Hlavní navigace

Týdenní revize: velké vypínání ČT 2 a start multiplexů 1 a 2

1. 11. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Mezi hlavní události tohoto týdne patřilo vypnutí analogové ČT 2 v dalších oblastech České republiky a nahrazení přechodného multiplexu A digitálními sítěmi 1 a 2. Zemského digitálního televizního vysílání se nově dočkali také diváci na Chebsku a TV Prima přešla z multiplexu 3 do multiplexu 2. To vše naleznete společně s plánem rozšiřování veřejnoprávního multiplexu nebo děním kolem Rádia Wave čelícího obvinění z propagace fašismu v týdenní revizi.

O analogovou ČT 2 přišli diváci v Praze, na Plzeňsku, Ústecku i Chebsku

O čtvrteční půlnoci se diváci přijímající televizní signál z pražského žižkovského vysílače, ústecké Bukové hory, plzeňského Krašova a chebské Zelené hory definitivně rozloučili s analogovým vysíláním druhého programu České televize (ČT). Pražský vysílač Žižkov navázal na středočeský Cukrák, který analogový signál ČT 2 přestal šířit na konci září, a na 41. kanálu bylo ukončeno šíření analogové Dvojky. Kanál 41 musel být uvolněn pro digitální síť 2, která společně s digitální sítí 1, veřejnoprávním multiplexem ČT a Českého rozhlasu, nahradila přechodný multiplex A. Diváci v Praze mohou vysílání ČT 2 společně s dalšími programy České televize přijímat na 53. kanálu v digitální podobě.

Provoz veřejnoprávního multiplexu se čtyřmi stanicemi České televize a sedmi okruhy Českého rozhlasu byl v Praze zahájen ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Až do pátečního rána se ale podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše se ale jednalo o technický test a vysílání mohlo být poznamenáno výpadky. Čtvrteční vypnutí analogové ČT 2 považoval vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš za největší vypínací operaci v rámci digitalizace v České republice.

Ústecký vysílač Buková hora ukončil analogové vysílání Dvojky na kanále 33, který je od pátku využíván pro vysílání digitální sítě 1. Multiplex 1 nahradil analogovou ČT 2 také na kanálu 36 chebského vysílače Zelená hora. Pro diváky na Chebsku je možnost příjmu zemského digitálního vysílání novinkou. Zatím zde mohou diváci sledovat pouze stanice veřejnoprávního multiplexu, v dubnu příštího roku se jim programová nabídka rozšíří o programy multiplexu 2. Západočeský vysílač Krašov ukončil šíření analogové Dvojky na kanále 48, kde bylo v pátek zahájeno vysílání multiplexu 2 s Novou a Primou. Vypínání analogové ČT 2 bude pokračovat v listopadu, kdy na řadu přijde sušický vysílač Svatobor a chomutovská Jedlová hora.
Jan Potůček: Zítra skončí analogová ČT 2 v Praze, Ústí nad Labem, Plzni a Chebu
Jan Potůček: V Praze, Ústí nad Labem, Plzni a Chebu dnes končí analogová ČT 2
Jan Potůček: Česká televize už spustila multiplex 1 na pražském Žižkově
Lukáš Polák: Dnešek je největší vypínací operací v Česku, míní v ČT

A u zemského digitálního vysílání veřejnoprávní televize ještě zůstaneme. V současnosti mohou signál veřejnoprávního multiplexu přijímat diváci na Plzeňsku, kde byl provoz digitální sítě zahájen jako první na konci července letošního roku. Na začátku října se dočkali diváci ve středních Čechách a na Českobudějovicku a v pátek byl signál veřejnoprávního multiplexu rozšířen do Prahy, Brna, Ostravy, Ústí nad Labem, Domažlic a Chebska. Do konce letošního roku by se měli startu digitální sítě 1 dočkat diváci z dalších tří oblastí, v prosinci letošního roku by pak měl signál veřejnoprávního multiplexu pokrývat 60 % obyvatel České republiky.

