Hlavní navigace

Travel Channel HD v češtině provází při startu problémy

20. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Ačkoliv měl nový dokumentární kanál Travel Channel HD odstartovat v pondělí v češtině, do pátečního večera u této stanice tuzemský jazyk chyběl. Někteří diskutující na fóru DigiZone.cz si navíc stěžují na to, že program není kompletně ve vysokém rozlišení (HDTV), jak bylo původně avizováno. Některé pořady jsou do HDTV pouze přepočítávány. Další pro změnu argumentují tím, že kvalita obrazu není dostatečná. Nevýhodou při startu Travelu, která však trápí na počátku každý kanál, je jeho nedostatečná penetrace. Program je dostupný prozatím pouze na satelitu.

Odstartoval Travel Channel HD, bez češtiny

Přesně v patnáct hodin 15. listopadu, tedy podle plánu, došlo na satelitní pozici Astra 23,5 stupně východně k odkódování nového dokumentárního kanálu Travel Channel HD. Ten je dostupný všem majitelům kompletů pro příjem z družice do konce listopadu, k jeho sledování tedy nebude nutná pro nejbližší dny zákaznická karta. Od 1. prosince bude Travel Channel HD přístupný uživatelům karet Skylink, kteří si předplatili programové balíčky HD PLUS, MULTI HD nebo KOMPLET. Stanice prozatím vysílá bez české podpory, dostupné nejsou ani další jazyky – maďarština a ruština. Jednotlivé jazykové stopy budou nabíhat postupně, uvedl ředitel zákaznického servisu Skylinku Michal Kopřiva. Diváci mají okamžitě k dispozici elektronického programového průvodce (EPG) v češtině.

Lukáš Polák: Travel Channel HD odstaroval, prozatím bez češtiny
Lukáš Polák: Startuje Travel Channel HD, nový kanál o cestování v HDTV kvalitě

Slovensko má harmonogram digitalizace

Patnáct digitálních vysílačů velkého výkonu chce v příštím roce uvést do provozu slovenská společnost Towercom, výhradní provozovatel zemských sítí pro digitální televizi u našich východních sousedů. V diskusi na slovenském webu Živé.sk to připustil inženýr rozvoje této společnosti Juraj Zachar. Jako první by měly být během března pokryty lokality Považská Bystrica, Bytča, Detva a Banská Bystrica. Na duben naplánoval Towercom spouštění digitálních vysílačů v Handlovské kotlině, Prešově, Bardejově, Trenčíně a Košicích, na květen pak v Breznu, Rimavské Sobotě a Nitře. V červnu by se měli zemské digitální televize dočkat diváci v Bratislavě, Novém Městě nad Váhem, Borském Mikuláši a Lehoči. V řadě těchto lokalit už vysílá první přechodný multiplex, termíny se však týkají spuštění veřejnoprávního a druhého multiplexu.

Mux 1 Slovensko - mapa pokrytí k 31.3.2010

Slováci pokrývají (Zdroj: Towercom)

Jan Potůček: Slovensko zná předběžný harmonogram spouštění silných digitálních vysílačů
Lukáš Polák: Slovenská televize a telekomunikační operátor získají dotaci na digitalizaci

UPC Direct skončí na satelitech Astra až v prosinci

Nikoliv 15. listopadu, jak bylo původně deklarováno, ale až příští měsíc ukončí satelitní služba UPC Direct vysílání prostřednictvím družic Astra na pozici 19,2 stupně východně. Serveru DigiZone.cz to bez bližších podrobností řekl mediální zástupce společnosti UPC DTH Jim Helfgott. Platforma by tak na Astrách mohla teoreticky pokračovat až do konce roku, kdy jí končí na této pozici smlouva. Vysílání mnoha českých programů na Astře bylo zastaveno. Další programy budou ukončeny v prosinci, sdělil DigiZone.cz stručně Helfgott. V praxi došlo na pozici 19,2 stupně východně k ukončení jednoho transpondéru (frekvence) s programy, které byly určeny především tuzemským divákům. Šlo například o Českou televizi, TV Nova, Prima TV nebo TV Barrandov. Až do prosince budou vysílat programy, které jsou nabízeny společně pro maďarský trh nebo v rámci takzvaného sdíleného kódování – simulcryptu.

