Hlavní navigace

Universum 450a DVB-T: jednoduchý, ale šikovný přijímač

21. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
[Oživeno] Kdo by čekal, že kvalitní elektroniku dokáže vyrobit také firma známá spíše svým katalogem a oblečením? Universum 450a DVB-T od společnosti Quelle se dobře ovládá, nabízí kvalitní příjem signálu a podporuje češtinu v menu i v programovém průvodci. Jeho slabinou je chybějící diakritika na stránkách teletextu a pak časovač, který nedokáže přístroj zapnout.
Universum 450a

Set-top-box Universum 450a DVB-T je malý, lehký a šedý. Na předním panelu má černý obdélník se čtyřčíselným displejem, jehož prvky svítí netradičně červeně. Pokud je přijímač v pohotovostním režimu, neukazují číslice displeje čas, ale pouze jednu zářící čárku. Kromě jména je zepředu vidět také trojice kulatých tlačítek: dvě slouží na změnu programu, třetí přístroj vypne nebo zapne. Balení obsahuje mj. SCART kabel a napájecí přívod, který uživatelé musí dodatečně zapojit. Baterie do dálkového ovládání mají tentokrát běžný tužkový rozměr, nejsou zmenšeny na velikost AAA. Komora v ovladači jim sice moc místa nenabízí, ale trocha hrubé síly je usadí na správnou pozici.

Zadní panel a první instalace

Universum 450a zezadu

Set-top-box má dva konektory SCART a vstup i výstup pro anténní kabel. Dále nabízí rozdělený stereo výstup zvuku a digitální audio S/P-DIF v koaxiální verzi. Seznam položek zadního panelu doplňuje kompozitní výstup obrazu, rozhraní RS-232 na aktualizace ovladačů přístroje přes počítač a zdířka pro napájecí kabel. Universum 450a DVB-T pracuje v evropských sítích 230 V / 50 Hz, spotřebuje 6 W v režimu stand-by a nejvýše 10 W za běžného provozu.

Český i německý manuál k přístroji shodně uvádějí, že jazyk menu si lidé mohou vybrat ze čtyř možností, mezi kterými čeština chybí. Realita je naštěstí veselejší. Po prvním zapnutí set-top-boxu se objeví přivítání Willkommen, za kterým už následuje seznam osmi řečí uživatelské nabídky, a to včetně jazyka českého. Dále přichází na řadu volba země, kterých je rovněž osm, mezi evropskými státy figuruje i Austrálie. Česká republika se skrývá na druhé obrazovce této nabídky. Zbývá už jen zvolit napájení antény (5 V) a může začít automatické ladění.

Universum 450a ovladac

Vyhledávání multiplexů a programů v nich obsažených probíhá svižně, proces je hotov za necelé tři minuty. Při ladění se televizní stanice ukládají do seznamu na levé straně obrazovky, rádia do podobného okna napravo. Uprostřed nalevo jsou detailní informace o činnosti přístroje, zobrazuje se tu kanál, šířka pásma, rozsah kódů a transpondér, po pravé straně se nachází žlutý pruh symbolizující aktuální stav průchodu vysílacími pásmy. Ukazatel přijde o svou funkci už po nalezení prvního multiplexu, kdy se celý zaplní, jako by práce už skončila. Vyhledávání ale probíhá dál, a tak jde nejspíš o nedodělek ve firmwaru set-top-boxu.

Před potvrzením vyhledaných programů může uživatel jejich seznam ještě ručně pročistit a vymazat nepotřebné nebo opakující se stanice. Na přepnutí mezi rozhlasovou a televizní nabídkou slouží této obrazovce tlačítko Swap nebo Back na dálkovém ovládání. Pokud nalistuje některý z programů, začne se pod menu na pozadí vysílat, a vy si tak můžete zkontrolovat jeho obraz i zvuk. Vyhledané stanice uživatelé potvrdí stiskem tlačítka Exit, nalezené informace se pak během několika sekund uloží do paměti set-top-boxu. Nyní se už přístroj automaticky přepne na první položku ze seznamu a podívaná může začít.

