Hlavní navigace

Týdenní revize o veřejnoprávním multiplexu, Public TV i Z 1

7. 6. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Česká televize ve čtvrtek představila plán rozvoje veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku, satelitní a digitální televize Public TV mění koncept vysílání a Prahu v září čekají bezpečnostní opatření při výměně anténních systémů na žižkovském vysílači. Dnešní revize ale přináší i poohlédnutí za startem zpravodajské Z 1.

Public TV mění koncepci vysílání

Televizní stanice Public TV kvůli vysokým finančním nákladům v prvním roce existence upustila od vysílání archivních českých filmů a přestala také odebírat zpravodajství od Regionální televizní agentury. Public TV se chce podle výkonné ředitelky Renaty Peškové nyní stát televizí, která bude vstřícnou formou komunikovat s diváky a zabývat se jejich problémy. Nechce konkurovat plnoformátovým televizím, ale chce být spíše malou stanicí zaměřenou na životní styl, společenské a kulturní dění, cestování, domácnost i sportovní vyžití. České archivní filmy tak do koncepce lifestylové televizní stanice nezapadají a v tuto chvíli s nimi Public TV podle Peškové nepočítá.

Public TV se snaží zavést novou koncepci založenou na čtyřech základních tématech – sport a motorismus, cestování, hobby a domácnost, životní styl. Větší část lifestylových magazínů si chce televize vyrábět sama stejně jako zpravodajství. Public TV bude mít dva vlastní štáby, které pokryjí oblast Prahy a středních Čech. Podle nového programového a obchodního ředitele Petra Pohla půjde zpravodajství Public TV spíše cestou servisních zpráv. Novou koncepci televize podpoří i změna loga a reklamní kampaň, kterou stanice chystá na září.

Diváci mohou Public TV sledovat prostřednictvím satelitní platformy CS Link a v rámci zemského digitálního vysílání v Praze a okolí. V současnosti Public TV jedná o rozšíření do Brna, Ostravy i Plzně. Podle Peškové jsou jednání na dobré cestě a v červenci by se Public TV mohla v těchto lokalitách v rámci DVB-T vysílání objevit. Další jednání probíhají i s kabelovými a IPTV operátory.
Ondřej Aust, Jan Potůček: Renata Pešková: Původní koncepce Public TV byla příliš nákladná

Výměna anténních systémů na žižkovském vysílači doprovodí přísná bezpečnostní opatření

Na září letošního roku naplánovaly České Radiokomunikace výměnu anténních systémů pro zemské digitální televizní vysílání na pražském žižkovském vysílači. K výměně dojde za pomoci speciálního vrtulníku a Pražany čeká nejen výluka televizního vysílání, ale také zákaz vycházení. Anténní systém musí České Radiokomunikace vyměnit, aby od října mohly zvýšit výkon pražského multiplexu 2. Na akci mají ale jen dva dny – jsou totiž limitovány pronájmem vrtulníku Kamov K-32. Ty jsou v Evropě pouze dva a jsou proto velmi vytížené.

Úspěch akce bude hodně záležet na počasí. Vrtulník nesmí vzlétnout při bočním větru, teplotě vyšší než 25 stupňů Celsia za tmy nebo za šera. Pokud se během dvou dnů demontáž a následná montáž nepodaří, budou muset České Radiokomunikaci výměnu odložit. V době letu vrtulníku bude po jeho trase vyhlášen zákaz vycházení a zastavena bude i doprava. Vrtulník poletí výhradně nad ulicemi a volnými prostranstvími. Mimořádná opatření jsou především z důvodu bezpečnosti obyvatel – kdyby se vrtulník dostal do problémů například kvůli silnému větru, musel by pilot náklad odhodit. Pokud by se mu to ale nepodařilo včas, mohl by se celý vrtulník i s nákladem zřítit.
Jan Potůček: Operace Žižkov: jak vrtulník s digitálním vysílačem uzavře ulice Prahy

