Hlavní navigace

UPC přehrává sedm dní nazpět. Krátce jsme to vyzkoušeli

20. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Jak jsme informovali ve středu, UPC v Česku zavedlo stejný „archiv“ (zpětné zhlédnutí), jako na Slovensku. Vyzkoušeli jsme přístup přes mobil i web a je zjevné, že tady se nová funkce zavádí nejrychleji.

Aplikaci jsem vyzkoušel – pro stejný účet – na mobilu LG Flex 2 a také přes plně aktualizovaný webový prohlížeč Firefox pod Windows 10. Výsledky vidíte v galeriích níže, nicméně základ byl „rozchodit to“, a to z počátku úplně nešlo.

Při psaní středeční zprávy o zavedení týdenního zpětného zhlédnutí, což je nejvíce, co si v Česku a nejspíše i na Slovensku můžete dovolit, jsem se zkoušel připojit přes mobil s aplikací Horizon Go a odsouhlasit „žádost o nahrávání pořadů pro vlastní potřebu“ a funkci tak aktivovat. Nepovedlo se, což je vidět v galerii níže. Pak mě napadlo udělat totéž přes webový prohlížeč a ejhle…

K TÉMATU: UPC spouští vylepšený Horizon i na Slovensku, včetně zpětného zhlédnutí pro 7 dnů

UPC nabídne nejdelší zpětné zhlédnutí i v Česku. Na Slovensku už je

Tzv. Zpětné zhlédnutí, v podstatě ale videoarchiv, či VoD, mají i ostatní služby. Typicky O2 TV a T-Mobile TV. Takto dlouhý, tedy v délce 7 dnů, ho ale nikdo nenabízí, i když je pochopitelné, že se konkurence bude snažit přizpůsobit. A i když – jak vyplývá z tiskové zprávy – bude UPC tuto funkci zavádět postupně, na mobilní televizi Horizon Go zjevně funguje okamžitě. Alespoň u mě, a jak jsem zachytil názor jednoho ze čtenářů v diskusi, i u něj. A to UPC termín zprovoznění služby na této platformě vůbec neoznámilo!

Já nevím jak vy, ale já bych se chlubil…

Protože funkce nešla aktivovat přes aplikaci v mobilu, jak jsem se už zmiňoval, zkusil jsem to přes webový prohlížeč a tady to bez problémů klaplo, což se následně projevilo i při přístupu z LG Flex 2. Nevím ovšem, zda tento problém vyvstal kvůli mému novinářskému účtu, nebo je to obecná vlastnost a u UPC to momentálně prověřují. A narazil jsem ještě na jeden zádrhel. Pokud totiž Zpětné zhlédnutí aktivujete, doba sedmi dnů se začne počítat od okamžiku vaší aktivace, což se ale nedozvíte.

Ve službě se jen objeví zavádějící hlášení v angličtině (viz foto níže). Kabelový operátor o něm ví a podle něj by jeho úprava byla příliš náročná, takže to tak nechal být. Ostatně jde jen o prvních sedm dnů.

V každém případě bych se ale přimlouval za úpravu hlášení, které vidíte v galerii z webu výše, kde se uvádí  „Odvysílané pořady budete moci sledovat od okamžiku aktivace funkcionality Zpětné zhlédnutí“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: UPC spouští podporu pro Chromecast a Apple TV 

Když abstrahuji od jazykového paskvilu jménem „funkcionalita“, takto to bohužel není. Vy sice funkci jako takovou budete moci využívat, ale bude vám to k ničemu, protože nebudete mít obsah. Výše zmiňované zhlédnutí sedm dnů zpětně se počítá od okamžiku aktivace, takže musíte vyčkat, dokud vám nějaké pořady nenaběhnou. A než tu někdo zase začne vykládat nesmysly jménem „za to může UPC“ (nepochybuji, že za něco jistě může…), stejně se chovala i funkce u O2 TV. Já si tudíž včera přivstal a vyzkoušel, jak vlastně ten zázrak u UPC funguje alespoň v rámci zhruba deseti, patnácti hodin od spuštění. A že funguje, mohu potvrdit.

Zhlédnul jsem takto po půlnoci večerní Ohnivý kuře na Primě a v pohodě přeskočil reklamy a podíval se i na HBO, které je v tomto ohledu problémové. Pořad přes aplikaci HBO GO v mobilu totiž nelze odeslat na „big screen“, tedy televizor, protože to HBO blokuje. Pokud tak máte HBO Go v mobilu, nezbývá, než ho sledovat tam, nebo si pořídit nějaký set-top box s Androidem či Google Chromecast. U UPC to je zjevně bez starostí.

Jakmile si aktivujete funkci Zpětného zhlédnutí a bude ji chtít hned využít objeví se takovéto hlášení. Podle UPC by se náklady na jeho předělání nevrátily, čemuž lze jen věřit. Je to vlastně jen záležitost prvního týdne od aktivace funkce.
Autor: Bohumil Herwig

Jakmile si aktivujete funkci Zpětného zhlédnutí a budete ji chtít hned využít, objeví se takovéto hlášení. Podle UPC by se náklady na jeho předělání nevrátily, čemuž lze jen věřit. Je to vlastně jen záležitost prvního týdne od aktivace funkce.

Jak jsem se probíral aplikací, narazil jsem ještě na jednu věc, kterou by UPC mohlo upravit, ale je to asi zase o kombinaci cena/výkon, takže se to možná vůbec z hlediska nákladů nevyplatí. Ve výběru dne pro Zpětné zhlédnutí se totiž od samého počátku, tedy samotné aktivace funkce, zobrazuje plná nabídka sedmi dnů. Je ale pochopitelně nefunkční, resp. je funkční jen částečně a vše teprve postupně naběhne. Kdo o tom ale neví…

BRAND24

A jak jsem dopadl s HBO? Kupodivu dobře, což mě samotného překvapilo, protože O2 TV Air M tento kanál v nabídce stále nemá. Z včerejších večerních pořadů se dal spustit Mallory, Garderobiér i „Sweeney…“ A dokonce i Hra o trůny. S upozorněním, že tento pořad jede v Dolby Digital 5.1 (hezké, ale já jsem vyznavač DTS) a že ho lze také zhlédnout na HBO GO a HBO OD. To druhé ovšem u nás stále nepracuje…

Poznámka: Pokud se po zhlédnutí galerií z mobilu ptáte, proč jsem neodchytil i obrazovky i ze samotného přehrávání pořadů, tak to bohužel nešlo. UPC tuto funkci zjevně blokuje.

Co říkáte na novinku od UPC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).