Hlavní navigace

Týdenní revize především ve znamení černého satelitního příjmu

6. 6. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Neautorizovaný příjem satelitní televize je záležitost, která v poslední době vzrušuje nejen uživatele na různých diskusních fórech, což je spojeno s především se sledováním rumunské platformy Digi TV, ale také naše čtenáře. Aktuality na toto téma jsou velmi čtené a pondělní článek si získal velmi velkou čtenost. Není se proto čemu divit, že téma zaujalo také Českou televizi, která mu v neděli věnuje vydání pořadu Média a svět. Tento týden jsme vám také přinesli profil pěti lidí postupujících do druhého kola volby o post ředitele veřejnoprávní televize.

Pirátský příjem číslem 1 tohoto týdne

Stovky a tisíce televizních diváků v těchto dnech řeší problém s příjmem satelitní služby Digi TV. Přesněji řečeno, řeší ho ti, co tuto placenou satelitní službu přijímají pirátsky a zadarmo – Digi TV totiž začala častěji měnit přístupové kódy a piráti se na internetu shání po nejnovějších číselných kombinacích. Pirátství z orbitu ale není otázkou krátké doby. Neautorizovaný příjem slaví právě letos čtvrtstoletí. U prolomených satelitních platforem, zjednodušeně řečeno u těch, které je možné sledovat bez nutnosti abonence, je možné se dostat k jejich sledování bez nutnosti být vlastníkem karty. Tzv. Public EMU je v podstatě náhradou za ni. S upraveným firmwarem přijímače je pak možné klíče zadat dálkovým ovladačem nebo je nahrát pomocí souboru. V obou případech však platí, že onu „náplň“ naleznete vždy na internetu. Dalšími možnostmi nelegálního příjmu je využití tzv. CI modulů jako je např. DiabloCam nebo sharingu, což je v podstatě sdílení karet prostřednictvím sí­tě.

Lukáš Polák: Pirátský příjem satelitu aneb proč si to neukrást, když je to zadarmo
Lukáš Polák: Média a svět na ČT 24 tentokrát o pirátském příjmu ze satelitu

Piráti z Karibiku

Ilustrační obrázek. Foto: archiv Falcon

Je známých pět finalistů na budoucího ředitele ČT

Rada České televize v novém složení vybrala ve středu pětici finalistů výběrového řízení na generálního ředitele ČT. Vítěz konkurzu by měl již v červenci nahradit současného šéfa Kavčích hor Jiřího Janečka. Pokud by ale radní nevybrali nového ředitele ani do 16. července, kdy Janečkovi končí šestiletý mandát, vedení ČT by dočasně převzal provozní šéf Vladimír Karmazín. Mezi pětici postupujících patří Jana Bobošíková, Hynek Chudárek, Jiří Janeček, Jana Kasalová a Radomír Pekárek. Výhodou Bobošíkové je to, že je nejen poslankyní, ale má za sebou především bohatou mediální kariéru. To pro změnu Hynek Chudárek je výkonným ředitelem Óčka a i on může zúročit zkušenosti z této hudební televize. Podle mnohých je největším favoritam, resp. favoritkou na generálního ředitele ČT Jana Kasalová, bývalá programová ředitelka TV Prima. Pětici ještě doplňují bývalý ředitel televizní a dabingové divize filmových studií Barrandov Pekárek a současný šéf Janeček.

Jan Potůček: Kdo jsou finalisté konkurzu na ředitele České televize?
Juraj Koiš: Do finále volby ředitele ČT postupuje Janeček, Bobošíková, Chudárek, Kasalová a Pekárek

ČT24 portál čt24.cz

Směna zpravodajské portálu ČT24.cz. Foto: Lukáš Polák

Začala další soutěž DigiZone a ČRa – vyfoťte výměnu antén na Ještědu a Javořici

Koncem června se dočkají zemské digitální televize diváci na Vysočině, konkrétně pak na Jihlavsku. O měsíc později se pozemní digitální televizní vysílání rozšíří do Liberce. Ještě před jeho startem je nutné vyměnit na místních vysílačích Javořice a Ještěd antény. Pro výměnu antén použijí České Radiokomunikace speciální dvourotorový vrtulník Kamov Ka-32 od švýcarské společnosti Helliswiss, který provedl stejnou operaci loni v říjnu u hlavního pražského televizního vysílače na Žižkově. Server DigiZone.cz ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi nyní vypisuje soutěž o nejlepší fotografie z chystané výměny televizní antény na vysílačích Jihlava – Javořice a Liberec – Ještěd. Pro každou lokalitu (Jihlava, Liberec) se soutěží zvlášť, vítězové všech kategorií získají od partnera soutěže, společnosti České Radiokomunikace, set-top-box Mustek T150 pro příjem zemské digitální televize. Podmínkou účasti v soutěži je zaslání fotografií ve formátu JPG o maximální šířce 1000 bodů.

Redakce: Soutěž o set-top-boxy: vyfoťte výměnu antén na vysílačích Javořice a Ještěd!
Lukáš Polák: Vrtulník Kamov by se měl nad Ještědem objevit 12. června
Juraj Koiš: Vrtulník vymění anténu na jihlavské Javořici. Kvůli digitálu

Stručně

Server DigiZone.cz připravil pro své čtenáře další přílohu. Tentokrát se týká vypínání analogového televizního vysílání. Najdete zde nejen údaje o velkých vysílačích, ale také těch malých, tedy dokrývačích a opakovačích. Speciální příloha má adresu http://vypina­me.digizone.cz.

Redakce: Nová příloha Vypínáme: termíny vypínání všech analogových vysílačů v ČR

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání po svém posledním zasedání upřesnila seznam televizních stanic, které musí všichni kabeloví operátoři umístit do své nejnižší programové nabídky na základě pravidel must-carry.

