Hlavní navigace

Týdenní revize: o vypínání ČT 2 a problémech s DVB-T na Opavsku

25. 10. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Připravovaná digitální TV Barrandov ve čtvrtek podepsala smlouvu s Českými Radiokomunikacemi o zařazení do sítě zemského digitálního televizního vysílání. V pátek měli pražští diváci přijít o analogové vysílání ČT 2 ze žižkovského vysílače, ale nakonec bylo vypnutí Dvojky odloženo na příští týden. V týdenní revizi se dočtete také o situaci diváků na Opavsku a Bruntálsku, kteří úpravou anténních systémů na Hladnově přišli o příjem digitálního vysílání, nebo o tom, jak Rada Českého rozhlasu obvinila ČRo 4 – Rádio Wave z propagace fašismu.

Diváci na Opavsku a Bruntálsku doplatili na úpravu vysílače Hladnov

České Radiokomunikace (ČRa) provedly v pondělí 29. září rozsáhlou úpravu ostravského vysílače Hladnov, čímž se změnil vyzařovací diagram antény. Diváci z Opavska a Bruntálska kvůli výměně anténních systémů na Hladnově přišli o možnost příjmu zemského digitálního televizního vysílání až do doby, kdy bude na Ostravsku zahájen provoz dalších digitálních vysílačů.

Ostravský vysílač Hladnov začal signál zemského digitálního vysílání šířit v roce 2006 u příležitosti Zimních olympijských her v Turíně. Vysílač byl ale přizpůsobený šířit televizní programy pouze jednoho multiplexu, a tak se ČRa rozhodly pro výměnu anténních systémů, která by umožnila vysílač využít pro šíření signálu více digitálních sítí. Úpravou vysílače Hladnov se příjem digitálního vysílání zlepšil divákům ve Frýdku-Místku a Karviné, na zhoršení si naopak stěžují diváci z Opavska a Bruntálska. ČRa na základě stížností zvýšily výkon vysílače multiplexu A, ale ani to bohužel divákům nepomohlo. A další zvýšení výkonu již není možné kvůli mezinárodní koordinaci kmitočtů, na blízkých kanálech totiž vysílají televize v Polsku. Diváci na Opavsku a Bruntálsku si musí počkat, až bude digitální vysílání zahájeno na dalších vysílačích.

Od konce října letošního roku bude z Hladnova zahájeno šíření tří digitálních sítí, veřejnoprávního multiplexu se stanicemi České televize a Českého rozhlasu, multiplexu 2 s Novou a multiplexu 3 s Primou. Společnost Czech Digital Group (CDG) potvrdila, že k vypnutí multiplexu 3 v ostravských Hošťálkovicích dojde v noci z 30. na 31. října, nejpozději 1. listopadu pak bude signál digitální sítě 3 šířen z vysílače Hladnov. Přitom z tabulek zveřejněných ČRa vyplývalo, že multiplex 3 zahájí na Hladnově vysílání až v prosinci.
Jan Potůček: Lidé na Opavsku přišli o digitální signál. Vrátí se až za dva roky
Jan Potůček: Ostraváci o multiplex 3 nepřijdou, od listopadu bude vysílat z Hladnova

TV Barrandov podepsala smlouvu s ČRa

Připravovaná digitální TV Barrandov ve čtvrtek podepsala smlouvu s ČRa o šíření v zemském digitálním multiplexu 2. Plnoformátová televizní stanice, která start vysílání stanovila na 11. ledna příštího roku, chce v prvním roce dosáhnout dvou až tříprocentního podílu na trhu. Díky zařazení do multiplexu 2 bude její signál dostupný více než na polovině území České republiky. Díky tomu pak může TV Barrandov podle předsedkyně představenstva Janky Vozárové dosáhnout plánovaných cílů v podílu na trhu. Smlouva s ČRa je platná do roku 2018. Roční poplatek za šíření jednoho programu v multiplexu 2 při pokrytí 99,6 % území České republiky přijde na téměř 88 milionů korun.

