Hlavní navigace

Thomson THS813: malý satelitní přijímač s integrovanou čtečkou Irdeto

5. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Thomson THS813 je certifikovaný Skylink Ready HD satelitní přijímač s jednou čtečkou Irdeto a funkcí Fast Scan.

Funkce Fast Scan Table (FST) pro Skylink umožňuje nainstalovat kompletní programový balík vybrané země během několika sekund a udržovat seznam kanálů automaticky aktuální. Je to další z přijímačů, o který se víceméně nemusíte starat. Případné změny na transpondérech sleduje a aktualizuje za vás. Úsporu energie zajistí automatické přepnutí do pohotovostního režimu po nastavitelné době nebo záznamu nastaveném časovačem.

Přední panel

Na předním panelu odleva je tlačítko StandBy/On pro zapnutí přijímače nebo jeho přepnutí do pohotovostního režimu, dále oranžový numerický čtyřmístný LED displej, který zobrazuje číslo kanálu, stránku videotextu nebo režimy PVR a další stavy. Ve Standby zobrazuje přesný čas. V prostoru displeje je i IR snímač pro příjem povelů dálkového ovladače, LED indikátor – ZELENÁ indikuje, že je přijímač zapnutý, střídající se ZELENÁ a ČERVENÁ indikuje, že se přijímač připravuje na přechod do režimu hlubokého spánku a ČERVENÁ indikuje, že přijímač se nachází v režimu hlubokého spánku. Do hlubokého spánku se přijímač z pohotovostního režimu přepne automaticky až po pěti minutách. Během pohotovostního režimu přijímač umožňuje rychlé okamžité zapnutí, probuzení z režimu hlubokého spánku trvá přibližně 1 minutu.

Dále je zde slot pro Smart kartu zajišťující správný příjem požadovaného programového balíku. Čtečka karet Smartcard podporuje karty Skylink Standard HD M7 (499 Kč), Skylink Výměna M7 (389 Kč), Skylink ICE, T-Mobile a FreeSat. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů.

Pod slotem pro kartu je jeden port USB (napájení 5V/1A) pro připojení vašeho paměťového USB zařízení, který je chráněn gumovou krytkou. Umožňuje záznam TV programů, přehrávání multimediálních souborů i aktualizaci softwaru přijímače.
Vnější rozměry přijímače jsou: (Š x H x V) v mm: 190×170×45.

Zadní panel

Odleva na zadním panelu je SAT in – připojení k LNB satelitní antény pro příjem signálu satelitního vysílání (napájení LNB: 13/18 V DC (± 1V), max 350 mA, ochrana proti přetížení), SAT Out – průchozí smyčka pro předání satelitního signálu do dalšího přijímače, COAXIAL S/PDIF – audio optický digitální výstup pro připojení k zesilovači nebo domácímu kinu (Dolby® Digital Plus(4), HDMi – pro připojení ke vstupu HDMI vašeho televizoru pomocí kvalitního HDMI kabelu, TV SCART – pro připojení vašeho televizoru pomocí SCART kabelu, IR – pro možné připojení IR externího čidla (volitelné příslušenství). Externí čidlo si můžeme přikoupit v případě, že chceme schovat přijímač za televizor. Kolébkový vypínač napájení – pro zapnutí (ON) nebo vypnutí (OFF) napájení vašeho přijímače. DC POWER – pro připojení k originálnímu dodávanému síťovému napájecímu adaptéru. Maximální příkon přijímače je 24 Wattů, průměrně 7 Wattů. V pohotovostním režimu 0,72 Wattů.

Dálkové ovládání

Černé lesklé dálkové ovládání vajíčkového tvaru má rozměry 212×50×25mm. Disponuje 49 gumovými tlačítky. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Tlačítka jsou dobře rozmístěna. Přepínání programů je s delší prodlevou cca 2,5 vteřiny.

Síťový napáječ

Externí síťový napáječ má dostatečně dlouhý kabel. Napájecí napětí: AC 100 – 240V AC 50/60 Hz, vstupní napětí: DC 12 V, 2.0 A.

Instalace

Hlavní Menu přijímače se skládá z pěti obrazovek.

Automatická aktualizace kanálů, podpora nastavení při první instalaci, HDMI výstup, nastavení přijímače lze zálohovat na USB.

