Hlavní navigace

Televizory Sony Bravia 2013: špičková výbava už pomalu od základu a 4K

25. 3. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Sony si pro letošní rok vzalo za své tři cíle: propojení a kvalitu obrazu a zvuku. V tom prvním mu má pomoci například i technologie NFC.

Některé „lepší“ televizory zaujmou novým minimalistickým designem zvaným „Sense of Quartz“ a také bočními reproduktory. Upoutají i nové podstavce, například kruhové u W8 či zcela unikátní u vrcholové řady KD-84X9005 pracující s rozlišením 4×, tedy výrazně vyšším než Full HD. Tento model byl uveden koncem minulého roku a následovat ho letos budou další, s menšími úhlopříčkami, stejným rozlišením a výrazně nižší cenou.

Novinkou je i obrazovka „Triluminos Color“ se širší barevnou paletou a firma vyrukovala i s rozsáhlejší podporou mobilních zařízení, ať už bezdrátovou či drátovou přes napojení MHL. V tomto případě jde o redukci z Micro USB na HDMI, takže se zařízení dá napojit na běžný plochý televizor, i když podle všeho bude zapotřebí speciální, napájený kabel.

Základní vize televizorů Sony pro rok 2013 

  • Podpora nových technologií: 4K (ultra vysoké rozlišení), obrazovka „Triluminos Color“, napojení chytrých zařízení přes MHL, komunikace na velmi krátké vzdálenosti (NFC), TV SideView, reproduktory s magnetickou tekutinou.
  • Oficiálně není nic známo o zabudování tunerů DVB-T2 (předpokládá se, že budou od řady W6 výše).
  • Bez informací jsme o zabudování dvou tunerů, se kterými letos přišly Panasonic a Samsung.
  • Znatelně větší příklon k pasivnímu prostorovému obrazu.
  • Černá i stříbrná provedení – konečně jich bude mít Sony podstatně více než v minulosti a vrací se tak k barvě oblíbené u svých špičkových CRT televizorů. Stříbrnou najdete u W6, W8 bude v broušeném hliníku.
  • Vylepšená multimédia – více podporovaných formátů a kodeků.
  • Přepracované menu, u něhož ubyla jedna úroveň, takže ovládání by mělo být snazší a vstřícnější.
  • Nová aplikace TV SideView představuje výrazné rozšíření stávajícího softwaru Media Remote pro Android a iOS a měla by být částečně zpětně kompatibilní. Je už ke stažení, nicméně na Google Play k jejímu nalezení nestačilo napsat „Sony“, nýbrž se muselo vypsat „TV SideView“.
  • K vyspělým televizorům budou dodávány dva ovladače – jeden klasický, druhý s podporou komunikace přes NFC. Jakmile se chytrým telefonem dotknete ovladače, během okamžiku na něm budete mít k dispozici zrcadlo obrazovky televizoru.
  • Výraznější podpora videopůjčovny TopFun – nyní ji budou mít všechny chytré televizory.

Foto: Sony

Na fotografii vidíte nejen od prosince prodávanou novinku Bravia KD-84X9005, ale i porovnání rozlišení Full HD s nastupujícím 4K

Klíčové technologie

Bráno pochopitelně obecně, a nikoli jen za domácí trh, jde o následující:

  • 4K – další generace vysokého rozlišení nabízí zhruba 4× více obrazových bodů než Full HD (8,3 mil. oproti 2,1 mil. pixelů).
  • „Triluminos Color“ má nabídnout upravené podsvícení a zejména širší barevnou paletu s přirozenou pleťovou barvou a důrazem na detaily v hůře zobrazitelných barvách (zelená, červená…). Rozšíření barev má prý ale fungovat na všechny barvy, i když Sony k tomuto systému zatím nesdělilo žádné podrobnosti.

Zdroj: Sony

Napojení tabletu či telefonu přes systém MHL (na straně zařízení je Micro USB, na straně televizoru HDMI) dovoluje jeho následné řízení přes dálkový ovladač televizoru Sony.

