Hlavní navigace

Toshiba 40L2454D: jednoduchá, elegantní, s nahráváním

11. 6. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Toshiba
Toshiba 40L2454D: jednoduchá, elegantní, s nahráváním. Jednoduchý model základní třídy není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Nabízí totiž i tuner DVB-T2…

V řadě L2 je momentálně ke koupi sedm modelů ve čtyřech úhlopříčkách. Začíná se na 81 cm (32ʺ) a končí na 127 cm (50ʺ). Mezi nimi je ještě 99 cm, tedy 39ʺ a zapůjčených 102 cm, tedy 40ʺ. Jelikož se jedná o startovní řadu (pod nimi je už jen L1 a W2), jde o „hloupý“ televizor, tedy bez přístupu na internet. Nicméně potěší designem a některé také nahráváním. Pro ty méně znalé si dovoluji připojit upozornění, že přístup na internet je nutnou základní podmínkou pro funkci HbbTV na kanálech České televize.

Tento přístroj ho tudíž nemá.

Elegantní design a zvláště v bílé. Kvalitní fotografii se ale nepodařilo sehnat.
Autor: Toshiba

Elegantní design a zvláště v bílé. Kvalitní fotografii se ale nepodařilo sehnat.

Kraťounká instalace

Tunery jsou tu tři, resp. počítaje analog čtyři, a instalace je tak dílem okamžiku. Jsou v ní také obvyklá nastavení a vše je uděláno zkráceně, i když šikovně. Vybrat si nakonec můžete ladění pouze DVB-T (vždy včetně DVB-T2), tedy bez analogové části, takže to jde ještě svižněji.

Na problém ovšem můžete narazit při montáži podstavce, který je velice jednoduchý, plastový, se dvěma kovovými částmi v bocích za které se uchycuje panelu. Středová noha tu není, spodní část se šroubuje rovnou na panel a chce to nějaký ten grif a ideálně šroubovák s magnetickým koncem. Sám o sobě je podstavec silně náchylný na zkrut, ale jakmile ho přiděláte a televizor postavíte, už by nemělo nic hrozit, protože se zatíží. Jeho natáčení ovšem nečekejte. Je tu napevno.

Menu je na první úrovni jednoduché a grafické.
Autor: Toshiba

Menu je na první úrovni jednoduché a grafické.

Povětšinou pohodové ovládání

Menu, které je na první úrovni grafické je zcela na spodu panelu. Druhou úroveň už obstarává tradiční textové menu ve kterém se dá kolovat a které se ovládá jednoduše a intuitivně. Má pět položek a ve většině případů není nijak složité.

Jednoduchý dálkový ovladač je menší, než bývá zvykem (asi 3/4 běžného) a neuvidíte na něm tlačítka pro řízení multimédií, kde ovšem trochu pomohou „šipky“ nahoru a dolů, například pro vyvolání další fotografie.

Kolem kurzorového kříže s OK uprostřed jsou soustředěna klíčová tlačítka typu Menu, Guide (EPG) či ovládání (Exit, Return). A také tlačítko Quick, které mj. nabídne „Systémové info“ (kvalita signálu), „Velikost obrazu“ (přednastavené poměry stran) či přepnutí mezi jednotlivými obrazovými režimy.

Pokud jde o ovládání samotných multimédií, to obstarávají prakticky pouze softwarová tlačítka, která se objeví na obrazovce po stlačení OK. „Ovladatelnost“ je pochopitelně o něco horší, než kdyby byla k dispozici tlačítka klasická, ale tak strašné to zase není. Kupodivu…

Jednoduché EPG neumožňuje náhle přes více kanálů.
Autor: Toshiba

Jednoduché EPG neumožňuje náhled přes více kanálů.

Jednoduché osmidenní EPG

Programová nabídka se vyvolává tlačítkem Guide a je veskrze jednoduchá. Obraz a zvuk se sice nepřeruší (náhled se otevře do nového okna, pod nímž běží pořad), ale vypíše se pouze seznam pro jednu stanici a tradiční přehledový náhled pro více stanic chybí. Zvyknout si budete muset i na to, že změnit den výpisu pořadů jde pouze omezeně, resp. v určitý okamžik. Jakmile se například posunete na jinou stanici, volba zmizí.

V EPG můžete bez přepnutí kanálu pohodlně listovat, dokud nezmáčknete OK. Pak jste na daný kanál přepnuti, ale stále se nacházíte v EPG. Z něho vyskočíte až opětným stlačením Guide.

