Hlavní navigace

UPC navyšuje prostor pro satelitní digitální televizi

13. 4. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Placená satelitní digitální služba UPC Direct brzy nabídne více televizních programů. Panevropská kabelová a satelitní společnost UPC totiž podepsala s firmou SES Astra, která provozuje družice pro televizní vysílání v Evropě, smlouvu o využití pátého satelitního transpondéru. V praxi to znamená, že klienti UPC Direct dostanou lepší programovou nabídku a UPC bude moci rozšířit balíčky tematických kanálů distribuovaných přes satelit.

Reakce na nástup DVB-T?

Čtvrtý transpordér od SES Astra začala UPC využívat loni, v souvislosti se startem několika nových televizních stanic v češtině (včetně zpravodajského kanálu ČT 24). Prostor ale nadále nedostačuje: firma se musí připravit na nástup nových digitálních kanálů, které minulý týden získaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci na zemské digitální vysílání. Dá se očekávat, že většina ze šesti nových programů bude chtít vysílat i v kabelových rozvodech a na satelitu. Některé z nových televizí ale budou muset být kódované, protože počítají s vysíláním akvizičních pořadů ze zahraničí. Práva na tyto pořady televize nakupují jenom pro území České republiky, proto nemohou na satelitu vysílat volně.

Mluvčí české UPC František Malina sice na přímý dotaz vylučuje, že by firma pátý transpordér pronajímala jako reakci na blížící se ostrý start pozemního digitálního vysílání, na druhou stranu ale připouští, že nemusí jít o poslední transpordér pro UPC Direct. Přímou reakci na nástup DVB-T mohu vyloučit. Prostor využijeme pro řadu nových tematických kanálů, třeba filmového kanálu Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), řekl Malina. Nelze vyloučit, že část prostoru firma použije i pro další služby. Astra už dnes nabízí například připojení k Internetu přes satelit. Firma se tak snaží vyjít vstříc požadavkům klientů, jejichž počet v posledním roce vzrostl o pětadvacet procent.

UPC perex

Jak kabelovky odrazují od digitální televize

Bojíte se, že po přechodu na zemské digitální vysílání přijdete o možnost sledovat televizi? Nechce se vám kupovat set-top-box a složitě ho propojovat s vaším televizorem? Stačí si aktivovat kabelovou přípojku a s digitalizací si nemusíte lámat hlavu.
Tak před měsícem lákala diváky kabelová a satelitní společnost UPC Česká republika. Konkurenční boj různých vysílacích platforem bude čím dál tvrdší a v argumentaci se budou často objevovat neúplné nebo záměrné zkreslené informace. Přečtěte si celou tiskovou zprávu UPC: Staré televize ? U kabelového příjmu nebude žádný problém.

Co vlastně UPC získala

Na čem se vlastně UPC s Astrou dohodly? Dohoda poskytuje společnosti UPC Direct pátý digitální transpondér společnosti Astra na hlavní orbitální pozici 19,2° východní délky. Společnost UPC Direct využije tuto kapacitu k poskytování služeb domácnostem vybaveným satelity ve střední a východní Evropě prostřednictvím svých programových nabídek a balíčků, uvedla v oficiální tiskové zprávě Elfriede Czerná z firmy SES Astra. Satelitní digitální platforma tak získá značný náskok před pozemní digitální televizí (DVB-T), u které předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák předpokládá rozšíření prvních tří multiplexů na celoplošnou úroveň (jeden 95 procent území, další minimálně 70 procent) až koncem roku 2008.

Astra družice

I když zemská digitální televize v nejbližších třech letech nenabídne srovnatelnou programovou nabídku jako kabelové nebo satelitní společnosti, bude pro diváky zdarma. Zvláště satelitní platformy se dnes už ale snaží získat klienty, kterým se nechce čekat na rozšíření pozemní digitální televize. Velkou aktivitu vyvíjí právě UPC se svojí službou UPC Direct a také SES Astra. V českých denících se objevily inzeráty s nabídkou tuzemských digitálních programů, jež lze zatím pozemně naladit většinou jen v Praze a středních Čechách, omezeně také na Brněnsku a Ostravsku (omezeně v tom smyslu, že zatímco v Praze vysílají tři multiplexy, v Brně jsou dva a v Ostravě pouze jeden).