Česká televize vypne analogovou ČT 2 na Plzeňsku ještě před olympiádou

Česká televize (ČT) ve čtvrtek představila plán rozvoje veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku, které se stane první oblastí České republiky, kde bude povoz veřejnoprávního multiplexu zahájen. Diváci se startu zemského digitálního televizního vysílání z vysílače Krašov dočkají pravděpodobně již 8. července, kdy bude zároveň ukončeno analogové vysílání ČT 2 z městského vysílače Krkavec. Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, nebude v některých oblastech možné dodržet souběh analogového a digitálního vysílání před vypnutím analogu a tato situace se bude týkat již zmíněného vysílače Krkavec, českobudějovické Kleti či pražského Cukráku.

Plzeňští diváci, kteří přijímají analogovou ČT 2 z Krkavce, si tedy budou muset před letní olympiádou pořídit set-top-box. Po Plzeňsku přijde s vypínáním analogové ČT 2 na řadu jihočeský vysílač Kleť a středočeský Cukrák, a to 10. září. Diváci o druhý program ČT zde nepřijdou, ten samý den bude zahájeno jeho DVB-T vysílání. Na blížící se vypnutí analogového vysílání bude ČT upozorňovat prostřednictvím piktogramu a upoutávek, které budou do vysílání zařazovány především v hlavním vysílacím čase.

Vítěz tendru na technického operátora veřejnoprávního multiplexu by měl být znám již v průběhu příštího týdne. Oficiálně bude ale vítěz výběrového řízení oznámen až 9. července, kdy se uskuteční zasedání Rady ČT. Tendru se účastní tři zájemci – České Radiokomunikace, Bohemia Royal a slovenská Tri R. Favoritem jsou České radiokomunikace. Vybraný operátor bude technický provoz veřejnoprávního multiplexu zajišťovat po dobu třinácti let. Veřejnoprávní multiplex bude obsahovat čtyři programy ČT a sedm stanic Českého rozhlasu.
Jan Potůček: Digitální vysílání ČT na Plzeňsku odstartuje zřejmě 8. července
Jan Potůček: Diváci v Plzni už neuvidí olympiádu na ČT 2 analogově
Jan Potůček: Analogová ČT 2 na Cukráku a Kleti skončí 10. září
Lukáš Polák, Jan Potůček: Česká televize představila digitalizaci Plzeňska
Jan Potůček: ČT dnes stanoví postup výběru operátora svého multiplexu
Jan Potůček: O operátorovi veřejnoprávního multiplexu má být jasno za týden

ČT v červnu zahájila novou aktivitu při výběru koncesionářských poplatků – dlužníky, kteří nezaplatili některou platbu koncesionářského poplatku, bude upozorňovat prostřednictvím SIPA. Dlužná částka bude na výměru SIPO předepsána k úhradě. Podle ČT by měla tato aktivita vést k jednoduššímu a efektivnějšímu výběru poplatků.
Lukáš Polák: Česká televize bude upozorňovat dlužníky prostřednictvím SI­PA

Start Z 1 se neobešel bez potíží

V neděli zahájila vysílání nová digitální televizní stanice Z 1. První minuty ostrého provozu patřily úvodní znělce, reklamě a pak již první zpravodajské relaci. Úvod vysílání poznamenaly potíže s titulkováním a také výpadek vysílání, který způsobila silná bouřka. Ta měla za následek nejen výpadek satelitní platformy CS Link, ale také výpadek vysílače v Mahlerových sadech a Ládví, jeden z vysílačů multiplexu 3, ve kterém je zařazena zpravodajská Z 1.

Z výsledků sledovanosti tří největších televizních stanic vyplývá, že Z 1 jim první den svého vysílání neubrala téměř žádné diváky. Události České televize sledovalo 745 tisíc diváků, což bylo o 62 tisíc méně než minulou neděli. Důvodem nižší sledovanosti ale mohl být i výpadek, který způsobila již zmíněná bouře. Hlavní zpravodajské pořady Novy a Primy si dokonce ve sledovanosti oproti minulému týdnu polepšily. Zprávy TV Prima sledovalo 640 tisíc dospělých diváků a Televizní noviny na Nově si zapnulo 2,298 milionu dospělých.

