Hlavní navigace

TV Barrandov má zpátky licenci. Co bude dál?

28. 2. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Vydáním kompenzační licence se digitální televize Barrandov dostává do role lukrativního klienta operátorů tří „komerčních“ multiplexů. V jaké vysílací síti se tento program nakonec objeví, ale nechce televize ani trojice potenciálních obchodních partnerů komentovat. Jisté je, že TV Barrandov zahájí vysílání začátkem letošního léta a největší boj svede s televizemi Nova a Prima. UVNITŘ VIZUALIZACE SÍDLA TV BARRANDOV

Televize pro třicátníky a starší

Už od roku 2004, kdy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vypsala licenční řízení na obsazení programových pozic přechodných digitálních multiplexů B a C, se televize Barrandov charakterizovala jako plnoformátová stanice pro diváky starší třiceti let. Zaměření na staršího diváka ještě více posílila po návratu americké společnosti CME do televize Nova a změně základní cílové skupiny nejsledovanější české televize na diváky ve věku od 15 do 54 let. Programováním na mladší publikum Nova vyklidila pole u starších, věrnějších diváckých skupin, které u televize tráví nejvíce času, zároveň ale nejsou tak lukrativní pro zadavatele reklamy.

TV Barrandov se uchází právě o tyto starší diváky, přičemž nejvíc by chtěla oslovovat třicátníky z velkých měst – dobře zajištěné diváky, kteří přecházejí od aktivního trávení volného času k pasivnímu sledování televize. V téhle skupině se Barrandov nejvíc popere s Primou, jejíž výsledky by chtěla, alespoň podle slov bývalého generálního ředitele TV Barrandov Kamila Spáčila, atakovat hned v prvních letech, případně Primu i předhonit. Do jaké míry se to může Barrandovu podařit, nebude záležet jenom na kvalitě a atraktivitě programu, ale i na jeho dostupnosti a rychlosti, s jakou Česká republika vypne zemské analogové vysílače.

V jakém multiplexu?

Vysílání chce TV Barrandov zahájit nejpozději letos v létě. Přesný termín startu souvisí především s dostavbou našeho Paláce zábavy, říká mluvčí stanice Janis Sidovský. Zábavné centrum roste v bývalé budově Špalíčku přímo ve filmových ateliérech na Barrandově, několik desítek metrů od sídla konkurenční televize Nova. K divákům se stanice dostane hned od začátku několika způsoby: kromě pozemních digitálních vysílačů, které zpočátku pokryjí jen významnější města, také prostřednictvím všech kabelových a IPTV operátorů a také satelitu. Výběr pozemního multiplexu však TV Barrandov ještě neukončila.

Vizualizace paláce zábavy TV Barrandov
TV Barrandov vizualizace 1
TV Barrandov vizualizace 2
TV Barrandov vizualizace 3

Zdroj: TV Barrandov

Jednáme se všemi potenciálními operátory digitálních sítí. Vysílat budeme v tom multiplexu, který pro nás bude vzhledem k rychlosti své výstavby komerčně nejvýhodnější, říká Janis Sidovský. Stejně diplomaticky se vyjadřují i zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa), Telefóniky O2 a Czech Digital Group (CDG), tedy provozovatelů digitálních sítí 2, 3 a 4. Podle Martina Roztočila, ředitele Úseku vysílacích služeb ČRa, mají všechny televize s operátory podepsané smlouvy o mlčenlivosti a nesmí o vzájemném jednání informovat třetí stranu. Navzájem se hlídáme, za jakýkoli únik informací hrozí smluvní sankce, vysvětlil Roztočil.

Od začátku v kabelech, ale i na satelitu

Zatímco o pozemním multiplexu ještě není rozhodnuto, u kabelů a IPTV je jasno už nyní. Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání platná od letošního ledna otevírá všem novým pozemně šířeným digitálním televizím cestu do základních omezených nabídek kabelových společností a poskytovatelů televize přes internetový protokol. TV Barrandov tak budou moci sledovat všichni diváci kabelové a IP televize bez ohledu na to, jaký programový balíček odebírají. Ovšem s jednou výjimkou. Dominantní kabelová společnost UPC tento program zařadí pouze do digitální nabídky a u základního balíčku analogové kabelové televize mu vyčlení místo v digitálním slotu, stejně jako to učinila po Novém roce s hudebním kanálem Óčko.