Zde je základní nastavení a v něm i podpora vícejazyčných titulků, výběr zvukové stopy, rozlišení obrazu, průhlednost apod.

Nastavení antény – výběr LNB

Okno vyhledávání TP na zvoleném satelitu

LNB napájení a polarizace: Vertical +13/+14V, Horizontal +18/+19V (Max 500mA),
tónový přepínač LNB 22 kHz, DiSEqC: 1.0,1.2, GOTO X, demodulace 8PSK, QPSK, vstupní přenosová rychlost od 2Mb/s do 45Mb/s, FEC dekóder 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8, 1/4, 1/3, 2/5, 3/5, 4/5, 8/9, 9/10 a AUTO

Funkce Fast Scan Table (FST) použijete pro instalaci kompletního programového balíku a pro automatickou (FST) aktualizaci kanálů pro udržování seznamu kanálů v aktuálním stavu. Ulehčí to výběr pro rychlé a velice jednoduché ladění SK/CZ programů.

Průběh ladění příslušného satelitu. Paměťová kapacita přijímače pro uložení do paměti je 4000 televizních a rozhlasových kanálů.

PVR a multimedia

Na tomto screenshots je okno a menu záznamů pořízených přijímačem. Ukládají se zde také záznamy funkce časového posunu TimeShift (pozastavení živého TV vysílání s pozdějším sledováním). Uložené soubory lze mazat nebo uzamknout. Lze zde také formátovat disk a smazat všechny uložené záznamy.

Záznamy je možno v přijímači přejmenovat i třídit. Mimo přijímač je nelze přehrávat, ani editovat. Pokud potřebujeme vyjmout externí USB úložiště z portu na předním panelu, musíme je v tomto Menu vypnout.

Ve Správci TV kanálů je možné uložené kanály mazat, vytvářet až 6 seznamů oblíbených kanálů pro televizi a 2 pro rozhlasové stanice, přesouvat i zamykat (funkce rodičovského zámku nastavitelná pro jednotlivé kanály nebo pro menu a řízení úrovně ochrany).

Elektronický TV programový průvodce (EPG) zobrazuje informace o vysílání a program na sedm dnů dopředu. Můžeme zde rezervovat časovače a jejich úpravu přímo v EPG, Programování umožňuje zadat události pro dny / týdny / pracovní dny / víkendy a záznam.

Seznam všech uložených kanálů.

Informační lištu lze rozšířit o podrobné informace zvoleného programu

V Menu můžeme nastavit poměr stran na 4:3 a 16:9, Pan and Scan, Letterbox, nebo kombinovaný. Rozlišení obrazu: 576p, 720p, 1080i, 1080p.

Poznatky z provozu

Přijímač má certifikaci od Skylinku, a tak nejsou problémy s použitím karet našich poskytovatelů. Je zde automatické a ruční vyhledávání kódovaných, nekódovaných (FTA), TV a nebo rozhlasových kanálů, přijímač vybere a nainstaluje také seznam kanálů pro Českou a Slovenskou republiku, pokud si tuto variantu v Menu navolíte. Můžete přidávat satelitní pozice i ručně měnit a zadávat nové TP. Bez problémů je zobrazován Teletext. Vícejazyčné DVB titulky a podpora zvukové stopy lze nastavit pro každý kanál. Můžeme si také zálohovat nastavení přijímače na USB.
Aktualizace softwaru je možná přes satelit (OTA), nebo pomocí externího paměťového USB. Přijímač při testu pracoval bez závad.
Postrádám u tohoto přijímače funkci PIP a hybridní televizi HbbTV. Přepínání kanálů je pomalejší, než u jiných přijímačů.
Hmotnost: přijímače bez externího napájecího zdroje je 0,59 kg.

Soubory ke stažení:

Manuál v češtině: http://www.tvdigitalne.cz/fi­les/1607/THS813_UM_CZ.pdf

Přijímač zapůjčil:

IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/thomson-ths813.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Cena 2 190 Kč včetně DPH

Balení obsahuje:

BRAND24

• Přijímač Thomson THS813
• Dálkové ovládání
• Externí síťový napáječ
• 2 x AAA baterie
• Manuál v češtině, slovenštině a angličtině

Foto a screenshots autor s použitím několika oficiálních fotografií

Jak hodnotíte neustálé změny na transpondérech (satelitních kmitočtech)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).