Hlavní navigace

Týdenní revize nejen o Nova sport

13. 9. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Televize Nova představila novou podobu sportovního programu Galaxie sport, se kterou se budou diváci setkávat od začátku října. Kromě nového názvu, který sjednotí tři kanály „novácké“ rodiny pod společnou značku televize chystá i nový vzhled a pořady. Server DigiZone.cz čtenáře tento týden pozval také na návštěvu slovenské televize Joj a připravil ohlédnutí za berlínským veletrhem spotřební elektroniky IFA.

Nova představila novou podobu sportovního programu

Televize Nova v úterý představila novou podobu sportovní stanice Galaxie sport, se kterou se budou diváci setkávat od začátku října letošního roku. TV Nova se rozhodla pod společnou značku sjednotit všechny „novácké“ televizní stanice, a tak diváci rozloučí s Galaxií sport a od 4. října se mohou těšit na start programu Nova sport. Ve stejný den se v pražské O2 aréně uskuteční utkání hokejové soutěže NHL, TV Nova a Nova sport budou partnerem této akce a diváci se mohou těšit na přímý přenos utkání. Nova sport, jejíž předchůdce Galaxie sport zahájil vysílání v dubnu 2002, přejde od začátku svého vysílání na formát 16:9. Zahájení vysílání ve vysokém rozlišení obrazu plánuje vedení Novy až na rok příští rok.

Sportovní kanál nabídne divákům každý den večerní sportovní přehled Sport 21, v jehož moderování se bude střídat čtveřice moderátorek, které budou diváky provádět zejména zahraničními událostmi. Každou lichou hodinu pak bude stanice vysílat desetiminutový zpravodajský pořad Sport Expres, který přinese přehled aktuálního dění a sportovních výsledků. Chybět nebude ani informační lišta s výsledkovým servisem.

Pondělní večery budou na stanici Nova sport patřit anglické Premier League, úterní bojovým sportům, ve středu se diváci setkají s hokejem, čtvrtek i sobota budou věnovány fotbalu a pátek dokumentům a hokeji. V neděli večer se diváci mohou těšit na americké sporty. Nova sport divákům nabídne zápasy hokejové NHL, basketbalové NBA nebo golfový turnaj PGA European Tour, chybět ale nebude ani tenis, baseball, motoristické sporty nebo cyklistika.
Lukáš Polák: Nova sport se poprvé představila veřejnosti (FOTO MODERÁTOREK)
Lukáš Polák: Nova sport odstartuje 4. října. Bude širokoúhlá, ale ne v HDTV

TV Nova rozšířila vysílání zpravodajského pořadu Odpolední Televizní noviny i na neděli. Dvě zpravodajské relace denně začala česká komerční jednička vysílat na začátku února letošního roku a zařazovala je pouze ve všední dny. Zavedení odpoledního zpravodajského pořadu i na nedělní odpoledne převzala TV Nova od rumunské stanice ProTv, kterou vlastní stejný majitel jako TV Nova, americká společnost CME.
Lukáš Polák: Nova začala vysílat Odpolední Televizní noviny i v neděli

Veřejnoprávní multiplex pokryje až 99 % území Česka

Signál veřejnoprávního multiplexu může podle šéfa digitalizace České televize Pavla Hanuše pokrýt až 99 % území České republiky. Pokrytí DVB-T signálem zajistí 26 hlavních vysílačů, které by měly zajistit zákonné 95% pokrytí území. Na konci letošního roku by mělo být vysílání veřejnoprávních médií ve společné digitální síti dostupné 58 % obyvatel republiky a signálem by mělo být pokryto více než 52 % území. Stanice České televize a Českého rozhlasu bude podle Hanuše možné přijímat i v zahraničí, a to díky příhraničnímu přesahu některých vysílačů. Při spouštění veřejnoprávního multiplexu v dalších oblastech by již neměla nastat situace, že by síť obsahovala pouze programy České televize. V případě vysílače Krašov byla absence okruhů Českého rozhlasu legislativního důvodu. Česká televize jako operátor veřejnoprávního multiplexu neměla s rozhlasem uzavřenou smlouvu.
Lukáš Polák: Vedoucí digitalizace ČT: ČR bude pokryta na 99 % území (UVNITŘ PREZENTACE)

Vysílač Ještěd zůstane primárním zdrojem televizního signálu pro Liberecko i po ukončení analogového televizního vysílání, a to i přesto, že v Technickém plánu přechodu na zemské digitální vysílání nefiguruje. Ještěd bude podle Českých Radiokomunikací spadat pod územní oblast Trutnov, kde veřejnoprávní multiplex odstartuje v létě 2009 a digitální síť 2 o rok později. V rámci přechodu ještědského vysílače na digitální vysílání bude nutné provést výměnu anténního systému, přesné datum realizace výměny zatím nebylo upřesněno.
Lukáš Polák: Ještěd má být hlavním vysílačem na Liberecku i po digitalizaci

Přechodná digitální síť A se v Praze od dnešní 7. hodiny dočasně přesune ze Žižkova na náhradní vysílač na Strahově. V multiplexu na kanále 25 programy České televize, Českého rozhlasu a televize Nova. Důvodem je plánovaná úprava anténních systémů na žižkovském vysílači, která vyvrcholí začátkem října výměnou hlavních antén, při níž bude asistovat vrtulník Kamov K-32.

Mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová připojila v pátek podrobnosti k výměně vysílačů: Přepojení multiplexu nebude provázeno výlukou, vysílání z žižkovského a strahovského vysílače bude po určitou dobu před přepojením probíhat souběžně. Digitální vysílání se vrátí na Žižkov na konci října v podobě dvou multiplexů – veřejnoprávního multiplexu 1 na kanále 53 a komerčního multiplexu 2 na kanále 41.
Lukáš Polák: Zítra se přesune digitální vysílání ze Žižkova na Strahov

Společnost SPI International chystá pro české diváky start hudební TV

V televizním vysílání se podle generálního ředitele české a slovenské pobočky SPI International Ivana Hronce začíná v současné době prosazovat žánrové rozvrstvení, které podporuje digitalizace. SPI International je nezávislým distributorem a producentem filmů a vysilatelem televizních kanálů rodiny FilmBox. V České republice si stanice SPI International předplácí půl milionu zákazníků, kteří nejčastěji využívají satelitní příjem, dále pak televizní vysílání prostřednictvím internetového protokolu a kabelová televize. Expanze do zemského digitálního televizního vysílání SPI International v České republice by podle Hronce porušila dosavadní styl vysilatele, ale společnost v současnosti jedná s operátory multiplexů.

Čeští diváci mohou z produkce společnosti SPI International sledovat například televizní stanici FilmBox HD nebo FilmBox Extra, které odebírá například Telefónica O2 nebo frýdecko-místecká společnost Mattes AD. V příštím roce se programová nabídka SPI International rozšíří například o hudební stanici Revolution TV, diváci se naopak nesetkají s erotickým kanálem Erox, kterému Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neudělila licenci.
Ondřej Aust: Ivan Hronec: Televizi potká to, co tisk – žánrově se rozvrství

Stručně

Pražský městský soud v pondělí zamítl žalobu společnosti Minority proti kompenzačním licencím, které udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v první polovině letošního roku. Minority požadovala, aby rada kompenzační licence přidělila všem účastníkům výběrového řízení v roce 2006 a tedy i neúspěšným žadatelům jako je společnost Minority, která se do tendru na digitální licence hlásila s projektem televizní stanice 5TV. Firma nechce boj o licence vzdát a hodlá podat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu.
Lukáš Polák: Firma Minority neuspěla při napadnutí kompenzačních licencí

V dalším pokračování seriálu Na návštěvě u … se server DigiZone.cz seznámil se sídlem slovenské komerční televize Joj, které se nachází v budově bratislavských filmových ateliérů Koliba. Televizní stanice, která vznikla jako „slovenská Nova“ sídlí ve dvou patrech budovy, kde má k dispozici prostorné hlavní televizní studio. Pro čtenáře serveru DigiZone.cz ale „Jojka“ představila nejen televizní studio, ale také režii, střižnu nebo odbavovací pracoviště.
Jan Potůček: Na návštěvě u… televize Joj, slovenské komerční dvojky

BRAND24

Tento týden přinesl server DigiZone.cz také ohlédnutí za berlínským veletrhem spotřební elektroniky IFA. Návštěvníkům se zde představily kapesní televizory, televizní přijímače v digitálních fotorámečcích i v přístrojích globálních polohových systémů (GPS), které mají zabudované DVB-T tunery. IFA se ale nevěnovala pouze příjmu televizního vysílání, ale představila například tzv. subnotebooky nebo nejmodernější hudební přehrávače.
Michal Beneš: IFA 2008: Digitální televize ve všech podobách (a nejen to)

Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) deset pokut v celkové výši 2,7 milionu korun v rozmezí od 50 tisíc do milionu korun. Podle RRTV totiž veřejnoprávní televize porušila pravidla pro vysílání reklamy a sponzorování pořadů. Pokuty jsou pro ČT jedny z nejvyšších, které letos od rady dostala. ČT se ale může proti nim bránit u soudu, což zřejmě udělá i v tomto případě, vyplývá to z vyjádření mluvčího veřejnoprávní televize Ladislava Štichy.
Lukáš Polák: „Velká“ rada pokutovala ČT, ta se chce bránit soudně

Který program Novy se jako druhý objeví v zemském digitálním vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).