UPC Direct 5

Takhle by teoreticky mohlo vysílání UPC Direct z Astry stále vypadat. Prima už zde však nevysílá. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Ukončení UPC Direct ze satelitů Astra se posouvá na prosinec
Lukáš Polák: UPC Direct definitivně končí na satelitech Astra. Ode dneška už jen na Thoru
Lukáš Polák: UPC Direct pokračuje ve vysílání na satelitech Astra i po 15. listopadu

Stručně

Velice špatná zpráva pro všechny satelitní diváky přišla během úterka z pozice 28,5 stupně východně. Z družice Eurobird 1 totiž nečekaně zmizel program ITV 1 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Kanál byl z této pozice vysílán na následujících parametrech: 11428/H, SR 27500, FEC 2/3, V PID 3401, A PID 3402, PCR PID 3401, norma DVB-S/QPSK, kód žádný (FTA).

Lukáš Polák: Šok ze satelitu: ITV 1 HD pravděpodobně ukončila vysílání pro Evropu
Lukáš Polák: Přišli jste o britskou ITV 1? Existuje levné a jednoduché řešení

Téměř všechny tuzemské televize kromě TV Nova už zveřejnily svá programová schémata. Jako první tak učinila čistě digitální stanice TV Barrandov, následovná vzápětí veřejnoprávním médiem z Kavčích hor – Českou televizí. Prima v tichosti umístila vánoční programové schéma na svůj FTP server. To jsme vám přinesli v průběhu pátku. Budou se vysílat tradiční české pohádky i zcela nové pořady, které spatří světlo světa na neplacených kanálech vůbec poprvé.

Lukáš Polák: TV Barrandov zveřejnila programové tipy na vánoční svátky
Lukáš Polák: Česká televize následuje Barrandov. Zveřejnila vánoční program
Jan Potůček: Vánoce na Primě? Pohádky jen ráno, večer zahraniční filmy
Jan Potůček: Vánoce na Nově? Na Štědrý večer nabídne Tři oříšky pro popelku

Irdeto modul 500

Moduly Irdeto už čekají na svoji náplň

Přístupové karty k satelitní službě Skylink, které umí rozluštit výhradně jen kódování Irdeto, na které tato služba postupně přechází, začala prodávat společnost TradeTec, provozovatel Skylinku v České republice. Karta Skylink Standard HD IR je dostupná prostřednictvím e-shopu Skylinku na webu této služby i u maloobchodních prodejců a vyjde na 2 199 korun včetně DPH. Funguje pouze v certifikovaných přijímacích Irdeto, které jsou označeny pečetí „Skylink ready“.

Jan Potůček: Satelitní Skylink začal prodávat přístupové karty jen pro kódování Irdeto

Muzika CS i Retro Music Television, tedy hudební stanice, které se orientují na diváky se zájmem o starší tuzemskou a zahraniční hudbu, obohacují své videotéky. Serveru DigiZone.cz to potvrdili zástupci těchto kanálů. Ve vysílání se tak mohou objevit například klipy, které diváci už neměli dlouhou dobu možnost vidět nebo je dokonce uvidí vůbec poprvé.

Lukáš Polák: Tuzemské hudební retro kanály obohacují své videotéky

Největší satelitní operátor v Evropě, společnost SES Astra, ukončila ve čtvrtek vysílání svého HD Demo kanálu na pozici 19,2 stupně východně. Informoval o tom server Sat+Kabel. Od pátku už budou moci diváci tuto stanici sledovat pouze na pozici 23,5 stupně východně, kde své služby nabízí mimochodem také tuzemské platformy CS Link, Skylink a T-Mobile televize.

Lukáš Polák: HD Demo kanál společnosti Astra končí na satelitní pozici 19,2 stupně

BRAND24

Německý kanál Sixx začne vysílat brzo na satelitu Astra (19,2 stupně východně) ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Společnost SES Astra v pátek oznámila, že program se stane součástí balíčku HD+. Ačkoliv je služba oficiálně dostupná pouze pro německé diváky, kartu s modulem je možné sehnat také na některých tuzemských e-shopech s předplatným na jeden rok.

Lukáš Polák: Satelitní balíček HD+ z Astry se rozšíří o kanál Sixx

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).