Hlavní navigace

Týdenní revize: TPP je hotov, Z 1 požádala o kompenzační licenci

8. 3. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V závěru minulého týdne rozvířily českou mediální scénu spekulace o možném odchodu Pavla Zuny z Primy. O komerční dvojce se však mluvilo i v souvislosti s fotbalovým EURO 2008 nebo odchodem výkonného ředitele Petra Chajdy. V dnešní revizi najdete ale také informace o počtu českých domácností, které přijímají digitální televizní vysílání, nebo o schválení Technického plánu přechodu Radou ČTÚ.

O odchodu Petra Chajdy z Primy, Pavlu Zunovi i evropském fotbalovém šampionátu

Minulý týden opustil pozici výkonného ředitele Prima TV Petr Chajda, který funkci zastával téměř rok, a podle svých slov toho vůbec nelituje. Televize za jeho působení uzavřela například dohodu s Regionální Televizní Agenturou (RTA), změnila tvář hlavního zpravodajského pořadu dne a přišla i s novou grafikou a novými seriály. Chajda po odchodu z Primy získal několik nabídek, ale o žádné z nich zatím nechce mluvit.

Prima TV bude letos přinášet zápasy z evropského fotbalového šampionátu EURO 2008. Prima sice jednala s veřejnoprávní Českou televizí (ČT) na předprodeji práv, ale nakonec se obchod neuskutečnil. Podle Petra Chajdy měla Prima na předprodeji zájem kvůli tomu, že vysílání fotbalových zápasů z EURA 2008 naruší programové schéma Primy. Pro jednokanálovou televizi, kterou Prima TV je, je podle Petra Chajdy povinnost odvysílat všechny zápasy velkou zátěží. Protože se ale Prima s ČT nedohodla, budou fotbaloví fanoušci od 7. června přepínat na Primu. Do zahájení mistrovství by se mělo rozšířit pokrytí signálem digitálního zemského vysílání i do dalších oblastí, mezi jeden ze záměrů Primy patří rozšíření DVB-T vysílání Primy do Brna a Ostravy.

Zájemci o EURO 2008 budou ale moci dění sledovat nejen prostřednictvím televizního vysílání Primy, ale také na internetu. Vysílání na internetu je totiž podle Ladislava Pavlíka jednou z podmínek licenční smlouvy. Podle informací Lidových novin jedná Prima se zpravodajským serverem iDNES.cz o společném projektu tematického webu, kam by Prima dodávala video a iDNES.cz texty. Přenosy na internetu ale nebudou zdarma.
Jan Kálal: Petr Chajda: Digitalizace je pro Primu příležitost
Jan Kálal: Petr Chajda: Před fotbalovým ME by mělo dojít k rozšíření DVB-T Primy
Jan Potůček: Prima nabídne fotbalové Euro 2008 i na internetu. Jedná s iDnes.cz

Vlnu spekulací zvedla tento týden zpráva o údajném odchodu šéfredaktora zpravodajství a zároveň jednoho z moderátorů hlavní zpravodajské relace Prima TV Pavla Zuny. V sobotu přišel deník Blesk s informací, že by se Pavel Zuna, který také moderuje soutěž Ber nebo neber, mohl stát tváří nové digitální TV Barrandov. V pondělí ale Pavel Zuna spekulace o svém údajném odchodu z Primy odmítl prostřednictvím tiskové zprávy.

Pavel Zuna bude tedy i nadále moderovat večerní zpravodajský pořad. Kdo naopak tým moderátorů zpravodajství neposílí, bude Aleš Valenta. Akrobatický lyžař nabídku Prima TV odmítl a upřednostnil nabídku komerčního rádia Frekvence 1. Zde bude moderovat sportovní pořad Sportbar, se kterým se posluchači poprvé setkají 10. března.
Lukáš Polák: Novou tváří TV Barrandov by mohl být údajně Pavel Zuna
Lukáš Polák: Pavel Zuna dnes oficiálně popřel odchod z Primy do TV Barrandov
Lukáš Polák: Místo na Primě bude moderovat Valenta na Frekvenci 1

