Hlavní navigace

Tiviko: parádní televizní program pro každého

18. 2. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Sledování tradičního TV vysílání není právě v kurzu a počet diváků se zmenšuje a zmenšuje. Ovšem tahle aplikace zaznamenala více než 1,5 mil. stažení.

Aplikaci najdete na všech možných platformách. Základem je webový přístup přes stránky tiviko.com a software pro operační systém Android. Televizní program máte na těchto platformách k dispozici zdarma (a nejen na nich – placen je a bude pouze u chytrých televizorů) a vypisuje se na sedm dnů dopředu, i když jde vypsat i včerejší den. Bohužel pouze u webového přístupu a nikoli u druhé zkoušené platformy – systému Android, která se v praxi možnostmi navíc trochu liší.

Po registraci, kterou udělat můžete, ale nemusíte, získáte, resp. máte získat, obdobné chování (mj. seřazení kanálů) na spárovaných zařízeních, kterých v tomto okamžiku může být až pět, a také plné služby na měsíc zdarma.

Po zaplacení předplatného vám bude odbourána reklama a na chytrém televizoru (či více televizorech) budete mít k dispozici plné služby, jaké máte typicky u webového přístupu.

Přístup přes web

Najdete ho na webové adrese tiviko.com. Pokud zapíšete tiviko.cz, budete na ni přesměrováni. Obslužné menu je k dispozici pro sedm jazyků, což se kupodivu mění dole na stránce, nikoli vpravo nahoře, jak je zvykem. A když jsme u spodní lišty, na ní najdete přístup na Facebook. Twitterový účet či MojeID podporovány nejsou a to druhé by se pro přihlašování určitě hodilo.

Na horní liště najdete jednak filtr pro jednotlivé typy pořadů (Film, Seriál, Pořady pro děti apod.), vše správně seřazené abecedně, výběr času a data a také vstup do třídění kanálů a jejich výběr podle jednotlivých jazyků. Zobrazit si tak můžete nechat televizní program pro kanály „České a slovenské“, německé („Deutsch“) či třeba anglické („English“) a dokonce i švédské („Svenska“). Můžete navolit kteroukoli skupinu zvlášť, vybrat si jich víc nebo všechny. Počet televizních kanálů na stránce je závislý na úhlopříčce monitoru, resp. jeho rozlišení, a platí to i pro počet vertikálně zobrazených pořadů.

Excelentně je uděláno označení kanálů v jednotlivých sloupcích, takže když rolujete po programu směrem dolů, stále vidíte, který sloupec patří kterému televiznímu kanálu, protože jejich názvy „plují“ s vámi.

Seriály najdete ve stejnojmenné volbě, ale při přístupu přes web nešly seřadit ani podle abecedy (Tiviko to už ale hbitě opravilo… :) a zatím ani nejdou vypsat bez výrazných obrázkových náhledů, tedy např. řádkově, takže je výsledek hodně nepřehledný. Jejich vyhledávání v televizních programech ale povětšinou funguje rozumně, takže můžete zjistit, zda je někde dávají či nikoli. U aplikace pro Android kupodivu už abecedně seřazeny byly.
Autor: Bohumil Herwig

Seriály najdete ve stejnojmenné volbě, ale při přístupu přes web nešly seřadit ani podle abecedy (Tiviko to už ale hbitě opravilo) a zatím ani nejdou vypsat bez výrazných obrázkových náhledů, tedy např. řádkově, takže je výsledek hodně nepřehledný. Jejich vyhledávání v televizních programech ale povětšinou funguje rozumně, takže můžete zjistit, zda je někde dávají či nikoli. U aplikace pro Android kupodivu už abecedně seřazeny byly.

V programu můžete i vyhledávat, ovšem pouze v rámci sedmi zveřejněných dnů. Pořady ze včerejšího dne, které se zde také objevovaly (u Androidu už nikoli) se mi nevyhledaly, což je vidět v galerii výše při vyhledávání pořadu „Divoká minulost Evropy“.

Vyhledává se bez nabodeníček – pokud je zadáte, ve výpisu je uvidíte bez nich, což je rovněž vidět v galerii.

Jakoby vedle Televizního programu stojí volba „Seriály“, kterou jsem úplně nepochopil. Najdete v ní – bez ladu a skladu, tj. zcela nesetříděně (po mé připomínce je to už opraveno, tj. setříděno abecedně) – nejrůznější seriály, a to i zcela atypické jako „Kenp? denki Berserk“, které si pak můžete nechat v TV programu i vyhledat. Někdy tam ale vůbec nejsou, jako například ten jmenovaný, nebo se vypíše „milion“ položek. To když dáte vyhledat „The Newsroom“.

U tohoto vynikajícího seriálu se totiž vyhledá pouze „Newsroom“, takže vyjede i pořad na ČT24 či CNN. Tohle by určitě opravit chtělo.

Tipnul bych si, že se u volby Seriály zřejmě zatím jedná o poloprovoz a přimlouval bych se proto i za možnost nějaké filtrace a zobrazení ve zjednodušeném výpisu tak, aby se zlepšila orientace. Ta je totiž momentálně v podstatě nulová.

Aplikace pro Android

Volbu Seriály najdete i zde a jsou taktéž setříděné, byť opět s nadmíru rozměrnými obrázkovými náhledy. Možnost vypsat je s náhledy menšími, nebo dokonce čistě řádkově, chybí.