Druhý den vysílání Z 1 se ale vydařil ještě méně – připomeňme například nekvalitní zvuk, vypadávání titulků nebo technické potíže, kvůli kterým Z 1 v pondělí neodvysílala pořad Interview Barbory Tachecí s Vlastimilem Tlustým. Pondělní vysílání také překvapilo velkou četností repríz, kdy například nedělní rozhovor Barbory Tachecí s Jiřím Čunkem Z 1 odvysílala sedmkrát, pořad Z titulní strany dokonce osmkrát. Podle mluvčí Z 1 Ivany Dubáškové jde o dočasnou záležitost, která souvisí s postupným náběhem vysílání.

Televizi Z 1 mohou zájemci sledovat v rámci DVB-T multiplexu 3 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni, na satelitní platformě CS Link a do základních programových nabídek ji musí povinně zařadit i kabeloví operátoři a provozovatelé IPTV služeb.

Protože toho o nové zpravodajské televizi bylo již hodně napsáno, připravil server DigiZone.cz speciál, kde čtenář najde odkazy na nejdůležitější články věnované Z 1.
Lukáš Polák: Odstartovala digitální televize Z 1, objevily se i porodní problémy (UVNITŘ VIDEO)
Lukáš Polák: Včerejší silná bouře vyřadila také vysílač Ládví
Lukáš Polák: Porodní problémy „Zet jedničky“
Jan Potůček: Z 1 reprízuje Tachecí sedmkrát denně. Je to dočasné, říká mluvčí
Redakce: SPECIÁL DIGIZONE.CZ: Vše o nové zpravodajské televizi Z 1
Jan Potůček: První zprávy Z 1 neubraly diváky žádné z větších televizí

Češi přijímají digitální vysílání hlavně přes satelit

Nejvíce českých domácností využívá pro příjem digitálního televizního vysílání satelit. Vyplývá to z výzkumu chování televizních diváků, který provedla společnost Mediaresearch. Digitální vysílání přijímá 24 % domácností České republiky, z nich 11,8 % využívá satelit. DVB-T vysílání upřednostňuje 9,2 %. Pomyslnou třetí příčku obsadilo digitální kabelové vysílání s 4,9 %. IPTV využívá 2,5 % domácností. Největší nárůst zájmu oproti loňskému roku zaznamenalo DVB-C vysílání, které v prvním čtvrtletí roku 2007 přijímalo 0,9 % domácností. Druhou nejrychleji rostoucí platformou byl satelit.

K příjmu zemského digitálního televizního vysílání české domácnosti nejčastěji využívají set-top-box. Z 9,2 % domácností, které deklarovaly, že přijímají DVB-T vysílání, má 5,9 % set-top-box. Televizor s integrovaným digitálním tunerem využívá 1,3 % domácností a kartu do počítače 0,9 %. Jan Potůček: Průzkum: Češi přijímají digitální televizi hlavně přes satelit /aktuality/pruzkum-cesi-prijimaji-dtv-hlavne-pres-satelit/
Jan Potůček: Mezi pozemními digitálními přijímači u Čechů stále vede set-top-box

Stručně

Výběrové řízení na operátora společné zemské digitální sítě určené televiznímu vysílání pro mobilní telefony ve standardu DVB-H vypíše Český telekomunikační úřad (ČTÚ) až koncem léta. Přesné datum nechce úřad podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka sdělit, bude totiž ještě předmětem konzultací. ČTÚ chce, aby byl před zahájením tendru dokončený výběr technického operátora veřejnoprávního multiplexu a shrnutý Technický plán přechodu. Všichni tři mobilní operátoři budou využívat společnou digitální síť, ve které budou některé televizní programy sdílet, jiné nabízet samostatně.
Jan Potůček: Tendr na operátora multiplexu pro mobilní televizi až koncem léta