V listopadu zahájí digitální síť se stanicemi ČT a Českého rozhlasu provoz na sušickém vysílači Svatobor na kanále 49. Chomutovský vysílač Jedlová hora potěší diváky startem veřejnoprávního multiplexu na kanále 33 na konci listopadu. Jako poslední se v letošním roce dočkají diváci na Jáchymovsku. Vysílač Klínovec začne digitální signál veřejnoprávního multiplexu šířit v polovině prosince.

V příštím roce se veřejnoprávní multiplex rozšíří do šesti oblastí České republiky. V červnu se dočkají diváci na Jihlavsku a Vimpersku. V červenci bude digitální vysílání zahájeno na libereckém Ještědu a středočeském vysílači Votice-Mezivrata, v srpnu pak na krkonošském vysílači Černá hora. Expanze digitální sítě 1 v roce 2009 bude zakončena v listopadu, kdy začne signál veřejnoprávního multiplexu šířit brněnský vysílač Kojál.

V roce 2010 bude rozšiřování veřejnoprávního multiplexu ukončeno. V květnu se pokrytí zlepší díky startu digitální sítě 1 na ostravském vysílači Hošťálkovice, pardubické Krásné a jihomoravském Děvínu. V červenci je bude následovat beskydský vysílač Lysá hora a o měsíc později jesenický Praděd. Na závěr bude na konci října provoz veřejnoprávního multiplexu spuštěn na zlínském vysílači Tlustá hora a vysílači Ploština u Valašských Klobouků.
Jan Potůček: Jak se bude digitální ČT rozšiřovat do dalších regionů?

Zanikl multiplex A, nahradily ho digitální sítě 1 a 2

V noci na pátek bylo nejen ukončeno analogové vysílání ČT 2, ale zanikl také přechodný multiplex A, který divákům v Praze, Brně, Ostravě, Ústní nad Labem a Domažlicích přinášel stanice České televize a TV Nova v digitální podobě. Multiplex A, jehož provoz byl zastaven po třech letech existence, byl pouze přechodným řešením digitalizace televizního vysílání a překlenul období před přijetím Technického plánu přechodu na digitální televizní vysílání.

Zaniklý multiplex A nahradily hned dvě digitální sítě. Do multiplexu 1 přešly programy České televize a také sedm stanic Českého rozhlasu. Provozovatelem tzv. veřejnoprávního multiplexu je Česká televize, síť 26 základních vysílačů pro ČT technicky zabezpečují České Radiokomunikace (ČRa). Ty také zajistí provoz přibližně padesáti opakovačů, které budou šířit signál veřejnoprávního multiplexu v těch oblastech, kde nebude dostupný signál z hlavních vysílačů.

TV Nova přešla do multiplexu 2, jehož provozovatelem jsou ČRa. Do multiplexu 2 přešla z digitální sítě 3 také TV Prima. Později se diváci v multiplexu 2 dočkají také bonusových programů obou komerčních televizí a od ledna příštího roku také TV Barrandov. Obě digitální sítě jsou od pátku dostupné ve všech oblastech, kde mohli diváci přijímat vysílání multiplexu A. První listopadový den dosáhne podle Kamila Levinského, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací, pokrytí veřejnoprávního multiplexu dosáhlo 57,2 %.

V Praze je multiplex 1 šířen na kanále 53, multiplex 2 na kanálu 41. Obě digitální sítě vysílají ze dvou vysílačů – z Cukráku za využití horizontální polarizace, ze Žižkova vertikálně. Brněnské vysílače Hády a Barvičova šíří veřejnoprávní multiplex na kanále 25, digitální síť s Novou a Primou využívá kanál 40. Také v Brně vysílá jeden vysílač s horizontální polarizací a druhý s vertikální. Horizontální polarizaci si ponechaly Hády, vysílač Barvičova přešel na vertikální polarizaci. V Ostravě vysílá veřejnoprávní multiplex na kanále 54 a multiplex 2 na kanálu 39 z vysílače Hladnov. Multiplex 3, který byl šířen na 54. kanálu, byl přesunut na náhradní kanál 32 a má pouze omezený výkon kvůli riziku rušení s jinými analogovými vysílači v regionu. Všechny multiplexy mají na Ostravsku horizontální polarizaci. Na Ústecku využívá veřejnoprávní digitální síť kanál 33 a multiplex s Novou a Primou kanál 58. Obě digitální sítě jsou šířeny s horizontální polarizací z vysílače Buková hora. Na Domažlicku naladí diváci digitální síť 1 na kanále 34 a digitální síť 2 na kanále 48. Na Plzeňsku vysílá multiplex 1 na kanálu 34, multiplex 2 na kanálu 48.