Universum 450a menu

Sledování televize

Dálkové ovládání je dobře tvarované a pohodlně padne do ruky, tedy pokud je dostatečně velká. Změnil bych jen umístění prohlubně na prostředníček, kterou bych uvítal trochu výše položenou. Tlačítka ovladače jsou zatuhlá a člověk je musí stisknout s větší silou, ale přístroj na pokyny reaguje pohotově. Volič programů je vybaven možná až příliš jednoduše, chybělo mi na něm tlačítko na změnu zvuku duálního vysílání. Musel jsem vstoupit do menu set-top-boxu a proklikat se cestou Nastavení/Zvuk/Nastavení zvuku, abych si mohl vybrat, zda chci poslouchat stereo, mono vlevo nebo mono vpravo.

Jakmile uživatelé přepnou program, zobrazí se jim na několik sekund informace o něm. Podobnou službu jim udělá tlačítko OK na dálkovém ovladači i při běžném sledování stanice. Tabulka obsahuje číslo a jméno programu, čas, pořad aktuálně vysílaný a textovou upoutávku na přímo následující.

Universum 450a info

Teletext, EPG a časovač pořadů

Přístup do teletextu je přes modré tlačítko dálkového ovládání, které nemá žádné další označení. Stránky jsou vkládány do obrazu a mají kolem sebe poměrně široké okraje, celoobrazovkový režim by přístroji určitě slušel více, alespoň že nabízí možnost Mix. Posun mezi teletextovými listy je téměř okamžitý, ale jenom při postupné změně čísla stránek. Když se rozhodnete pro skok do vzdálenějších částí, počkáte si na vybrané informace podobně dlouho jako na běžném analogovém televizoru. Teletext je hlavní slabinou set-top-boxu, českou diakritiku vůbec neumí a katastrofický výsledek si můžete na obrázku prohlédnout sami.

Universum 450a teletext

Elektronický průvodce programy (EPG) spustíte tlačítkem i/EPG. Funkce je řešena velmi přehledně, nahoře se vám zobrazuje datum včetně jména dne (ještě by tu mohl být svátek), v tabulce pod ním je deset pořadů. Přesun mezi nimi je možný všemi směrovými šipkami na ovladači, vertikální osa přesouvá ukazatel z položky na položku, horizontální mění rovnou celé desítky pořadů vpřed nebo vzad. Aktuální vysílání je barevně zvýrazněné, EPG plně podporuje českou diakritiku a je propojen také s časovačem nahrávání.

Universum 450a EPG

Časovač dovoluje nastavit uživateli až deset záznamů, které si přeje zhlédnout. U každého si musí vybrat počáteční a konečný čas, datum vysílání a jméno stanice, na kterou se má přístroj soustředit. Po úspěšné konfiguraci se zobrazí hláška Nové nastavení časovače je aktivní. V průběhu časového záznamu svítí na displeji nápis rEC. Aby se však set-top-box vůbec mohl přepnout na vybraný program, musí zůstat celou dobu zapnut, a vy tak budete zbytečně plýtvat elektrickým proudem. Pomocí hlavní nabídky je možné nastavit alespoň automatické vypnutí přístroje, což je obdoba klasické funkce Sleep, tentokrát ale s možností nastavení přesného času vypnutí.

Poslední slovo

Umí dobře česky - pečeť

Mezi hlavní klady přístroje patří dva konektory SCART, koaxiální digitální výstup zvuku, jednoduché a přívětivé ovládání a graficky dobře řešené menu. Smutně naopak působí rozhlasový příjem, při kterém září na obrazovce jen modré pozadí bez obrázku. Designéři asi předpokládali, že si lidé budou pouštět rádio výhradně přes hudební aparaturu. Škoda také, že displej set-top-boxu neukazuje při pohotovostním režimu čas.

Quelle svým výrobkem příjemně překvapilo. Kdyby měl Universum 450a DVB-T dotaženou i češtinu teletextu, zařadil by se po bok DigiPalu 2 a Interstaru 8100 do zatím skromné rodiny set-top-boxů s plnou podporou české diakritiky. Možná ale nedodělek dodatečně vyřeší aktualizace ovladačů.


25. května 2006: Nový firmware ze začátku letošního února už má správnou češtinu po všech stránkách, pryč jsou chyby v teletextu a časovač nahrávání přístroj už správně vypíná i zapíná. Vylepšení znamená pro Universum 450a změnu celkového hodnocení z původních 6,5 na 8 bodů a udělení pečeti „Umí dobře česky“. Stejný výrobek se prodávání i pod jinými názvy (EuroSky, Europhon, Telesat a další), ověřte si ale u jejich prodejců, že vylepšení platí i pro ně.

Universum 450a DVB-T
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Universum 450a DVB-T

BRAND24

Orientační cena: 1950 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Kde jste si koupili set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).