Hlavní navigace

Topfield TF 7710HDPVR: satelitní HD přijímač s pevným diskem

7. 4. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Satelitní přijímač Topfield TF 7710HD PVR je vlajkovou lodí korejské firmy Topfield. Má dva tunery schopné dekódovat i vysílání ve vysokém rozlišení (až 1080i) ve formátu MPEG-4. Testovaný model byl navíc vybaven 500GB pevným diskem s rozhraním SATA II. Set-top-box oplývá funkcemi pozdrženého sledování pořadů (time-shifting), jejich nahrávání pomocí časovače nebo přehráváním videa ve formátu DivX. Kromě toho umí dobře česky, a tak zájemce může od jeho koupě odradit jen vysoká cena.

Vzhled a konektory výrobku

Krabice obsahuje přijímač, velmi dobře propracovanou uživatelskou příručku v češtině, HDMI kabel, pětižilový kabel typu cinch-cinch, dálkové ovládání se dvěma bateriemi a napájecí šňůru.

Přijímač má moderní design, na čelním panelu naleznete tlačítka pro přepínání mezi provozním a pohotovostním režimem, pro ovládání hlasitosti i přepínání programů, pro navigaci a změnu volby v menu. V pohotovostním režimu displej zobrazuje aktuální čas, za provozu pak aktuálně vybranou funkci.

Topfield TF 7710HDPVR

Pod krytkou na předním panelu naleznete konektor USB 2.0, který podporuje rychlost až 480 Mb/s. Můžete sem připojit USB disk s aktuálním firmware či s daty k přehrání. Ale nejen to. Set-top-box umí přes USB komunikovat i směrem ven, a tak si můžete na připojenou „klíčenku“ nebo externí disk nahrát soubory z pevného disku přístroje. Na předním panelu jsou také dva porty CI (Common Interface) pro vložení dekódovacích modulů.

Na zadním panelu najdete HDMI konektor pro přenos videa i zvuku ve vysokém rozlišení i dvě zdířky SCART video a zvuk v rozlišení standardním. Přístroj má také tři cinche pro výstup komponentního videa (YPbPr) a konektory s-video a kompozitní video, které rovněž slouží pro výstup obrazu ve standardním rozlišení. Zvuk si můžete samostatně vyvést přes dvojici cinchů jako analogové stereo nebo v digitální podobě skrze S/P-DIF.

Topfield TF 7710HDPVR zezadu

Zadní panel obsahuje také sériové rozhraní RS-232 pro aktualizaci firmwaru, síťový (LAN) konektor a zdířku pro připojení napájecího kabelu. Přístroj je možné napájet v rozmezí 90–250 V, tedy jak v Evropě, tak například v USA s jejich 110V sítí. Dálkové ovládání má hliníkový panel a dobře mi padlo do ruky.

Instalace a základní funkce

Po zapojení a spuštění přístroje chvíli trvá, než naběhne operační systém. Poté se na obrazovce objeví úvodní okno s hlavní nabídkou. Můžete si tu vybrat jazyk menu, preferované jazyky titulků a zvukových stop. Je odtud také přístupný seznam souborů s nahrávkami, nastavení časovače pro nahrávání a třídění seznamu programů.

V menu přístroje si můžete nastavit typ videovýstupu, čas, formát videa – tedy poměr stran a rozlišení, rodičovský zámek, funkci pozdrženého sledování pořadů a rovněž upravit parametry zobrazení nabídek. Tzv. time-shifting umí uložit více než poslední hodinu sledovaného vysílání na pevný disk přijímače. Pod záložkou informace je v hlavním menu kalendář a informace o firmwaru i CI slotech.

Topfield TF 7710HDPVR ovladač

Hledání služeb

Přístroj podporuje DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, DiSEqC 1.2 a USALS, což znamená, že je plně kompatibilní se všemi motory podporujícími DiSEqC či USALS a přepínači signálu.

Po jednoduchém nastavení LNB a zvolení družice Astra 19,2 stupně východně jsem dal vyhledávat služby. Když se dostanete do této situace, dejte si pozor a dojeďte kurzorem až dolů. Položka vyhledávání totiž není hned vidět.