  • Podpora MHL (Mobile High-Definition Link) – „mobilní vysokorychlostní propojení“ je určené zejména pro napojení chytrých zařízení typu mobilní telefon a tablet na televizor. Zakoupí se speciální kabel a na jedné straně se připojí do Micro USB, na straně druhé do HDMI televizoru. Výsledkem je, že odpovídající televizor Sony má přes chytré zařízení přístup na internet, jdou z něj pouštět multimédia, včetně např. Youtube. Vše se navíc dá řídit přes dálkový ovladač televizoru.
  • Technologie NFC (Nier Field Communication), tedy komunikace na krátké vzdálenosti, nevyžaduje párování zařízení ani manuální nastavování. Stačí jen, když se přiblížíte na typicky max. 4 cm, nebo se obě zařízení vzájemně dotknou. Následně můžete na obrazovce televizoru sledovat třeba fotografie. NFC je podporováno od řady W8 výše.

Zdroj: Sony

Funkce TV SideView nabízí řadu funkcí, jako programová nabídka, nahrávání či sdílení pořadu s přáteli. Umí ale také vyhledat podobné pořady. K dispozici je i program pro chytré zařízení, který je nadstavbou známého ovladače Media Remote, který je stále ke stažení např. na Google Play. Bude ovšem fungovat pouze s vybranými modely televizorů či např. BD přehrávačů. Samotný Media Remote pak zřejmě zasáhne podstatně větší okruh.

  • TV SideView – představuje několik věcí v jednom. Jde aplikaci zahrnující televizní program, resp. programový průvodce, hlasové vyhledávání všude možně, včetně DLNA. Jde ale i o nahrávání pořadů, resp. jejich správu a sdílení obsahu v rámci sociálních sítí. K dispozici je už i stejnojmenný program pro operační systémy Android či iOS (viz dále). TV SideView by mělo by být částečně zpětně kompatibilní se staršími televizory Sony, např. i s dva roky starou EX320. Výrobce mluví přístrojích s označením končícím na 20 či 50 u nichž může plně nahradit aplikaci Media Remote, resp. podstatně rozšířit její funkce.
  • Magnetic Fluid Speaker – magnetická tekutina uvnitř reproduktoru má zajistit jeho vyšší citlivost a snížit konstrukční hloubku, což se právě u televizorů dosti hodí. Tyto reproduktory najdete v řadě X9.

Foto: Sony

Jemnosti se meze zjevně nekladou – detail rámu řady W9

Sázka na LCD

Řad je stejně jako loni pět a takováto redukce zjevně přináší užitek. Všechny mají podsvícení LED diodami, drtivá většina je má pak umístěna v rámu, pouze základní řada R4 je tzv. Direct LED, tedy s plošným podsvícením umístěným za obrazovkou.

Startovní modelovou řadou je – vedle R4 – i W6 představující základní „chytrý televizor" (Smart TV). Jeho dodatečné funkce jsou ovšem na překvapivě vysoké úrovni k čemuž se dostaneme záhy.

Středem nabídky jsou W6 a W8, přičemž v druhém případě jde už o 3D televizor s pasivním systémem. To aktivní najde u špičkové W9 i když jeden model (165 cm) je pasivní. Pasivní 3D nabídne i špičková X9, která se ovšem svým rozlišením zcela vymyká z běžných Full HD televizorů, a jak vidíte, Sony je další z výrobců, kteří se více přiklánějí k pasivnímu prostorovému obrazu.