Petr Chajda 100

Jaké představy měl o TV Barrandov její první ředitel Petr Chajda

TV Barrandov chceme formovat jako rodinnou stanici pro typického českého diváka a vycházíme z jeho požadavků. Chceme mu vycházet vstříc. Nebudeme televize ani mezinárodní, ani rumunská, řekl serveru DigiZone.cz v červenci 2006 generální ředitel televize Barrandov Petr Chajda. Srovnejte jeho tehdejší plány s osudem nejambicióznějšího z šesti projektů nových digitálních televizí.

Do digitálního slotu zařadíme všechny nové televize, které mají ze zákona nárok na vysílání v základní omezené nabídce, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí UPC František Malina. V satelitní službě UPC Direct se televize Barrandov neobjeví hned od začátku a její zařazení do této platformy záleží podle Maliny na obchodních jednáních. Sidovský slibuje, že Barrandov se pozemní cestou dostane nejprve do regionů s nejvyšším stupněm osídlení a kromě kabelových rozvodů slibuje od startu také vysílání na satelitu. Signál budeme navíc šířit prostřednictvím družice, na obvyklé pozici v České republice, uvedl mluvčí Barrandova, aniž by upřesnil, jakou pozici má na mysli: zda 23,5 stupně východně, kterou využívá satelitní služba CS Link a přechází na ni také televize Óčko, nebo 19,2 stupně východně, kde vysílá UPC Direct.

Když ne v létě, klidně až příští rok

TV Barrandov logo

I když zástupci TV Barrandov opakovaně deklarovali zájem začít vysílat letos v létě, zákon jim umožňuje vyčkat klidně až na začátek příštího roku. Tři sta šedesátidenní zákonná lhůta pro zahájení vysílání jim totiž začne běžet až od chvíle, kdy si převezmou písemné vyrozumění RRTV o udělení licence. Z české televizní praxe jsou známy případy, kdy provozovatel sliboval spustit vysílání v horizontu několika týdnů, ale nakonec nedodržel ani zákonnou lhůtu a o licenci přišel (což zřejmě čeká satelitní program TV Apatyka, ale také 24 plus nebo TV Ona). Vydaná licence je určitým bičem, který ale zároveň umožňuje Barrandovu využít krátký čas do úplné liberalizace televizního trhu.

Dnem úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice se totiž zemské digitální sítě otevřou naprosto všem zájemcům, zatímco do té doby budou moci v prvních čtyřech multiplexech vysílat pouze stávající analogové televize, veřejnoprávní digitální kanály, šestice členů Asociace digitálních televizí, případně bonusové a kompenzační programy televize Nova, Prima a dvou sítí regionálních televizí. Čím dříve začnou nové digitální televize vysílat, tím déle se budou pohybovat na uzavřeném trhu s menší konkurencí. Proto také Barrandov požádal o vydání kompenzační licence už druhý týden v lednu, krátce poté, co začala platit diginovela vysílacího zákona, která mu to umožnila.

Program? Filmy, seriály, zábava i zprávy

Program televize Barrandov se nebude v ničem příliš lišit od dnešní Novy nebo Primy. Také na této televizi poběží zprávy a publicistika, objeví se zde filmy (ovšem ne největší zahraniční trháky, protože ty si na několik let dopředu smluvně pojistily Nova s Primou, ale také Česká televize), a to jak české, na kterých se Barrandov coby majitel filmových studií podílí jako koproducent (například u pohádky Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka), tak zahraniční, u kterých chce podle generálního ředitele Vladimíra Kuby vystupovat také jako koproducent a získat tak televizní práva pro Českou republiku. Právě u filmů ale bude Barrandov vystupovat v poněkud schizofrenní roli, protože zvlášť u českých snímků často hraje roli koproducenta a majitele televizních práv Nova, s níž si má TV Barrandov nejvíce konkurovat.

Podle mluvčího Sidovského televize už nyní nakupuje zahraniční filmová i televizní díla po celém světě. Pokud jde o původní tvorbu, finalizujeme scénáře tak, abychom mohli v nejbližších týdnech začít točit. Obsah programu i jeho schéma zatím stále tajíme, zaměřujeme se většinového diváka ve skupině 30+, dodal Sidovský. Důvod utajování je jasný: jak už loni v září uvedl v rozhovoru pro server DigiZone.cz nynější ředitel televize Barrandov Vladimír Kuba, veřejné projednávání projektu před RRTV a pozdější zpochybnění vydané licence vedlo k tomu, že si některé stávající televize její formáty „vypůjčily“ do svého vysílání. Šlo o různé lifestylové magazíny a magazíny o bydlení. Teď si radši necháváme naše programové novinky pro sebe, řekl Vladimír Kuba.