Juraj Koiš: RRTV zveřejnila seznam povinně šířených televizních stanic

První tuzemská digitální televize Z1 si v pondělí připomněla jeden rok od startu svého vysílání. Zatím může prostřednictvím pozemního vysílání k necelé polovině obyvatel Česka, ale nechce tak jít ke všem.

Ondřej Aust: Martin Mrnka: Kdyby Telefónica stavěla podle plánu, jdeme asi do multiplexu 4
Lukáš Polák: Zpravodajská televize Z1 slaví právě dnes jeden rok

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR spolu s občanským sdružením Trianon Čechy spustila v rámci informační kampaně k přechodu na digitální televizní vysílání speciální webové stránky pro zdravotně postižené.

Juraj Koiš: Státní informační kampaň k digitalizaci doplní web pro zdravotně postižené

Poměrně kuriózně znějí licenční podmínky nové regionální televize R1, která má být náhradou za kanál Prima Klub. Třetí kanál TV Prima má nejenže vysílat jen pět hodin denně na společné pozici s Prima Cool, ale bude vysílat jen od pondělí do pátku.

Juraj Koiš: Televize R1 bude vysílat jen v pracovních dnech

Tiskové oddělení televize Public bylo nuceno vydat prohlášení, ve kterém odmítlo informace na internetových serverech o tom, že tým měla opustit výkonná ředitelka Renáta Pešková, nebo že mělo dojít k ukončení vysílání v DVB-T.

Juraj Koiš: Televize Public nekončí, ředitelka Pešková zůstává

V plnoformátové televizi TV Barrandov skončil šéfredaktor zpravodajství Marek Vraný. „Dohodli jsme se s paní generální ředitelkou, že odejdu,“ uvedl pro internetový deník Lidovky.cz Vraný. Smlouva na dobu neurčitou podle něj ukončil k posledním květnu.

Lukáš Polák: V TV Barrandov skončil šéfredaktor zpravodajství

Česká televize se utkala v přímém souboji s Novou o exkluzivní práva na vysílání přímých přenosů hokejové O2 Extraligy. Jak informoval server hokej.cz, ČT získala práva na další čtyři sezony od marketingové agentury BPA sport marketing.

Juraj Koiš: Hokejová O2 Extraliga bude další 4 roky na ČT, zájem měla i Nova

Česká televize do konce srpna 2009 rozšíří pokrytí svého digitálního zemského vysílání na tři čtvrtiny obyvatelstva České republiky. Celkem spustí pět nových digitálních vysílačů veřejnoprávního multiplexu, ale zároveň vypne dva analogové vysílače programu ČT 2.

Juraj Koiš: ČT se připravuje na letní expanzi veřejnoprávního multiplexu

TPP Plzeň

Plzeň bude letos druhou územní oblastí, kde se úplně vypne zemské analogové televizní vysílání. Odmlčí se pět analogových vysílačů velkého výkonu a několik dokrývačů.

Juraj Koiš: Jaká bude státní kampaň k vypínání analogu na Plzeňsku?

Televize Nova řeší problém, co udělá s analogovými dokrývači, které mají jako zdroj signálu např. plzeňský Krašov. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel české komerční jedničky Ivo Ferkl. Nova chce postupovat na základě zkušeností, které má s vypnutím analogového vysílání na pražském Žižkově.

Lukáš Polák: Nova přemýšlí o tom, co udělá s dokrývači nejen na Plzeňsku

Obě největší komerční televize v Česku a na Slovensku – Nova s Markízou – chtějí mít navzdory probíhající ekonomické krizi programově silný podzim. I proto se zástupci obou televizí dohodli na realizaci společného projektu Česko Slovenská Superstar.

Juraj Koiš: Nova s Markízou chtějí mít programově silný podzim navzdory krizi
Juraj Koiš: Nova s Markízou společně představily projekt Česko Slovenská Superstar

Zákazníci digitální kabelové televize od společnosti UPC Česká republika by se mohli brzy dočkat set-top-boxu pro HD programy i s nahráváním. Ta momentálně vyhodnocuje nabídky od jednotlivých dodavatelů a testuje použitelnost přijímačů ve své síti.

Juraj Koiš: UPC testuje HD set top boxy s nahráváním pro digitální kabelovou televizi
Juraj Koiš: UPC útočí na Telefónicu, zaměří se i na komunikační služby pro firmy

Anna Poláková, vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu, požádala v Kanadě o azyl z důvodu neustálých útoků na svou rodinu a radikalizací společnosti. Server Digizone.cz o tom informovala mluvčí rozhlasu Eva Tichá.

Juraj Koiš: Vedoucí romského vysílání Českého rozhlasu požádala v Kanadě o azyl

Slovenská hudební stanice Musiq1 odhalila pro server iDNES důvody, které ji vedly k tomu, aby začala spolupracovat s českou internetovou televizí Bedna TV. Tímto důvodem je expanze, kterou plánuje kanál již brzy. Stanice také spustila nové webové stránky.

Lukáš Polák: Slovenská Musiq1 chce expandovat do Česka
Lukáš Polák: Slovenská Musiq1 má nový web

BRAND24

Od 1. července změní kanál Discovery Channel svou grafiku a především logo. Společnost si změnou identity klade za cíl především efektivněji komunikovat s cílovou skupinou mužů mezi 25 a 39 lety. U Discovery HD dojde ke změně 15. července.

Lukáš Polák: Discovery chystá pro své diváky řadu novinek včetně grafiky

Jaké bylo pro vás nejzajímavější téma tohoto týdne na DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).