Protože jsem měl na střeše špatně nastavenou parabolu, přistroj nevyhledal nic. Podle kvality signálu jsem zjistil, že je nasměrována na družici ASIASAT 3© 105,5 stupně východně, což vzhledem k mé 60centimetrové parabole vypovídá o velmi dobré citlivosti přijímače. Každopádně jsem přesměroval parabolu na Astru 19,2 stupně východně a naladil požadované programy. Přijímač je vyhledal během 90 sekund. Set-top-box umožňuje uložit až 5000 televizních a radiových stanic. Jejich seznam si můžete upravovat a vytvářet si i seznamy oblíbených programů.

Třídění v seznamech si můžete zvolit podle abecedy, podle žánrů stanic a podle toho, zda jsou volné či zakódované. Přijímač má pro každý tuner vlastní seznam programů. To by mohlo dělat problémy, pokud bychom měli seznam vytvořený pouze pro jeden tuner a chtěli bychom přes druhý nahrávat jiný než aktuálně sledovaný program. Proto set-top-box nabízí možnost kopírovat seznam programů z prvního tuneru na druhý.

Přístroj umožňuje přes sériové rozhraní RS-232 úpravu seznamu stanic na počítači v programu VEGA. Tento software není sice součástí balení, ale můžete si ho zdarma stáhnout ze stránek www.topfield.cz.

Jednoduchým stisknutím tlačítka SAT se dostanete do nabídky družic, na kterých přijímáte signál. Pro úplnost je zde možnost obnovení továrního nastavení. Tímto nesmažete nahrané programy na pevném disku.

Topfield TF 7710 – menu, vyhledávání programů, kalendář a třídění oblíbených
Topfield TF 7710HDPVR menu
Topfield TF 7710HDPVR vyhledávání
Topfield TF 7710HDPVR kalendář
Topfield TF 7710HDPVR třídění oblíbených

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Komunikace s CI moduly

Vyzkoušel jsem kompatibilitu řady dekódovacích modulů: CryptoWorks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo. Všechny moduly pracovaly bezvadně, a to dokonce včetně Diabla. Přijímači nedělaly rovněž žádné potíže různé kombinace modulů ve dvou CI slotech. Jedinou výjimkou byl modul T-Rex, který jsem nemohl použít v kombinaci s ničím dalším. Při současném použití dvou modulů CryptoWorks s kartami SkyLink a CS Link se neobjevila žádná rušivá hláška. Pokud se ale rozhodnete používat dva moduly současně, dekódování programů se zpomalí.

Vysoké rozlišení

Pro zobrazení vysokého rozlišení (HDTV) musíte mít samozřejmě televizor, který ho umí zobrazit. Přijímač podporuje formáty 1280×720p, 1920×1080i, 720×576p, 720×576i. Abyste mohli HDTV sledovat, musíte přepnout přepínač na zadní straně přístroje do polohy YPbPr. Formát videa si můžete měnit pomocí tlačítka V.format a není problém nastavit si i preferované rozlišení, ve kterém pak set-top-box vždy posílá do televize signál. Když si vyberete možnost Auto, přístroj bude dekódovat vysílání v takovém rozlišení, v jakém je pořad kódovaný.

Topfield TF 7710 – výběr satelitu, programy, Sky News a Anixe HD
Topfield TF 7710HDPVR výběr satelitu
Topfield TF 7710HDPVR programy
Topfield TF 7710HDPVR Sky News
Topfield TF 7710HDPVR Anixe HD

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Nahrávání a přehrávání

Vestavěný 500GB pevný disk (HDD) umožňuje nahrát až 100 hodin záznamu v nejvyšším rozlišení a přes 200 hodin v rozlišení standardním. Disk je připojen přes rozhraní SATA II, které umožňuje přenos dat až rychlostí 300MB/s. Ani při nahrání HD pořadu není proto problém s jeho prohledáváním nebo s rychlým skákáním mezi kapitolami. Nahrávání se jednoduše spustí tlačítkem na dálkovém ovládání. Dva tunery umožňují nahrávat dva pořady současně. Pokud chcete nahrávání zastavit, stačí stisknout tlačítko Stop, kterým vyvoláte výběr toho, kterou nahrávku chcete stopnout.

Záznam pomocí časovače můžete nastavit jen pro jednou, nebo v jednom ze čtyř režimů pravidelného opakování. Přístroj pak bude nahrávat ve zvoleném čase každý den, každou sobotu a neděli, jen jeden den v týdnu a nebo od pondělí do pátku.

