Hlavní navigace

Týdenní revize o radarovém rušení a vypínání analogu v červnu 2012

5. 4. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Úplné vypnutí analogového televizního vysílání v listopadu 2011 by mohlo podle Českých Radiokomunikací dočasně odříznout od vysílání TV Nova přibližně půl milionu diváků na Jesenicku a Zlínsku. Proto České Radiokomunikace dále trvají na pozdějším termínu vypnutí analogu, konkrétně na červnu 2012. Co více přinesl uplynulý týden? Česká televize například inovovala zprávy pro neslyšící, Prima má nového programového ředitele a v Hradci Králové mohou diváci přijímat digitální zemské vysílání.

České Radiokomunikace chtějí vypnout analog až v červnu 2012

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dlouho jako termín vypnutí analogového televizního vysílání prosazoval rok 2010, nakonec ale přistoupil na požadavek některých komerčních subjektů a v Technickém plánu přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP) uvedl jako datum vypnutí analogu 11. listopadu 2011. České Radiokomunikace (ČRa), které nadále trvají na posunutí termínu na červen 2012, to za ústupek nepovažují. Podle ředitele pro transformaci ČRa Kamila Levinského je rok 2011 velmi rizikový, protože je možné, že ČRa nestihnou vybudovat síť 2 pokrývající DVB-T signálem 98 % obyvatel. Přibližně 500 tisíc diváků na Jesenicku a Zlínsku by tak mohlo přijít o možnost sledovat vysílání TV Nova. Červen 2012 proto ČRa prosazují podle Kamila Levinského z čistě technických důvodů.

ČRa se také účastní výběrového řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu České televize (ČT). Zadávací dokumentaci si kromě ČRa vyzvedly také společnosti Telefónica O2, T-Systems nebo TRI R ze Slovenska. ČRa mají podle Kamila Levinského největší zkušenosti v oblasti analogového vysílání pro ČT a v současnosti také pro ČT zajišťují digitální vysílání v multiplexu A, který bude muset ale veřejnoprávní televize opustit. Za největší výhodu proto považují detailní znalost současné analogové sítě ČT.

ČT má právo vybrat ze zadávací dokumentace více vítězů. Kamil Levinský ale v rozhovoru pro DigiZone.cz uvedl, že minimálně na úrovni základní sítě by z technických i ekonomických důvodů bylo lepší, kdyby veřejnoprávní multiplex poskytoval jeden operátor. Případné rozdělení by přineslo technické komplikace i vyšší finanční náročnost. Pro ČRa by bylo jistě výhodnější, kdyby provozovaly primární síť vysílačů, ale problémem nebude ani zajištění sekundární sítě a řešení dokrývačů.

Kromě TPP bude vláda projednávat také vyhlášku o zvyšování poplatků za využívání kmitočtů pro televizní vysílání, která by měla zdražit nejen analogové, ale také digitální kmitočty. Desetinásobné zdražení digitálních kmitočtů bude podle Kamila Levinského motivací především pro současné analogové vysilatele, aby přešli na digitální vysílání, ale pro nové digitální televize to bude nevýhodné především kvůli vyšším nákladů při rozjezdu televize.

ČRa mají zájem na tom, aby byl přechod na DVB-T vysílání pro diváky co nejhladší. I proto jsou ochotny spolupracovat s analogovými vysilateli na vkládání informačních rámečků, které budou diváky informovat o termínech vypnutí analogových vysílačů v jednotlivých oblastech tak, aby měli diváci dost času na pořízení digitálního přijímače. Informační kampaň by měla zajišťovat především Národní koordinační skupina, podle jejího předsedy Zdeňka Duspivy by na kampani měly kromě státu a veřejnoprávních vysilatelů participovat i soukromé subjekty.
Jan Potůček: Kamil Levinský: Rok 2012 je plně v souladu s doporučením Evropské komise
Jan Potůček: ČRa: vyšší poplatky za kmitočty ohrozí nové digitální televize
Jan Kálal: Národní koordinátor chce do digikampaně zapojit komerční sektor

