Hlavní navigace

Ultra HD obsah i z Blu-ray disků. Už za okamžik

18. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
UVNITŘ GALERIE – Nové Blu-ray pro rozlišení 4K vyžadují zcela nové přehrávače. A zatímco toho prvního je (a bude) relativně dost, toho druhého je zatím jako šafránu

Ultra HD nás už nějaký pátek obkličuje. Obsahu v současné době ale mnoho není a je k mání zejména na satelitech (viz odkaz níže) a v některých službách VoD (Video on Demand – video na vyžádání), tedy populárně řečeno na on-line videotékách.

V tomto případě je v Česku a na Slovensku nyní dostupné přes nelokalizovaný Netflix a také na službě Filmbox Live, i když tady pouze pro některé majitele televizorů LG. Chystá se na něj rovněž videotéka Banaxi, o čemž jsme vás taktéž před nedávnem informovali.

Ultra HD obsah ale letos poprvé bude k dispozici i v podobě přepracovaných Blu-ray disků a během několika měsíců jich mají být desítky. V některých případech pak včetně technologie HDR (High Dynamic Range – vyšší dynamický rozsah), kterou nejspíše znáte z fotoaparátů.

K TÉMATU: Ultra HD kanály na družicích Astra. I ty volně dostupné

Začala práce na digitalizaci Barona Prášila a převádí se rovnou do 4K!

Vyzkoušeli jsme streamované Ultra HD z Filmbox Live a YouTube

Banaxi spustí streamování filmů ve 4K v dubnu. Více než 1000 hodin…

Blu-ray 4K disky přicházejí

Obsah najdete na nových 4K BD discích s rozlišením 3840 × 2160 bodů (4× více než Full HD), kodekem H.265/HEVC a mj. také se zvukem v Dolby Atmos, resp. v DTS:X. I když přítomny často budou i jiné zvukové stopy.

Pokud se ptáte, co je to DTS:X, tak jde o konkurenci už dříve uvedeného systému prostorového zvuku Dolby Atmos, který zvládá jedenáct samostatných audiokanálů plus dva basové (11.2). Postaven je na starém dobrém DTS-HD Master Audio a je také zpětně kompatibilní s předchozími systémy DTS.

Zvuk s kódováním DTS:X má být k dispozici například u 4K BD titulů American Ultra, Sicario či The Last Witch Hunter.

„The Martian 4K Ultra HD“ je k dispozici u Fox Home Entertainment v předobjednávce v řadě audio verzí.
Autor: Fox Home Entertainment

The Martian 4K Ultra HD je k dispozici v řadě audio verzí jako předobjednávka u Fox Home Entertainment.

Obsah, obsah, obsah!

Jak už jsem se na DigiZone.cz zmiňoval, minulý rok mělo premiéru více než 200 filmů ve 4K a očekává se exponenciální růst jak nově natáčených filmů, tak i počtu televizních kanálů šířených zejména satelitní cestou. U filmů jeden příklad za všechny: DVD/BD disk The Martian (Marťan) od Fox Home Entertainment se už na americkém trhu prodává, resp. dá se objednat a počkat, až bude skutečně uveden, a to ve čtyřech verzích.

Za zhruba 19 USD zakoupíte DVD, za 26 USD Blu-ray a za 32 USD 3D Blu-ray. Verze „The Martian 4K Ultra HD“ je/bude k dispozici – kupodivu – za 26 USD! A když jsem u toho: na oficiálním prodejním kanálu foxconnect.com najdete v kategorii „4K UHD“ jedenáct filmů, včetně Marťana. O víkendu se ale nedal zakoupit ani jediný. Když jsem stránky kontroloval ještě včera večer, objevilo se u filmů už i datum uvedení do prodeje – 1. březen 2016.

A o jaké filmy šlo? Vedle zmiňovaného Marťana tu jsou například Kingsman: The Secret Service 4K Ultra HD, Wild 4K Ultra HD či X-Men: Days of Future Past 4K Ultra HD. Zdá se že termín „4K Ultra HD“ se stává oblíbeným…

Pozadu ale nejsme ani u nás. Tedy ne že by se některý film či seriál už konečně začal natáčet ve 4K. O tom jsem zatím neslyšel, i když mě možná opravíte. Teď mířím na digitalizaci starých filmů z našeho Národního filmového archivu (NFA). Ty jsou už totiž taktéž převáděny do Ultra HD a naposledy jsem se v tomto duchu zmiňoval u Barona Prášila režiséra Karla Zemana. Ostatně přesné parametry, s jakými se převod dělá, najdete na odkazu výše.