Kvůli spouštění obou digitálních sítí musí diváci, kteří přijímají zemské digitální televizní vysílání, přeladit set-top-boxy. Stačí spustit automatické hledání programů jako při úvodní instalaci digitálního přijímače.

Necelých dvacet čtyři hodin před spuštěním multiplexu 2 podepsala TV Nova smlouvu s operátorem sítě, Českými Radiokomunikacemi. Ve čtvrtek odpoledne podepsala smlouvu o spolupráci s ČRa také TV Prima. Obě komerční televize se tak přidaly k TV Barrandov, která smlouvu uzavřela již minulý týden. Plnoformátová televizní stanice TV Barrandov plánuje start vysílání na 11. ledna příštího roku, propagační smyčka by se v multiplexu 2 mohla objevit ještě v letošním roce.

Server DigiZone.cz vzhledem k zániku přechodného multiplexu A a startu digitálních sítí 1 a 2 aktualizoval Mapy pokrytí jednotlivých multiplexů a také přílohu Digitální vysílání v regionech.
Jan Potůček: Multiplex A skončil, rozdělil se na digitální sítě 1 a 2
Jan Potůček: V pátek čeká diváky DVB-T velké přelaďování set-top-boxů
Jan Potůček: Nova podepsala smlouvu o vysílání v multiplexu 2, Prima nekomentuje
Lukáš Polák: ČRa potvrdily podpis smlouvy s Primou o vstupu do sítě 2
Jan Potůček: Digitální televize dorazila na Chebsko, Prima je v multiplexu 2
Jan Potůček: TV Barrandov by mohla ještě letos v multiplexu 2 spustit promosmyčku
Juraj Gerbery: Kamil Levinský: Prima bude muset v digitálu snížit počet regionů
Redakce: Server DigiZone.cz provedl rozsáhlou aktualizaci Regionů a map pokrytí

Posluchači podpořili Rádio Wave obviněné z propagace fašismu demonstrací

V úterý se před budovou Českého rozhlasu (ČRo) uskutečnila demonstrace na podporu ČRo 4 – Rádia Wave. Přibližně sto padesát lidí se zde sešlo, aby vyjádřilo nesouhlas s Radou ČRo, která Rádio Wave minulý týden obvinila z propagace fašismu. Té se měla rozhlasová stanice pro mladé posluchače dopustit, když v pátečním pořadu Friday Ripple uvedla píseň Swastika Eyes skotské skupiny Primal Scream. Rada ČRo prohlásila, že jednání, na kterém padlo obvinění z propagace fašismu, považuje za otevřenou a demokratickou výměnu názorů. Rada ČRo také uvedla, že text kontroverzní písně hrál pouze okrajovou roli, podstatným problémem jsou totiž dvouhodinové bloky vysílané v angličtině, které stanice přebírá od BBC Worldwide. Podle Rady ČRo by měl mít pořad vysílaný v cizím jazyce vzdělávací charakter a v tomto případě edukativní funkce není splněna. Takový pořad proto podle rady do vysílání média veřejné služby nepatří.

Vlnu kritiky vyvolalo nejen obvinění Rádia Wave z propagace fašismu, ale také výroky programového ředitele ČRo Richarda Medka. Ten prohlásil, že mu s Rádiem Wave dochází trpělivost a že navrhuje jeho přeformátování na stanici pro mladé, která se bude věnovat mainstreamu, a nabídne středoškolákům a vysokoškolákům tok informací a vzdělávacích pořadů. Medek navíc posluchače Rádia Wave označil za menšinovou skupinu, která není budoucností tohoto národa. Miroslav Bobek, ředitel ČRo 8 Online, vyzval na pondělní poradě managementu ČRo Medka kvůli jeho výrokům k rezignaci. K odstoupení z funkce programového ředitele vyzvala Medka také šéfredaktorka Rádia Wave Judita Hrubešová a požadují jej také nespokojení posluchači. Při úterním setkání před budovou ČRo předala organizátorka hapenningu Marie Čtveráčková petici za Medkovo odstoupení.

