Hlavní navigace

Týdenní revize opět o Primě Cool a novém digitálním vysílači pro Moravu

14. 3. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tento týden pokračoval přísun informací o Primě Cool. Server DigiZone.cz přinesl rozhovor s ředitel TV Prima Markem Singerem a připravila pro své čtenáře speciál k tomuto kanálu. RRTV pak jeho žádost o udělení licence vyvěsila na web, ovšem podařilo se jí při tom dopustit se poměrně závažné chyby. České Radiokomunikace oznámily termín, kdy umístí digitální technologii pro multiplex 2 na moravský Děvín a obyvatelé Prahy se bohužel také dozvěděli, že přijdou o možnost sledovat TV Barrandov ve vysokém rozlišení prostřednictvím DVB-T.

Rozhovor s ředitelem TV Prima i problémy s licencí

1. dubna startuje na českých obrazovkách nová televize s názvem Prima Cool. Vedení české komerční dvojky ji představilo minulý týden na velmi netradiční tiskové konferenci a server DigiZone.cz při té příležitosti vyzpovídal ředitele Primy Marka Singera. Řeč nebyla pouze o Primě Cool, ale i o dalším chystaném kanálu Prima Klub, na který získala FTV Prima licenci loni v červnu. Singer se zmínil také o tom, zda bude vysílání Coolu širokoúhlé a proč upřednostnil dabing před originálním zněním zahraničních pořadů s titulky. Tři týdny před startem druhého programu televize Prima také připravil server DigiZone.cz speciál věnovaný právě tomuto projektu. Čtenáři DigiZone.cz si tento týden zároveň všimli toho, že rozhodnutí o udělení licence programu, které se na webových stránkách RRTV objevilo tento týden, obsahuje závažnou chybu – je zde špatně uveden její držitel. Grafickou podobu stanice Prima Cool vytvořili autoři grafiky veřejnoprávních programů ČT 2 a ČT 24, ale také komerčních kanálů Z1 a Nova Sport Lukáš Fišárek a Marek Cimbálník.

Lukáš Polák: Marek Singer: Prima Klub nebudeme spouštět za každou cenu
Jan Potůček: Speciál DigiZone.cz: Vše, co jste chtěli vědět o Primě Cool
Lukáš Polák: Licence Primy Cool na webu RRTV obsahuje chybu
Lukáš Polák: RRTV vyvěsila na web licenci kanálu Prima Cool
Lukáš Polák: Prima Cool v multiplexu 2 již s novým ID
Jan Potůček: Grafiku pro Primu Cool dělali stejní lidé jako u ČT 24, Z1 a Novy Sport
Lukáš Polák: Prima slibuje, že kanál Cool bude na satelitu i u Digi TV
Lukáš Polák: Prima Cool začala vysílat promo smyčku

Marek Singer 500

Ředitel televize Prima Marek Singer. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Nový digitální vysílač multiplexu 2 pro Moravu

Společnost České Radiokomunikace, dominantní provozovatel vysílacích služeb v České republice, chystá na 17. března dopravu a instalaci nové vysílací technologie na stanoviště Děvín u Mikulova. K ní dojde za pomocí vrtulníku. Nejpozději 31. března se tak mohou těšit obyvatelé Moravy na spuštění digitálního vysílání z této lokality. Šířen bude multiplex 2 a Děvín bude tak jedenáctým vysílačem, který ho šíří. Pokrytí bude rozšířeno na 57 % populace České republiky. „Přípravné práce spojené s dopravou a následnou instalací technologie budou trvat několik dní, po samotné instalaci pak ještě zhruba týden zaberou dokončovací práce,“ konstatovala mluvčí ČRa Marie Fianová. Kromě instalace vysílače bude na Děvín umístěn i provizorní anténní systém, který bude zajišťovat digitální vysílání až do finální instalace nového anténního systému na podzim letošního roku. Protože montáž nebude jednoduchou záležitostí, budou ji zajišťovat dvě skupiny pracovníků.

