Hlavní navigace

Týdenní revize: Stěhování UPC Direct, vyhraná arbitráž o dvě miliardy

11. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V tomto týdnu byl nejbohatším dnem na informace z oblasti digitálního vysílání čtvrtek. Tou nejzásadnější však bylo bez pochyby potvrzení o přesunu platformy UPC Direct na satelity telekomunikačního operátora Telenor Satellite Broadcasting. Česká republika si však také mohla oddechnout, že nemusí platit dvě miliardy. To by se stalo v případě, že by prohrála arbitráž s lucemburskou firmou EMV. Ze zahraničních událostí postavme do popředí především proměnu satelitní platformy Premiere na Sky Deutschland.

UPC Direct se přesune na novou pozici

Satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting (TSB) ve čtvrtek oficiálně potvrdil informaci, o které se spekuluje mezi odbornou veřejností již přibližně dva roky. Satelitní platforma UPC Direct se stěhuje ze satelitů společnosti SES Astra (19.2 st. vých.) na pozici 1 záp., kde parkují družice Thor. Jak upozorňuje TSB v tiskové zprávě, UPC bude na jejích satelitech využívat 7 transpondérů. Půjde nejen o satelit Thor 5, ale také Thor 6, který teprve čeká na vypuštění. První ze jmenovaných družic byla vypuštěna v únoru loňského roku, druhá se na orbitě objeví ve čtvrtém kvartále toho letošního. Společnost TSB pochopitelně přesun platformy na tuto pozici vítá a těší se na posílení v boji s konkurenčními společnostmi. Telenor jsme zvolili pro otevřený a flexibilní přístup, pokud jde o zajištění kvality vysílání, uvedl výkonný ředitel UPC Direct Magnus Ternsjö. Telenor má v oblasti střední a východní Evropy již zavedenou pozici, což přináší značnou výhodu také pro nás, řekl prezident a COO UPC Broadband Gene Musselman.

Lukáš Polák: Potvrzeno! UPC Direct se stěhuje příští rok na jinou družici

UPC nové logo

Česká republika vyhrála arbitráž s TV3

Česká republika nemusí platit lucemburské společnosti European Media Ventures (EMV) dvě miliardy korun za zmařenou investici v dnes již zaniklé stanici TV3. Ve středu o tom informovalo ministerstvo financí. Ukazuje se, že trend nastolený (tehdejším) ministrem financí Miroslavem Kalouskem, tedy agresivní postup v arbitrážích vedených proti ČR, se vyplácí, uvedl pro ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Rozhodující fáze arbitráže včetně hlavního líčení proběhla ještě v roce 2008 a do dnešního dne byl vypracováván nález. Investor v této kauze vycházel ze závěrů typově obdobné arbitráže ve věci TV Nova (CME), kterou ČR prohrála a platila náhradu škody. Pro dosažení úspěchu v této kauze bylo klíčové zásadním způsobem změnit nazírání arbitrů na chování České republiky vůči investorům v tomto odvětví, což se Ministerstvu financí podařilo. Arbitráž začala v srpnu 2005, samotné spory kolem TV3 trvají ještě déle.

Lukáš Polák: Česká republika vyhrála arbitráž ohledně sporu o TV 3
Juraj Koiš: Duch TV3 ožil v českých médiích

Fotosoutěž Ještěď - Rudolf Slanička

Výměna vysílací antény na Ještědu. Foto: Rudolf Slanička

Liberecký kraj nechce Ještěd

Liberecký kraj už nemá zájem o vysílač Ještěd. Alespoň to vyplývá z aktuálních informací, které má k dispozici server ČRo Digital. Podle něj totiž kraj ukončil veškerá jednání o jeho koupi. Server připomněl, že nový majitel měl pro vysílač zajistit rekonstrukce a opravy. Hotelu nyní podle ČRo Digital reálně hrozí zavření. Sto milionů korun, původně plánovaných na nákup nebo spolufinancování oprav Ještědu, použije kraj nakonec raději na rekonstrukce silnic, upozornil web Českého rozhlasu. Je šance získat na rekonstrukci dotace z evropských fondů, vzhledem ke komerčnímu využití by to ale vyžadovalo velkou spoluúčast kraje," upozornila náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerové. ČRo Digital upozornil, že stavba nutně potřebuje napojení na kanalizaci a opravu vnějšího pláště.

Lukáš Polák: Liberecký kraj Ještěd nekoupí

Stručně

Již 25. června se na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) objevil bez povšimnutí dokument, který obsahuje principy a podmínky výběrového řízení pro provozování digitálního rozhlasu a multimediálních aplikací. Výběrové řízení se týká kmitočtů v rozsahu 1452 až 1479,5 MHz.

Lukáš Polák: ČTÚ zveřejnil podmínky pro účast v řízení o digitální rozhlas

Martina Mrnku vystřídal na pozici generálního ředitele zpravodajsko-publicistické televize Z1 Zdeněk Šámal. Jeho mise vypadá na první pohled prostě: snížit náklady a neohrozit růst sledovanosti. Šámal je snad nejpovolanějším profesionálem pro řízení tohoto projektu. Server DigiZone.cz vám s ním přinesl v úterý rozhovor.