Televize stojí na lidech z Novy a Primy

Úspěch mají nové televizi zajistit bývalí manažeři Novy a Primy, kterých se v Barrandově sešlo opravdu bohatě. Programovým ředitelem stanice je bývalý reportér Novy a později šéfredaktor zpravodajství RTA Přemysl Svora (oddělení programové skladby původně šéfovala Jaroslava Vokurková z Novy). Obchodní oddělení vede bývalý šéf obchodu na Nově David Bártík. Oddělení nákupu zahraničních pořadů Barrandov svěřil Janě Porybné, která se dříve zabývala tímtéž na televizi Nova. Technickým ředitelem je Michal Kratochvíl, bývalý šéf techniky na Primě, ředitelem výroby Petr Nezval, který přišel z Novy. Televizí nedotčený je pouze ředitel marketingu a PR Jan Vavruška, kterého Barrandov získal z Telefóniky O2.

Vladimír Kuba 100

Vladimír Kuba: TV Barrandov chce narušit monopol Novy

Chceme víc českých filmů a chceme dát větší prostor českým hercům a režisérům. Budeme o nich natáčet také různé pořady. Sami budeme nějaké filmy produkovat, máme opce na nějaká témata a pracujeme na nich. Zpočátku ale bude televize hodně položená na akvizici, protože ta je levnější než vlastní výroba, prohlásil pro DigiZone.cz loni v září současný ředitel televize Barrandov Vladimír Kuba. Celý rozhovor čtěte zde.

Na to, že televize Barrandov ještě nevysílá, poměrně často měnila generální ředitele. Po udělení původní licence v dubnu 2006 ji po nějakou dobu vedl Radomír Pekárek. Poté majitel Barrandova Tomáš Chrenek získal pro ředitelkou funkci tehdejšího manažera Novy odpovědného za kabelové aktivity Petra Chajdu. Ten se ale v televizi Barrandov příliš neohřál: vedl ji od července 2006 do března 2007, kdy odešel do Primy na nově vytvořenou funkci výkonného ředitele (z níž byl tento týden odvolán). Za krátkou dobu na Barrandově ale Chajda domluvil pro vznikající televizi „náhradní práci“: výrobu několika pořadů pro Primu. Jeden z nich, soutěž Ber nebo neber, TV Barrandov vyrábí dodnes.

BRAND24

Z ředitelny do vězení

Nepříjemná epizoda postihla televizi Barrandov s Chajdovým nástupcem, bývalým ředitelem výroby na Primě Kamilem Spáčilem. Uznávaný televizní manažer vedl Barrandov od března loňského roku do letošního ledna. Už od loňského září ale bylo jasné, že Spáčil v ředitelské funkci dlouho nevydrží, protože byl odsouzen za finanční zpronevěru (nikoli však na Barrandovu) a v lednu nastoupil výkon trestu. Ředitelská židle se tedy přesunula už ke čtvrtému šéfovi za necelé dva roky: řediteli barrandovských filmových studií Vladimíru Kubovi. U něj také zřejmě zůstane, protože podle mluvčího Janise Sidovského rozhodně nehrozí, že by se do Barrandova vrátil odvolaný výkonný ředitel Primy Petr Chajda.

Pan Kuba je úspěšný manažer, který kromě televize řídí i společnost Barrandov Studio. Není důvod, aby došlo ke změně na postu šéfa televize, ujišťuje Sidovský. Majitel Barrandova je s Kubou rovněž spokojen a po loňském schválení diginovely vysílacího zákona, která vrátila TV Barrandov do hry o digitální licence, navýšil jeho rozpočet. Místo původně uvažovaných padesáti zaměstnanců, s nimiž před půldruhým rokem počítal Petr Chajda, nyní Barrandov uvažuje o 150 stálých pracovnících. Momentálně jich máme 80, číslo se však průběžně mění s růstem naší televize, přiblížil mluvčí Sidovský. Barrandov také začal vysílat do terénu vlastní redaktory a publicisty. Mikrofon s logem připravované televize jste mohli zahlédnout například začátkem února na volbě prezidenta republiky.

Jakého podílu na trhu dosáhne TV Barrandov ke konci prvního roku existence?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).