Lukáš Polák: Moravský Děvín se dočká v úterý nové technologie pro multiplex 2

TV Barrandov nebude vysílat v HD pro Prahu

Nová plnoformátová digitální televize Barrandov nakonec nebude testovat zemské digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v pražském multiplexu 3 na kanále 46, jak původně deklarovala. Serveru DigiZone.cz to řekl Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti Czech Digital Group, která je operátorem tohoto multiplexu. Televize ukončí po třech měsících provoz své zákaznické linky. Využívat nadále tuto linku už nemá význam. Úlohu přebírá stát," konstatoval k ukončení linky, která informovala především o tom, jak přijímat digitální televizi Barrandov, technický ředitel kanálu Michal Kratochvíl. Na duben pak připravuje televize Barrandov novou várku image spotů, které v současné době natáčí na Kanárských ostrovech, konkrétně pak na Tenerife. Kanál byl za únor nejsledovanější českou televizní stanicí v rámci skupiny „ostatních televizí“ zahrnutých do elektronického měření sledovanosti pomocí peoplemetrů. Před Barrandovem skončily pouze tematické kanály ČT 24, ČT 4 a Nova Cinema, které jsou ve výsledcích sledovanosti uváděné zvlášť.

Lukáš Polák: Pozemní testy TV Barrandov v HD rozlišení v Praze nebudou
Lukáš Polák: TV Barrandov ukončí provoz zákaznické linky, ztratila prý smysl
Jan Potůček: TV Barrandov natáčí nové image spoty na Kanárských ostrovech
Jan Potůček: TV Barrandov v únoru nejsledovanější „ostatní“ televizí v peoplemetrech

Test TV Barrandov - 16:9

Stručně

Digitální licence na hlavní program Novy bude platná do 30. ledna 2025. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ji prodloužila tento týden o osm let jako kompenzaci za souhlas s Technickým plánem přechodu na digitální vysílání. Dosud licence Novy platila do roku 2017, provozovatel však díky souhlasu s TPP získal právní nárok na její prodloužení.

Redakce: RRTV prodloužila Nově licenci do roku 2025

Provozovatel kanálů Filmbox, Filmbox Extra, Filmbox HD a Nostalgia, společnost Help Film, ještě nespustila dosud programy, na které ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila loni licenci, a už získala u stejného regulačního orgánu povolení na provozování dalších.

Lukáš Polák: Help Film chce spustit po Filmboxu další kanály

VI. kulatého stolu DigiZone.cz s podtitulem „Vypínáme analog – přesvědčí diváky obsah digitálních sítí?“, který se uskuteční v úterý 31. března v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí, se jako diskutující zúčastní generální ředitelé všech tří tuzemských plnoformátových komerčních televizí.

Redakce: Kulatého stolu DigiZone.cz se zúčastní ředitelé Novy, Primy i TV Barrandov

Stát prostřednictvím Národní koordinační skupiny zajistí při přechodu na digitální televizní vysílání technickou a informační podporu specifickým zdravotním a sociálním institucím i osobám se zdravotním postižením. Pro letošní rok navrhuje podporu v objemu přibližně 40 milionů Kč.

Redakce: Stát zajistí podporu zdravotním i sociálním institucím v otázce digitalizace

V úterý proběhl v Praze tzv. Den malých obcí, kde byli starostové těchto celků seznámení s probíhajícím procesem digitalizace. Cílem bylo vysvětlit klíčovým zástupcům menších obcí po celé republice, proč k digitalizaci dochází, jak je třeba se na ni připravit a kde se občané v těchto regionech mohou dostat k dalším informacím.

Lukáš Polák: Starostové malých obcí se seznámili v Praze s procesem digitalizace

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v únoru pokračoval v měření intenzity zemského digitálního televizního signálu v územní oblasti Plzeň, kde už byly spuštěny všechny plánované vysílače velkého výkonu pro veřejnoprávní multiplex České televize. Podle měsíční monitorovací zprávy ČTÚ za únor bylo dokončeno měření obcí Horní Slavkov, Nejdku a v plzeňské Doubravce.