Minulý pátek podepsala liberecká společnost Genus TV smlouvu o převodu 51 % akcií firmě Regio Media, která sdružuje regionální televizní studia Prima TV. Regionální studia dodávají televizi Prima zpravodajství vysílané před šestou hodinou večer. Podle předsedy představenstva Genus TV Petra Myšky plánovali akcionáři firmy prodej většinového podílu již delší dobu. Rozhodnutí o prodeji ovlivnila především potřeba zapojit se do procesu digitalizace televizního vysílání. Genus TV se společně s dalšími televizemi sdruženými ve firmě Regio Media připojila do projektu programové sítě R1, která Primě umožní získat licenci k digitálnímu vysílán nového centrálního programu.
Jan Kálal: Regionální Genus TV přešla pod křídla Primy

12 % českých domácností přijímá digitální TV

Digitální televizní vysílání přijímá v České republice 12 % domácností, oproti roku 2006 se jejich počet zvýšil o 5 %. Vyplývá to z Kontinuálního výzkumu společnosti Mediaresearch. Polovina domácností, která televizní vysílání v digitální kvalitě sleduje, se spoléhá na terestrickou platformu. Nárůst počtu domácností, které opustily analogové vysílání, ovlivnilo především vypnutí analogového vysílání na Domažlicku, spuštění digitálního vysílání v severních Čechách, dále také nástup digitální kabelové televize nebo příznivá politika satelitních operátorů.

Právě televizní vysílání šířené prostřednictvím pozemních vysílačů, a to jak digitálně, tak i analogově, je v českých domácnostech stále nejpoužívanější. 79 % domácností využívá zemské vysílání, 15 % se spoléhá na satelitní vysílání a kabelovou televizi využívá 22 % domácností. Více než dva televizory vlastní 29 % českých domácností, jejich počet se od roku 2006 zvýšil o 3 %. Češi naopak ztrácejí zájem o videa, ty jsou nahrazovány DVD přehrávači a rekordéry.
Jan Potůček: Digitální televizi v Česku přijímá 12 procent domácností, polovina pozemně
Jan Potůček: 29 procent českých domácností má více než dva televizory

Technický plán přechodu schválen Radou ČTÚ

Ve čtvrtek schválila Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP). ČTÚ se vypořádal se všemi připomínkami, které k dokumentu obdržel, a finální verze TPP půjde nyní na ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud zde bude schválen, poputuje na Legislativní radu vlády a odtud k projednání vlády samotné.

Upravená verze TPP počítá s vypnutím analogového televizního vysílání 11. listopadu 2011. Komerční TV Nova a Prima TV i Českým Radiokomunikacím se tak podařilo oddálit termín, kdy Českou republiku zahalí analogová tma. Přitom ještě před druhým kolem připomínkového řízení počítal TPP s 10. říjnem 2010. Posunutí termínu vypnutí analogového vysílání ale nemění harmonogram výstavby a spuštění veřejnoprávního multiplexu České televize a Českého rozhlasu. V roce 2010 by mělo DVB-T vysílání veřejnoprávního multiplexu podle vedoucího projektu Digitalizace ČT Pavla Hanuše pokrývat 95 až 98 % České republiky.
Jan Kálal: Schváleno: Technický plán přechodu posvětila Rada ČTÚ
Jan Kálal: Analogová tma se stěhuje až do listopadu 2011
Jan Kálal: Pavel Hanuš: Veřejnoprávní multiplex bude vysílat celoplošně už v roce 2010

Zpravodajská Z 1 požádala o kompenzační licenci

Další digitální televizí, která požádala o kompenzační licenci, byla po TV Barrandov také zpravodajská Z 1. Digitální licenci už obdržela i firma EBD, dceřinná společnost RTA podnikatele Jaroslava Berky. Toto oprávnění EBD dostala nárokově díky ustanovení v tzv. digitální novele, které poskytuje celoplošnou licenci pro DVB-T síti regionálních televizí pokrývajících 33 procent českého území nebo populace. Ale zpět k Z 1. Společnost První zpravodajská, která bude provozovatelem stanic Z 1, o kompenzaci požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání ve čtvrtek. Diváci by se vysílání druhé české zpravodajské stanice měli dočkat na jaře letošního roku, předběžný termín spuštění vysílání je stanoven na květen nebo červen.

