Hlavní navigace

Týdenní revize: Praha se ponořila téměř do analogové tmy

2. 5. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Této týdenní revizi nemůže vévodit nic jiného, než je vypnutí analogového televizního terestrického vysílání v hlavním městě. Významná událost si proto ukrojila podstatný prostor na našem serveru pro sebe. Je však nutné zdůraznit, že Praha se neponořila do analogové tmy úplně. Nadále zůstávají funkční např. dokrývače prvního programu České televize a v provozu je i vysílač TV Nova ze Strahova. Seznámili jsme vás mimo jiné také s problémem tzv. pre-echa. Čtěte proto týdenní revizi a budete vědět víc.

Praha vypnula televizní analog na pražském Žižkově

To, co se ještě před deseti měsíci zdálo jako úplně nepředstavitelné, se ve čtvrtek uskutečnilo. Česká televize vypnulo analogové vysílání programu ČT 1 z pražského městského vysílače Žižkov a následovaly ji i Nova s Primou. Zavázaly se k tomu totiž dobrovolně v Technickém plánu přechodu. I když v Praze ještě zůstavá analogový signál z Cukráku a některých místních vykrývačů, jisté je, že převážná většina Pražanů se od pátku neobešla bez set-top-boxu nebo televize s digitálním tunerem. Pokud jste přesto přechod na digitální vysílání ignorovaly, pomohl vám náš další článek, který se věnoval tomu, co musíte udělat, abyste mohli digitální signál přijímat. Ještě před samotným vypnutím analogového signálu v Praze jsme s Jiřím Vykydalem, manažerem útvaru rozvoje a prodeje služeb Českých Radiokomunikací, hovořili o tom, že starý způsob šíření vysílání bude možné na přání zákazníků – televizí – obnovit. Pokud vás zajímala problematika tzv. pre-echa, které může vzniknout v tzv. jednofrekvenční síti SFN, pak byste neměli minout text z pondělka, jehož autorem je David Kříž.

Juraj Koiš: Přelom v digitalizaci: Praha vypíná analog
Lukáš Polák: Přišli jste o televizní signál? Poradíme vám
Jan Potůček: Jiří Vykydal: Analogové vysílání ze Žižkova bude možné obnovit
David Kříž: Pražské vypínání: pozor na problém „pre-echo“!
Juraj Koiš: Analogové dokrývače Novy v Praze skutečně skončí
Juraj Koiš: Klíčový průzkum: Většina pražských domácností je připravena na vypnutí analogu
Jan Potůček: VIDEO: Jak se vypínalo analogové televizní vysílání v Praze na Žižkově
Juraj Koiš: Nova vypnula analog v přímém přenosu

Vypínání Žižkova - 1

RIO Media kupují IPTV operátora Mattes AD

Na českém trhu se chystá jeden z největších obchodů za posledních několik let na poli digitální televize. Jak se podařilo zjistit serveru DigiZone.cz z několika nezávislých zdrojů, společnost RIO Media, která už v současné době vlastní kabelovou televizi F.C.A., pohltí brzy dalšího kabelového, resp. IPTV operátora. Bude jím společnost Mattes AD, která provozuje IPTV službu 802.tv. Firma se k celé transakci zatím odmítá vyjádřit. „Nebudu se k záležitosti vyjadřovat. Jsem vázán mlčenlivostí. Podrobnosti se brzo dozvíte prostřednictvím tiskové zprávy pravděpodobně příští týden,“ řekl serveru DigiZone.cz jednatel společnosti Mattes AD Petr Pobořil. Vysoce kvalitní služby frýdecko-místeckého operátora zůstanou zachovány. Mattes AD přinese do společnosti RIO Media své know-how. Frýdecko-místecký operátor nabízí ve své síti řadu HDTV kanálů včetně těch, o kterých se může ostatním operátorům jen zdát. Už v tuto chvíli je tedy jasné, že kabelovému operátorovi UPC a IPTV od Telefóniky O2 roste velmi vážná konkurence.

Lukáš Polák: RIO Media budou vážně konkurovat UPC, kupují operátora Mattes AD

Petr Pobořil

Jednatel společnost Mattes AD Petr Pobořil. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Multiplex 2 v Chebu spuštěn

České Radiokomunikace v pátek kromě ukončení analogového vysílání na Žižkově spustily signál multiplexu 2 z vysílače Cheb – Zelená hora na náhradním kanále 66. Ten bude v provozu až do srpna 2010, kdy přejde na definitivní kanál 35 podle Technického plánu přechodu. Informaci serveru Digizone.cz potvrdila mluvčí ČRa Marie Fianová. Ke spuštění došlo dnes v 9.04, vyzářený výkon je 20kW, polarizace horizontální, uvedla 30. dubna Fianová. Spuštěním Zelené hory stoupne pokrytí multiplexu 2 na 57,5 procenta obyvatel České republiky. Do konce letošního roku se ČRa chystají spustit ještě tři vysílače této digitální sítě: Klínovec (30. června), Kleť (31. srpna) a Svatobor (30. září). Po spuštění Klínovce vytvoří tento vysílač se Zelenou horou jednofrekvenční síť na kanále 66. Od srpna 2010 přejde multiplex 2 na obou těchto vysílačích na definitivní vysílací kanál 35. Multiplex 2 obsahuje kanály Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima Cool a také TV Barrandov.