Národní koordinační skupina zveřejnila na svých internetových stránkách zprávu o činnosti za minulý rok, ve které se věnuje popisu současného stavu digitalizace a jejího vývoje v České republice, rizikům a jejich možnému řešení. Dokument také navrhuje řešení pro případ, že by TPP nepřijal žádný z vysilatelů. V případě takové krizové situace by mohl být podle Národní koordinační skupiny vydaný TPP formou speciálního zákona.
Jan Kálal: NKS navrhuje v krizovém případě vydat TPP zákonem

ČT inovovala zprávy pro neslyšící, ČRo uvažuje o zahájení zkušebního digitálního vysílání

Od úterý začala ČT vysílat inovované zprávy ve znakové řeči. Každý všední den od 17:10 mohou sluchově postižení sledovat pořad s novou znělkou, grafikou a širší strukturou zpráv ve vysílání druhého programu veřejnoprávní televize. Zprávy, jejichž počet se rozšířil na osm, vybírá poprvé v historii neslyšící editor tak, aby co nejvíce korespondovaly se zájmy a potřebami sluchově postižených.
Lukáš Polák: ČT2 nabídne od zítřka inovované zprávy ve znakové řeči

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se s ČT dohodl na změně dosavadního systému prodeje práv ke svým pořadům. Doposud ČT nevyhlašovala při prodeji práv výběrová řízení, pouze oslovovala několik firem. Podle ÚOHS to sice nebyl úplně špatný postup, ale přesto lze v tomto systému najít sporná místa. ČT totiž autorská práva na DVD verzi seriál Třicet případů majora Zemana neprodala firmě, která přišla s nejvyšší nabídkou. Proto ÚOHS veřejnoprávní televizi navrhl, aby systém změnila. ČT s tím souhlasila. Za prodej autorských práv k pořadům České televize utržila společnost Telexport v loňském roce 66,9 milionu korun. Částka tak o necelou pětinu předčila očekávání ČT.
Jan Kálal: ČT získala minulý rok prodejem práv bezmála 70 milionů korun
Lukáš Polák: ČT změní prodej práv ke svým pořadům

A u dění ve veřejnoprávních médií ještě zůstaneme. Zahraniční zpravodajové České televize a Českého rozhlasu (ČRo) nemohou od března letošního roku poskytovat zpravodajské vstupy českým komerčním televizím a rádiím. Omezení se podle ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha týká zpravodajů v zaměstnaneckém poměru s ČT nebo ČRo, dotčeni tím tedy nebudou externí spolupracovníci nebo moderátoři. Veřejnoprávní média si tak chtějí zachovat exkluzivitu, kterou jim vlastní zahraniční zpravodaj poskytuje.
Jan Potůček: Zpravodajové ČT a ČRo nesmí spolupracovat s komerčními médii

ČRo uvažuje o spuštění omezeného pilotního zemského digitálního rozhlasového vysílání ve standardu T-DAB. ČRo v loňském roce digitálním systémem zkušebně vysílal několik měsíců, avšak digitální vysílání nemohl rozvíjet kvůli „přetrvávajícímu zablokování vhodných kmitočtů analogovým televizním vysíláním“, a to zejména Novou na Bukové hoře. Právě analogové vysílání TV Nova na 12. kanále v Ústí nad Labem je pro ČRo největší překážkou pro budování celoplošné sítě.
Jan Kálal: Nova přepustí 12. kanál T-DABu možná už letos, míní šéf RRTV

Prima má nového programového ředitele

Začátek dubna byl pro komerční TV Prima ve znamení změn. Od úterý upravila dramaturgii hlavního zpravodajského pořadu Zprávy TV Prima, do kterého zařadila čtyři pravidelné rubriky zaměřené na celebrity, významná výročí, zdraví a šetření. Témata zpráv budou moci vybírat také diváci. Druhou změnou, která Primu v úterý potkala, je změna programového ředitele. K 1. dubnu byl do funkce jmenovaný Gordon Lovitt, který působil například jako ředitel Mozaic Internet Media v České republice nebo jako poradce pro strategické rozhodování generálního ředitele rumunské veřejnoprávní televize TVR.
Jan Potůček: Prima opět mění zprávy, nabídne celebrity a „uživatelská“ témata
Lukáš Polák: Prima má opět nového programového ředitele, Gordona Lovitta