Záznamy můžete nastavit také pomocí elektronického programového průvodce (EPG). Pořad si při této cestě vyberete přímo v EPG a ručně si pak můžete upravit čas, ve kterých má nahrávka proběhnout. Můžete dokonce nahrávat kódované pořady, ačkoli nemáte k dispozici dekódovací modul s kartou. Nahrajete si tak zakódovaný pořad a dekódovací kartu po vás bude přístroj chtít teprve ve chvíli, kdy se rozhodnete pro jeho přehrání. Přednastavené nahrávání můžete upravovat v seznamu časovačů.

Knihovnu nahraných pořadů si zobrazíte po stisku tlačítka na ovladači. Nahrávky vám přístroj ukáže v přehledném seznamu, kde můžete záznamy mazat, třídit, přejmenovávat, přesouvat do složek či nebo uzamykat. Dále je z tohoto seznamu můžete kopírovat nahrané soubory nebo jen jejich část na USB disk a vytvářet jejich kopie na pevném disku.

Topfield TF 7710 – EPG, časovač a práce se záznamy
Topfield TF 7710HDPVR EPG
Topfield TF 7710HDPVR časovač
Topfield TF 7710HDPVR záznamy
Topfield TF 7710HDPVR záznamy II

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Při přehrávání si můžete záznam zpomalovat, zrychlovat nebo si v něm vytvářet záložky. Set-top-box vám umožňuje pustit si z USB disku video ve formátu .rec nebo .DivX nebo hudební .mp3 soubory. USB disk musí být ale naformátovaný jako FAT.

Funkce time-shifting umožňuje sledovat aktuální pořad s časovým zpožděním. Díky tomuto způsobu nahrávání tak můžete například přeskakovat reklamy nebo si opakovat některé scény. Pokud stisknete pauzu a máte time-shifting v menu zapnutý, obraz vysílání se zastaví. Když obraz opět spustíte, pokračuje pořad dál od místa, kde jste ho zastavili. Z pořadu tak nezmeškáte nic.

EPG, teletext a menu v češtině

Umí dobře česky - pečeť

Elektronický programový průvodce je propracovaný, přehledný a na českých programech plně v češtině – včetně diakritiky. Teletext je na českých stanicích také v bezproblémově český a stejně tak i celé menu. Set-top-box si proto zaslouží pečeť „Umí dobře česky“. Menu výrobku je přehledné a intuitivní.

Propojení s počítačem

Přístroj můžete propojit s počítačem přes konektor RS-232, USB i LAN. Přes sériové rozhraní je možné aktualizovat firmware a editovat seznam souborů, USB umožňuje přes kabel stahovat nahrané soubory, seznam programů pro editaci a rovněž aktualizovat firmware. Síťovým konektorem se výrobek připojí rovnou do internetu a nové ovladače si odtud dohraje samovolně. Musíte však správně nastavit IP přijímače, což ale podle instrukcí z uživatelské příručky není problém. Aby toho nebylo málo, můžete si nový firmware dohrát také přes satelit.

Pro přehrání nahrávek na počítači si musíte stáhnout a nainstalovat nějaký video konvertor, který je umí převést nahraný soubor s příponou .rec na soubor .mpeg nebo .avi. Já věc vyřešil volně dostupným programem VideoReDo. Konvertovaná nahrávka mi běžela na mém PC bez jakýchkoli potíží.

Závěr a hodnocení

Topfield TF 7710HDPVR je přístrojem nabitým funkcemi pro sledování satelitního vysílání ve standardním a vysokém rozlišení. Set-top-box je přehledný, jednoduše se ovládá a nastavuje. Během důkladného testování se mi přístroj ani jednou nezaseknul. Přístup k datům na HDD je rychlý, protože má výrobek rozhraní SATA II. Tento přístroj si rozhodně zaslouží vaši pozornost, ale je otázkou, zda za něj budete ochotní zaplatit skoro 16 tisíc korun.

Topfield TF 7710HDPVR
Celkové hodnocení 10 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Topfield TF 7710HD

BRAND24

Orientační cena: 15 990 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Kolik jste ochotní zaplatit za takto vybavený set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).