Hlavní navigace

Test DVB-T2 v Praze bude pokračovat, od ledna 2014 na něj naváže vysílání ve 4K

11. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

České Radiokomunikace otestují placenou digitální televizi v Ultra HD rozlišení, která je čtyřikrát kvalitnější než formát HDTV

Prodloužení stávajícího testu zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) dosáhly České Radiokomunikace. Od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) získaly oprávnění na další půlrok experimentování z pražského vysílače Žižkov. Od ledna příštího roku by v jeho rámci chtěly otestovat kódované vysílání v rozlišení 4K, které má čtyřikrát vyšší kvalitu než aktuálně testovaná HDTV. Agentuře ČTK to řekl nový generální ředitel Českých Radiokomunikací Michal Čupa.

K TÉMATU: Regionální sítě Českých Radiokomunikací vyzkouší HbbTV, HDTV a Pay TV

Vysílání ve 4K má být určeno pro kódované placené služby, zatím však není jasné, zda o něj provozovatelé televizí projeví zájem. Firma má dlouhodobě problém získat klienty pro vysílání v klasickém HD rozlišení, ani po dvou letech s nimi nenalezla shodu na obchodním modelu. Nyní se České Radiokomunikace snaží s ČTÚ vyjednat zrušení časového omezení pro test DVB-T2, podle kterého mohly v tomto standardu denně vysílat jen do 17 hodin. Bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák tak podle svých slov chtěl zabránit situaci, kdy by si na testovací vysílání zvykl větší počet diváků a firma by jimi potom argumentovala při žádosti o kmitočty pro řádné vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Má smysl u nás zavádět placenou pozemní televizi? Rozhodně ano

UX DAy - tip 2

„Přechod na DVB-T2 ze stávajícího digitálního terestrického vysílání by neměl znamenat jen technologickou migraci, ale zcela novou diváckou zkušenost,“ řekl Čupa agentuře ČTK. „Během následujících tří let budeme svědky dramatického odlišení od toho, na co jsme byli v televizním vysílání zvyklí předchozích šedesát let.” Firma proto v uplynulých měsících požádala o nové vysílací kmitočty v Praze a dalších větších městech. Kromě dvou celoplošných multiplexů DVB-T se chystá jen v české metropoli zprovoznit další dvě pozemní televizní sítě.

Chystané testy placené televize v pozemním vysílání potvrdil už na červnové konferenci Digimedia 2013 manažer pro rozvoj služeb a strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. Zástupce generálního ředitele Martin Gebauer v dubnovém rozhovoru pro server DigiZone.cz řekl, že se firma připravuje na poskytování placené televize: “O placených kanálech stále mluvíme, dokonce pro ně připravujeme byznys model. Intenzivně jednáme s několika subjekty z oblasti placené televize, ale v této chvíli je to blokováno otázkou kmitočtových přídělů pro DVB-T2.”

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).