TV Barrandov, která bude v multiplexu 2 vysílat společně s Novou, Primou a jejich bonusovými programy, je zatím jedinou televizní stanicí, která má před startem digitální sítě 2 podepsanou smlouvu s jejím operátorem ČRa. Smlouvy o zařazení do multiplexu 2 má TV Nova a Prima s ČRa uzavřít příští týden. TV Nova chce do sítě 2 zařadit filmový kanál Nova Cinema, Prima pak připravovanou stanici Prima klub, která bude zaměřená na ženy. TV Nova, ani konkurenční Prima si ale zatím nepodaly žádost o vydání tzv. bonusové licence pro celoplošné zemské televizní vysílání, přestože na ni mají nárok poté, co souhlasily s Technickým plánem přechodu na zemské digitální vysílání. Obě televize přitom už v polovině srpna letošního roku oznámily, že si o vydání licence zažádají do dvou měsíců.
Jan Potůček: TV Barrandov podepsala smlouvu s ČRa o zařazení do multiplexu 2
Jan Potůček: FOTO: Jak se TV Barrandov „upsala“ multiplexu Českých Radiokomunikací
Jan Potůček: Nova a Prima podepíší smlouvy o zařazení do multiplexu 2 příští týden
Jan Potůček: Václav Žák: Nevím o tom, že by si Nova s Primou požádaly o bonusy
Jan Potůček: Prima: o bonusovou licenci jsme skutečně ještě nepožádali

Praha přijde o analogovou ČT 2 až příští týden

K vypnutí analogového televizního vysílání druhého programu České televize dojde v Praze na kanálu 41 až ve čtvrtek 30. října. Podle původních informací měli pražští diváci o analogový signál ČT 2 ze žižkovského vysílače přijít již tento pátek, vypnutí analogové ČT 2 bylo ale nakonec o šest dní posunuto. Ve čtvrtek bude také na kanále 53 zahájeno zemské digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu a dojde také k vypnutí přechodného multiplexu A ze Žižkova, Strahova a Cukráku na kanále 25.

Analogové vysílání ČT 2 bude na sušickém Svatoboru na kanálu 52 vypnuto buď o den dříve, nebo naopak o hodně později – záležet bude na startu multiplexu 3 z hlavního plzeňského vysílače Krašov. Podle původních informací mělo k vypnutí analogové Dvojky na Svatoboru dojít 30. listopadu, nyní je jako nový termín označován 29. listopad. Od úterý mohou diváci analogové ČT 2 šířené ze Svatoboru vidět v obraze varovný piktogram, který je upozorňuje na blížící se vypnutí analogového vysílání tohoto programu.
Jan Potůček: Praha vypne analogový kanál ČT 2 až 30. října
Lukáš Polák: Praha vypne analogový kanál ČT 2 až 30. října

Digitální síť 3 bude z pražských vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh šířena na kanále 46 i po spuštění vysílání z Cukráku a Žižkova na kanále 59, ke kterému dojde v prosinci letošního roku. Signál multiplexu 3 bude z Cukráku, Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu šířen s horizontální polarizací, ze žižkovského s polarizací vertikální. Multiplex 3 opustí poslední říjnový den televize Prima, která přejde do digitální sítě 2. Prima se od 31. října přesune do multiplexu ČRa ve všech lokalitách, kde multiplex 2 vysílá. Kvůli změnám identifikace programů digitální sítě 3 a také spuštění multiplexů 1 a 2 budou muset přeladit set-top-boxy.
Jan Potůček: Multiplex 3 bude v Praze od prosince vysílat na dvou kanálech: 46 a 59
Jan Potůček: CDG: Prima zmizí z multiplexu 3 ve čtvrtek 30. října před půlnocí