Zda nějaký film z NFA bude k dispozici i na 4K BD disku, netuším, a už vůbec nevím, zda takovéto disky vyžadující zcela nové přehrávače budou mít úspěch. Zatímco DVD ho mělo fenomenální, u klasických Blu-ray disků (Full HD) nadšení výrazně opadlo a jeden čas se dokonce mluvilo o tom, že žádná další verze ani nebude.

A kompatibilní přehrávače? K těm se právě dostáváme a nepleťte si je s těmi, které do 4K na výstupu pouze video převádějí, jako například Sony UHP-H1. Právě u této značky jsem nic kompatibilního s novým systémem 4K BD, nebo chcete-li BD 4K Ultra HD, nenašel a platilo to například i o LG. Nicméně od Panasonicu a Samsungu by přístroje měly být ke koupi v nejbližší době (řádově měsíce) a na lednovém veletrhu CES 2016 už také byly představeny první prototypy. Samsung pak ten svůj ukázal na nedávném evropském fóru v Monaku.

Samsung UBD-K8500: vyklenutý do oblouku

Přehrávač 4K BD disků představený v Evropě poprvé v prototypu na podzimním veletrhu IFA 2015 bude podporovat HDR i 4K streamování. Když se podíváte do galerie, uvidíte prohnutý design, kterým se snaží přiblížit oblíbeným zahnutým televizorům. Podle výrobce má být uveden na evropský i americký trh ve stejném termínu, tj. v březnu 2016, což, jak vidíme, souvisí i s příchodem první várky 4K BD disků.

K8500 je vybaven dvojicí HDMI, Wi-Fi i ethernetovým konektorem pro připojení do domácí sítě a zabudován je i samostatný digitální audiovýstup (optika). Podporovány jsou zvukové formáty DTS HD Master Audio a Dolby True HD, o DTS:X jsem na amerických stránkách nečetl, ale minimálně ho určitě na zesilovač propustí.

Americká cena je 399 USD (asi 9600 Kč), což bude ovšem bez daně, a v balení by měl zákazník najít i Ultra HD (4K) disk s filmem Marťan, což se má týkat i evropského trhu. O jazykových mutacích a datu uvedení na český trh ovšem zatím můžeme jen spekulovat.

Panasonic DMP-UB900: včetně kino certifikace THX

Očekává se, že tento Ultra HD (4K) Blu-ray přehrávač opět s podporou HDR představí firma na Panasonic Convention 2016 ve Frankfurtu, které se koná na přelomu měsíce a kam je DigiZone.cz taktéž pozvána.

I tady má být zabudována podpora streamování ve 4K, dvojí rozhraní HDMI (max. 4K 50p/60p), až osmikanálový audio výstup (7.1), DAC převodník 192 kHz/32 bitů a přehrávač má také spolupracovat s DLNA. Nově je vybaven i Wi-Fi 802.11 n/ac, 5 GHz.

DMP-UB900 se ale navíc ještě chlubí kino certifikaci THX a firma s přehrávačem zjevně bude cílit i na ty, kteří si pořídili její OLED televizor TX-65CZ950, případně některý z LCD televizorů s touto certifikací.


Autor: BD Association

Norma pro novou generaci Blu-ray disků

Co budou umět přehrávat?

Otázka není tak od věci, jak by se možná zdálo. Je zajímavé, že i když se – obecně vzato – říká, že i nové Blu-ray přehrávače pro Ultra HD (4K) budou zároveň zvládat jak disky DVD, tak CD, v konkrétních případech může být všechno jinak.

V parametrech Samsung UBD-K8500 stažených z amerických stránek firmy (oficiální parametry Panasonicu jsem nikde nenašel) je udávána kompatibilita pouze pro 3D Blu-ray, Blu-ray Video, DVD-Video, DVD±R a DVD±RW.

BRAND24

Toť vše.

Připomínám, že u klasických, dnes běžných přehrávačů Blu-ray disků v tomto ohledu problém nebyl. Všechny zvládaly jak disky CD, tak DVD.

Zakoupili byste si přehrávač Blu-ray disků pro 4K?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).