Ze známých tváří se na Z1 objeví mimo jiných Martin Severa, Petr Buchta a tým by mohl posílit i Eugen Korda, který byl dlouholetým zpravodajem TV Nova na Slovensku. Od roku 2003 působil jako šéfredaktor pořadu Reportéři veřejnoprávní slovenské STV, odkud odešel v roce 2007 poté, co ho nový ředitel Radim Hreha z funkce odvolal a nabídl mu post zástupce šéfredaktora. To Korda odmítl a z STV odešel.
Jan Potůček: Eugen Korda moderátorem zpravodajské televize Z 1?
Lukáš Polák: Zpravodajská Z 1 požádá o licenci tento týden
Jan Potůček: Z 1 požádala o licenci pro pozemní, kabelové a satelitní vysílání 

Petr Pospíchal: Digitální televize mohou opět přijít o licence

TV Barrandov byla první ze šestice nových digitálních televizí, která Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádala o udělení kompenzační licence. Na tu má šestice televizí, které na jaře 2006 RRTV udělila licenci pro digitální zemské vysílání, nárok díky novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která v platnost vstoupila v lednu letošního roku. Novela totiž RRTV umožňuje zastavit žalobami napadené licenční řízení a šestici vítězů tendru dává možnost žádat o kompenzační licenci. Podle místopředsedy RRTV Petra Pospíchala ale televizím stejně hrozí, že o licence přijdou.

Podle Pospíchala dává RRTV zastavením licenčního řízení možnost podat ústavní stížnost na diginovelu vysílacího zákona. Ta totiž diskriminuje neúspěšné žadatele, kteří se tendru zúčastnili, a počítá s tím, že vysílat bude pouze šestice původních vítězů výběrového řízení. Možnost, že by mohla být podána ústavní stížnost na některé části diginovely, připouští i předseda RRTV Václav Žák.

Česká pobočka francouzské mediální společnosti Lagardere by se podle Michela Fleischmanna, prezidenta komerčních rádií Evropa 2 a Frekvence 1, ke stížnosti podávané k Ústavnímu soudu kvůli diginovele vysílacího zákona připojila. Michel Fleischmann na údajnou protiústavnost upozorňoval již v srpnu loňského roku.
Jan Potůček: Přijdou digitální televize znovu o licence?
Jan Potůček: Fleischmann: k ústavní stížnosti na diginovelu bychom se přidali

O řádném provozu digitálního videorekoredéru UPC a koupi karvinské společnosti

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila tento týden společnosti UPC souhlas ke koupi firmy Kabelová televize Karviná. Ta poskytuje obdobné služby jako největší český provozovatel kabelové televize, tedy kabelovou televizi, připojení k internetu a také službu Voice over IP (telefonování přes internet).

Společnost UPC zahájila tento týden také ostrý provoz digitálního videorekordéru Handan DCX 6000 C Twin. Zákazníci kabelové televize UPC mohou od tohoto týdne využívat digitální set-top-box s pevným diskem, který umožňuje nahrávání až čtyř televizních programů současně. Společnost UPC začala přístroj nabízet již před Vánocemi, ale pouze ve zkušebním provozu v Praze.
Jan Kálal: Kabelová televize Karviná novou akvizicí UPC
Jan Potůček: UPC ukončila komerční testy digitálního videorekordéru

RRTV udělila minulý týden metropolitní stanici Brno TV licenci pro kabelové televizní vysílání. Stanice Brno TV, která bude vlastně jen přejmenovanou Tvb1, bude dostupná v základních nabídkách kabelových operátorů UPC a Self servis na jižní Moravě. Stanice Tvb1 vysílala v přechodném digitálním multiplexu C v Praze a Brně.
Jan Potůček: V Brně začne vysílat „nová“ metropolitní televize, ale jen po kabelu

