Hlavní navigace

Týdenní revize o problémech multiplexu 3 a česko-vietnamské Ethnic TV

30. 5. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Společnost Czech Digital Group, provozovatel multiplexu 3, bojuje s nedostatkem zákazníků a s těmi současnými uzavírá pouze krátkodobé smlouvy. Na nabídku ale nakonec kývla jak televize Z1, tak i hudební stanice Óčko. Na svůj start už se jistě těší zástupci česko-vietnamské Ethnic TV, ke kterému dojde v pondělí. Tento týden jsme vám přinesli podrobnosti o jejím programu včetně konkrétních pořadů. Za zmínku jistě stojí také snižování výkonu u některých analogových vysílačů v rámci přechodu na digitální vysílání.

Multiplex 3 nemá na růžích ustláno

Třetí digitální síť, kterou provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) za technické asistence Českých Radiokomunikací, nemá v procesu digitalizace na růžích ustláno. Provozovatel sítě má problém s nedostatkem klientů a i ty, které dnes má, s ním uzavírají pouze krátkodobé smlouvy. A jelikož společnost musí za provoz velkých vysílačů platit Českým Radiokomunikacím, nemá příliš mnoho možností, jak uhýbat s cenou. Jenže zatím nemá ani výraznou konkurenci – první dva multiplexy jsou plné a ten čtvrtý zřejmě nemá o klienty zatím zájem, protože jim nenabízí konkurenceschopné pokrytí. „Je velmi pravděpodobné, že se v nejbližších dnech dohodneme a podepíšeme smlouvu. Bude se jednat o tříletý kontrakt s tím, že vždy na konci roku bude možné odstoupit,“ uvedl pro ekonomický deník E15 ředitel zpravodajské Z1 Martin Mrnka. Podobný postup potvrdil i Jiří Balvín z Óčka. O tom, jak bude vypadat smlouva pro stanic Public, se jedná.

Juraj Koiš: Budoucnost multiplexu 3 nejasná: má nouzi o dlouhodobé klienty
Juraj Koiš: Z1 a Óčko podepíšou tříleté kontrakty s CDG

Leoš Pohl

Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG). Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Česko-vietnamská televize Ethnic TV před startem

Před několika dny zahájil z družice Hotbird z pozice 13 stupňů východně testovací vysílání program Ethnic TV – první satelitní kanál v Česku, který bude zaměřený na národnostní menšiny, v první fázi však pouze na Vietnamce. Má tento program naději na úspěch? Podle Česko-vietnamské společnosti rozhodně ano, při oslovení běžných občanů na ulici hlásících se k tomuto národu je ohlas také kladný. Projekt s dobrou myšlenkou však může pokazit fakt, že zvolený satelit je vhodný možná právě pouze pro Vietnamce. Stanice nabídne ve svém vysílání zpravodajství, filmový magazín, hitparádu nebo také magazín pro mladé. Ve zpravodajství bude Ethnic TV využívat servisu ČTK. Denně se budou vysílat také malé zprávy, které budou zkrácenou verzí těch velkých, chybět nebude ani monitoring tisku nebo téma dne. S denní periodicitou se bude vysílat také jazykový kurz češtiny, ve kterém se bude využívat časté periodicity a každý díl se bude odehrávat v určitém prostředí.

Lukáš Polák: Má program Ethnic TV pro Vietnamce v Česku naději na úspěch?
Lukáš Polák: Podívejte se, co bude vysílat česko-vietnamská Ethnic TV
Lukáš Polák: Česko-vietnamská Ethnic TV v televizní kvalitě

Ethnic TV screenshot

Zkušební vysílání Ethnic TV. Screenshot: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Dochází k záměrnému omezování výkonu analogových vysílačů

