Hlavní navigace

V jižních Čechách vysílá nový multiplex s Jindřichohra­deckou a Třeboňskou televizí

3. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regionální síť 14 lze zachytit z vysílače Jindřichův Hradec – Polikno na kanále 54, vysílá výkonem 0,5 kW. Další vysílač má zprovoznit v Jemnicích u Dačic.

Nový regionální multiplex s dvěma televizními stanicemi začal vysílat na Jindřichohradecku. Z lokality Polikno lze na kanálu 54 naladit Jindřichohradeckou televizi, která dosud vysílala jen po kabelu a její příspěvky se objevovaly i v celoplošné TV Pohoda a především satelitní Regionálnítelevizi CZ, a Třeboňskou lázeňskou televizi. Síť obsahuje ještě programovou pozici DATEL, určenou pro Dačickou televizi a testovací pozici TEST 4. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) multiplexu přiřadil označení Regionální síť 14.

K TÉMATU: Jižní Čechy budou mít tři nové lokální televize v DVB-T. Vznikne i nový multiplex

Polikno je zatím jediným kmitočtovým přídělem této sítě, vysílač má povolený maximální vyzářený výkon 0,51 kW. Příjem multiplexu je ale komplikovaný, podle spolupracovníka serveru DigiZone.cz Jakuba Melína především kvůli umístění antény vysílače. “Je to na západním kotveném stožáru (u silnice směr Vydří), je tam tenká všesměrová anténa umístěná na výložníku na boku stožáru (!) ve výšce asi 20 metrů nad zemí, odsazená asi jen 50 cm od konstrukce,” napsal Melín v diskusním fóru DigiZone.cz.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální síť 1 čeká expanze do severních Čech a na Karlovarsko

Vysílací anténa tak má čistý výhled jen od severozápadu po jihovýchod, tedy hlavně na Jindřichův Hradec. Zbytek směru, zejména na Třeboň a České Budějovice, anténě stíní konstrukce stožáru. Provozovatel sítě, Jindřichohradecká televizní, s.r.o., plánuje spustit ještě jeden vysílač na zámku v Jemnicím u Dačic. Třeboňská lázeňská televize by měla kromě tohoto multiplexu vstoupit i do Regionální sítě 1 v Českých Budějovicích, která vysílá na kanálu 29 z vysílače Včelná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).