Hlavní navigace

Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí IPTV od španělského Vodafone?

17. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po skončení platnosti některých smluv mezi Vodafonem a Movistarem ke konci roku 2015 přestal španělský Vodafone nabízet službu dříve známou jako ADSL TV Box.

Klienti připojení k síti operátora technologií xDSL tak ztratili přístup k jakémukoliv druhu placené televize, na rozdíl od toho, co bylo k dispozici v DVB-C.

V DVB-C nabízí operátor tři tarify Pay-tv (Esencial, Extra a Total). Dále pak příplatkové balíčky LaLiga a Fotbal. Rovněž ve své síti nabízí videotéku Netflix. Službu zprostředkovává klientům kabelový set-top box se zabudovaným pevným diskem od společnosti Cisco.


Autor: Vodafone

Ke 14. březnu tohoto roku byla prakticky kompletní DVB-C nabídka překlopena i do xDSL, přičemž zvláště pro tuto technologii byl vyvinut nový set-top box schopný příjmu i UHD 4K a zároveň spuštěny i čtyři 4K programy – hudební 4K Festival, Fun Box 4K UHD, Slow Channel a Insight TV.

U klientů DVB-C to vyvolalo celou bouři nevole a některé odborné španělské servery se ptaly, proč jsou klienti DVB-C takto „potrestáni“. Vodafone krok zdůvodnil značnou finanční náročnosti výměny všech zařízení, ale přislíbil, že na 4K zařízení pro technologii DVB-C rovněž pracuje, nicméně opakovaně zdůraznil finanční náročnost vývoje jak nového zařízení, tak i předchozí technologie od Cisca a požádal klienty o trpělivost.

V době psaní tohoto článku byly webové stránky španělského Vodafonu dokonce přes večer a celou noc odstaveny údajně z důvodu „aktualizace informací“. Došlo ke změně číslování programů a nabídka TV ADSL byla více méně poněkud utajena. Zároveň došlo i ke zřízení nové součásti skupiny Vodafone Servicios zodpovědné za všechny klientské záležitosti – fakturace, transakce a podporu.

Vodafone v reakci na zavedení daně pro operátory připojení městem Madrid (očekává se rozšíření i do dalších měst), která se počítá podle rozšíření sítě pod městem a počtu mobilních klientů obsluhovaných operátorem, zastavil plnou fúzi své mobilní a pevné divize, a to z důvodu předejití značnému nárůstu této daně. Podle španělského zdroje se údajně jedná o cca 700 milionů EUR ročně.


Autor: Vodafone

Hlavním podporovaným set-top boxem tak stále zůstává Full HD přístroj kabelového připojení od společnosti Cisco. Více v článku věnovanému FTTH ve Španělsku. Klient připojený přes ADSL ale může získat za stejných podmínek totožnou nabídku pro ADSL box, a to včetně 4 nově spuštěných UHD programů.

Televize je ale vždy součásti tarifu Vodafone ONO.


Autor: Vodafone

Oba boxy v porovnání


Autor: Vodafone

4K UHD set-top-box


Autor: Vodafone

Přípojná místa – zleva: vstup pro anténu DVB-T, AV výstup (analog), S/PDIF, HDMI (2.2 s HDCP), USB, Ethernet 10/100/1000. Zcela vpravo připojení síťového zdroje.

Set-top box je postaven na 4K platformě od Broadcomu a je v něm zavedena nejnovější evoluce softwaru Smart TV od společnosti TiVo Inc. Zároveň ale obsahuje i DVB-T tuner pro příjem pozemního vysílání.

Dálkový ovladač je duální IR/RF, přepínatelný. V případě potřeby je tedy možná i skrytá instalace.

Spouštíme službu

Instalace služby probíhá automaticky. Nejprve je klient vyzván k nastavení módu dálkového ovladače (obrázek 2). Poté dojde k připojení k síti (obrázky 3–4).

Následně dojde k párování boxu se službou přes stránku Můj Vodafone, jako párovací kód slouží poslední 4 číslice sériového čísla zařízení (zde je nutná spolupráce klienta, obrázky 5–8).

V dalším kroku dojde k nastavení chování boxu při nečinnosti (Energy save), k dispozici jsou dvě možnosti (obrázek 10).

A nakonec se dostaneme k načtení nabídky programů, a to jak DVB-T, tak IPTV (obrázky 11–13).

V podstatě pouze tento postup je operátorem podrobně zdokumentován. Z běžící služby existuje velmi málo obrázků, a to nejen na stránkách operátora, ale i na odborných webech.

Ukázky uživatelského GUI

Z důvodu nedostatků obrázků jsou použity některé z totožné platformy Vodafone Ireland.

Specifikace představované služby

  • – Internet ADSL 30 Mb/s
  • – Neomezený pevný tarif
  • – Neomezený mobilní tarif (4G+)
  • – Služba „Rodina“ – bezplatné volání mezi členy rodiny
  • – Dropbox
  • – Evropský roaming
  • – Dle výběru: Netflix 6 měsíců zdarma nebo Spotify Premium 3 měsíce zdarma
  • – Vodafone TV Total s více než 120 programy včetně 4 UHD (zdarma první tři měsíce)
  • – Včetně plného balíčku Fotbal

Autor: Vodafone

Celkově:………………………………………………………­………………………..66,80 €
V přepočtu:………………………………………………­..……...……………....….1805 Kč


Autor: Vodafone

Balíček fotbal

Programová nabídka

A teď se pro zajímavost budeme podrobně věnovat nabídce balíčku Fotbal. Upřesním, lze objednat buď jen balíček La Liga za 6 € (162 Kč), nebo kompletní balíček Fotbal za 18 € (464 Kč) pro soukromé osoby. Pro společnosti a podnikatele je nabídka Vodafone TV Restauración.


Autor: Vodafone

Nabídka pro soukromé osoby (text je originální, přeložil Google – klikněte pro zvětšení)


Autor: Vodafone

Nabídka Vodafone TV Restauración (klikněte pro zvětšení)


Autor: Vodafone

Fotbalový balíček (klikněte pro zvětšení).

Přehled vysílaných zápasů

A to je nabídka pouze několika hracích dní. Bez Premier League a Bundesligy…

BRAND24

Samozřejmě, všechny programy španělské nabídky Fotbal jsou v HD, protože na rozdíl od přesvědčení českých operátorů (i některých televizí) HD dnes již opravdu není nadstandardem. Současná situace, plošně po celé Evropě, se kloní spíše k variantě, kdy je Full HD standardem a 4K UHD nadstandardem.

V příští části se podíváme na 4K UHD službu od Vodafone Portugal, která je přímou konkurencí TV UMA operátora NOS a funguje na jiné platformě než španělský Vodafone.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).