Televizory Sony pro rok 2013 – LCD
Modelová řada R4 W6 W8 W9 X9
Charakteristika základní model, přímé plošné podsvícení,  HD Ready i Full HD, začíná podpora MHL startuje „chytrý televizor“, LED podsvícení v rámu, virtuální zvuk, podpora Skype, otevřený webový prohlížeč, zabudované WiFi; odtud vše Full HD (s výjimkou X9) střední třída; začíná 3D a podpora komunikace NFC jediná řada s aktivním 3D (s výjimkou 165 cm), startuje obrazovka „Triluminos Color“; končí Full HD nejvyšší řada, exkluzivní rozlišení 4K, zatím uvedena KD-84X9005
Cena např. 13.999 Kč (KDL-40R470, 102 cm) zatím neznáma zatím neznáma zatím neznáma 629.999 Kč (KD-84X9005)
3D ne ne ano (pasivní) ano, aktivní (165 cm pasivní) ano, pasivní
TV SideView, zrcadlení obrazovky (Screen Mirroring) ne ano ano ano ano
Dodávané úhlopříčky 81 cm (32"), 102 cm (40"), 117 cm (46") 61 cm (24"), 81 cm (32"), 107 cm (42") 107 cm (42"), 119 cm (47"), 140 cm (55") 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55"), 165 cm (65") 140 cm (55"), 165 cm (65"); KD-84X9005: 214 cm (84")
Obrazovka LCD, podsvícení LED (plošné – Direct LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů; 81 cm: HD Ready, 1 366×768 bodů LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD (panel Triluminos), podsvícení LED (v rámu – Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD (panel Triluminos), podsvícení LED (v rámu – Edge LED); 4K, 3 840×2 160 bodů
Tuner DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C; vybrané modely: DVB-S/S2 a DVB-T2 DVB-T, DVB-C; vybrané modely: DVB-S/S2 a DVB-T2 DVB-T, DVB-C; vybrané modely: DVB-S/S2 a DVB-T2 DVB-T, DVB-C; vybrané modely: DVB-S/S2 a DVB-T2; KD-84X9005: vše
Dva tunery ne ne zatím neznámo zatím neznámo zatím neznámo; KD-84X9005 nikoli
Ethernet (LAN); zabudovaná Wi-Fi; Wi-Fi Direct ne ano ano ano ano
Podpora MHL ano ano ano ano ano
Udávaná spotřeba např. 102 cm (KDL-40R47): 61 W, roční spotřeba 89 kWh, energetická třída A např. 107 cm (KDL-42W65): 50 W, roční spotřeba 69 kWh, energetická třída A+ např. 119 cm (KDL-47W80): 66 W, roční spotřeba 92 kWh, energetická třída A+ např. 140 cm (KDL-55W905): 78 W, roční spotřeba 108 kWh, energetická třída A+ zatím neznámo; KD-84X9005: 360 W, roční spotřeba 499 kWh, energetická třída B

Pokud jde o nahrávání. chybí zatím informace, nicméně loni jím byly vybaveny všechny chytré televizory Sony, takže lze předpokládat, že letos tomu snad nebude jinak. Nicméně, jak říkám, není to potvrzené.

Zcela nic se pak neví o tom, kde budou zabudovány tunery DVB-T2. Podle zastoupení Sony se však dá předpokládat, že budou ve vybraných modelech od řady W6 výše. Zcela bez informací jsme u možného zabudování dvou tunerů se kterými letos přišly Panasonic a Samsung. Jak to bude u Sony, uvidíme za pár měsíců a protože v tomto případě jde o vrcholové řady, nejspíše až někdy v dubnu či květnu. A tím jsme se dostali k dostupnosti jednotlivých řad. Uvedení se povětšinou očekává v dubnu (R4, W6, W8), v květnu přijde W9 (s výjimkou 102 cm, která má dorazit v červnu) a v červenci bude uvedeno rozšíření vrcholové řady X9 (mluví se ale i o září), tedy další dvě úhlopříčky. Nejspíše v srpnu vše završí nejmenší, 61 cm (24") televizor z řady W6.


Foto: Sony

Foto: Sony

Obě řady, tedy R4 a W6 používají zajímavý „drátový“ podstavec z boku mající tvar trojúhelníku. (Nahoře R4, dole W6.)