Juraj Gerbery: Zdeněk Šámal: Z1 bude mít stejně pěkný program za méně peněz

Rumunské satelitní platformě Digi TV ubývají v České republice zákazníci. Přesné číslo, o kolik se jejich počet snížil, není možné zjistit, ale podle informací serveru DigiZone.cz původní počet tří set tisíc abonentů skutečně klesl.

Lukáš Polák: Digi TV v Česku ubývají zákazníci i montážníci

Server DigiZone.cz vám přinesl další rozhovor s kandidátem, resp. kandidátkou na ředitele České televize, kterou byla bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Obecně bylo ale kolem chystané volby na tento post živo. Pozornost vzbudil zejména dopis sto českých osobností největším politickým stranám.

Juraj Gerbery: Jana Bobošíková: Dopis stovky umělců proti volbě ředitele ČT je pro mě déjà vu
Lukáš Polák: Umělci považují Radu ČT za lobbisty bránící své osobní zájmy
Juraj Koiš: I Lidovci se připojili k výzvě na odklad volby generálního ředitele ČT
Jan Potůček: Podívejte se na barevnou verzi nového loga České televize

Novou šéfredaktorkou zpravodajství na Primě se stane po Pavlu Zunovi Jitka Obzinová. Spekulaci některých médiích z čtvrtečního rána potvrdilo tiskové oddělení české komerční dvojky. Obzinová však na svou novou pozici nastoupí až od 1. srpna.

Lukáš Polák: Zpravodajství na Primě povede od srpna Jitka Obzinová

V tomto týdnu se také uskutečnily dvě výluky televizního i rozhlasové vysílání. Šlo o lokality Chomutov – Jedlová hora a Jáchymov – Klínovec. Během těchto výluk se objevily také vzdálenější signály, kterými byly polské vysílače, např. Jelenia Góra. Jako bonus jsme vám přinesli také jedno zajímavé video.

Lukáš Polák: Klínovec v Praze ruší dálkový příjem analogové televize z Pelhřimovska
Lukáš Polák: Podívejte se, jak přijímali terestricky TV Nova ve Skotsku
Lukáš Polák: Díky výluce Jedlové hory šla v Praze polská Dwójka

Národní koordinační skupina ve čtvrtek prostřednictvím informačního webu Digitálně.tv spustila možnost objednávky digitálních hlídek pro jednotlivé obce na Plzeňsku a Karlovarsku. Starostové obcí mohou prostřednictvím formuláře objednávat hlídky, které přímo na místě poradí a pomohou s přechodem na digitální televizní vysílání.

Zdeněk Duspiva 500

Předseda Národní koordinační skupiny Zdeněk Duspiva. Foto: archiv NKS

Juraj Koiš: Starostové v územní oblasti Plzeň mohou zdarma objednávat digihlídky do svých obcí

Na internetu vzniká nová česká televize, která odstartuje v září. Jmenuje se TYVi a podle zakladatelů by se od ostatních internetových televizí měla lišit v mnoha ohledech. Bude vysílat výhradně vlastní tvorbu.

Juraj Koiš: Vznikne nová česká televize. Na internetu

Slovensko bude mít pravděpodobně fotbalový kanál – Spartak TV. Ten získal licenci od tamního regulátora RVR. Bude vysílat jen 32 hodin týdně ve vymezených časech, a ve všedních dnech nabídne jen tři hodiny programu denně. Vysílání bude bohatší o víkendech a kromě zpravodajství budou kostrou klubové přenosy.

Juraj Koiš: Fotbalový kanál Spartaku Trnava bude vysílat 32 hodin týdně
Juraj Koiš: Fotbalový kanál na Slovensku dostal licenci

Minulý týden v sobotu došlo na německém trhu k velké transformaci v oblasti placené satelitní televize. Televizní balík Premiere pod svým dosavadním názvem skončil a i v německy mluvících zemích začala působit Sky.

Lukáš Polák: Z německé Premiere se stala satelitní platforma Sky

177 pracovníků, kteří opustili dobrovolně polskou veřejnoprávní televizi (TVP), a následné hromadné propouštění může dostat toto médium také do vážných problémů spojených s procesem digitalizace. Potíže s financováním má také Polský rozhlas.

Lukáš Polák: Propouštění v Polské televizi může zbrzdit digitalizaci
Lukáš Polák: Polský rozhlas dnes umlkl, je ve vážné finanční situaci

BRAND24

Hudební gigant MTV Networks, provozovatel stanic MTV, používá pro své regionální mutace jednotnou grafickou podobu. Týká se to nejen MTV Adria, MTV Germany, MTV Italia a řady dalších, ale také evropské verze MTV Europe. Změnu naopak nezaznamenaly tematické stanice MTV Hits, MTV 2 nebo MTV Dance.

Lukáš Polák: MTV sjednotilo grafiku regionálních stanic včetně MTV Europe

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).