Hlavní navigace

V Česku lze přijímat už 17 programů HDTV. Většinu ze satelitu

14. 2. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Kabelová společnost UPC ve středu oznámila zařazení prvních dvou televizních programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) do svojí nabídky digitální kabelové televize. Celkově tak mohou čeští diváci legálně sledovat už 17 televizních stanic v HD kvalitě. Naprostá většina z nich vysílá volně na satelitu, část je dostupná v sítích IPTV, pozemních digitálních multiplexech, a nyní tedy i prostřednictvím DVB-C. Pojďme se podívat, o jaké kanály jde.

Nejznámější je Nova a ČT 1

Ve vysokém rozlišení vysílají oba nejsledovanější české televizní programy. Televizi Nova v HD kvalitě mohli do konce letošního ledna sledovat diváci satelitní služby CS Link. Od února už toto vysílání nenaladí, testovací vysílání Novy HD ale nadále pokračuje v zemském digitálním multiplexu C v Praze a Brně. Zpravodajství a publicistiku Novy, ale také vybrané filmy, seriály a reklamní spoty ve vysokém rozlišení (Nova nevysílá v HD celý svůj program) mohou sledovat také všichni odběratelé digitální televize přes internetový protokol (IPTV) od frýdecko-místecké společnosti Mattes AD. Všem operátor pronajímá nebo prodává set-top-boxy schopné přijímat vysílání jak ve standardním, tak ve vysokém rozlišení obrazu.

ČTĚTE TAKÉ: HD komedie televize Nova

Nova HD - TK 18.10.2007

Ukázka vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu. Foto z tiskové konference společnosti Mattes AD, říjen 2007 (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

První program České televize testuje HD vysílání v přechodném zemském digitálním multiplexu C v Praze a Brně. Nejde ale o skutečné HDTV, nýbrž program ve standardním rozlišení, který si operátor sítě, společnost Telefónica O2, přepočítává na více řádků a vytváří z něj „falešné“ HDTV. Stejný program se objevuje také v digitální televizi přes pevnou telefonní linku od Telefóniky, známé pod názvem O2TV. Česká televize má s Telefónikou uzavřenou smlouvu na testování do konce letošního června. Zatímco prostřednictvím O2TV mohou zkušební vysílání ČT 1 ve vysokém rozlišení sledovat všichni zákazníci, protože set-top-boxy dodávané operátorem jsou „HD ready“, u pozemního příjmu bude úspěšný pouze divák se set-top-boxem schopným přijímat HD vysílání ve standardu MPEG-4.

Logicky se nabízí otázka, zda se ČT 1 ve vysokém rozlišení, byť v „přepočítané“ verzi, objeví i v nabídce dalších operátorů, především u kabelových společností a provozovatelů IPTV. Ze strany veřejnoprávní televize by byl jistě zájem, ale protože minimálně do dubna nebude z Kavčích hor možné odbavovat signál v HD kvalitě, musel by každý zájemce uzavřít smlouvu s Telefónikou O2 o poskytování jimi upraveného signálu. Vzhledem k tomu, že jde skutečně jen o „přepočítané“ HDTV a vztahy mezi kabelovými a IPTV operátory jsou na českém trhu napjaté a velmi konkurenční, těžko se v dohledné době několika týdnů dočkáme ČT 1 HD v nabídce digitální kabelové televize UPC nebo jiné společnosti.

Česká vlaštovka: FilmBox Extra HD

Nonstop Kino HD

Čeho by se naopak český divák mohl dočkat velmi brzy, je placený filmový kanál FilmBox Extra HD, který začal jako vůbec první HD program v češtině vysílat loni v srpnu. Tehdy ovšem ještě pod názvem Nonstop Kino HD a pouze pro zákazníky digitální televize přes internetový protokol od společnosti Mattes AD. Stejná firma nabízí i Novu HD a testuje vlastní zpravodajský program ve vysokém rozlišení nazvaný 802.tv. FilmBox Extra HD je dostupný také na satelitu, pro českého diváka je ale toto vysílání legální cestou nedostupné. Stanice je totiž součástí polské placené satelitní služby „n“, která své vysílání kóduje, a je dostupné pouze zákazníkům z Polska s příslušnou dekódovací kartou spárovanou se satelitním set-top-boxem.