Rada Českého rozhlasu kritizuje Rádio Wave za pořad Friday Ripple

Rada Českého rozhlasu obvinila ČRo 4 – Rádio Wave z propagace fašismu kvůli tomu, že 5. září v pátečním pořadu Friday Ripple odvysílala skladbu Swastika eyes od skupiny Primal Scream. Radu na tuto skladbu, jejíž text si rada nechala přeložit do češtiny, upozornil analytik Rady ČRo, který má na starosti monitoring. Radní rozhlasovou stanici pro mladé posluchače kritizovali nejen za odvysílání písně, která je podle radního Antonína Zelenky ultralevicová, ale také za to, že program Friday Ripple přebírá od britské BBC v původním znění v angličtině, a to včetně mluveného slova. Pokud se obvinění radních z propagace fašismu prokáže, nechá programový ředitel ČRo Richard Medek pořad Friday Ripple zrušit.

Radní Zelenka také redaktory Rádia Wave obvinil z toho, že přímo ve studiu kouří marihuanu a mají naprostou volnost. To ale odmítá generální ředitel ČRo Václav Kasík, který popírá, že by redaktorům dal naprostou volnost a držel nad nimi ochranná křídla.

Medek se také připojil ke kritice Rady ČRo. Podle jeho slov mu „dochází s touto stanicí trpělivost“. Medek by při zakládání stanice zvolil jiný koncept. Namísto stanice zaměřené na alternativní a menšinovou kulturu by upřednostnil mainstreamový projekt, který by měl dopad na širokou skupinu mladých lidí. Veřejnoprávní stanice pro mladé posluchače by měla mít podle Medka široce informativní a vzdělávací charakter, jinak poskytuje to, co komerční rádia. Medek také prohlásil, že by se veřejnoprávní rozhlas měl zamyslet nad tím, zda Rádio Wave nezrušit a nevybudovat úplně novou stanici.
Jan Potůček: Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu

Novu HD nabízí Skylink, brzy již také kopřivnická digitální kabelovka

Od začátku měsíce působí na českém trhu satelitního televizního vysílání platforma Skylink, která je zavedenou obchodní značkou na Slovensku. Od 1. října ji kromě slovenského společnosti Towercom využívá i česká firma TradeTec (dřívější Trade & Technology). Podle Jaromíra Glisníka ze společnosti TradeTec by měla platforma Skylink v několika následujících týdnech dosáhnout půl milionu aktivních karet. Původní značku CS Link, pod kterou společnost Trade & Technology poskytovala služby satelitní televize, se podle Glisníka rozhodla opustit kvůli tomu, že je vnímána jako ochranná známka dodavatele pro pozici 23,5 st. východně. A konečné rozhodnutí společností TradeTec a Towercom nakonec padlo na Skylink, která je na Slovensku již zavedená.

Platforma Skylink připravila pro české zákazníky hned po svém vstupu na trh několik novinek. Jednou z nich je tzv. československá karta Skylink, kterou je podle Jaromíra Glisníka možné aktivovat pro českou i slovenskou programovou nabídku, díky tomu může být prodávána na českém i slovenském trhu. Divácky zajímavější novinkou je ale bezesporu skutečnost, že platforma Skylink výrazně rozšířila programovou nabídku, do které, zatím jako jediná satelitní platforma v České republice, zařadila vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu. Jednání největší české komerční televizní stanice a Skylinku bylo podle Glisníka vstřícné, konstruktivní a po dvou měsících skončilo vzájemnou dohodou.

Na vysílání TV Nova v HD kvalitě se mohou těšit také zákazníci Kabelové společnosti Kopřivnice, která je operátorem digitálního kabelového vysílání. Kromě Novy HD potěší firma své zákazníky také zařazením filmového kanálu HBO HD a několika dalších televizních stanic ve standardním rozlišení obrazu. Programovou nabídku obohatí například dokumentární program Viasat Explorer, Animal Planet, lifestylovou stanici Public TV nebo zpravodajské stanice BBC a CNBC. Kabelová společnost Kopřivnice začne zákazníkům nabízet také módní televizní stanici Fashion TV, jejíž nekódované satelitní vysílání mohou diváci v České republice sledovat od minulého týdne.

