Hlavní navigace

Trapný padesátky: jak rezignovat na poslední zbytky důstojnosti

11. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Seriál dostál svému jménu: je opravdu neuvěřitelně trapný. Až vás napadne, že jestli budete po padesátce dělat tohle, bylo by možná lepší si to hodit.

Podle scénáristky Ireny Obermannové je seriál Trapný padesátky určen především mužům: „Chci nabídnout určitou pravdivou výpověď o ženách.“ Berme to s rezervou, přece jen se jedná o humorný seriál či „zdramatizované fejetony“, jak to definovala sama autorka. Pokud bych měl ale vzít Obermannovou za slovo, pokud by toto byl opravdový obraz žen po padesátce, odjedu někam, kde žádná taková žena nebude.

Co je a není trapné…

Autorka má pocit, že by se ženy neměly bát dělat něco, co do této chvíle považovaly za trapné. Ok, takže se od divaček zřejmě očekává, že se budou celé dny válet ve vaně, pocákané náhodně barvami, pít šampaňské a pronášet věty jako „mrtvej manžel, dobrej manžel“. Za tohle určitě spousta partnerských dvojic v podobném věku Obermannové opravdu vřele poděkuje.

Obermannová používá slovo „trapná“ v trochu pozměněném smyslu. Když říká „trapná“, zmiňuje tím obavy některých žen, že to, co by chtěly dělat, se prostě vzhledem k jejich věku nehodí. Jenže si bohužel neuvědomuje, že některé z věcí, které člověka někdy napadají, jsou opravdu jen trapné scénky. Samozřejmě, když je vám okolo padesátky, můžete stále trávit víkendy na extázi, nosit čepici kšiltem dozadu, skákat na rockovém koncertě z pódia do lidí nebo přespávat na dovolené v hostelu. Jen se potom nedivte, že budete opravdu trapní, a ne „cool“, což je přesně ten smysl, který má Obermannová na mysli, když říká slovo „trapný“.

Osoby a obsazení

Celý seriál se tak vlastně věrně drží svého názvu. Jen prostě jinak, než to autorka zamýšlela. Podívejme se na jednotlivé postavy, nejdříve dámy. Mia (Klára Melíšková) je sexy milf televizní rosnička, jejíž představy o humoru jsou například hláška „Manžel? To je to nudný, co je doma“, Anča (Alena Mihulová) je puťka domácí, která hledá svého manžílka, co místo joggingu chodí píchat s Miou. Ema (Pavla Tomicová) je „umělkyně“, která pěkně po hipstersku vyrábí sochy z odpadků a absolutně rezignovala na jakoukoliv snahu vypadat lépe než obézní slaměný panák, navlíknutý do pytle na brambory. Klotylda (Berenika Kohoutová) je roztomilé kuřátko kousek po dvacítce, které za důkaz lásky považuje fakt, že její přítel bude trochu trpět. 

A teď chlapi: Kavárník (Marek Holý) se tváří jako mouchy snězte si mě a od přítelkyně Klotyldy se nechává vmanipulovat do pasívní role permanentního loudila. Standa (Václav Kopta) je majitel domu, ve kterém se seriál odehrává, a co se trapnosti týče (a myslím teď tu opravdovou hardcore trapnost) si v ničem nezadá s Miou: „Třeba se na tom laně ty starý rašple oběsej a bude od nich pokoj.“ Bývalý manžel Anči Bohouš (Igor Bareš) nosí Mie prosecco do vany, a když se jeho zálety provalí, prchá před ženami s vyděšeným výrazem v očích. A tak jedinou „normální“ postavou je cameo Emila Viklického, který tam přijde zahrát na piáno při otevíračce nové kavárny.

Dávejte si pozor na svá přání…

Irena Obermannová se tváří jako obhájkyně žen po padesátce. Ok, pokud chcete být trapná, buďte. Ale nedivte se, že si o vás lidé budou myslet, že jste opravdu trapná. Jak říká staré čínské přísloví: dávejte si pozor, co si budete přát – mohlo by se vám to vyplnit. Pokud to má být způsob, jak se vyrovnat s depresemi – ok, beru, každý na to jdeme jinak. Pokud ze sebe chcete udělat po padesátce idiota, máte na to svaté právo – ale neříkejte tomu mejdan a neříkejte ostatním, že je to tak správně.

BRAND24

Pak je ale ještě jedna možnost. Veškeré pseudofilozofické a motivační promluvy paní scénáristky můžete považovat za propracovaný marketing – chápu, chce to jistou velkou dávku cynismu, ale možné to je. Poté pro vás může dávat seriál smysl – pokud tedy považujete za vtipné věty typu „lidi mě serou, ale broučky mám rád“, „nejsem zvyklá tolik pít – no tak si zvykej“, případně „je to nějakej sběratel umění, přijede až z Brna“, následované většinou výbuchy smíchu, které jsou přirozené asi tak jako tarantule na piškotovém dortu (copyright by Raymond Chandler).

Pokud po padesátce končí život a začíná mejdan, díky za pozvání – tenhle mejdan si milerád nechám ujít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).