Hlavní navigace

TV Pětka usilovně hledá nového investora. Ve hře může být Babiš nebo Soukup

29. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jednání s Andrejem Babišem už proběhla, televize má peníze od původního investora Luboše Měkoty jen do konce letošního roku

Andrej Babiš nebo Jaromír Soukup se mohou stát novými investory zábavné televize Pětka, která zahájila vysílání 15. října a nyní se dostala do potíží kvůli obstavení účtů jejího investora a většinového majitele Luboše Měkoty. Jednání s Babišem, který vedle svého potravinářského holdingu Agrofert vydává síť bezplatných regionálních týdeníků 5+2 a projevil zájem o vstup do televizního vysílání, již podle informací serveru DigiZone.cz proběhla. Vedení televize je ale nekomentuje.

K TÉMATU: Vlastník Pětky a TV Metropol má obstavený majetek i v Česku

Babiš se dlouhodobě zajímá o vstup do některé z českých televizí a nedávno si registroval ochrannou známku 5+2 TV. Spekuluje se také o jeho majetkové účasti na projektech některých krajských televizí, které vysílají v celoplošném multiplexu 3. Týdeníky 5+2, které vycházejí v každém kraji, začal vydávat krátce poté, co založil svoje politické hnutí ANO 2011 a začal budovat regionální strukturu nové politické strany. Televize by měla sehrát významnou roli v jeho kampani.

ČTĚTE TAKÉ: TV Pětka oficiálně potvrdila problémy se svým financováním. Hledá nového investora

Jaromír Soukup letos na podzim převzal od Tomáše Chrenka televizi Barrandov, byť k převodu akcií licencované společnosti dosud nedošlo. Stanice se stala součástí Soukupova mediálního domu Empresa Media, do něhož patří časopisy Týden, Instinkt, Popcorn, Svět dívky a zpravodajský server Týden.cz. Podnikateli patří i největší česká mediální agentura Médea, přes níž klienti nakupují reklamní prostor v médiích. Právě Médea společně s televizí Nova letos založily Sdružení pro měření sledovanosti, jež chystá druhý projekt měření televizní sledovanosti v Česku vedle stávajícího výzkumu Asociace televizních organizací (ATO).

NAPSALI JSME: Pětka omezila výrobu předtáčených pořadů. Zaskočila i své vlastní lidi

BRAND24

Vedle Pětky hledá nového investora i její sesterská pražská televize Metropol, která nedávno přešla z multiplexu 3 do Regionální sítě 4, již sama pomáhala vystavět. Podle informací serveru DigiZone.cz by vedení obou televizí v nejhorším případě netrvalo na zachování Pětky, která teprve vstupuje na trh, ale chtělo by udržet TV Metropol, která si už za dobu své existence dokázala získat inzerenty a uživit se. Jenom za šíření signálu v celoplošném multiplexu 3 totiž Pětka měsíčně platí 2,5 milionu korun.

Vstup nového investora by byl ale komplikovaný, protože případnému převodu akcií společnosti Metropol TV, a.s. brání fakt, že s nimi jejich většinový majitel Luboš Měkota kvůli obstavení majetku nemůže nakládat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).