Hlavní navigace

Týden ve znamení rádia: nový prozatímní šéf Českého rozhlasu i „Plusko“ na VKV

7. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Uplynulý týden přinesl zajímavé události klíčové zejména pro rozhlasovou scénu. Nešlo přitom pouze o aktuální výsledky Radioprojektu.

Český rozhlas má svého prozatímního šéfa

Rada ČRo zvolila v úterý prozatímního ředitele Českého rozhlasu. Stal se jím Karel Zýka, dosavadní ředitel Odboru techniky. Rád bych tímto poděkoval Radě ČRo za důvěru, nominaci a za zvolení do funkce prozatímního ředitele Českého rozhlasu. S přijetím nominace jsem nakonec souhlasil především proto, abych pomohl Českému rozhlasu překlenout náročné tříměsíční období na přelomu roku. Mezi mé úkoly bude patřit zejména uzavření letošního hospodaření, budeme také pokračovat v rozjetých projektech ČRo i v digitalizaci rozhlasového vysílání, konstatoval Zýka.

Klíčovým tématem pak bude sestavení rozpočtu na rok 2016. Český rozhlas je podle nového prozatímního generálního ředitele v dobré kondici a splňuje všechny náročné požadavky a parametry, které jsou na něj kladeny jako na vyspělé médium veřejné služby. Funguje v něm také skvělý tým lidí, na který se mohu spolehnout. Neplánují žádné významné zásahy do jeho chodu. Mým cílem je, abych ČRo po třech měsících mohl předat ve stejně dobrém a stabilizovaném stavu nově zvolenému generálnímu řediteli, uvedl právě zvolený prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

Lukáš Polák: Sledovali jsme živě: Dočasným šéfem Českého rozhlasu je Karel Zýka

Český rozhlas Plus začal vysílat na VKV

Český rozhlas Plus se stane v horizontu dvou let podle generálního ředitele veřejnoprávního média Petera Duhana špičkovou analytickou stanicí. Duhan to řekl na setkání s novináři po oficiálním startu okruhu v nové podobě a jeho vstupu do analogového pásma VKV. Plus má nejtěžší práci před sebou. Českému rozhlasu Plus předávám své programové zkušenosti. Dávám Českému rozhlasu dva roky na to, aby byla špičkovou analytickou stanicí. I po svém odchodu budu velmi pečlivým posluchačem. Zítra tu budu poslední den a určitě s některými kolegy neztratím kontakt, řekl DigiZone.cz Duhan.

Ředitel stanice Alexandr Pícha odpověděl na dotaz naší redakce také na otázku, zdali je síť VKV vysílačů definitivní, případně se ještě bude rozšiřovat. Síť nemáme masivní. Nemůžeme vstupovat do licenčního řízení RRTV, takže si musíme vystačit s tím, co máme. Síť jsme dali dohromady s přibližně desítkou vysílačů. Máme problém na Ostravsku a na jihu a severu Čech. Na Ostravsku chceme spustit středovlnný vysílač, řekl DigiZone.cz Pícha a doplnil: Musíme vyřešit to, co bude s vysílači Dvojky na středních vlnách. Ty bude využívat Plusko do konce roku. Vyhodnotíme, zdali některé vysílače nepředat Dvojce.

Lukáš Polák: Peter Duhan: Český rozhlas Plus se do dvou let stane špičkovou analytickou stanicí

Regionální televize odcházejí z multiplexu 3

S výrazným snížením pokrytí digitálním terestrickým signálem budou muset počítat v následujících týdnech diváci Východočeské televize V1. Stanice se od 12. listopadu přesune do Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací. Informovala o tom na své oficiální stránce na Facebooku. „Vé jednička“ tak od operátora neodchází, pouze se přesune z multiplexu 3, kterou ČRa ovládají skrze operátora Czech Digital Group. Zatímco doposud využívala televize vysílačů Ještěd, Černá hora, Krásné a Kamenná Horka (Svitavy), nově se bude muset spolehnout na méně významné kóty.

