Hlavní navigace

V Česku vzniká nové informační rádio, odstartovat by mělo na podzim

16. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Důležitou roli sehraje u nové rozhlasové stanice i hudební složka. TiP Rádio chce pomoci prorazit do povědomí posluchačů i mladým hudebníkům a málo hraným českým kapelám.

Nové informační rádio začne do konce letošního roku vysílat v České republice. Jak už server DigiZone.cz na konci minulého týdne referoval, licenci pro šíření digitálního signálu získala pro okruh TiP Rádio společnost SeeJay Radio, která stojí za stejnojmennou taneční stanicí. A právě TiP Rádio má být okruh zaměřený na informace, jež ocení ve vysílání běžní posluchači, ale i podnikatelé. Bude to rádio, které by mělo být primárně pro posluchače ve věku od 35 do 50 let, uvedl pro DigiZone.cz ředitel a jednatel SeeJay Radia Svatopluk Janík a dodal: Chceme být praktickým rádcem.

K TÉMATU: SeeJay Radio expanduje: má licenci pro druhé celoplošné digitální TiP Rádio

Podle Janíka má být stanice zcela unikátní. Jsou tu stanice, které se podobnému zaměření věnují, ale nejsem si vědom, že by tu bylo něco takového, co chceme vytvořit my. Problémem je to, že na spoustě rádií se informace prezentují složitě. My chceme věci vysvětlovat polopaticky a jednoduše, konstatoval ředitel SeeJay Radia, které se stalo hnacím motorem digitálního rozhlasu v Česku. TiP Rádio by mělo být stanicí, která bude prezentovat informace ověřené, ale zároveň prý nebude příliš oficiální. Stanice má stavět na vlastních zdrojích a chce nabídnout i názorové studio.

Z ARCHIVU: První čistě digitální rádio v Česku: celoplošnou licenci DAB získalo SeeJay Radio

Start nové rozhlasové stanice, kterou bude možné naladit nejdříve prostřednictvím internetu, a po zážehovém režimu i v rámci digitální technologie DAB, je stanoven na podzim. Kritikům digitálního rozhlasu Svatopluk Janík vzkazuje: O vysílání na VKV jsme vůbec neuvažovali. Trh je bohužel uzavřený. Není tu pro nás místo. Podle Janíka by se investice do této rozhlasové stanice mohla odhadem pohybovat okolo půl milionu až jednoho milionu korun. Co se týká personálií, stanice by měla mít deset vlastník lidí, zbytek pak využije ze sesterského SeeJay Radia.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vzniklo české DAB fórum. Pomůže k rozvoji digitálního rozhlasu u nás?

Co se týká hudební složky, má jít o pestrý hudební mix. Stanice se nebude vyhraňovat vůči žádnému žánru, ale primárně se zde objeví pravděpodobně pop a rock. Chceme dosáhnout toho, aby třetina byla nová muzika a dvě třetiny hitovky. Bude to pel mel jako pestrý hudební mix. Chceme oslovit co nejvíce posluchačů, ale zároveň je nenaštvat, konstatuje Janík. Ve vysílání by měly dostávat prostor i nové a málo hrané kapely, které na běžných rozhlasových stanicích neuslyšíme. Kromě této nové stanice počítá SeeJay Rádio letos i se spuštěním speciálního tanečního streamu SeeJay Mix.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).