestra, Silvestr hravý a dravý a Zpěváků na kraji nemocnice.

BRAND24

Xindl X - Ondřej Ládek

Jedním z vystupujících v silvestrovském programu na Dvojce bude také scénárista Ondřej Ládek alias písničkář Xindl X.

Silvestr na Dvojce s Tobim a Vladimírem

Netradiční silvestrovskou show si pro diváky připravil druhý program České televize, který nese také velice zvláštní název – Sobotománie aneb Podivuhodná dobrodružství Tobiho a Vladimíra. Startuje se v pátek v 19:30 a v rámci něho budete moci být svědky toho, jak vypadá Silvestr na jiných planetách, setkání s Járou Cimrmanem nebo 45 let divadla Ypsilon. Co na diváky čeká, nebude do poslední chvíle jasné. Anotace k jednotlivým blokům jsou stejně netradiční jako jejich názvy. Například Letíme se charakterizuje jako protestní spánek Tobiho. Probudí ho kosmické cvičitelky? Nebo snad pop music mimozemšťanů? Podaří se probudit Největšího z básníků? Jaké tajemství skrývá Plán B?, uvádí se v programových plánech ČT 2. Diváci se budou moci setkat například s Lenkou Vychodilovou, Jiřím Lábusem, Luďkem Sobotou, Jiřím Šmicrem, Ivou Pazderkovou (hloupou blondýnou), scénáristou Ondřejem Ládkem alias písničkářem Xindlem X nebo Tomášem Matonohou. Do reality pak diváky vrátí tradiční Novoroční přípitek.

Budete se na konci roku dívat na programy České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).