Hlavní navigace

V Česku mohou začít vysílat dvě nové regionální sítě. Jedna získala kanál i v Praze

3. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ TABULKA Operátor Regionální sítě 7 získal v Praze kmitočtový příděl pro kanál 37. Zajímavostí je, že už jde o třetí společnost, která by signál šířila z lokality Ládví.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) „přiklepl“ kmitočtový příděl dvěma novým regionálním sítím. Vyplývá to z jeho on-line databáze. Jedná se konkrétně o Regionální síť 7 a Regionální síť 8. Zdali za plánovanými multiplexy stojí někdo ze stávajících operátorů, nebo se jedná o úplně nové zájemce, se severu DigiZone.cz zatím nepodařilo zjistit. Lidé z branže, které oslovila naše redakce, otázka na nového provozovatele viditelně zaskočila a uvedli, že o něm slyší poprvé.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Diváci v Praze naladí na anténu už 17 televizí, další dvě brzy odstartují

ČTÚ nesděluje a ani nesmí sdělit, kdo kmitočtový příděl získal, uvedl tiskový mluvčí ČTÚ František Malina. Provozovatel Regionální sítě 7 získá možnost vysílat v zajímavých lokalitách, jako jsou například České Budějovice, Brno nebo Zlín. Jeden z přidělených kanálů je určen také pro Prahu, konkrétně stanoviště Ládví (kanál 37), ze kterého už v tuto chvíli vysílají multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting (kanál 42) a Regionální síť 4 operátora Prague Digital TV (kanál 46).

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Multiplex 3 chce za vysílání v Praze pětkrát více než Regionální síť 4 Leoše Pohla

Přidělené lokality, kanály a výkony pro Regionální síť 7
Lokalita (vysílač) Kanál Výkon (kW)
Benešov – Kozmice 23 10, pol. H
Brno – Jihlavská 47 10, pol. H
České Budějovice – Kleť 32 10, pol. H
Praha – Ládví 37 10, pol. H
Teplice – vodárna 21 10, pol. H
Ústí nad Orlicí – rozhledna Stříbrná krasavice 21 10, pol. H
Zlín – Druhý segment 41 10, pol. H

Regionální síť 8 se týká kmitočtového přídělu v jediné lokalitě, které jsou České Budějovice. Tomuto multiplexu byl přidělen kanál 50. Jak Regionální síť 7, tak i Regionální síť 8 mohou u všech vysílačů použít vyzářený výkon 10 kW s horizontální polarizací. Kmitočtové příděly u obou sítí ale mají jeden háček – jejich provozovatel je bude moci využívat pouze do konce roku 2017. Serveru DigiZone.cz to potvrdil přímo ČTÚ.

Přidělené lokality, kanály a výkony pro Regionální síť 8
Lokalita (vysílač) Kanál Výkon (kW)
České Budějovice – Kleť 50 10, pol. H

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).