Medek se v úterý odpoledne veřejně omluvil za výrok, že posluchači Rádia Wave nejsou budoucností tohoto národa. Rezignovat na funkci programového ředitele ale odmítl a znovu zopakoval, že by se stanice pro mladé posluchače měla do budoucna zaměřit na většinového posluchače.

Na stranu Rádia Wave se postavila i konkurenční rozhlasová stanice Rádio 1. Ředitel pražského alternativního rádia Saša Michailidis prohlásil, že výroky Richarda Medka jsou v demokratické společnosti nepřijatelné a obvinění Rádia Wave z propagace fašismu je smutné a nekompetentní. Michailidis také Medka vyzval k tomu, aby zvážil své setrvání ve funkci programového ředitele.

Rádio 1 bude v podpoře veřejnoprávní rozhlasového okruhu pro mladé posluchače pokračovat, stejně jako organizátoři úterního setkání, kteří připravují internetové stránky www.nejsembudou­cnostnaroda.cz a www.nechciradu.cz, kde bude možné podepisovat petice na podporu Rádia Wave, za odstoupení předsedy Rady ČRo Jiřího Floriana a programového ředitele ČRo Richarda Medka.
Jan Potůček: Rada Českého rozhlasu důrazně odmítla kritiku kvůli obvinění Rádia Wave z propagace fašismu
Jan Potůček: Posluchači Rádia Wave svolali na úterý demonstraci před budovu ČRo
Jan Potůček: Člen vedení ČRo vyzval programového ředitele Medka k rezignaci
Jan Potůček: Šéfredaktorka Rádia Wave: Pane Medku, odstupte!
Jan Potůček: Rádio 1 vyjádřilo podporu konkurenčnímu Rádiu Wave
Jan Potůček: Před Českým rozhlasem se demonstrovalo za Rádio Wave

Stručně

Filmový kanál Nova Cinema dosáhl ve středu večer největší sledovanosti od zařazení do elektronického měření sledovanosti. V hlavním vysílacím čase sledovalo Novu Cinema 1,78 % dospělých diváků. Minulý týden dosáhl filmový program TV Nova také nejvyššího průměrného celodenního podílu sledovanosti, když si jej denně ladilo průměrně 0,62 % diváků. V uplynulém týdnu se dařilo také zpravodajské stanici ČT 24, která překonala dvouprocentní podíl v celodenní sledovanosti. Zpravodajský veřejnoprávní program dosáhl průměrné celodenní sledovanosti 2,04 %. Polepšil si také druhý program České televize, který minulý týden dosáhl celodenní průměrné sledovanosti 7,24 %. Pohoršila si ČT 1, TV Prima a diváky ztrácela i TV Nova.
Jan Potůček: Nova Cinema včera večer dosáhla rekordně nejvyšší sledovanosti
Jan Potůček: ČT 24 a Nova Cinema s historicky nejvyššími podíly na divácích

BRAND24

Regionální televizní agentura (RTA) oznámila, že první z plánovaných digitalizačních projektů odstartuje 15. května příštího roku. RTA získala v roce 2006 licenci pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání a má nárok na udělení kompenzační licence. RTA může provozovat dva celoplošné televizní programy, RTA a programovou regionální síť TV7.
Jan Potůček: Jaroslav Berka: RTA spustí digitální vysílání 15. května 2009

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která je majitelem české komerční TV Nova a ostatních „nováckých“ programů, přestěhuje svou centrálu z Londýna na pražský Barrandov. Prahu si CME zvolila díky vhodné geografické poloze a jedním z důvodů je i to, že Nova je pro CME jednou z klíčových televizí. Ke stěhování centrály bermudské společnosti do Prahy dojde pravděpodobně v roce 2010.
Lukáš Polák: Vlastník Novy přesune svou centrálu z Londýna do Prahy

Podpoříte Rádio Wave, například podpisem petice?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).