Hlavní navigace

Týdenní revize: novinky v ČT, vysoké rozlišení u UPC a velké oči satelitních televizí

23. 2. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Prezidentská volba ještě doznívá nejen na politické scéně, ale také ve výsledcích sledovanosti televizních stanic. Dobře si vede Česká televize (ČT), která bude mít od začátku března řádného ředitele zpravodajství. Stane se jím současný pověřený ředitel Milan Fridrich. Tento týden ale přinesl také návštěvu DigiZone.cz v hudební televizi Óčko nebo rozšíření programové nabídky O2 TV.

Sledovanost Novy klesla, zato ČT 24 se díky prezidentským volbám dařilo dobře

Volba prezidenta republiky působila pozitivně na sledovanost zpravodajského programu ČT 24. Celodenní podíl sledovanosti vzrostl jedinému českému programu, který přináší kontinuální zpravodajský servis, z průměrného jednoho procenta na 3,1 procenta. Prezidentská volba zvýšila samozřejmě také sledovanost programu ČT 1. Největší zájem o vysílání obou programů projevili diváci v pátek mezi 17:15 a 18:15, kdy třetí kolo druhé volby vyvrcholilo ve zvolení hlavy státu.

Prezidentská volba byla naopak negativním faktorem, který ovlivnil sledovanost hlavního zpravodajského pořadu na Primě. Ten v současnosti sleduje okolo 600 tisíc diváků, což je dvakrát více než před změnou vysílacího času. Podle šéfredaktora zpravodajství Pavla Zuny jde o vyšší čísla, než která Prima očekávala.

Volba prezidenta, která zvýšila sledovanost stanic veřejnoprávní ČT, ale také změna vysílacího času večerního zpravodajského pořadu na Primě způsobila, že týdenní podíl sledovanosti televize Nova poklesl. V minulém týdnu dosáhla Nova v celodenních výsledcích podíl 35,5 %. I přesto, že čísla vypovídající o sledovanosti české komerční jedničky nepřekračují hranici čtyřicítky, jako tomu bylo dříve, je stále nejsledovanějším programem. ČT 1 získala v minulém týdnu 24,58% podíl v celodenní sledovanosti a Prima TV 17,09 %.
Jan Potůček: ČT 24 sledovalo při páteční volbě prezidenta 3,1 procenta diváků
Jan Potůček: Sledovanost Zpráv TV Prima se ustálila okolo 600 tisíc diváků
Jan Potůček: Také minulý týden se Nově nedařilo: podíl 35,5 procenta

Potvrzení ředitele zpráv a další novinky týkající se ČT

U dění týkajícího se ČT ještě zůstaneme. 1. března bude současný pověřený ředitel zpravodajství Milan Fridrich jmenován ředitelem řádným. Generální ředitel ČT Jiří Janeček to ve středu 20. února oznámil Radě ČT. Milan Fridrich, který v ČT pracuje od roku 2005, začal funkci pověřeného ředitele zpravodajství vykonávat v prosinci loňského roku poté, co post opustil Zdeněk Šámal.

Prioritami zpravodajství ČT bude pro letošní rok větší profilace a zpevnění postavení zpravodajské ČT 24 na české mediální scéně. ČT chce také silněji propojit webový portál ČT 24 s televizí a posílit politické zpravodajství rozjezdem studia v Poslanecké sněmovně. Ve druhé polovině letošního roku čeká ČT významný projekt – speciální vysílání z šestiměsíčního předsednictví ČR v Evropské unii, které bude zahájeno v lednu 2009.

Dalším krokem, který si veřejnoprávní televize pro letošní rok naplánovala, bylo včerejší otevření Studia burza, které bude divákům přinášet zpravodajství z finančních a akciových trhů. Pravidelné burzovní zpravodajství začala ČT vysílat včera dopoledne. Slavnostní zahájení uvedl generální ředitel ČT Jiří Janeček úderem na zvon na pražské Burze cenných papírů, kde bude mít ČT tři stálé redaktory.
Jan Kálal: Milan Fridrich bude od 1. března řádným šéfem zpráv ČT
Jan Potůček: Zvon odstartuje 22. února burzovní zpravodajství ČT

Programová ředitelka ČT Kateřina Fričová uvažuje o novém způsobu, jak diváky upozorňovat na vhodnost vysílaného pořadu pro děti. V současnosti diváky na pořady, které by mohly ohrozit mravní, psychický nebo fyzický vývoj dítěte, upozorňuje křížek. Kateřina Fričová zvažuje možnost, že by křížek ještě doplnilo číselné vyjádření věku, od kterého je vysílaný pořad pro diváky vhodný.
Jan Kálal: Česká televize zvažuje označování věkové vhodnosti pořadů