Aplikaci jsem zkoušel na phabletu (telefono-tablet, phoblet) LG Flex a běžela jako po másle. Problémy nebyly ani s načítáním televizního programu, ani s horizontálním a vertikálním posunem po programu, což se nyní dělá veskrze jednoduše prostým pohybem prstu.

Vše se na mobilu chovalo obdobně jako u webového přístupu, jen není možné v programu vylistovat včerejší den a je poněkud složité se odhlásit a zase přihlásit. Příslušnou volbu najdete až v nastavení.

Jinak je i zde možné zadat si tzv. hlídané programy, tj. ty, na které si přejete upozornit, vypsat program pro jednu stanici nebo pro všechny, anebo sáhnout po volbě „Právě hrají“. Ta poskytne okamžitý přehled, i když ten máte výborně dělaný i v tzv. řádkovém výpisu à la klasické EPG v televizoru.

Ve všech výpisech je přehlednost perfektní a pohyb po TV programu bezproblémový. Narazil jsem ale na potíž se synchronizací účtu s mobilním telefonem. Zatímco jsem si na webu setřídil televizní kanály podle svého (a správně se mi tam také zobrazovaly), u telefonu se mi to nedařilo. Nikdy se mi tedy po přihlášení nepodařilo synchronizovat můj uživatelský účet natolik, aby se mi TV stanice setřídily i zde.

Zkoušel jsem se na obou zařízeních, tj. na ultrabooku Acer Aspire S3 s Windows 8.1 a na LG Flex s Google Android 4.2, odhlásit a přihlásit několikrát po sobě. Na mobilu jsem pak spouštěl tzv. ruční synchronizaci, ale nic. Tiviko o problému ví, takže doufejme, že se vše rychle vyřeší.

Celkově vzato

Tiviko nabízí to, co nikdo jiný. Výtečnou a hlavně přehlednou grafiku, rozumnou rychlost práce se stránkou (s aplikací), a to i na pomalejších zařízeních, a nabízí i něco navíc. Příjemné programové tipy a dnes oblíbené „trailery“, neboli krásně česky řečeno „videoukázky“. Pro mě je ale nejcennější především přehlednost a možnost – po přihlášení – mít na všech zařízeních stejné nastavení a možnost jejich správy. To druhé se mi ale zatím nevede úplně, protože po setřídění na webu kanály v aplikaci zůstaly tak, jak byly původně.

Toho, co mi chybí, je málo. Předně to, co vytýkám všem internetovým televizním programům, které jsem kdy viděl, přičemž abstrahuji od toho, že i já jsem si tím kdysi slušně přivydělával, protože jsem v Československu s poskytováním televizních programů satelitních TV vlastně začínal (ještě se dvěma kolegy, ale to byl ještě jen „papír“). Chybí mi tlačítko „Co dávají v osm“, abych nemusel zbytečně webovou stránkou listovat, a možná by se také hodilo tlačítko „Zpět nahoru“ pro vyjetí na horní lištu. Jako dobrá myšlenka mi rovněž připadá i tlačítko pro automatický boční posun (spíše skok) po stanicích, abych nemusel najíždět dolů na horizontální lištu webového prohlížeče nebo se pohybovat třeba pomocí zachycení stránky kurzorem myši, což u notebooku a dotykové destičky nemusí být někdy zcela snadné.

U Androidu to máte jednodušší, protože tam se jen stačí dotknout obrazovky prstem a posunout ji v horizontálním nebo vertikálním směru. Ovládání je tak v podstatě obdobné a předpokládám, že to bude platit například i u aplikací pro Windows 8 či Windows Phone.

Pokud jde o řazení pořadů v sekci seriály, Tiviko ho už operativně změnilo na abecední, a uvažuje i nad zavedením navigace pomocí počátečních písmen. Na to se dá říci jedině: „Bravo!“

Osobně bych ale nejvíce ocenil výpis alespoň o dva dny nazpět, což se hodí nejen při návratu z víkendu (ideální by byl měsíc), a tato funkce by klidně mohla být dostupná až po registraci. V tomto případě bych ji velice rád postoupil. V jednom okamžiku jsem si také všiml neaktualizovaného rozšířeného popisu k pořadu. Tuším, že to byl Hyde Park nebo Historie.cz, kde chyběl host a další informace, a přitom v EPG už byly.

To jsou ale jen maličkosti, které jdou snadno napravit. Důležité je, že základ je vynikající a použitelnost, resp. funkčnost už teď vysoká. A že k dotažení toho mnoho nezbývá.

Zatím nejasná je situace kolem chystaných aplikací pro chytré televizory, kde se v řadě případů zjevně pracuje na verzích pro widgety, které ale v podstatě minulým rokem v televizorech skončily. Nyní totiž u všech uvažovaných značek nastupují unixové operační systémy. V tomto ohledu se ale vše ještě může změnit.

BRAND24

Hodnocení

pro: perfektní grafika a přehlednost, výborné vyhledávání (dotáhnout ještě ale potřebuje u volby Seriály), spousta podporovaných platforem, solidní ovládání, celkově vzato výborná funkčnost, ale…

proti: …TV program nejde vypsat zpětně, a to ani po registraci (jde pouze jeden den a jen na webu), chybí mi tlačítko pro okamžité sjetí na program ve 20.00, možnosti jsou – u dvou zkoušených platforem – místy poněkud rozdílné a nesjednocené

Používáte nějaký televizní program? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).