V rámci příprav některých analogových vysílačů na digitální vysílání dochází v některých lokalitách k omezování jejich výkonu, resp. převádění signálu do náhradního anténního systému. Tento týden tyto stožáry byly hned tři. Jde např. o severočeský Ještěd u Liberce. Omezení se týká vždy analogových kanálů ČT 1, ČT 2, TV Nova nebo TV Prima. Navíc co se Ještědu týká, tak jeho budoucnost je stále nejistá. Stav této národní kulturní památky není v současné době nejlepší. Podle serveru Aktuálně.cz by mělo do Ještědu dokonce zatékat. Zpravodajský web připomíná, že ČRa potřebují pouze vysílací část, a proto se o tuto dominantu Liberce začalo zajímat hejtmanství. Během tohoto týdne bylo také omezené analogové i digitální vysílání na Klínovci nedaleko Jáchymova. Zde byly důvodem přípravy na start multiplexu 2. S omezeným výkonem musí až do konce června počítat také obyvatelé jižních Čech, kteří přijímají signál s vysílače Vimperk – Mařský vrch.

Lukáš Polák: Severočeský Ještěd po dva měsíce s omezeným výkonem
Lukáš Polák: O budoucnosti Ještědu zatím stále není rozhodnuto
Juraj Koiš: České Radiokomunikace krátkodobě omezí analog i digital na Klínovci
Lukáš Polák: Radiokomunikace přesunou analog z Vimperka do náhradní antény

Stručně

Téměř jako zpověď vyzněl jediný „předvolební“ rozhovor generálního ředitele České televize Jiřího Janečka exkluzivně pro deník Hospodářské noviny, ve kterém odpovídá značně impulsivně. O ĆT jsme psali také v souvislosti s možným zrušením koncesionářských poplatků.

Juraj Koiš: Jiří Janeček poskytl Hospodářským novinám jediný, ale upřímný rozhovor
Juraj Koiš: Milan Fridrich odmítá fámy o tom, že se má stát generálním ředitelem ČT
Jan Potůček: Anketa: Měly by se zrušit koncesionářské poplatky?
Lukáš Polák: Zrušení poplatků je pouze snahou o zviditelnění, míní Jiří Janeček
Juraj Koiš: Jiří Janeček je prvním čestným prezidentem ATO

Česká vláda v pondělí odmítla zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, který upravuje regulaci internetového vysílání. Jde o tolik diskutovaný zákon v mediálních kruzích, který měl regulovat webové vysílání ovšem na nižší úrovni než televizní vysílání.

Juraj Koiš: Vláda odmítla zákon o regulaci internetu

TV Noe, vyzvala diváky, aby jí pomohly zaplatit dluhy, které má. „Potřebujeme uhradit kolem 6 mil. Kč dluhů a dále bychom rádi obnovili technický park HD a 16:9 kamerami,“ uvádí Noe na webu.

Lukáš Polák: Máme dluhy, pomozte nám je zaplatit, vyzývá diváky TV Noe

Televize Barrandov se rozhodla se svým mediazastoupením Media Master (dříve ARBO media) vstoupit do elektronického měření výzkumu sledovanosti, které začne generovat čísla na denní bázi už od pondělí 1. června 2009.

Juraj Koiš: TV Barrandov vstupuje do peoplemetrů, zaměří se na různé reklamní formáty
Lukáš Polák: ATO schválila měření TV Barrandov peoplemetry

Partner finanční skupiny J&T, která vlastní zpravodajsko-publicistickou televizi Z1, v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny poprvé připustil, že tato televize by mohla i skončit, pokud nebude vykazovat potřebné parametry.

Juraj Koiš: Z1 potřebuje změnit filozofii, připouští Patrik Tkáč z J&T

Slovenská televize Musiq1 a česká Bedna TV chystají spolupráci. Na obrazovce kanálu od našich východních sousedů se objeví pořady Pimp My Dance, Dexter Power a formát s názvem Na hajzlu. Musiq1 také na léto plánuje spuštění svého sesterského programu – stanice Residence TV.