Stručně

Začátek března přinesl hned dvě změny: filmový kanál Nonstop Kino HD se přejmenoval a od soboty jej diváci mohou sledovat pod názvem Filmbox HD. Programy filmového distributora SPI International se tím sjednotily pod značku Filmbox. Filmbox HD je navíc od čtvrtečního večera volně dostupný na satelitu. V rámci propagační akce, která potrvá do pondělí 10. března, jej odkódovala polská placená služba „n“. Druhou novinkou, kterou sobota přinesla, byla změna loga filmového programu HBO. HBO se identifikuje bílým neprůhledným logem, HBO 2 ladí dvojku do zelené barvy a HBO Comedy sází na oranžovou.
Lukáš Polák: Začátek března přinesl dvě novinky, třetí avizované se diváci nedočkali
Lukáš Polák, Jan Potůček: Filmbox HD vysílá volně na satelitu, i pro české diváky

V pondělí zahájilo křesťanské Rádio Proglas zkušební vysílání v digitálním formátu T-DAB a také DAB+. Experimentální vysílání, které je dostupné pouze v Plzni a okolí, potrvá do 1. května. Technickým operátorem testů je příbramská společnost Teleko, která současně testuje rozhlasové DAB a DAB+ vysílání v Příbrami. Experimentální vysílání může na Plzeňsku přijímat až 300 tisíc obyvatel, kteří ale musí být vybaveni speciálním rozhlasovým přijímačem. Ten se ale v České republice zatím volně neprodává.
Jan Potůček: Rádio Proglas zahajuje zkušební digitální vysílání v Plzni

Novým poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který se zaměřuje na problematiku elektronických komunikací a přechodu na digitální zemské vysílání, se stal podle týdeníku Euro Jiří Polák. Ten je od podzimu 2006 prezidentem Sdružení pro informační společnost. Euro dále uvedlo, že by se digitalizace televizního vysílání měla v budoucnu zcela přesunout do resortu ministerstva průmyslu a obchodu. V současnosti se o problematiku procesu digitalizace dělí kromě Římanova ministerstva také ministerstvo vnitra a ministerstvo kultury.
Jan Potůček: Ministr Říman má nového poradce pro digitalizaci TV vysílání

BRAND24

Regionální televize TV 7 chce podle majitele RTA a společnosti EBD Jaroslava Berky, který je vlastníkem televizní stanice, vysílání zahájit v září letošního roku. Společnost EBD získala minulý týden od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kompenzační licenci, jejíž udělení bylo nárokové. Ze zákona získá licenci programová síť regionálních televizí, které v analogovém vysílání sdílejí síť s Prima TV a pokrývají minimálně 33 % území České republiky nebo 33 % obyvatel.
Lukáš Polák: Regionální TV 7 chce začít vysílat v září

TV Nova a České Radiokomunikace spolu vyjednávají o podmínkách šíření programu Nova HD v rámci digitálního zemského vysílání. Podle generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka zahájí Nova HD v zemském multiplexu vysílání poté, co s Českými radiokomunikacemi vyjedná rozumné podmínky. V současnosti je vysílání české komerční jedničky v HD kvalitě dostupné pouze v multiplexu C společnosti Telefónica O2. Na začátku letošního roku byla Nova HD dostupná ve dvou digitálních zemských sítích a také na satelitu. Provozovatel multiplexu B, společnost Czech Digital Group, i provozovatel satelitní platformy CS Link chtěl po Nově peníze za šíření. To ale Nova odmítla.
Jan Kálal: Nova jedná s Českými Radiokomunikacemi o „rozumných podmínkách“ HD vysílání
Jan Kálal: Konec HD Novy na satelitu? Důvodem byla cena bez garantovaného toku

Považujete údaj o 12 procentech domácností s digitálním příjmem televize v České republice za reálný?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).