Hlavní navigace

UPC omezuje analogovou kabelovku, chce posílit satelit

14. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Společnost UPC plánuje v nejbližší době aktivovat internetové přípojky všem divákům, kteří jsou abonenty kabelové televize, jako bonus k existující službě. Parametry bezplatného internetového připojení budou ale podstatně nižší než u běžných balíčků. Ještě zajímavější je však informace, že satelitní služba UPC Direct bude spolupracovat s podobnou platformou Canal Digital Nordic, která nabízí celou řadu atraktivních programů, a to i po obrazové stránce.

UPC: Internet bez limitu a spolupráce na satelitu s Canal Digital

Internet, který bude nabízet společnost UPC Česká republika jako bonus ke kabelové televizi, bude bez jakéhokoliv datového limitu. Klient zároveň obdrží zdarma mailovou adresu. Připojení však získá zákazník pouze na dobu, po kterou si bude předplácet televizní službu. Počet internetových přípojek UPC do konce září meziročně stoupl o 50.000 na 344.900 připojení. Kabelovou a satelitní televizi využívalo 641.000 domácností. Kromě tohoto kroku, který se teprve chystá, však došlo k omezení nabídky analogové kabelové televize v některých městech. Šlo např. o Plzeň, Příbram nebo Vsetín. Harmonogram pro další města zatím není stanoven. Dobrou zprávou pro zákazníky UPC Direct byl rozhodně fakt, že platforma uzavřela smlouvu se severskou Canal Digital Nordic, která nabízí všechny své programy ve velmi dobré obrazové i zvukové kvalitě. Bližší informace však v tuto chvíli nejsou prozatím známy.

Canal Digital Nordic

Platforma Canal Digital Nordic je na satelitu synonymem kvality. Bude s ní spolupracovat UPC Direct. Foto: autor

Juraj Koiš: Společnost UPC propojí nabídky kabelové televize a internetu
Lukáš Polák: UPC omezila v některých městech nabídku analogové kabelovky
Lukáš Polák: Satelitní UPC bude spolupracovat s platformou Canal Digital
Juraj Koiš: UPC Direct bude mít na nové pozici několik partnerů

Přechod na kódování Irdeto by měl proběhnout bez problémů, slibuje satelitní Skylink

Přechod na kódovací systém Irdeto u satelitní platformy Skylink, ke kterému však nedojde dříve než v roce 2012, by se neměl žádným způsobem dotknout současných abonentů. Tento krok se nevyhne ani konkurenčnímu CS Linku. Co se týká UPC Direct, tam se předpokládá, že společnost využije s přechodem na satelit Thor pouze kódování Nagravision 3. Systém CryptoWorks (CW) odkoupila v roce 2006 od společnosti Philips právě firma Irdeto. Ta se v nedávné době rozhodla pro ukončení podpory CW. Jako termín stanovila rok 2012, se kterým počítá i Skylink. Irdeto usiluje o přechod na svůj nejnovější systém proto, že výrobci se zdráhají uvádět na trh nové přijímače s interními dekodéry CW. Neznamená to však, že by společnost nezachovala funkcionalitu současných set-top-boxů. Firma zároveň představila nový produkt v podobě karty Skylink Standard HD.

Jaromír Glisník

Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník uklidňuje: Přechod na systém Irdeto proběhne bez problémů. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Satelitní Skylink: Přechodu na kódování Irdeto se není třeba bát
Juraj Koiš: Skylink uvádí novou startovací kartu Skylink Standard HD

Televize Public chystá řadu novinek, zájem má o Josefa Klímu

Známý investigativní novinář Josef Klíma, který se posledních 15 let objevoval v pořadu Na vlastní oči televize Nova, možná připraví některou z novinek pro lifestylovou televizi Public. V rozhovoru pro server Digizone.cz to připustila ředitelka televize Renata Pešková, která prozradila, že Public chystá od prosince velké programové změny. Co se týče tváří televize, rozšiřujeme spektrum. Objevila se tu Tina Pletánková, Zdeněk Podhůrský, který tu má dva pořady, Michaela Dolinová, ta, má od listopadu svůj pořad s názvem Klobouk, a jednáme o spolupráci s Josefem Klímou, uvedla Pešková. Neupřesnila však, o jakém formátu s Klímou televize jedná. Josef Klíma se měl po odchodu z Novy objevit na obrazovce zpravodajské televize Z1, kde plánoval vlastní talkshow. Po změně vedení televize a příchodu současného ředitele Zdeňka Šámala ale byly všechny nové projekty pozastaveny.

Renata Pešková 500

Ředitelka lifestylové stanice Public Renata Pešková. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Ondřej Aust: Renata Pešková, Petr Pohl: Od prosince bude TV Public s pevným programem
Juraj Koiš: Televize Public jedná o spolupráci s Josefem Klímou

Stručně

Za patnáct dní bude spuštěna česká verze mezinárodní hudební stanice MTV. Mutace pro český a slovenský by měla v programových nabídkách satelitních a kabelových operátorů nahradit původní evropskou verzi MTV Europe, která vysílá pro ty země, jež nemají vlastní národní mutaci MTV. Jak se s tímto faktem vypořádají satelitní a kabeloví operátoři?

Juraj Koiš: Jak zamíchá česká MTV nabídkami kabelových a satelitních operátorů?
Juraj Koiš: Česká MTV nabídne především akvizice, vlastních pořadů bude málo

Skandinávský satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting provádí další technické testy na novém telekomunikačním satelitu Thor 6, který je dočasně zaparkován na pozici 1,8 stupně východně. Po úspěšných testech se družice Thor 6 přesune na svou finální pozici 0,8 stupně západně, kde bude mimo jiné sloužit potřebám středoevropské satelitní platformy UPC Direct.

Juraj Koiš: Satelit Thor 6 testuje další transpondéry

Televize Nova provedla v úterý změnu symbolu HD u svého kanálu ve vysokém rozlišení. Písmena měla doposud tvar kurzívy a navíc byla podtržena. Nyní má symbol tvar čtverce, litery jsou průhledné, a nachází se v levém dolním rohu. Dříve byl umístěn doprava. Starý symbol nadále používá sesterská Nova Sport.

Nova HD - nové logo 09

Nová podoba grafického prvku označujícího vysílání Novy HD. Foto: autor

Lukáš Polák: Televize Nova změnila symbol svého HD kanálu

Celkem 136 tisíc zákazníků vykázala ke konci třetího čtvrtletí letošního roku placená digitální televize přes internetový protokol od Telefóniky O2, služba O2TV. Vyplývá to z finanční zprávy společnosti za první tři čtvrtletí letošního roku. Oproti druhému letošnímu čtvrtletí přibyly O2TV pouze tři tisíce nových předplatitelů.

Jan Potůček: O2TV měla ke konci září 136 tisíc předplatitelů, noví téměř nepřibyli

BRAND24

Podle serveru rp.pl (Rzeczpospolita) je v ohrožení konec analogového terestrického televizního vysílání v Polsku k 31. červenci 2013. Veřejnoprávní televize si pravděpodobně nedělá hlavu s tím, kdy podepíše smlouvu s tamním telekomunikačním operátorem pro šíření kanálů v prvním multiplexu.

Lukáš Polák: Polskou digitalizaci provází problémy. Blokuje ji veřejnoprávní televize

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).