Hlavní navigace

V Praze se podařilo poprvé zachytit placenou DVB-T2 televizi z Rakouska

19. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO Signál do pražských Bohnic dolétl z vysílače Jauerling, z něhož už je možné v Praze nárazově přijímat digitální multiplexy ve standardu DVB-T. Jde o kanály 21 a 31.

I když už se UHF pásmo určené pro šíření pozemního televizního signálu plní dalšími a dalšími digitálními multiplexy, dá se občas narazit na úkaz, nad nímž by normální člověk pouze nevěřícně kroutil hlavou. Včera se to stalo externímu spolupracovníkovi a recenzentovi serveru DigiZone.cz Čestmíru Polákovi. Je pravděpodobně prvním člověkem, který na území Prahy zachytil signál placené pozemní digitální televize simpliTV z Rakouska, jež je šířena ve standardu DVB-T2. Sledovat ale možné programy nebylo. Všechny jsou kódovány systémem podmíněného přístupu Irdeto.

Část ze seznamu stanic, jež jsou součástí placené služby simpliTV. V pozadí vysílání TV Metropol z Prahy.
Autor: pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Část ze seznamu stanic, jež jsou součástí placené služby simpliTV. V pozadí vysílání TV Metropol z Prahy.

K TÉMATU: Rakousko spouští DVB-T2. Signál pokryje i Česko, ale sledování bude obtížné

Signál na 38. kanálu jsem zachytil zcela náhodně, když jsem prováděl dopolední monitoring a zjišťovat, zdali nenarazím na nějakou novinku, popsal DigiZone.cz Polák a dodal: Signál se mi objevil až po deváté hodině dopolední a trval minimálně do půl dvanácté. Poté už jsem bohužel musel odejít, takže netuším, jak dlouho ještě příjem vydržel. Vzhledem k tomu, že jsou všechny programy kódované, jako důkaz přikládám pouze výběr stanic, které mám aktuálně naladěné v přijímači. Součástí multiplexu jsou mimo jiné programy ORF eins HD, ORF 2 HD, n-tv, RTL Nitro nebo Super RTL.

BRAND24

Seznam stanic vysílaných v rámci placené DVB-T2 služby simpliTV zachycené na kanálu 38
Autor: pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Seznam stanic vysílaných v rámci placené DVB-T2 služby simpliTV zachycené na kanálu 38

ČTĚTE TAKÉ: Rakousko chce v letech 2014 až 2016 přejít na DVB-T2, sítě DVB-T vypne

Čestmír Polák pobývá na pražském sídlišti v Bohnicích, které se za poslední roky ukázalo jako vynikající příjmová lokalita. Spolupracovník serveru DigiZone.cz tu signál z Rakouska zachytí několikrát do roka. Vždy jde však o stejný vysílač, a to Sankt Pölten – Jauerling, na kanálech 21 a 31. Během loňské mohutné podzimní inverze zachytil Polák i signál z vídeňského Kahlenbergu na kanálu 24. Placená DVB-T2 služba simpliTV funguje v Rakousku od 15. dubna. Její součástí jsou tři multiplexy, v nichž se nachází okolo 30 programů ve standardu MPEG-4/AVC včetně stanic v HD kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).