Pořady se jako obvykle stahují pro daný multiplex, jakmile na něj vstoupíte, a můžete se na ně nechat i upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí.

Přes tlačítko Quick se dostanete k nastavení poměrů stran obrazu.
Autor: Bohumil Herwig

Přes tlačítko Quick se dostanete k nastavení poměrů stran obrazu.

Překvapivá spousta nastavení

Obrazových režimů je pět a po instalaci je nastaven režim Standardní, ovšem v tomto případě poněkud zavánějící režimem dynamickým, takže rozhodně doporučuji okamžitě změnit, resp. doladit. K tomu naštěstí máte příležitostí více než dost. Od samotných přednastavených režimů přes úpravy typu kontrast, jas , odstín, poměr černá/bílá či třeba automatickou regulaci podsvětlení obrazovky nebo jeho manuální úpravu. Jsou tu ale také – překvapivě – úpravy šesti jednotlivých barev. Ty najdete ve volbě „Detailní nastavení barev“ a i když je jinde překlad trochu zavádějící, tady sedí.

Zvukové režimy tu přednastavené nejsou a regulují se buď výšky a basy (v tzv. Pokročilém nastavení zvuku ještě zesílení basů a hlavně „Zvýraznění hlasu“, které může opravdu pomoci) nebo můžete zvuk upravit v ekvalizéru.

Přednastavených poměrů stran obrazovky je šest a kupodivu je vůbec nenajdete v menu, ale pouze na tlačítku Quick, což je poněkud nesystémové.

Vše doplňují položky v menu v části „Předvolby“, kde najdete „Auto. formát“ (standardně zapnuto) a „Roztáhnout 4:3“ (standardně vypnuto), což jsou samozřejmě nastavení správná a televizor se v tomto ohledu chová korektně a respektuje formát příchozího pořadu.

V menu „Předvolby“ si také můžete například upravit chování HDMI (CEC) či boční panel.

Celkově vzato a vzhledem k tomu, že jde o základní třídu televizorů je nastavení více než dost a televizor jde vyladit poměrně slušně, i když limitem bude pochopitelně kvalita panelu a elektroniky jako takové.

Rozhodně nepočítejte s tím, že obraz nějak výrazně vylepšíte a „zdarma“ se tak dostanete do nějaké vyšší třídy. Tak to nefunguje a obrazové je televizor poplatný své třídě.

Jak vidíte z profilu, podsvícení je plošné a nikoli v rámu. A je to opravdu znát!
Autor: Toshiba

Jak vidíte z profilu, podsvícení je plošné a nikoli v rámu. A je to opravdu znát!

Solidní spotřeba, ale bez jednotného eko režimu

Televizor má ve standardním nastavení zapnutu automatickou regulaci podsvícení (je na volbě Vysoká) a také volbu zvanou kino režim u něhož jsem se ale příliš nedopídil toho, co vlastně dělá (nijak se mi neprojevoval, nebo prakticky neznatelně).

Po hodině provozu na stanici ČT24, jsem naměřil značné rozmezí 20–53 wattů s typickou spotřebou 44 W. A protože tu možnost vypnout panel a nechat zapnutý zvuk chybí, změřil jsem ještě spotřebu na rozhlasové stanici, která je poměrně solidní – 20–21 W.

Tlačítko úplného vypnutí televizor nemá, na boku najdete tlačítko elektronické. Pokud jím ale televizor vypnete, opět ho můžete zapnout dálkovým ovladačem, takže jeho používání je v podstatě k ničemu.

Rozhraní jsou soustředěna vpravo a odpovídají třídě televizoru. Nechybí SCART či digitální audio výstup.
Autor: Toshiba

Rozhraní jsou soustředěna vpravo a odpovídají třídě televizoru. Nechybí SCART či digitální audio výstup.

Průměrná kompatibilita

Multimédia přes rozhraní USB jsou klasická – televizor identifikuje USB flash a nabídne zobrazení souborů. A také tři druhy náhledu – Foto, Hudba a Film. V něm televizor při předčasném ukončení přehrávání správně naváže, ale jen tehdy, když mezitím nepřehrajete jiné video. Nicméně kupodivu zvládne i odskok do televizního tuneru a návrat, takže si v tomto ohledu rozhodně za jedna zaslouží. Bohužel v případě zpracování externích titulků je to podstatně horší. Nastavit se nedají (tenký font) a čeština, resp. znaková sada CP1250 chybí. Znaky tak vypadávají nebo jsou nahrazovány nesmysly a platilo to i u filmů ve formátu MKV (L4.0, L4.1), které byly jinak přehrávány bezproblémově.