Regionální televize v několika koutech České republiky usilovně pracují na odchodu z digitálního zemského multiplexu 3 a přesouvají se do jiných sítí. Tento krok po „Vé jedničce“ pokračuje zapojením Jihočeské televize na vysílači České Budějovice – Kleť a TV Polar na Ostravsku. Obě televize si pro distribuci signálu vybraly multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting, jejímž vlastníkem je ostravský podnikatel Radim Pařízek. Ten mimo jiné provozuje prostřednictvím firmy Progres Digital Regionální síť 7 s HD kanály České televize.

Lukáš Polák: Východočeská televize V1 zůstane u Radiokomunikací, výrazně zmenší pokrytí

Lukáš Polák: Jihočeská televize a TV Polar nově v multiplexu 4 Radima Pařízka

Ostravský podnikatel Radim Pařízek je aktivní v oblasti televizního a rozhlasového vysílání hned na několika polích.
Autor: archiv Radima Pařízka

Ostravský podnikatel Radim Pařízek je aktivní v oblasti televizního a rozhlasového vysílání hned na několika polích.

Stručně

Zejména teleshoppingová a věštecká televize Tip TV, která byla šířena prostřednictvím multiplexu 4 ostravského podnikatele Radima Pařízka, ukončila se závěrem listopadu oficiálně své vysílání. Serveru DigiZone.cz to potvrdil její ředitel Zdeněk Sláma s tím, že k vypnutí Tip TV vedou de facto ekonomické důvody.

Lukáš Polák: Televize Tip šířená v multiplexu 4 opět ukončila vysílání, znovu už ho neobnoví

Druhou nejposlouchanější stanicí v České republice se ve II. a III. kvartálu letošního roku stala Frekvence 1. Ukázaly to tento týden prezentované výsledky Radioprojektu. Z pozice dvojky tak Frekvence 1 těsně sesadila Evropu 2. Frekvenci 1 aktuálně ladí denně 891 tisíc posluchačů, což je nárůst oproti předchozímu měření o devět tisíc posluchačů.

Lukáš Polák: Frekvence 1 je druhou nejposlouchanější stanicí u nás, těsně odsunula Evropu 2

Ne dva roky, ale ještě o několik let déle by mohly v České republice vysílat regionální multiplexy pro zemskou digitální televizi ve standardu DVB-T. Pokud by stát trval na aktuálně vydaných individuálních oprávněních pro vysílací kmitočty těchto sítí, za dva roky na Silvestra by Čechům, kteří si navykli sledovat programy České televize v HD kvalitě přes pozemní vysílače, nezbylo nic jiného, než přeladit na veřejnoprávní multiplex 1 s kanály ve standardním rozlišení obrazu. A nejen to.

Jan Potůček: Regionální sítě DVB-T nemusí skončit v roce 2017, hraje se o jejich prodloužení. Na jak dlouho?

Do služeb mobilní televize se po společnostech T-Mobile Česká republika (Mobilní TV) a O2 Czech Republic (O2TV Air) pouští i mobilní operátor Vodafone. Ten bude využívat technické řešení již fungující služby Sledování TV, které bude dostupné pro operační systémy Android, iOS a Windows Phone.

Lukáš Polák: Mobilní televizi bude nabízet zákazníkům i operátor Vodafone

Začátkem letošního roku, konkrétně v únoru, převzala společnost AMC Networks International – Central Europe od firmy IKO Cable tematickou stanici Film+. V podzimních měsících se začíná tato akvizice naplno promítat i do programového schématu, a to zařazováním atraktivnějších titulů.

Lukáš Polák: AMC po převzetí Filmu+ posiluje jeho pozici, chystá i verzi s vysokým rozlišením

BRAND24

Satelitnímu operátorovi freeSAT, který provozuje společnost UPC DTH, se ve III. kvartálu letošního roku zpomalil v České republice nárůst počtu nových klientů. Za období tří měsíců končících 30. zářím evidovala firma 118 700 klientů, kteří přijímali televizní signál z družice.Nadále klesal počet klientů digitální kabelové televize.

Lukáš Polák: Satelitní služba freeSAT ve III. kvartálu zpomalila nárůst nových klientů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).