Lukáš Polák: Pořady stanice Bedna TV se objeví na slovenské Musiq1
Lukáš Polák: Provozovatel hudební televize Musiq1 spustí v létě další stanici

Dokumentární stanice Discovery Travel&Living má od čtvrtka nový grafický vizuál. Novou podobu má nejen samotné logo stanice, ale i veškerá grafika. Výměna vizuálu je součástí nové identity kanálů Discovery. Ta teď probíhá po celém světě. Do České republiky plánuje vstup stanice ID zaměřená na zločin.

Lukáš Polák: Kanál Discovery Travel&Living s novým vizuálem
Lukáš Polák: Discovery plánuje spustit v ČR a na Slovensku nový kanál
Lukáš Polák: Kanály Discovery v České republice omladí

Dokrývače televize Nova, jejichž signál byl přerušen 30. dubna spolu s vypnutím analogového signálu na vysílači Žižkov, jsou od 26. května opět v provozu. Znamená to, že byly spuštěny znovu téměř po měsíci. Tento krok se týká vysílačů Praha – Vokovice na 47. kanálu a Praha – Žvahov na 45. kanálu.

Lukáš Polák: Malé vysílače TV Nova v Praze opět v provozu

Zdeněk Duspiva 500

Národní koordinátor české digitalizace Zdeněk Duspiva. Foto: archiv NKS

Národní koordinátor české digitalizace Zdeněk Duspiva doufá, že se obyvatelé Plzeňska připraví na přechod z analogového na digitální terestrické vysílání řádně a nedojde k žádným problémům.

Lukáš Polák: Plzeňané se na digitální vysílání připraví svědomitě, věří Duspiva
Juraj Koiš: Oddálí se vypnutí analogu na Plzeňsku kvůli sněmovním volbám?

Východoevropská platforma Digi TV, která má desetitisíce diváků v ČR i na Slovensku, v posledních dnech často mění přístupové klíče ke svým programům. Platforma má od předloňského léta problémy s neautorizovaným příjmem. Nefunkční je i tzv. autoupdate u některých set-top-boxů.

Juraj Koiš: Satelitní platforma Digi TV mění kódy na počkání. Kdy změní systém?
Lukáš Polák: Platforma Digi TV také bez možnosti tzv. autoupdatu

Ikona nedávno zrušeného pořadu televize Nova Na vlastní oči, investigativní novinář a spisovatel Josef Klíma možná nastoupí do zpravodajsko-publicistické televize Z1. S jejím provozovatelem jedná o novém pořadu.

Juraj Koiš: Josef Klíma zřejmě zakotví v Z1
Juraj Koiš: Radek John lituje, že z Novy odešel tak pozdě

Naši východní sousedé už znají částku, která půjde na informační kampaň k přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Bude to 1.66 mil. eur a jejím realizátorem se stane společnost B.M.A., s.r.o.

Lukáš Polák: Slovensko dá na informační kampaň k digitalizaci 1.66 mil. eur

Německá veřejnoprávní televize ARD/ZDF je v jednáních se společností SES Astra a dalšími provozovateli o ukončení analogového satelitního vysílání z pozice 19.2 st. vých. Uvedla to vedoucí oddělení komunikace a marketingu ARD Brigitte Busch.

Lukáš Polák: Německo stále jedná o ukončení analogu na satelitu

Polští poslanci koncem minulého týdne odhlasovali nový mediální zákon, kterým se ruší placení koncesionářských poplatků v Polsku. Ve Španělsku, kde koncesionářské poplatky nejsou, se zase vedla dlouhá diskuze o jejich zavedení. Zde však nedošlo ke změně.

Juraj Koiš: Koncesionářské poplatky zrušeny v Polsku, nebudou ani ve Španělsku

BRAND24

Japonský institut komunikačních technologií NITC v současné době provádí testy tzv. Ultra High Definition (Ultra HDTV), televize s vysokým rozlišením, která v mnohém překračuje současný standard HDTV.

Lukáš Polák: Japonci koketují s Ultra High Definition

Zasáhlo vás omezení výkonu analogových vysílačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).