Jan Potůček: ČTÚ změřil digitální signál na Chebsku, Domažlicku a Plzeňsku

Měřící vůz ČTÚ 500

Měřící vůz ČTÚ. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Podle čtvrtečního vydání deníku Hospodářské noviny by měly v televizích skončit hry o peněžní hotovost. Vyplývá to z úpravy loterijního zákona, jehož návrh má list k dispozici. V něm se doslova uvádí, že provozování výherních soutěží o jiné než věcné ceny bude zakázáno.

Lukáš Polák: Televizním hrám o peníze hrozí zákaz

Datum startu české verze hudebního kanálu MTV zatím není známo, ale na internetových stránkách www.mtv.cz už je možné v tuto chvíli najít některé informace. Web upozorňuje, jak již uvedl týdeník Marketing&Media, na své spuštění, které je směrováno k 16. březnu, tedy příštímu týdnu v pondělí.

Lukáš Polák: České MTV už má svůj web v testovacím provozu
Jan Potůček: Česká MTV spustí 16. března vlastní web a konkurz na moderátory

Kabeloví a IPTV operátoři by měli zařadit do svých nabídek českou mutaci kanálu Sport 2. To je alespoň přání tohoto programu, který právě v této verzi odstartoval na satelitu Amos na pozici 4 st. záp. Prozatím se vysílá pouze promo smyčka.

Lukáš Polák: Sport 2 na satelitu láká české kabelové a IPTV operátory

Jediné soukromé rádio v České republice, které vysílá svůj program i na středních vlnách, zatím neplánuje využít digitální rozhlasové platformy, ani DRM. Naopak, Country rádio chce i nadále zůstat u analogového vysílání na středních vlnách.

Redakce: Country rádio zatím neplánuje vysílat v DRM

Server tvCentrum přinesl v úterý informaci o tom, že největší kabelový operátor u nás, společnost UPC Česká republika, chystá zlevnění své digitální nabídky. Zprávu také potvrdil DigiZone.cz mluvčí František Malina. K této změně dojde od 1. dubna. Měsíční poplatek bude snížen na 80 Kč.

Lukáš Polák: UPC Digital změní cenu doplňkových balíčků k tarifu Starter
Lukáš Polák: HN: Češi mohou sledovat 73 programů, kterým rozumí
Redakce: UPC rozšíří digitální nabídku na 100 programů
Lukáš Polák: UPC Digital zařadí Primu Cool, uvažuje i o českém Sportu 2
Lukáš Polák: Fashion TV v UPC Digital nakonec v nabídce Standard
Jan Potůček: UPC ruší středoevropskou centrálu v Budapešti

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič navrhuje dotaci pro Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas jako kompenzaci za výpadek předpokládaných příjmů z koncesionářských poplatků. O dotaci dlouhodobě usiluje především STV. Slovenský rozhlas nastavil svůj rozpočet úsporněji.

Redakce: Slovenská vláda již připravuje dotace pro veřejnoprávní mé­dia

Společnost UPC Slovensko již nemusí ve své programové nabídce šířit vysílání rozhlasových stanic. V úterý o tom rozhodla slovenská Rada pro vysílání a retransmisi, kterou přesvědčil argument UPC, že rozhlasové stanice přes kabelovou televizi téměř nikdo neposlouchá.

Redakce: UPC na Slovensku vyřadí z nabídky rádia

BRAND24

Na celosvětově známý ekonomický kanál Bloomberg Television dosedly naplno důsledky finanční krize. Jak informoval německý server DiGITAL fernesehen, televize ukončila v pondělí vysílání tamní verze tohoto kanálu. Na satelitu je nyní šířena pouze evropská mutace. Později bylo potvrzeno také ukončení šíření programu pro Itálii, Španělsko a Francii.

Lukáš Polák: Bloomberg v krizi, vypnul zřejmě nejen svou německou verzi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).