Hlavní navigace

Úmrtí Heleny Štáchové uctila ČT zařazením Všechnopárty, v roli Lízy Simpsonové ji nahradí Ivana Korolová

22. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Česká televize
Po dlouhé chorobě zemřela ve středu ve věku 72 let loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944 a vystudovala Divadelní fakultu Akademie múzických umění. Po jejím absolvování se v roce 1966 posunula z role elévky do stálého angažmá v loutkovém divadle Spejbla a Hurvínka. Krátce poté převzala i jednu z hlavních postav scény, Hurvínkovu kamarádku Máničku. Posléze se stala i životním partnerem principála divadla Miloše Kirschnera, který pro ni vytvořil i postavu Mániččiny bábinky.

Kromě divadla působila Štáchová i v televizi, rozhlase a dabingu, její asi nejslavnější rolí je Líza Simpsonová v animovaném seriálu Simpsonovi – stejně jako Líza se i stala Štáchová přesvědčenou vegetariánkou. Byla také autorkou knih a televizních i jiných scénářů a své hry i sama režírovala. Po smrti Miloše Kirschnera byla v roce 1996 jmenována do funkce ředitelky divadla Spejbla a Hurvínka, ve které vyhrála mimo jiné vleklý spor o vlastnictví ústředních postav scény.

Česká televize uctila památku Heleny Štáchové mimořádným zařazením diskusního pořadu Karla Šípa Všechnopárty, kterého se známá loutkářka zúčastnila. Z vysílání tak vypadl pořad Doktorka, na neodvysílaný díl by mělo dojít příští týden a plánovaný harmonogram vysílání seriálu se tak pochopitelné o jeden díl posouvá.

BRAND24

Novou Lízou bude Ivana Korolová

Podle informací z tiskového oddělení televize Prima, která seriál Simpsonovi dlouhodobě vysílá (před páry dny se opět začalo od první řady) a převzala i jejich výrobu po úvodních epizodách, které adaptovala Česká televize, by se novým hlasem Lízy měla stát herečka Ivana Korolová. Její hlas mohou diváci znát například z postavy Radosti z animovaného filmy V hlavě. Dabing tohoto filmu byl také oceněn na loňských Cenách Františka Filipovského, které dlouhodobě vybírají kvalitní počiny z české dabingové tvorby.


Autor: město Přelouč

Ivana Korolová přebírá Cenu Františka Filipovského za film V hlavě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).