Hlavní navigace

Tomáš Prouza se stal koordinátorem pro digitální agendu

19. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: EurActiv.cz
Státní tajemník pro evropské záležitosti a nyní i koordinátor DA se hodlá zaměřit na on-line obchod a e-Government a také na nové služby typu Uber.

O jmenování do funkce informoval server Euractiv.cz s tím, že se splnilo přání českých firem sdružených ve svazu průmyslu a dopravy, který po jejím vytvoření volá už delší dobu.

Koordinátor pro digitální agendu je podřízen Úřadu vlády a premiérovi, což má zajistit lepší komunikaci napříč jednotlivými rezorty.

Je to agenda, která spadá do působnosti téměř všech ministerstev, proto vláda rozhodla, že je důležité, aby koordinace byla na Úřadu vlády, který má možnost komunikovat se všemi rezorty. A já si velmi vážím, že byla tato agenda personifikovaně svěřena mně, a mohl se tak vedle koordinace evropské agendy starat také o koordinaci agendy digitální, komentoval své jmenování Tomáš Prouza.

Digitální agenda bude mít podle Prouzy pět priorit:

UX DAy - tip 2

  • Rozvoj digitálních schopností a dovedností české populace.
  • Rozvoj a bezpečnost on-line obchodování, ve kterém jsou Češi v evropských srovnáních na prvních příčkách.
  • Zajištění bezpečnosti na internetu.
  • Podpora a propagace digitalizace veřejné správy, tzv. e-Government, ve které Česko v rámci srovnání EU dlouhodobě končí na posledních místech.
  • Využití nových příležitostí a současných fenoménů, jako je sdílená ekonomika, kterou ztělesňuje například americká společnost Uber, která umožňuje každému, kdo vlastní auto, přivydělat si jako řidič.

Klíčové bude prý také posílit dialog státu s firmami, které jsou základním stavebním kamenem rozvoje digitální ekonomiky.

Posledním tématem, které bude vyvolávat zřejmě nejvíc emocí, bude otázka, jak se postavit ke všem těm zajímavým novinkám, které přicházejí – například ke sdílené ekonomice. Je otázka, jestli a jak chceme dokázat žít se službami, jako je vedle klasických taxislužeb Uber, nebo do jaké míry chceme lidem dovolit, aby pronajímali své byty, a turisté tak nebydleli jen v hotelích, popisuje současné dilema Tomáš Prouza.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).