FilmBox Extra HD by rád vysílal i v kabelových rozvodech a v některé z českých satelitních platforem, zatím se mu ale nepodařilo vyjednat potřebné smlouvy. Podle Ivana Hronce, generálního ředitele středoevropské centrály společnosti SPI International, která FilmBox Extra HD provozuje, chce firma ještě v průběhu letošního roku dokončit jednání s některým ze satelitních operátorů, kteří pokrývají Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Nejsou přitom jediní, kdo chce po satelitu, v kabelech a prostřednictvím IPTV nabídnout českému divákovi filmový kanál ve vysokém rozlišení. Podobný krok na letošek oznámila také společnost HBO Česká republika.

Pokus UPC se dvěma cizojazyčnými programy

Kabelová společnost UPC nyní přichází se dvěma zahraničními programy ve vysokém rozlišení: National Geographic HD a Voom HD. Druhý jmenovaný program už testovala společnost Mattes AD, která vlastní registraci pro převzaté vysílání hned šesti tematických kanálů Voom ve vysokém rozlišení. Fakticky ale nenabízí ani jeden. Dává totiž přednost česky dabovaným kanálům. Oproti tomu UPC začíná s cizojazyčnými stanicemi, i když třeba Novu ve vysokém rozlišení ve svých kabelech také testovala (ale zatím se nedohodla na obchodních podmínkách, za jakých by tento program mohla začít nabízet koncovým zákazníkům). Je to jistě jenom start, na který naváže rozšíření nabídky o další programy, ať již půjde o zmiňovaný FilmBox Extra HD, HBO nebo některou z českých plnoformátových televizí.

National Geographic HD promo

Promo na televizní program National Geographic ve vysokém rozlišení

Pro zákazníky digitální kabelové televize UPC není nabídka prvních dvou HD programů zase tak velkou výhrou. Dostanou se k ní pouze ti klienti UPC, kteří si předplácí dražší programové nabídky Standard nebo Supreme a nechají si od operátora vyměnit set-top-box za přijímač Handan CV-7000HD. Ten však dokáže pouze pasivně přijímat signál, nenabízí například nahrávání na pevný disk. Zákazník, který si od UPC po Novém roce pořídil digitální videorekordér DVR, tak spláče nad výdělkem: sice bude moci sledovat dva programy ve vysokém rozlišení a zbytek nabídky ve standardu, s nahráváním pořadů je ale konec. Tedy prozatím. Současný HD ready set-top-box ho prostě neumí, neobsahuje pevný disk…

HDTV žně ze satelitu, ale jen zahraniční

Pokud chcete přijímat větší množství televizních programů ve vysokém rozlišení, nechcete za ně platit speciální poplatky a nechat si od operátora diktovat, jakým přijímačem je budete sledovat, musíte se soustředit na satelit. Ovšem pozor, žádná ze tří placených satelitních služeb v České republice nyní HDTV nenabízí. Ke kódovaným programům, které sice pokrývají signálem také Českou republiku, ale jsou součástí zahraničních platforem, se zase divák legální cestou nedostane. I tak ale zbývá řada programů v HD kvalitě, jež lze na satelitu naladit volně, bez pirátské nebo nelegálně dovezené dekódovací karty. Na sedmi různých pozicích jich vysílá celkem dvanáct.

Astra HD promo

Ukázka z propagačního HD kanálu satelitní společnosti Astra

Pro českého diváka je asi nejzajímavější volné vysílání speciálního programu BBC HD, britské veřejnoprávní stanice ve vysokém rozlišení, jenž předloni nabízel přenosy vybraných zápasů fotbalového mistrovství světa. BBC HD vysílá prostřednictvím družice Astra 2D na pozici 28,2 stupně východně. Protože je ale toto vysílání určeno především divákům na britských ostrovech, pro příjem v České republice je nutná satelitní parabola velkého průměru (okolo dvou metrů). Pokud zůstaneme u Astry, pak nejvíce volně šířených programů nabízí na pozici 19,2 stupně východně (na stejné pozici vysílá i placená služba UPC Direct). Jde například o propagační kanály Astra HD (v angličtině).

Hlavní německé komerční televize vysílají HD volně

Rovněž na pozici 19,2 stupně východně vysílají volně HD verze dvou největších německých komerčních televizí: ProSieben a Sat1. Dále také plnoformátový program Anixe HD (rovněž v němčině). Všechny tři stanice společně s Astrou HD naladíte na družici Astra 1F. Na pozici 23,5 stupně východně, již využívá satelitní platforma CS Link a na kterou se přesouvá český hudební kanál Óčko, vysílají programy Astra HD a HD5 promo. Na pozici 39 stupňů východně vysílá z družice Hellas Sat 2 program Luxe TV HD (v angličtině) zaměřený na luxusní zboží. Jeho volné vysílání lze zachytit také na satelitních pozicích 28,5 stupně východně (družice Eurobird 1), 26 stupňů východně (družice Badr 4) a 9 stupňů východně (družice Eurobird 9). Na třetí zmiňované pozici je k dispozici také verze tohoto programu určená pouze pro britský trh.

