Hlavní navigace

TVCON v rytmu HbbTV, DVB-T2 v Ostravě v dubnu a nejtenčí televizor na světě k objednání

25. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
TÝDENNÍ REVIZE – Na tradiční akci TVCON 2017 se HbbTV skloňovalo v mnoha pádech. K vidění bylo i speciální české testovací zařízení pro aplikace.

TVCON 2017 v rytmu HbbTV

Jednou z nejčastěji skloňovaných zkratek letošního TVCONu bylo HbbTV. Své zkušenosti s červeným tlačítkem představila posluchačům i specialistka České televize na nelineární vysílání. Odpolední dostaveníčko však nakouklo i do vysílání v Ultra HD v sousedním Slovensku.

Poznatky, ze kterých ředitelka marketingu veřejnoprávní televize Denisa Kollárová při své prezentaci čerpala, vycházely z třítýdenní dotazníkové akce z letošního ledna. Jejím prostřednictvím se povedlo sesbírat 46 855 vyplněných anketních formulářů. Jak Kollárová upozornila, četnost odpovědí byla výrazně vyšší o víkendu, přičemž výzva k účasti byla zařazena na všechny stanice České televize.

Jan Brychta: Hybridní televize je zábavou pro celou rodinu, říká Denisa Kollárová z České televize

Bohumil Herwig: TVCON 2017: Jak to bylo se 4K a LOH v Riu, výlet do světa testování hybridních aplikací

Jan Brychta: Jaký byl dopolední blok konference TVCON 2017? Prohlédněte si fotogalerii

Přechodové DVB-T2/HEVC: koncem dubna se dočkají diváci v Brně a v Ostravě

Další rozvoj přechodové DVB-T2 sítě 12, kterou provozují České Radiokomunikace, získává přesnější kontury. Koncem dubna se dočkají diváci v Brně a v Ostravě, zároveň operátor upřesní další postup výstavby sítě.

K anoncovanému spuštění vysílání přechodové sítě DVB-T2 pro Brno a Ostravu by mělo podle ředitele pro oblast strategie a regulace Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací, které zmíněnou přechodovou DVB-T2 síť s číselným označením 12 provozují, dojít 20. dubna. Konkrétní vysílací pozice pro Brno a Ostravu ale zatím Procházka neupřesnil, v obou případech ale bude přechodová síť vysílat na kanálu 28. Obyvatelé Brna a Ostravy se tak stanou druhou lokalitou, kde bude nový vysílací standard zemské televize ve formátu DVB-T2/HEVC dostupný. Jako první spustily České Radiokomunikace vysílání z pražského Žižkova a středočeského Cukráku.

Jan Brychta: DVB-T2 v Brně a v Ostravě spustí České Radiokomunikace 20. dubna, zároveň ohlásí i plány pro další lokality

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.

LG OLED65W7V a LG OLED77W7V: nejtenčí televizory na světě ke koupi už i u nás

V lednu jsme vám ukázali koncept Picture-on-Wall uvedený na CES 2017. Nyní je už hotový televizor exkluzivně k vidění u pražské Alzy. Obrazovka je rekordně tenká – nyní má necelé tři milimetry.

Impozantní novinka představuje koncept od elektroniky s rozhraními zcela odděleného panelu, obrazovky OLED. Oba díly televizoru jsou vzájemně spojeny velice tenounkým plochým kabelem, kterým je vedeno dokonce i napájení (!) 230 V. Kabel se při instalaci buď dá do lišty, zaseká, umístí pod sádrokarton, nebo se jednoduše „zaškrábne“ pod omítku.

Bohumil Herwig: Papírově tenká LG OLED s magnetickým držákem a novým pružnějším panelem je už ke koupi i u nás

Stručně

Sněmovní slyšení kandidátů do veřejnoprávních rad bývá mediální veřejností historicky a empiricky vnímáno jako přehlídka podivínů, kterou lze pojímat jako drobnou, pravidelně se opakující taškařici. A jinak tomu nebylo ani letos. Sešlo se nám 43 kandidátů, toužících po uvolněných místech v radách Českého rozhlasu a České televize.

Irena Ryšánková: Zájemci o pozice v mediálních radách: nadšení diletanti, pokoušející DPH i nové zákony

Vítězslav Jandák se klidně vzdá poslaneckého mandátu.

Programový ředitel České televize Milan Fridrich už nejméně druhý rok netají spokojenost s výsledky, kterých jím připravované vysílání dosahuje. Jeho cílem proto není ani tak další růst, jako další navyšování kvalitativních parametrů, které posuzují jednotlivé faktory veřejnoprávního vysílání. Jasná programová strategie také pomohla vyrovnat program tvorby, ke kterému došlo mezi lety 2009 a 2011.

Jan Brychta: Rozhovor s Milanem Fridrichem – Výpadek původní tvorby z let 2009 až 2011 se nám už povedlo vyrovnat


Autor: Karel Choc

Milan Fridrich.

V souvislosti s přejmenováním a sloučením všech svých značek pod název Nova se společnost CET 21 rozhodla přejmenovat od 1. dubna na TV Nova.

Jan Brychta: CET 21 jako skupina končí, od začátku dubna už bude jen TV Nova

Chcete být kompatibilní s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC, které se od prvního března 2017 rozjelo naostro v rámci první přechodové sítě, a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než přejít na jinou platformu nebo sáhnout po set-top boxu. Tady je situace ve srovnání s přehledem z počátku roku 2016 výrazně lepší a oproti podzimu 2016 o něco lepší. Nyní se ale nejspíše bude měnit pomalu každý měsíc.

Bohumil Herwig: Jarní přehled set-top boxů pro příjem DVB-T2/HEVC do pěti tisíc korun

Nový seriál natáčený v exteriérech po celé České republice má vycházet „z tradice klasických detektivních románů, ale je vyprávěný pro diváky 21. století“. Advokátní kancelář přibere do svého týmu soukromého vyšetřovatele, který má za úkol odhalovat skutečné viníky trestných činů, ze kterých jsou obviněni klienti kanceláře. Hlavními hrdiny jsou idealistický a trochu podivínský vyšetřovatel Prokop Král v podání Matěje Hádka a extrovertní a cynická advokátka Lenka Braunová, kterou hraje Tereza Hofová.

Jan Brychta: Nova natáčí nový detektivní seriál s Miroslavem Donutilem. Tajemstvím zůstává jeho název

BRAND24

Provoz kanálu O2 TV Free, který vysílá v multiplexu společnosti Digital Broadcasting, přešel do druhé plánované fáze. S jedinou v galerii popsanou výjimkou funguje zatím hybridní aplikace kanálu O2 TV Free zdarma, tedy bez požadované SMS platby. Ta by měla od včerejška fungovat jako denní předplatné, které zatím vyjde na jednu korunu. Od 3. dubna pak denní předplatné exkluzivního obsahu z O2 TV prostřednictvím hybridní aplikace stanice O2 TV Free vyjde na 69 korun. K přístupu do hybridní aplikace využívá kanál tlačítko ve své korporátní, tedy modré barvě.

Jan Brychta, Bohumil Herwig: O2 TV Free včera spustilo vlastní placenou hybridní aplikaci

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).