Juraj Koiš: Multiplex 2 ze Zelené hory už vysílá

Stručně

Poslanecká novela, jejímž cílem je usnadnit přechod rádií na digitální vysílání, má ve sněmovně velkou šanci na schválení v kompromisní podobě. Zamítnutí novely ve středu navrhli pouze komunisté. Poslanci o osudu novely rozhodnou zřejmě příští týden.

Redakce: Novela o digitalizaci rozhlasu má ve sněmovně šanci na schválení

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že předsedou Rady ČTÚ bude její dosavadní šéf Pavel Dvořák. Staronový předseda by tak měl pokračovat ve své funkci další rok. Kromě toho se vláda zabývala i obsazením páté místo v Radě ČTÚ po odcházejícím členu Michalu Franklovi.

Juraj Koiš: Potvrzeno. Předsedou ČTÚ zůstává Pavel Dvořák

Dokumentární kanál History Channel už vysílá v obou svých verzích (SD i HD) v českém jazyce. V minulých dnech došlo k aktivaci tuzemské audio stopy u programu v klasickém rozlišení, pravděpodobně v úterý se objevila česká stopa také u HD verze. Český zvuk se však ozval 30. dubna.

Lukáš Polák: History Channel už je připraven na lokalizaci do češtiny

Ve středu tomu bylo přesně 7 let od spuštění Projektu elektronického měření sledovanosti televize v ČR, který pro Asociaci televizních organizací (ATO) realizuje společnost Mediaresearch. Projekt byl oficiálně spuštěn 29. dubna 2002. Jednalo se v pořadí o druhý peoplemetrový projekt v České republice.

Lukáš Polák: Peoplemetry Mediaresearch oslavily sedmé narozeniny

Ke zpravodajským a publicistickým formátům a některým titulům vlastní dramatické tvorby, které TV Nova vyrábí a vysílá v HD kvalitě, nabídne v květnu také dva velkofilmy v HD – Růžový panter a Casino Royale. Česká komerční jednička zároveň od 1. května připravila do zpravodajství několik novinek.

Juraj Koiš: Nova odvysílá dva velkofilmy v HD
Lukáš Polák: Nova chystá změny a novinky do Televizních novin

MTV.TV web 2009

O kanálu MTV Czech, který bývá nyní také často označován jako Nova Music, se v České republice hovořilo již dlouho. Program nakonec vstoupí na tuzemský trh díky bermudské společnosti CME. Server DigiZone připravil pro své čtenáře o tomto kanále stálý text.

Lukáš Polák: Stálý text na DigiZone.cz o českém MTV

4. května to bude přesně rok, kdy zahájila vysílání slovenská katolická televize TV Lux. Ta vznikla odštěpením studia od české TV Noe a vznikl z ní samostatný program. Při této příležitosti připraví mimořádné vysílání s premiérovými pořady. Chybět nebude ani průřez důležitými událostmi ze života televize od prvního dne vysílání.

Lukáš Polák: TV Lux, odštěpek TV Noe, oslaví první narozeniny

TVN, Polsat, TV4 a TV Puls budou přijímané v Polsku v rámci prvního DVB-T multiplexu. Na svém zasedání o tom rozhodla Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (KRRiT), obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ke spuštění prvního polského multiplexu dojde v září 2009.

Lukáš Polák: V prvním polském multiplexu budou čtyři komerční subjekty

Skandinávskou satelitní platformu Canal Digital Nordic, kterou bylo doposud možné sledovat díky neautorizovanému příjmu, už černí diváci nenaladí. Tento balík kanálů přešel na lepší zabezpečení kódování Conax a lidé, kteří ho nelegálně sledovali, už nyní vidí pouze černou obrazovku.

Lukáš Polák: Canal Digital ze satelitu změnil kódování, modul Diablo ztrácí na atraktivitě

Jak informoval server tvCentrum s odvoláním na web Emitel.pl, ve Wroclavi by mělo brzy začít experimentální vysílání digitálního rozhlasu. To bude realizováno ze dvou vysílačů vzdálených od sebe dvacet kilometrů a během něj na nich budou dostupné veškeré doprovodné služby.

Lukáš Polák: Polsko plánuje experiment digitálního rozhlasu DAB+

Dominantní operátor vysílání v Maďarsku Antenna Hungária nesplnil většinu podmínek, ke kterým se zavázal, když loni podepsal smlouvu na zprovoznění terestrických multiplexů DVB-T. Uvedl to maďarský regulační úřad pro oblast telekomunikací.

Juraj Koiš: Zavádění DVB-T v Maďarsku má problémy

Regulační orgány v Chorvatsku a Makedonii uzavřely výběrová řízení na provozovatele digitální terestrické televize. V obou zemích by se mělo v průběhu jednoho roku začít s řádným vysíláním přes DVB-T. Chorvatsko chce úplně přejít na digitální vysílání v průběhu necelých 20 měsíců a vypnout analogové vysílání již koncem příštího roku.

Juraj Koiš: V Chorvatsku a Makedonii může mít DVB-T do jednoho roku celoplošné pokrytí

BRAND24

Německá veřejnoprávní televize ve spolupráci s Institutem pro vysílací techniku (Institut für Rundfunktechnik) připravila pro výrobce ve formátu HD a také všechny odborně zaměřené diváky pětistránkový PDF dokument, který přináší podrobnosti o programu HDTV Testkanal ARD/ZDF.

Lukáš Polák: Dokument pro nadšence k HD vysílání německé televize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).