Hlavní navigace

Hudební tip na sobotu: Už popáté pomůže Radio Wave českým hudebníkům prorazit do zahraničí

26. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Český rozhlas
UVNITŘ VIDEO – Veřejnoprávní rozhlasová stanice spouští pátý ročník „hudebně exportního projektu Czeching“. Jeho vítěz by měl být znám na konci září.

Ve vysílání Radia Wavena webu soutěže se během září postupně představí všech pět soutěžících. Výherce následně vybere mezinárodní porota, složená ze zástupců více než deseti evropských rozhlasových stanic. O dalším vítězi pak rozhodne internetové hlasování zapojené veřejnosti. 

Pět soutěžících zve na společný koncert

Vrcholem pátého ročníku soutěže pak bude společný koncert všech soutěžících kapel, který je naplánován na středu 27. září do podzemních garáží pražské budovy Českého rozhlasu. Kromě vystoupení nominovaných skupin proběhne i slavnostní vyhlášení vítěze letošního ročníku soutěže Czeching. Na navazující afterparty pak vystoupí britská DJka Mary Anne Hobbs.

Chceme využít spolupráce s řadou evropských rozhlasových stanic pro mladé a hudbu českých talentů poslat na evropská pódia i do vysílání jednotlivých rádií, má o budoucnost vítězů soutěže Czeching jasno Iva Jonášovášéfredaktorka Radia Wave, které hudební klání organizuje a mediálně zaštiťuje.

Šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová

Stejně jako každý rok budou zapojení čeští hudební publicisté a publicistky ve spolupráci s hudebními dramaturgy zahraničních stanic, jako je britská BBC, rakouské FM4, německý PULS, polské rádio OFF Krakow nebo francouzské Radio France, vybírat z pětice tuzemských hudebních projektů. V minulých letech vyslali porotci na cestu k zahraničnímu publiku kapely Wild Tides, VR NOBODY, Himalayan Dalai Lama a písničkářku a skladatelku Neversol.

Porotce zaujali zpěvačka a producentka Zagami Jericho, producent a odborník na modulární syntetizátory HRTL, seskupení producentů zaměřujících se na taneční elektroniku WLW8, indie post-rocková kapela Cold Cold Nights a rock´n´rollový Lazer Viking.

Vítěz vyrazí na turné a natočí vlastní EP

Hlavní vítěz dostane možnost nahrát a vydat nové EP, vystoupit na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag a také navštívit zahraničních kluby zapojené v síti Liveurope. 

Součástí závěrečného koncertu Czeching Showcase bude letos nově i vzdělávací odpoledne zahrnující veřejné diskuse a setkání určené mladým kapelám v rekonstruovaných studiích S1 a S2 vinohradské budovy Českého rozhlasu. Zkušenosti potřebné pro podporu začínajících talentů nabídne zmiňovaná Marry Anne Hobbs, která jako DJ působí na britské BBC už od roku 1996. 

Začínající hudební projekty i etablované kapely se mohou zúčastnit setkání s hudebními producenty nazvané Recenze osobně, kde budou moci získat potřebnou zpětnou vazbu a osobní zhodnocení prezentované vlastní tvorby. 

Vzdělávací odpoledne uzavře panelová diskuse věnovaná problematice hudebního exportu. Pozvání do debaty přijali Márton Náray, šéf české hudební proexportní kanceláře Czech Music Office, a Julien Fournier, zástupce belgické hudebněexportní kanceláře Wallonie-Bruxelles Musiques. Právě uvedená kancelář Czech Music Office je jedním z partnerů, který podpořil konání letošního ročníku soutěže Czeching.

BRAND24

Od září nasadí Wave nové hudební podkresy

Videoprofily kapel, fotogalerii k předchozím ročníkům a další podrobnosti naleznou zájemci také na sociálních sítích Radia Wave a pochopitelně primárně v proudovém vysílání stanice.

Czeching Showcase 2017

Středa 27. září, pražská budova Českého rozhlasu

15:30–18:45

Diskusní program ve Studiu 1

15:30–17:00 

„Recenze osobně“ ve studiu 2

19.00–01.00

Koncert všech nominovaných s vyhlášením vítězů a afterparty

Radio Wave se rozhodlo během září maximálně podpořit českou hudební scénu. Každý den vysílá jednu skladbu české kapely, kterou komentují hudební redaktoři stanice. Nové desky ve studiu pokřtí v rámci Radio Wave Studio Sessions projekty Ventolin a Pandoo. Ve vysílání a na sociálních sítích představí stanice také čtveřici originálních videoklipů, tedy čtyři české písně přetlumočené do znakové řeči. V září obohatí vysílání Radia Wave také nové hudební podkresy vytvořené českými hudebníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).