Hlavní navigace

Týdenní revize především o startu olympiády v Pekingu, ale také veřejnoprávním multiplexu

9. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Až do poslední chvíle to vypadalo, že hlavní událostí tohoto týdne budou olympijské hry v Pekingu, kterým jsme na stránkách DigiZone.cz věnovali tolik prostoru jako už dlouho žádné události. Není se čemu divit. Olympiáda v Číně je ostře sledována a my jí proto přiřkli hned tři z celkových pěti článků pracovního týdne. Rozebrali jsme jak vysílání na jednotlivých kanálech, tak i nový sportovní program Trojka patřící Slovenské televizi. A která z událostí si dovolila tento svátek přebít svou důležitostí? Mohl to být jedině podpis smlouvy mezi Českou televizí a Českými Radiokomunikacemi o provozování veřejnoprávního multiplexu.

Smlouva o provozování veřejnoprávního multiplexu je na světě

Česká televize včera podepsala smlouvu s Českými Radiokomunikacemi o poskytování vysílacích služeb pro multiplex veřejné služby. Smlouva mezi oběma společnostmi byla uzavřena dnes a počítá s rozsahem pokrytí ve výši 95 procent obyvatelstva České republiky, informovala v pátek mediální zástupkyně ČRa Marie Fianová. ČRa si váží uzavřené spolupráce s ČT. Využijeme všechny své odborné znalosti a dosavadní zkušenosti z provozování pozemního digitálního vysílání tak, aby bylo spuštění a fungování multiplexu veřejné služby úspěšné a přispělo k dalšímu rozvoji digitálního vysílání v České republice, prohlásila generální ředitelka ČRa Jane Hannah. Spolupráci na provozu veřejnoprávního multiplexu s ČRa zahájily Kavčí hory již 28. července, kdy Radiokomunikace spustily tehdy ještě experimentální provoz této digitální sítě z hlavního západočeského vysílače Krašov. Podpisem smlouvy přešlo toto vysílání na řádné. Podle harmonogramu digitalizace, schváleného vládou, by se měl veřejnoprávní multiplex po Letních olympijských hrách v Pekingu rozšířit do jižních Čech, a v září pak do Prahy, středních a severních Čech a také do Brna.

Jan Potůček: ČT podepsala s ČRa smlouvu o veřejnoprávním multiplexu

Odstartovala letní olympiáda v Pekingu

V pátek odstartovala letní olympiáda v čínském Pekingu a my jí na stránkách DigiZone.cz věnovali nemalý prostor. Nejprve jsme začali poměrně nenápadně ve středu, kdy byl vydán článek s názvem Trojka se blíží, rozvoji DVB-T na Slovensku zatím nepomůže. V něm jsme představili našim čtenářům projekt nového sportovního kanálu Slovenské televize, který odstartoval v pátek ve 14 hodin s mírnými porodními bolestmi, kdy diváci neviděli úplně celou zdravici generálního ředitele STV Štefana Nižňanského. Na jedné straně velmi ambiciózní projekt, který výrazně obohatí programovou nabídku na Slovensku, zejména pokud jde o domácí sport. Na straně druhé zbytečný luxus bez dlouhodobé koncepce, s nejistým financováním a vysokou ochotou platit přemrštěné ceny za vysílací práva. Trojce se věnoval také páteční článek. Opět jsme rozšířili o další díl náš seriál Na návštěvě u… Ano, právě ze Slovenské televize byl ten poslední. Studio Trojky, připravovaného třetího programu veřejnoprávní Slovenské televize, jsme v bratislavské Mlynské dolině navštívili dva dny před zahájením jeho vysílání. Ve sportovní redakci STV byla patrná určitá nervozita. Abychom ale nezůstávali jen u našich východních sousedů, rozebrali jsme olympiádu i z pohledu dalších kanálů, aby na ni byli naši čtenáři dobře připraveni. Kvůli olympiádě např. omezila své vysílání i zpravodajská televize ČT24 nebo komerční Z1.

Michal Hampl: Trojka se blíží, rozvoji DVB-T na Slovensku zatím nepomůže
Jan Potůček: Na návštěvě u… Trojky, sportovního kanálu Slovenské televize
Lukáš Polák: Zítra startuje XXIX. letní olympiáda. Buďte na ni připraveni
Jan Potůček: Zpravodajský kanál Z1 zakódoval satelitní vysílání. Kvůli olympiádě
Lukáš Polák: Sledujte Peking 2008 v HDTV. Zadarmo!
Lukáš Polák: Sedm různých přenosů z olympiády na jednom satelitu