Hudební televize Óčko chce pozemně vysílat jen v oblastech s největší hustotou obyvatel. Hudební televize by proto uvítala změnu definice celoplošnosti v zákoně, díky které by se mohlo sčítat pokrytí prostřednictvím všech vysílacích platforem. Óčko chce být v rámci DVB-T vysílání dostupné 70 % obyvatel, zbytek dokryje prostřednictvím satelitního vysílání. Óčko minulý týden zahájilo DVB-T vysílání i mimo Prahu a střední Čechy. Podle Hynka Chudárka, předsedy představenstva společnosti Stanice O, držitele vysílací licence Óčka, nezbývalo hudební televizi nic jiného, než se domluvit se společností Czech Digital Group, která je provozovatelem multiplexu 3. České Radiokomunikace mají totiž síť obsazenou.
Jan Potůček: Óčko: Neměli jsme jinou šanci, než vysílat v multiplexu 3
Jan Potůček: Balvín: Óčko chce pozemním signálem pokrýt jen velká města

Filmový kanál Nova Cinema dosáhl v minulém týdnu druhý nejlepší výsledek sledovanosti od oficiálního zařazení do výsledků elektronického měření sledovanosti televizí, které provozuje Asociace televizních organizací. Nova Cinema získala minulý týden denně průměrně 0,38 % diváků starších patnácti let. Třetí stanice z rodiny „nováckých“ programů, Galaxie sport, se během podzimu přejmenuje na Nova sport a sjednotí se tak do jedné značky.
Jan Potůček: Nova Cinema u diváků mírně posiluje, relativně se daří také Primě
Lukáš Polák: Galaxie sport od podzimu jako Nova sport, chystá i HD

Dnes bylo zahájeno vysílání nové internetové televize Hejbejse.tv (www.hejbejse­.tv), za kterou stojí Hanka Kynychová. Projekt cvičitelky aerobiku je zaměřen na sport a životní styl a kromě cvičení nabízí i recepty pro zdravé stravování nebo reportáže. Internetová televize je určena nejen ženám, ale také mužům, pro které je připraveno například
fitness – cvičení pro muže. Lukáš Polák: Cvičitelka Kynychová spustí svou internetovou televizi 7. června

Televize Prima, internetový portál Seznam.cz a společnost Global Inspiration uzavřely dohodu o výměně audiovizuálního obsahu. Prima bude serveru Stream.cz poskytovat vybrané pořady jako například Velmi křehké vztahy nebo Ošklivka Katka, které se budou na internet zařazovány s týdenním zpožděním. Pro server Novinky.cz bude Prima dodávat reportáže.
Lukáš Polák: Prima představila spolupráci s Novinkami a Streamem

BRAND24

Programová nabídka digitální sítě 3, kterou v Brně, Plzni a Ostravě provozuje společnost Czech Digital Group, bude brzy rozšířena o křesťanské rádio Proglas. Multiplex 3 v současnosti obsahuje televizi Prima, Óčko a Z 1.
Jan Potůček: Rádio Proglas míří do multiplexu 3 v Brně, Ostravě a Plzni

Dětská digitální televize Pohoda chce o kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání zažádat až na podzim letošního roku. Podle majitele a ředitele TV Pohoda Radima Pařízka televize s žádostí vyčkává až na dobu, kdy bude jasné, jak bude vypadat rozvoj digitálních multiplexů. Ten je závislý na tom, zda na Technický plán přechodu přistoupí velké televize. TV Pohoda chce vysílání zahájit co nejpozději, aby měla co nejlepší pokrytí signálem.
Jan Potůček: Pařízek: TV Pohoda požádá o kompenzační licenci na podzim

Jakou platformu digitálního příjmu využíváte v obývacím pokoji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).