Pokud se splní sen Jany Bobošíkové, bude mít ČT ve vedení ženu. Europoslankyně a také neúspěšná kandidátka na prezidenta ve středečním pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 uvedla, že jejím snem je stát se ředitelkou české veřejnoprávní televize. Zatím se ale chce věnovat politice, v příštím roce bude obhajovat místo v Evropském parlamentu. Bobošíková v ČT působila od roku 1988 do roku 2001 s dvouletou přestávkou v letech 1992 až 1994, kdy pracovala v Hospodářských novinách.
Jan Kálal: Jana Bobošíková: Chci být ředitelkou České televize

Digitální kabelové vysílání UPC bude možné sledovat i bez set-top-boxu

Minulý týden oznámila společnost UPC zařazení prvních dvou televizních programů ve vysokém rozlišení (HDTV) do nabídky digitální kabelové televize. Server Digizone.cz se na podrobnosti týkající se obou programů, ale také způsobu příjmu zeptal Petra Švejdy, člena technického týmu UPC.

V současnosti mohou diváci digitální kabelovky od UPC sledovat dva televizní programy v HD kvalitě, které jsou vysílány v kompresním formátu MPEG-4 a rozlišení 1920×1080 bodů. Voom HD a National Geographic HD je ale dostupný pouze těm zákazníkům, kteří si pronajali set-top-box Handan CV – 7000 HD. Zatím jde o jediný HD ready přijímač, který společnost UPC zákazníkům nabízí. Petr Švejda v rozhovoru uvedl, že je pravděpodobné, že se nabídka set-top-boxů brzy rozšíří. Konkrétní datum ale neuvedl.

Ke sledování digitální kabelové televize od UPC ale časem set-top-box nutný nebude. UPC totiž dokončila testy zásuvného CA modulu, který uživatel zasune do televizoru s digitálním kabelovým tunerem. V současnosti tento modul testuje jeho výrobce, firma TechniSat. Po dokončení testů chce UPC zásuvný modul zákazníkům nabídnout.
Jan Potůček: Petr Švejda: Digitální kabelovka UPC bez set-top-boxu? Půjde to

Společnost UPC chtějí v zavádění HDTV následovat i další operátoři kabelové televize a televizního vysílání přes internetový protokol (IPTV). Čeští diváci se tak dočkají rozšíření nabídky HD programů. Společnost Aqua, která působí v Olomouckém kraji, získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání povolení šířit převzatý program FilmBox Extra HD (dřívější Nonstop Kino HD). Druhou firmou, která bude českým divákům televizní programy v HD kvalitě nabízet, bude kabelová televize TKR Jašek. Ta může díky povolení rady šířit paket Voom HD se sedmi programy (Ultra HD, Rush HD, Equator HD, Gallery HD, Gameplay HD, Treasure HD a Rave HD.)
Jan Potůček: Další operátoři kabelové a IP televize nabídnou vysoké rozlišení

Hudební TV Óčko zatím nerozhodla o termínu zažádání o kompenzační licenci

Hudební televize Óčko, která může od začátku letošního roku žádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o kompenzační licenci, zatím ještě není rozhodnutá, kdy tak učiní. Podle generálního ředitele Óčka Jiřího Balvína má televize vše připraveno, ale o licenci, která jí umožní řádné digitální zemské vysílání, chce zažádat až ve chvíli, kdy bude znám pevný Technický plán přechodu. O vydání kompenzační licence zatím požádala jen jedna ze šestice nových digitálních televizí – stanice TV Barrandov.

Nový plnoformátový televizní program, který bude určen především pro diváky starší 30 let, o kompenzační licenci požádal RRTV již v polovině ledna. Tento týden přinesl také více světla do personálního obsazení TV Barrandov. Programovým ředitelem bude Přemysl Svora, grafiku bude řídit Ondřej Semotán, který působil jako art director na TV Nova, a publicistiku povede dlouholetý dramaturg pořadu Na vlastní oči Radovan Slánský.
Lukáš Polák: Balvín: Termín pro požádání o kompenzační licenci zatím nemáme rozhodnutý
Lukáš Polák: Programovým ředitelem TV Barrandov bude Přemysl Svora

Ale zpět k hudební televizi Óčko. V tomto týdnu přinesl server DigiZone.cz první ze seriálu reportáží o návštěvách vybraných českých televizních stanic. Óčko, kterou vlastní mediální skupina Mafra, sídlí na pražském Smíchově ve Vrchlického ulici. Generální ředitel Jiří Balvín v rámci prohlídky představil například odbavovací pracoviště, kde se připravuje program, jenž není vysílán ze studia. Odbavovací pracoviště bylo nedávno po technické inovováno a zkvalitněno, stejný osud teď čeká kamery, na které již bylo vyhlášeno výběrové řízení.

