Hlavní navigace

Třicet let cestovatelského pořadu Objektiv oslaví celoroční speciál

11. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Pořad Objektiv se na obrazovce objevuje nepřetržitě již třicet let. Ke svému výročí dostane na ČT24 celoroční speciál, který poodhalí vznik jednotlivých reportáží a zapojí i videa diváků.

Objektiv se poprvé objevil na obrazovce Československé televize v neděli 11. ledna 1987 dopoledne. Tři jedničky v datu jeho vzniku symbolizují i tři prvenství – je prvním pravidelným cestovatelským magazínem v českých televizích, je nejstarším pořadem svého druhu s nepřerušenou tradicí a v neposlední řadě i první televizní relací v Česku, která začala pravidelně využívat virtuálního studia a 3D technologií.

Za dobu svého vysílání se Objektiv mnohokrát ocitl na křižovatce, například v roce 1989, kdy se na obrazovku začali vracet ti, kteří ji po roce 1968 nedobrovolně opustili. Novou moderátorkou Objektivu se tehdy stala Kamila Moučková. Už mi bylo přes šedesát a najednou jsem po jednadvaceti letech seděla ve studiu a mohla svobodně mluvit, to bylo neuvěřitelné. Pořad Objektiv jsem dělala moc ráda i proto, že miluji poznávání, a i když mi za dva roky bude devadesát let, stále ráda cestuji, popisuje Moučková.

Dalším zlomovým okamžikem byl rok 1994, kdy začaly vznikat nové cestovatelské magazíny i v dalších televizích a Objektiv musel najít svůj nový profil. Tehdy byl jeho moderátorem a dramaturgem Jiří Vondráček. Vsadili jsme i na to, že v každé, i v té nejvzdálenější, zemi objevíte něco, co je spojené s Českou republikou. Což nás i diváky bavilo. Byla to zajímavá doba, uvedl Vondráček a doplňuje: Díky Objektivu jsem zažil například při natáčení v zahraničí první použití platební karty, kterou mělo u nás tehdy jen pár lidí.

Více než půl milionu diváků týdně

Objektivu se daří být aktuálním formátem i dnes. Každou neděli jej v průměru sleduje 600 tisíc lidí. Za třicet let vysílání Objektivu patří poděkování právě především jeho divákům. Kdyby mu trvale nevyjadřovali tolik přízně, tak by už asi neexistoval. Tato divácká opora je zároveň i největší motivací pro tvůrce pořadu, v němž se vystřídalo už několik autorských generací, říká nynější ředitel Zpravodajství České televize a bývalý reportér Objektivu Zdeněk Šámal.

BRAND24

Na zpravodajském kanálu České televize se také už od této neděle začne objevovat celoroční speciál Objektiv ČT24. V každém díle dostane prostor jeden z cestovatelů a spolupracovníků Objektivu. Přiblížíme natáčení v terénu a jeho úskalí, ale nebudeme se bavit jen o již odvysílaných reportážích. Spojíme se například i s těmi, kteří v zahraničí pro Objektiv právě něco připravují, prozrazuje obsah nového formátu jeho moderátorka a dramaturgyně Vendula Krejčová.

Zapojit se do Objektivu ČT24 budou moci i sami diváci, a to v rubrice Objektivem iReportéra. Přes aplikaci nám diváci mohou poslat svoji reportáž z cest a my v každém díle jedno vybrané video odvysíláme, dodává moderátorka a spoluautorka Anetta Kubalová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).