Problematice satelitního televizního vysílání se server DigiZone.cz tento týden věnoval také v třetím díle seriálu Jak fungují satelity, který byl věnován oběžným drahám a nejznámější družicím.
Lukáš Polák: Jaromír Glisník: Vyjednávání o Nově HD trvalo přibližně dva měsíce
Jan Potůček: Nova HD se objeví v základní nabídce Kabelové televize Kopřivnice
Lukáš Polák: Češi mohou ze satelitu sledovat volně další HDTV kanál
Lukáš Polák: Jak fungují satelity III: Oběžná dráha družic a nejznámější satelity Astra

Stručně

Společnost Mattes AD, provozovatel IPTV služby 802.tv, rozšířila programovou nabídku o dokumentární televizní stanici Spektrum. Až do konce října jej mohou sledovat všichni zákazníci společnosti Mattes AD, od listopadu bude zařazen do vyšších programových balíčků. Programovou nabídku může rozšířit také jihomoravská analogová kabelová televize TKW, společnost Noel, provozovatel analogové kabelové televize, a Telefónica O2 Czech Republic. Na svém posledním zasedání o tom rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Společnost TKW může svým zákazníkům nově nabídnout české programy Filmbox Extra, Nostalgia, Nova Cinema, Sport 5 nebo Leo TV, ze zahraničních například TV Lux. Zákazníci Noelu se mohou těšit na například na Leo TV, Sport 5, Fishing a Hunting nebo slovenskou STV 3 – Trojku. Telefónica O2 Czech Republic do programové nabídky zařadí CS mini.
Lukáš Polák: Nabídka IPTV služby 802.tv se obohatila o kanál Spektrum
Lukáš Polák: Brněnská kabelovka TKW může rozšířit programovou nabídku
Lukáš Polák: Programovou nabídku rozšíří i další operátoři. Noel získala STV 3

Společnost LG Electronics CZ uvede na český trh již druhý mobilní telefon umožňující příjem zemského digitálního televizního vysílání. Po modelu LG HB620T slibuje společnost druhý model, jehož specifikace zatím nezveřejnila. Zákazníci se ale podle firmy LG Electronics CZ mohou těšit na velký dotykový displej a bohaté multimediální funkce.
Jan Potůček: LG v Česku nabídne další typ mobilu pro příjem digitální televize DVB-T

BRAND24

Víte, že je možné kabelové televizní vysílání přijímat nejen přes kabel? Server DigiZone.cz tento týden představil bezdrátovou verzi kabelové televize založené na mikrovlnném přenosu signálu z pozemního vysílače na speciální anténu s kabelovým set-top-boxem, tedy službu MMDS, kterou v České republice nabízejí společnosti Imperium a J. D. Production. V článku se dozvíte nejen o fungování celého systému, ale také o anténách a set-top-boxech učených pro příjem MMDS.
Ondřej Vala: Digitální kabelová televize bez kabelu, aneb co to je MMDS?

Server DigiZone.cz čtenářům od tohoto týdne nabízí tabulku s chronologicky seřazenými daty spouštění zemského digitálního televizního vysílání ve všech plánovaných multiplexech v jednotlivých regionech České republiky. Tento týden byla také aktualizována stálá příloha o digitálním kabelovém televizní m vysílání, kde byly upraveny nejen programové nabídky jednotlivých firem včetně ceníků, ale například i loga některých programů.
Redakce: PODÍVEJTE SE: Česká digitalizace v jediné tabulce
Redakce: DigiZone.cz aktualizoval přílohu o digitální kabelové televizi

Mělo by mít ČRo 4 - Radio Wave jako veřejnoprávní rozhlasová stanice pro mladé více vzdělávací charakter?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).