Již zmíněné studio se pak nachází ve sklepních prostorách vily, kde hudební televize sídlí. Místnost je pomyslně rozdělena na několik částí – v první části je kout pro pořad Inbox, dále následuje zelená klíčovací plocha pro potřeby pořadů jako například DJ divák a v poslední části místnosti je prostor pro Madhouse nebo 5. element.
Lukáš Polák: Na návštěvě u… Óčka, úspěšné televize z rodinné vily

Zahájit vysílání satelitní TV není snadné, dokazuje to případ TV Ona nebo TV Apatyka

V loňském roce udělila RRTV vysílání licenci šesti českým satelitním televizním stanicím. Letos jim vyprší zákonná lhůta pro zahájení vysílání a již teď je jasné, že nejméně polovina z nich nikdy s vysíláním nezačne. Oproti získání satelitní licence, které je v našich podmínkách snadné, je totiž samotné zahájení provozu mnohem složitější. Licenci pro satelitní vysílání získá ten, kdo splní formální požadavky a zaplatí správní poplatek ve výši 50 tisíc korun. Po vydání licence musí provozovatel satelitní televize vyřešit otázky finančního zabezpečení vysílání, vybavení studia a také vyjednat podmínky se satelitními operátory a provozovateli satelitních platforem. A to už snadné není. Potvrzuje to příklad několika českých stanic, kterým brzy vyprší lhůta pro zahájení vysílání.

Jedním z neúspěšných projektů se nejspíš stane televize Apatyka, která měla být zaměřená na zdravý životní styl, vaření a nejvíce pozornosti diváků chtěla televize získat přenosy a záznamy operací na soukromých klinikách Iscare, které stejně jako televizi Apatyka vlastní společnost Zelená Apotéka. Jedním z jednatelů této společnosti je Jindřich Vodička, bývalý ministr práce a sociálních věcí a také ministr vnitra. Díky tomu si projekt televize Apatyka získal mediální pozornost. Vodička prohlašoval, že televize zahájí vysílání na podzim loňského roku, dnes ale přiznává, že Apatyka zřejmě vysílání vůbec nezahájí. Do letošního 23. května, kdy Apatyce vyprší zákonná lhůta, se podle Vodičky start vysílání určitě nestihne a prodloužení lhůty pro zahájení vysílání je podle předsedy RRTV Václava Žáka nepravděpodobné.

S problémy se potýkají i projekty Miloše Červenky, který byl provozovatelem a majitelem parlamentní 24.cz. Červenkovy firmy získaly licence pro vysílání stanic TV Ona, 24 plus a TV R1. 24 plus a TV Ona vyprší zákonná lhůta na jaře, TV R1 pak v srpnu. Jenže Miloš Červenka, který musel v září loňského roku z finančních důvodů ukončit vysílání 24.cz, má ze strany PPF Investments stále obstavené účty. Je pravděpodobné, že Červenka své finanční problémy v nejbližší době nevyřeší, a tak minimálně licence pro TV Ona a 24 plus propadnou.

Soutěžní a zábavní televizi s interaktivními prvky Play TV vyprší lhůta pro zahájení vysílání až začátkem příštího roku, a tak má dostatek času na přípravu startu vysílání. Poměrně dost času má také vzdělávací program Da Vinci, za kterým stojí televizní producent Borek Severa. Licenci získal v září, takže na zahájení vysílání kanálu, který by měl být panevropskou stanicí, má ještě půl roku.
Jan Potůček: TV Apatyka nebude, nahnuté to mají i TV Ona, 24 Plus a TV R1

O2 TV rozšířila nabídku programů i pořadů v TV archivu Digitální televize O2 TV, kterou poskytuje telekomunikační společnost Telefónika O2, nabízí divákům v současnosti 63 televizních programů. Minulý týden byla programová nabídka rozšířena o dvanáct nových stanic díky rozhodnutí RRTV, která povolila šíření převzatých programů především hudebního a lifestylového zaměření. Stanice MTV Dance, MTV Base, MTV 2, VH1 Europe, VH1 Classic, Musicbox, Zone Club, Fashion TV, dětský JimJam, TV Deko, TV Paprika a E!Entertainment jsou nabízeny v rámci dvou tematických balíčků.