Satelit jako jediné řešení

I po úplném zavedení zemské digitální televize a spuštění všech plánovaných multiplexů budou v České republice místa, kam signál DVB-T nedosáhne. Odborníci se obecně shodují na tom, že po pokrytí osmdesáti procent území jakéhokoli státu je dokrývání dalších lokalit velmi nákladné. Zvláště pak v členitém terénu, v případě České republiky v pohraničí. Minimálně pět procent území a téměř stejný počet obyvatel proto bude i po zavedení zemské digitální televize záviset na jiném typu příjmu: kabelu, IPTV nebo satelitu. Právě satelit je ze všech dalších digitálních platforem nejjistější. Počet domácností, kterým nezbude nic jiného, než si pořídit satelitní parabolu, ale nebude příliš velký. Proto se UPC snaží už dnes svézt na vlně popularity digitální televize – byť té pozemní.

Astra pokrytí

A netýká se to jenom České republiky, kde se podíl domácností, které přijímají televizi primárně přes satelit, odhaduje jen na osm procent. Na konci roku 2005 společnost Astra dosáhla podílu 1,3 milionu domácností vybavených digitálními satelity v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Slovinsku a Slovenské republice, což v porovnání s předchozím rokem znamenalo nárůst o 300 tisíc domácností. Díky tomuto nárůstu přijímá v současnosti sedm z deseti domácností vybavených digitálními satelity v regionu kanály společnosti Astra, přičemž u 41 procent ze všech domácností vybavených satelitem Astra v regionu se jedná o digitální vysílání, proti 31 procentům v loňském roce, uvedla Elfriede Czerná ze SES Astra.

BRAND24

Napomáhá i pomalé zavádění DVB-T

Zájmu o satelitní příjem televize napomáhá i pomalé zavádění zemské digitální televize, především ale problémy s příjmem analogových programů v místech, které jsou rušeny zemským digitálním signálem ze sousedních zemí. Učebnicovým příkladem můžou být severní Čechy: Ústecko, ale také Šluknovský a Frýdlantský výběžek, kde kvůli silnému signálu německého digitálního rozhlasu prakticky nelze pozemně přijímat analogový signál televize Nova. Obě média totiž vysílají na 12. kanále, přičemž Německo signál digitálního rozhlasu v systému T-DAB dále posiluje. Naši sousedé mají navíc výhodu v tom, že podle mezinárodních dohod má digitální vysílání přednost před analogovým. A náhradní analogové řešení už neexistuje.

DZ obchod perex

Velká velikonoční soutěž o set-top-boxy

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže společnosti Internet Info, vydavatele serveru DigiZone.cz, a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Kvůli velikonoční výslužce už není nutné mlátit holky! Stačí správně odpovědět na soutěžní otázky a počkat na slosování výherců. Pokud nevyhrajete, nezoufejte. DigiZonec.cz spustil internetový obchod se set-top-boxy, kde si určitě vyberete ten správný přijímač.

Za takové situace přešlo mnoho domácností v severních Čechách na satelitní příjem. Nebylo zbytí: kabelové společnosti se omezují jen na větší města. Kromě placené služby UPC Direct tak mnozí diváci přešli na bezplatnou satelitní platformu Czech Link, kterou před lety rozjížděla také UPC a nyní v ní vlastní poloviční podíl. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, se ale UPC chce svého podílu v Czech Linku zbavit a do budoucna se soustředí pouze na placené satelitní vysílání – včetně prémiových kanálů, jakými jsou HBO nebo MGM. Ten, kdo si chce vyzkoušet, co umí digitální televize, nemusí čekat na start vysílání v systému DVB-T a může využít UPC Direct, lákal minulý rok, při pátém výročí spuštění UPC Direct v České republice generální ředitel české pobočky UPC Václav Bartoň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).