Hlavní navigace

Trump jako byznysmen, Clintonová jako manželka. Americké volby očima serverů Novinky a iDnes

20. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv
Analýzu zpravodajství o prezidentských volbách ve Spojených státech připravila olomoucká fakulta žurnalistiky.

Podle analýzy českého online zpravodajství o americké předvolební kampani, kterou zpracovaly studentky Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky FF UP v Olomouci, publikovaly Novinky.cz více zpráv, iDnes.cz se zase soustředil na delší články. Na negativnějším hodnocení Donalda Trumpa se ale shodly oba servery.

Analýza zpráv na iDnes.cz a Novinky.cz se zaměřila především na prostor, který oba servery kandidátům během léta 2016 věnovaly, a také na prezentaci a hodnocení obou hlavních soupeřů v boji o Bílý dům. Jedná se o dvojici nejnavštěvovanějších českých serverů, nabízejících podle citované analýzy seriózní zpravodajství. Novinky provozuje společnost Seznam.cz a čerpají z obsahu deníku Právo, iDnes patří do portfolia vydavatelství Mafra, které patří vicepremiérovi Andreji Babišovi.

Tři články za den

Podle autorek analýzy je zřejmé, že téma amerických voleb je pro česká média velmi zajímavé – během dvou měsíců vyšlo na obou serverech dohromady na 180 zpráv nějak spojených s Trumpem či Hillary Clintonovou – v průměru tedy vycházely tři nové zprávy každý den. Nejvíce jich bylo v době, kdy Clintonová na veřejnosti zkolabovala a vyrojily se spekulace o jejím zdravotním stavu, hodně se ale psalo také o volebních preferencích a aktivitách kandidátů v rámci kampaně.

BRAND24


Autor: Bohumil Herwig

Studentky v analýze sledovaly i způsob, jakým byli oba kandidáti prezentováni. Zatímco Donald Trump byl ponejvíce spojován s oblastí byznysu a se svým miliardovým majetkem, Hillary Clintonová byla pro média hlavně zkušenou političkou a manželkou bývalého prezidenta.

Také vyznění článků nebylo pro oba kandidáty stejné – zatímco o Hillary Clintonové se psalo spíše neutrálně, Donald Trump vycházel z článků častěji negativně. Média mu sice formou citací a parafrází jeho názorů věnovala téměř dvojnásobek prostoru, který připadl Clintonové, ale ve spojení s často kontroverzními Trumpovými prohlášeními a twitterovými výroky to rozhodně nelze chápat jako pro Trumpa pozitivní prvek. O Clintonové naopak zaznívala řada pozitivních prohlášení z řad jejích podporovatelů, mezi jinými také různých herců, zpěváků a jiných celebrit – podporovatelů Clintonové bylo v analyzovaných článcích dvakrát více než těch, kteří fandili jejímu rivalovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).