Od úterý začala česká komerční dvojka nabízet některé ze svých seriálů volně ke stažení na síti on line videopůjčoven Kinomania. Na adrese http://iprima­.kinomania.cz/ mohou diváci nalézt například Velmi křehké vztahy nebo Letiště, později sem bude zařazen Jak se staví sen. Prima se tak zařadila po bok konkurenční Novy, která na Kinomanii nabízí například Ordinaci v Růžové zahradě nebo Ulici. Prima ale narozdíl Novy, která stažení jednoho dílu seriálu zpoplatňuje necelou padesátikorunou, nechává své seriály ke stažení zdarma.
Lukáš Polák: Prima nabízí své seriály zdarma na Kinománii
Jan Kálal: Kinomania zajišťuje na českém internetu video už pro 12 partnerů

V UPC Direct skončilo Óčko, v nabídce digitální kabelovky programy přibyly

Od úterý ukončila hudební televize Óčko volné satelitní vysílání na pozici 19,2 stupně východně a lze ji naladit již jen na pozici 23,5 stupně východně. Rozhodnutí Óčka se dotklo i zákazníků satelitní platformy UPC Direct, která pozici 65 nahradila jiným hudebním kanálem, francouzskou stanicí NRJ Hits. Kabelová a satelitní společnost UPC se nechystá, že by na vlastní náklady zajistila pro předplatitele služby UPC Direct vysílání Óčka.
Lukáš Polák: Dnes končí Óčko na pozici 19.2, tedy i v UPC Direct
Jan Potůček: Óčko se vrátí do UPC Direct jedině v případě, že si zajistí distribuci

V Polsku nabídne společnost UPC v rámci digitálního kabelového vysílání, které bude zahájeno příští měsíc, 107 televizních programů. Až do středy nabízel kabelový operátor českým divákům „jen“ 60 programů, ve středu večer ale UPC provedla dálkovou aktualizaci firmwaru v set-top-boxech svých zákazníků a počet televizních programů v nabídce digitálního kabelového vysílání se tak zvýšil na 71. Programovou nabídku obohatily například stanice Jetix, TV Deko, CNN nebo CNBC. O den dříve, tedy v úterý, do nabídky DVB-C vysílání přibyl také filmový kanál HBO HD, který je dostupný v nabídce Supreme nebo balíčku Superfilm. Zákazníci, kteří již tyto nabídky mají předplacené, za zařazení dalšího programu navíc platit nebudou. Pro příjem HBO HD je potřeba HD set-top-box od UPC a televizor pro příjem televizního vysílání ve vysokém rozlišení označený logem Full HD nebo HD Ready.
Jan Potůček: Čím se liší polská kabelovka UPC od české? Má o 50 programů víc
Redakce: Čtenář DigiZone.cz: UPC navýšila nabídku DVB-C na 71 programů
Lukáš Polák: V digitální kabelovce od UPC odstartovalo HBO HD

O rušení TV signálu radarem v obci Nepolisy

Minulý týden informovala TV Nova o poruchách, které divákům způsobuje v okolí Chlumce nad Cidlinou radiolokátor RAT-31DL umístěný v obci Nepolisy. Jak serveru DigiZone.cz potvrdil starosta obce Nepolisy Jiří Šustr, každých 12 až 13 sekund se na televizní obrazovce objevují pruhy. Rušení signálu televizního vysílání se objevilo po uvedení radaru do zkušebního provozu. Místní obyvatelé, kteří jsou rušením televizního signálu postiženi, si stěžují, že jako plátci koncesionářských poplatků mají nárok na kvalitní obraz.

Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy není reportáž Novy objektivní. Radar totiž v Nepolisích stojí již několik let a diváci si doposud nestěžovali. Údajné problémy se podle Štichy začaly objevovat až poté, co vláda přislíbila obcím v Brdech peníze na rozvoj regionu v rámci diskusí o výstavbě protiraketového radaru. Šticha úlevy na koncesionářských poplatcích vidí jako problematické řešení, protože diváci platí poplatek za držení televizního přijímače a nikoliv za příjem vysílání. Navíc za kvalitu vysílání jsou odpovědné České Radiokomunikace.

