Hlavní navigace

TVCON 2017: Jak to bylo se 4K a LOH v Riu, výlet do světa testování hybridních aplikací

24. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
UVNITŘ FOTOGALERIE – Letošní konference se nesla zejména v duchu HbbTV, odpolední dostaveníčko však nakouklo i do vysílání v Ultra HD v sousedním Slovensku.

O prvních dvou odpoledních přednáškách od Denisy Kollárové z ČT a Hany Friedlaenderové z Nielsen Admosphere jsme vás už informovali v samostatném článku.

Nyní se podívejme na přednášky Miloše Lokajíčka ze společnosti Suitest, který se věnoval automatizovanému testování chodu aplikací HbbTV, a Petera Matala z RTVS. Ten publikum seznámil s pozadím přenosu v Ultra HD (4K) z LOH v Riu.

K TÉMATU: Jaký byl dopolední blok konference TVCON 2017? Prohlédněte si fotogalerii

Hybridní televize je zábavou pro celou rodinu, říká Denisa Kollárová z České televize

Fotogalerie z odpoledního bloku konference TVCON 2017

Suitest – české řešení pro testování aplikací HbbTV

Společnost Suitest vyvinula speciální hardwarovo-softwarové řešení pro uživatelské testování chodu aplikací HbbTV. Nepracuje se s žádnou simulací, vše jede v ostrém provozu à la klasický uživatelský test, jen nesrovnatelně rychleji. Systém, jehož snímky vidíte v galerii, se zvládne napojit na až 40 televizorů a pokyny předává prostřednictvím běžného infračerveného rozhraní, které využívají dálkové ovladače. Dokáže tak efektivně a hlavně rychle vyzkoušet, zda všechny funkce v dané aplikaci pracují správně, či nikoli. Pokud je zapotřebí aplikaci HbbTV otestovat na více televizorech různých značek než na čtyřiceti, jednoduše se prý připojí další „krabička“.

Vývoj systému Suitest trval dva roky, až třetí přístup byl správný a nakonec se skončilo u zmiňovaného hardwarovo-softwarového řešení. Miloš Lokajíček vzkazuje: „nespoléhejte na simulace, vše se musí testovat v reálu“.

NAPSALI JSME: Michal Šuran: v Ultra HD zkusíme už LOH 2016

Slovenský Telekom nabídne aplikaci s letními olympijskými hrami ve 4K

RTVS bude vysílat olympiádu ve 4K v pozemním multiplexu až do konce roku

Představení pilotního vysílání LOH Rio 2016 – RTVS: UltraHD

Peter Matal, manažer odboru strategického rozvoje a mediálních systémů RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska), řekl, že důvodem, proč se do vysílání v Ultra HD (4K) z LOH v Riu šlo, byla mj. snaha vylepšit image veřejnoprávní televize. Nakonec bylo RTVS jednou ze dvou (!) evropských společností, která alespoň část přenosů z LOH ve 4K přenášela. Druhou bylo BBC.

A jak vše probíhalo? Dorazilo asi 450 hodin záznamu, který byl z důvodu operativnosti a přehlednosti rozdělen do 15minutových bloků po 1,6 GB. Po sestřihání vzniklo 100 hodin reálného vysílání ve 4K.

BRAND24

Distribuce byla dvojí. Jednak internetová s datovým tokem 12 Mb/s (HEVC), a to z důvodu maximální dostupnosti pro co nejvíce uživatelů, druhým typem vysílání bylo lokální DVB-T2/4K pro Bratislavu a okolí.

Na závěr přednášky Peter Matal mj. zmínil, že v současné době mají nabídky na vysílání ve 4K zejména pro sportovní přenosy, ale RTVS si je bohužel nemůže dovolit. Možnou budoucností je tak zpoplatnění konkrétních přenosů v této kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).