ČT zahltily stížnosti na omyly vymahačů poplatků

Českou televizi zahltily stížnosti na omyly vymahačů koncesionářských poplatků. O skandálu informoval deník MF Dnes. Televize se od vymahačských dopisů a práce svého partnera začala distancovat. Advokát Dalibor Kalcso, který ČT při vymáhání poplatků zastupuje, rozeslal prý na 50 tisíc výzev bez vědomí Kavčích hor. Například jeden ze stěžovatelů obdržel dopis s výzvou, že má zaplatit desetitisícovou pokutu a dlužné koncesionářské poplatky za svou firmu, která opravuje a prodává televize. Dopis ho varuje, že pokud nezaplatí, čeká ho soud. Televizní opraváři musí platit poplatky – jako každý podnikatel, který má ve firmě televizi. V tomto případě se vymahači zjevně spletli, uvedla MF Dnes. ČT se rozhodla okamžitě reagovat na situaci, která vznikla rozesíláním výzev podnikajícím osobám k zaplacení televizních poplatků a sankčních přirážek, probíhajícím v těchto dnech. Vzhledem k tomu, že podle dostupných informací mohla být mylně oslovena větší skupina lidí, rozhodla ČT o zastavení této akce, sdělil mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Jan Potůček: Ředitel ČT se omluvil živnostníkům za dopis vymahačů poplatků
Lukáš Polák: ČT zahltily stížnosti na omyly vymahačů poplatků

Stručně

Zákazníkům placené satelitní služby Digi TV zmizel z programové nabídky filmový kanál Filmbox. Na jeho pozici začal nově vysílat akční kanál AXN s českou zvukovou stopou. Nejprve AXN nabízel pouze anglickou a maďarskou jazykovou verzi, česká přibyla až v posledních dnech. AXN je k dispozici v základní programové nabídce, za kterou si Digi TV účtuje měsíční poplatek 260 korun. V ostatních zemích, kde tato platforma působí, nabízela AXN od svého začátku.

Jan Potůček: Filmbox zmizel ze satelitní služby Digi TV, nahradilo ho české AXN
Lukáš Polák: Otázka vyřazení Filmboxu z nabídky Digi TV zůstává nezodpovězena

Placenou digitální televizi přes pevnou telefonní linku O2TV od společnosti Telefónica O2 využívá už přes 100 tisíc tuzemských zákazníků. Uvedla to firma s tím, že magickou hranici se jí podařilo pokořit již 23. července. Jubilejní stotisící zákaznici Miloslavě Škrabákové z Líbeznic daroval operátor nový moderní LCD televizor LG Scarlet LG6000 s úhlopříčkou 106 cm. Dalších sto zákazníků obdarovala Telefónica O2 filmovým balíčkem HBO na půl roku za symbolický poplatek 1 Kč.

Jan Potůček: O2TV překonala hranici 100 tisíc předplatitelů, rozdávala dárky

Novou placenou službu s názvem TV Spray nabídne v České republice provozovatel televizních, telefonních a internetových služeb, společnost Self Service. Dnes o tom informuje agentura ČTK s odvoláním na aktuální vydání deníku Lidové noviny. Firma chce letos v září využít pro televizní vysílání kmitočtové pásmo 2,252 až 2,3 GHz a v něm zprovoznit šest digitálních sítí šířených z pozemních stanovišť. V programové nabídce naleznou diváci přes 20 programů ve standardní kvalitě a také tři programy ve vysokém rozlišení (HDTV) – History Channel HD, Eurosport HD a Filmbox HD.

Lukáš Polák: Self Service nabídne bezdrátovou kabelovou televizi

Zpravodajský kanál ČT 24 má od začátku tohoto týdne upravené webové stránky www.ct24.cz tak, aby je bylo možné lépe prohlížet na displeji mobilního telefonu. Pokud se na mobilním telefonu diváci připojí na internet a zadají adresu http://m.ct24.cz, uvidí upravenou verzi portálu ČT 24 pro mobilní telefony – rychlejší a přizpůsobenou menšímu displeji než klasická adresa www.ct24.cz, sdělil mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Jan Potůček: ČT 24 upravila svůj web pro lepší prohlížení na displeji mobilu

Televize Óčko spadající do mediální skupiny Mafra zatím nepožádala o vydání kompenzační licence proto, jelikož k tomu nevidí důvod. Na neformálním setkání s novináři to řekl ve středu její generální ředitel Jiří Balvín. Nepožádali jsme si o kompenzační licenci, protože ji nepotřebujeme, prohlásil doslova Balvín. Diginovela, která začala platit letos v lednu, sice umožňuje o ni požádat, ale Óčko k tomu prozatím nemá důvod, protože funguje v DVB-T multiplexech jako převzaté vysílání. Vedení televize zároveň prozradilo, že chystá novou hudební soutěž pro „garážové“ kapely, která by měla začít v říjnu.

Lukáš Polák: Jiří Balvín: Kompenzační licenci nepotřebujeme
Lukáš Polák: Óčko chystá hudební soutěž pro neznámé kapely

BRAND24

Televize Nova představila své programové schéma na podzim 2008. Kromě něj byla novinkou také tisková mluvčí, kterou se stala po Veronice Šmítková bývalá novinářka Michaela Fričová. Mimo svých seriálových stálic jakými je Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě 2 nebo Ulice, chystá i řadu novinek. Mezi nimi se objeví např. příběhy Soukromé pasti, seriály Kriminálka Anděl a Comeback a na řadu přijde také talk show Neviňátka. Premiéru bude mít také společenský magazín Přísně tajné. Konkurenční Prima byla skromnější a z podzimního schématu ukázala prozatím svůj hlavní tahák – reality-show Nic než pravda.

Lukáš Polák: Televize Nova dnes představila schéma na podzimní měsíce
Lukáš Polák: Televize Prima představila novinářům pořad Nic než pravda

Která událost z tohoto týdne je z vašeho pohledu nejzásadnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).