Podle zprávy Českého telekomunikačního úřadu není radiolokátorem rušeno samotné televizní vysílán, ale anténní zesilovač. Ten je kvůli činnosti radaru přebuzený, čímž dochází k vytvoření řady intermodulačních produktů a ke vzniku křížové modulace. Kvůli tomu pak dochází k rušení televizního signálu. Problém lze vyřešit zařazením dolní propustě mezi anténu a anténní zesilovač.
Jan Kálal: Radar na Chlumecku a rušení televizního vysílání

Stručně

Až do úterý 8. dubna mohou diváci z Hradce Králové a blízkého okolí naladit zkušební digitální zemské vysílání. Experiment byl zahájen minulý pátek a skončí v závěrečný den konference Internet ve státní správě a samosprávě, která se koná právě v Hradci Králové. Vysílání přechodného multiplexu A, které potrvá dva týdny, je šířeno z budovy společnosti T-Mobile v centru města. Diváci mohou v rámci zkušebního DVB-T vysílání naladit programy České televize – ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport a ČT 24, komerční TV Nova a také vysílání Českého rozhlasu, konkrétně stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, D-Dur a Leonardo.
Jan Potůček: Digitální televize dorazila do Hradce Králové. Jak ji naladit?

22. března vypršela ženské satelitní stanici TV Ona 360-denní lhůta, ve které měla zahájit vysílání, a pravděpodobně tedy přijde o licenci. Stanice, za jejímž projektem stál majitel dnes již bývalé parlamentní televize 24cz Miloš Červenka, získala licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání 14. března loňského roku. Již letos v únoru sdělil serveru DigiZone.cz Daniel Častvaj, někdejší šéf společnosti Merovingian, která byla držitelem licence, že TV Ona vysílání s největší pravděpodobností nezahájí. Naopak již brzy by měla na satelitní platformě CS Link zahájit zkušební vysílání erotická televizní stanice Leo TV, která od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání získala licenci v dubnu loňského roku. Pokud televize nezahájí vysílání v dubnu, přijde podle zákona o licenci a dopadne tak stejně jako projekt TV Ona.
Lukáš Polák: Erotická Leo TV se objeví v satelitní platformě CS Link
Jan Potůček: TV Ona vypršela lhůta pro zahájení vysílání, přijde o licenci

Konference IV. kulatý stůl DigiZone.cz, která má podtitul Restart české digitalizace, se zúčastní generální ředitel TV Nova Petr Dvořák a generální ředitel Primy Marek Singer. Oba vystoupí v druhém bloku konference, který měl být původně věnován pouze novým digitálním programům. Druhý blok byl proto přejmenován na „Komerční televize a digitální vysílání“ a objeví se v něm kromě již zmiňovaných také zástupci nových digitálních televizí a ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Konference se koná ve čtvrtek 10. dubna od 13 hodin v hotelu Adria.
Jan Potůček: Generální ředitelé Novy a Primy na IV. kulatém stolu DigiZone.cz

BRAND24

Obyvatelé Havlíčkova Brodu si mohou vyzkoušet digitální kabelové vysílání nebo televizní vysílání přes internetový protokol (IPTV). Službu jim začaly nabízet hned dvě firmy. DVB-C balíček s padesáti televizními programy za 360 korun měsíčně poskytuje společnost HBTV, konkurentem je mu IPTV operátor Metropolitní, který předprodává službu Netbox od společnosti Smart Company. Za 42 programů zaplatí zákazníci měsíčně 699 korun, ovšem včetně vysokorychlostního připojení k internetu a také pevného telefonu bez paušálu.
Jan Potůček: V Havlíčkově Brodě si začali konkurovat místní operátoři DVB-C a IPTV

Čeští diváci mají stále větší zájem o satelitní a kabelové televizní programy. V minulém týdnu dosáhla jejich celodenní sledovanost 14 %, což je jen o tři procentní body méně než je celodenní sledovanost TV Prima. Zájem o tyto programy roste, a to i v souvislosti se zvyšujícím se počtem domácností, které takto šířené televizní vysílání přijímají.
Jan Potůček: Malé televize si minulý týden „ukously“ 14 procent podílu na trhu

Jak hodnotíte zařazení "bulvárních okének" do Zpráv TV Prima?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).