Pokud zůstaneme u pozice 9 stupňů východně a družice Eurobird 9, nabízí se ještě dva nekódované programy ve vysokém rozlišení: Venice HD zaměřený na regionální vysílání (vysílá italsky a anglicky) a relaxační program MelodyZen TV HD. Na pozici 26 stupňů východně lze zachytit volné vysílání propagačního kanálu HD Visio promo (nutná parabola o průměru 90 – 120 cm). Obecně lze ale říci, že pro příjem v České republice jsou nejvhodnější programy na pozicích 19,2 a 23,5 stupně východně a 9 stupňů východně, kde je naladí i satelitní laik – pokud ovšem vlastní příslušný HD ready set-top-box vhodný pro příjem vysílání ve standardu MPEG-4 a vhodný televizor.

Přehled HD programů dostupných v České republice
Program Zaměření Jazyk Způsob vysílání (pozice) Operátor
TV Nova logo
plnoformátový česky pozemně (multiplex C, Praha a Brno), IPTV Telefónica O2, Mattes AD
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
plnoformátový česky pozemně (multiplex C, Praha a Brno), IPTV Telefónica O2
TV Filmbox Extra
filmový česky IPTV Mattes AD
TV2 802.TV perex
regionální zprávy česky IPTV Mattes AD
TV2 Luxe TV HD perex
luxusní zboží anglicky, francouzsky, německy, italsky, španělsky, rusky satelit (39°E, 26°E, 9°E) Hellas Sat 2, Badr 4, Eurobird 9
TV2 Luxe TV HD perex
luxusní zboží (britská verze) anglicky satelit (9 °E) Eurobird 9
TV2 BBC HD logo zmenšené
plnoformátový anglicky satelit (28,2°E) Astra 2D
TV2 HD Visio perex
promo více jazyků satelit (26°E) Badr 4
Astra logo malé
promo anglicky satelit (23,5°E, 19,2°E) Astra 1E, Astra 1F, Astra 1H
Astra logo malé
promo (HD+) anglicky satelit (19,2°E) Astra 1H
TV2 ProSieben HD perex
plnoformátový německy satelit (19,2°E) Astra 1F
TV2 Sat.1 HD perex
plnoformátový německy satelit (19,2°E) Astra 1F
TV2 Anixe HD perex
plnoformátový německy satelit (19,2°E) Astra 1F
TV2 Venice HD perex
regionální více jazyků satelit (9°E) Eurobird 9
TV2 Voom HD perex
dokumentární anglicky digitální kabel UPC
TV2 National Geographic HD perex
dokumentární, přírodovědný anglicky digitální kabel UPC
TV2 HD5 perex
zábavný více jazyků satelit (23,5°E) Astra 1E
TV2 MelodyZen TV HD perex
relaxační více jazyků satelit (9°E) Eurobird 9

Zdroj: DigiZone.cz

BRAND24

Jen čtyři HD programy vysílají česky

K výčtu satelitních HD programů nutno dodat, že žádný nevysílá česky. Vyloženě česky „hovořící“ kanály ve vysokém rozlišení jsou momentálně čtyři (Nova HD, ČT 1 HD, FilmBox Extra HD, 802.tv), z nich však pouze dva vysílají řádně (Nova a FilmBox Extra HD) a jenom jeden plnohodnotně po celý den (FilmBoxExtra). Oba nyní nabízí pouze Mattes AD ve svojí službě 802.tv, která obsahuje rovněž stejnojmennou zpravodajskou stanici v HD kvalitě (ovšem postrádá program ČT 1 ve vysokém rozlišení). Celkově lze nyní v České republice legální cestou přijímat 17 televizních programů v HD kvalitě, z toho 11 po satelitu, pět prostřednictvím IPTV a dva v nabídce digitální kabelové televize.

Naprostá většina těchto programů vysílá anglicky, druhým nejčastěji používaným jazykem je němčina, poté francouzština a španělština. Pro porovnání: v sousedním Polsku už vysílá devět televizních programů ve vysokém rozlišení a v polštině.

Můžete/přijímáte některý ze zmiňovaných HD televizních programů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).