Video v AVI (MPEG-2), X.264 či XviD se zobrazovalo solidně, avšak při náznaku nižšího datového toku než je televizoru příjemné, což je například u seriálového dílu v XviD o délce 55 min., pod nějakých 450, 500 MB, byl obraz skoro nesledovatelný, resp. sledovatelný jen s nejvyšším vypětím. Švenky jsou citelně znát a obraz se rozpadá i při náznaku rychlejšího pohybu. Nicméně rozlišení 720p (HD ready) televizor zvládl, i když to na obraze bylo místy znát. V každém případě, klobouk dolů. Jsme v přece v základní třídě.

Pokud jde o HD nahrávky z kamer a fotoaparátů, čisté MP4 mi televizor přehrál (vzhledem k výše uvedenému má zjevně potíže s některými druhy), stejně jako AVCHD 1 080i (M2TS). Koncovky MOV či např. MTS podporovány nejsou.

Muziku televizor zvládal v MP3 a WAV, jména souborů jsou vidět v kompletní podobě, a to rozhodně nebývá obvyklé! Bohužel u fotografií je k dispozici jiný náhled a i když se nakonec doberete zobrazení celého jména, do klasického náhledu, který je k dispozici ve filmech a muzice, se přepnout nemůžete. Vždy byly vidět pouze miniatury.

Fotografie se natahují rychle, a to u všech velikostí. Kupodivu se zobrazí i fotky v 3D, resp. je tu snaha 3D snímky ve formátu MPO zobrazit. Povede se to jen částečně, protože do obrazu shora zasahuje druhý snímek spoluvytvářející 3D efekt. I tak se ale snaha cení.

Zvláště v této cenové relaci!

Televizor nabídl stroze provedený, nicméně přehledný souborový manažer v plné češtině, ale bez možnosti kolovat, což v menu jde. Na druhou stranu neměl potíže s formátem NTFS, takže jsem mohl vyzkoušet svůj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB. A ani tady televizor nezaváhal.

Podstavec vypadá efektně, ale je v podstatě plastový, vyztuženy jsou pouze boky. Nic proti ničemu.
Autor: Toshiba

Podstavec vypadá efektně, ale je v podstatě plastový, vyztuženy jsou pouze boky. Nic proti ničemu.

Jednoduchý obraz i zvuk

V základním režimu (Standardní) jsou hned po instalaci na televizoru jasně vidět přepálené barvy, a to nejen na kanálu ČT24, který je ovšem sám o sobě šířen v podivné kvalitě. S ním má ovšem problémy jakýkoli televizor.

Pokud přepnete na přednastavený režim „kino“ (neplést s podobně nazvanou volbou v menu dělající… cosi), je výsledný dojem z obrazu o třídu lepší, i když se to pochopitelně netýká práce za středního či nižšího datového toku, kde televizor rychle vadne a vystupují buď artefakty, nebo šum. Nebo obojí…

Nicméně panel nabízí rovnoměrné podsvícení a celkově vzato i elegantní tvary, a i to je třeba ocenit.

Co se zvuku týče, ten je utlumený a i když někdy má výšek skoro dostatek, je znát, že je typicky plechově televizní, což v této třídě není neobvyklé, resp. je naopak zcela obvyklé i jinde. Nicméně abych televizoru neškodil, základní třídě, resp. lehce nad ní, obraz i zvuk odpovídají a v této kategorii můžeme jen těžko čekat něco jiného.

Obecně vzato je „nejkoukatelnější“ režim Film, který je s přehledem nejlépe nastaven a televizoru přece jen dodá trochu puncu z vyšší třídy. Fungovat vám ovšem bude pouze tehdy, pokud máte televizor umístěn dále od okna. Neříkám, že obraz není v tomto okamžiku poplatný své třídě, má ale výrazně lepší podání barev, neřeže do očí a když si ho ještě trochu doladíte, zvláště co do utlumení výrazných barev, budete myslím – vzhledem k ceně – spokojeni. À propos cena. Ta je zatím vysoká, ale pokud klesne pod deset tisíc, bude televizor dobrou volbou pro nenáročného zákazníka.

BRAND24

Hodnocení

pro: na danou třídu solidní filmový režim, příjemně stylový přístroj (zvláště v zapůjčené bílé), výtečné informace při přepínání kanálu, spousta možností úprav obrazu, pro někoho i nahrávání a DVB-T2
proti: momentální cena není nejnižší, nejsou podporovány externí titulky v češtině u multimédií

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (pevně přidělaný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Vyžadujete HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).