Také archiv O2 TV se dočkal vylepšení. Telefónika O2 uzavřela smlouvu se společností CET 21, díky které může O2 TV svým předplatitelům ve svém sedmidenním archivu přinášet publicistické pořady a seriály komerční TV Nova. Z publicistiky je to například pořad Na vlastní oči nebo Občanské judo, ze seriálů pak Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo Místo v životě 2.
Jan Potůček: O2TV se rozšířila o 12 nových programů, hlavně hudebních
Jan Kálal: Seriály a publicistika Novy přibyly do TV Archivu O2 TV

Stručně

Radnice města Bystřice pod Pernštejnem nesouhlasí s tím, aby nájemníci obecních bytů instalovali na fasády nebo balkony satelitní paraboly. Podle bystřického starosty Karla Pačiska působí satelitní paraboly na domech neesteticky a navíc jejich montáž poškozuje fasády nově opravených domů. Nájemníci obecních bytů v Bystřici, kteří by si chtěli parabolu pro příjem digitálního satelitního vysílání pořídit, musí podle rozhodnutí městské rady žádat o územní souhlas a souhlas města. Ti, kteří satelitní parabolu již nainstalovanou mají, ji odstraňovat nemusí.
Jan Kálal: Bystřice nechce „talíře“ na obecních domech

Personální změny na televizní stanici Galaxie sport, která je jednou z tematických programů komerční TV Nova, nekončí. Minulý týden oznámil svůj odchod z funkce jednatele Galaxie sport Jiří Hojgr, tento týden ukončila pracovní poměr v Galaxii sport Eva Novotná, která zde působila jako tisková manažerka. Novotná televizní stanici opustila kvůli přesunu televize z Hradce Králové na pražský Barrandov. Galaxie sport od středy sídlí v prostorách budovy News Center.
Lukáš Polák: Tisková manažerka Eva Novotná skončila na Galaxii sport
Lukáš Polák: Galaxie sport sídlí od středy v Praze

Na začátku tohoto týdne projednávala Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP). TPP teď čeká druhé kolo připomínkového řízení, ve kterém se k přepracovanému návrhu mohou vyjádřit dotčené subjekty. Začátkem března půjde TPP do rukou Legislativní rady vlády a do konce března by měla dokument schválit vláda. TPP i po zapracování některých připomínek, které byly ČTÚ doručeny v rámci prvního kola připomínkového řízení, zůstává jako termín definitivního vypnutí analogového televizního vysílání v České republice datum 10. října 2010. Do stejného doby budou, pokud bude TPP vládou přijat, moci vysílat i analogové sekundární televizní sítě.
Jan Kálal: TPP jde do 2. kola připomínek, úplné vypnutí zůstává na 10. říjnu 2010 (AUDIO UVNITŘ)

RRTV udělila minulý týden společnosti Mina Media licenci, která ji opravňuje k provozování satelitního televizního programu MTV Adria. Čeští a slovenští diváci by se podle neoficiálních informací mohli hudebního programu lokalizovaného do češtiny dočkat v první polovině letošního roku. Vysílání MTV Adria bude určeno České a Slovenské republice a dále také divákům ve Slovinsku, Chorvatsku, Černé Hoře, Srbsku, Makedonii, Albánii, Bulharsku a Bosně a Hercegovině.
Jan Potůček: Balkánská verze hudebního kanálu MTV začne vysílat pro Česko
Lukáš Polák: Bližší informace k českému MTV by měly být známy do konce měsíce

BRAND24

Od středy zavedl server DigiZone.cz novinku v členění recenzí digitálních přijímačů, které vycházejí pravidelně každé pondělí. Doposud byly označovány jedním společným identifikačním obrázkem, od tohoto týdne bude obrázek čtenářům naznačovat, pro jakou platformu digitálního příjmu je set-top-box určený, případně jaké mimořádné vlastnosti přístroj nabízí. K tomuto účelu poslouží deset rozdílných obrázků.

Redakce serveru DigiZone.cz se také v současnosti připravuje na konferenci Kulatý stůl o digitalizaci, která se bude konat v březnu v hotelu Adria. Na programu akce, nad kterou převzal záštitu ministr vnitra Ivan Langer, budou prezentace a diskuse o prvním veřejnoprávním multiplexu, fungováním „diginovely“ a také o šestici nových digitálních televizí.
Server DigiZone.cz zpřehlednil seriál recenzí set-top-boxů
Lukáš Polák: DigiZone.cz chystá další Kulatý stůl o digitalizaci

Jak by podle vás měly televize označovat vhodnost pořadů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).