Základ jménem R4 a W6

Drtivá většina LCD televizorů nabízí podsvícení v rámu a jedinou výjimkou je právě základní řada R4, která sází na přímé, tzv. plošné podsvícení zvané Direct LED. Tato řada je také jako jediná s kombinovaným rozlišením a některé modely jsou v HD Ready, jiné ve Full HD. Základním standardem pro audio, je Dolby Digital, vyšší modely už ale nabízejí firemní S-Force. R4 také podporuje připojení přes MHL stejně, jako všechny ostatní. A ceny? U R4 jsou už známé, takže 81 cm (32") přijde na 9.999 Kč (KDL-32R420), 102 cm (40") na 13.999 Kč (KDL-40R470) a 117 cm (46") na 19.999 Kč (KDL-46R470).

Znatelná vylepšení zaznamenáte u základní „chytré“ řady W6 pracující už ovšem s podsvícením v rámu (Edge LED) a rozlišením Full HD, tedy s 1920×1080 body. I u ní je totiž podporováno například telefonování přes Skype s dokoupitelným příslušenstvím, virtuální zvuk přes systém S-Force (s basreflexem) a začíná tu i podpora přístupu přes DLNA. Nechybí ani webový prohlížeč, který mají všechny „chytré televizory“ Sony a startuje tu i tzv. Screen Mirroring, tedy zrcadlení obrazovky. Jde tak kdykoli zdvojit obraz z televizoru a druhý si nechat ukázat třeba na tabletu.

W6 je také jediná, která nabídne menší úhlopříčku než 81 cm. Jak je vidět z tabulky, Sony (u nás) v podstatě zrušilo cokoli menšího než 81 cm a základní úhlopříčkou je nyní zjevně 107 cm (42").

R4 bude provedena v černé s matným kovovým a pevným stojanem. W6 naproti tomu v černé i stříbrné a s tenkým rámečkem a zřejmě také pevným stojanem.


Foto: Sony

W8 i W9 mají stejný kruhový a v rámci trhu zatím naprosto unikátní podstavec. Rámečky jsou úzké ve všech letošních řadách (jistou výjimkou je R4).

W8 a W9: prostorový střed

S W8 startuje prostorový obraz (3D), podpora komunikace přes NFC, zajímavý kruhový podstavec a zabudováno je také podstatně více přípojných míst (např. 4× HDMI). Zvuk „tvrdí“ nejspíše basreflex (u W9 možná i skutečný basový reproduktor) a W8 je také poslední, kde najdeme klasickou LCD obrazovku. W9 už totiž používá panel typu „Triluminos Color“ s upraveným podsvícením (mluví se o modrých LED) a nabízí zejména širší barevný gamut. Sony ale k tomuto systému nesdělilo žádné podrobnosti. Podporovat tuto technologii budou i nové fotoaparáty a kamery s čipem Exmor.

W8 bude ke koupi v černé, nebo ve verzi s broušeným hliníkem (tedy v podstatě šedivé), vždy s otočným stojanem. W9 naproti tomu přichází v tmavá v barvě mořské vlny, nebo chcete-li lomu tmavšího skla, a v podobné barvě mají být k mání i BD přehrávače či domácí kina.


Foto: Sony

Foto: Sony

Sony Bravia KD-84X9005 je televizor s úhlopříčkou plných 214 cm a rozlišením 3 840×2 160 bodů, tedy podstatně vyšším než u Full HD. Přijde na 629.999 Kč, ale na podzim mají přijít menší a výrazně levnější modely s úhlopříčkami 140 cm (55"), resp. 165 cm (65").

X9, aneb Obraz na čtvrtou

Uvedení a dokonce i prodej televizorů s ultravysokým rozlišením označovaným jako 4K (někdy též UHD) se množí a množí. Několik jich je už v prodeji i na českém trhu. Platí to i o Sony Bravia KD-84X9005 s úhlopříčkou 214 cm, pasivním 3D a panelem o rozlišení 3840×2160 bodů, který už na trhu je (629.999 Kč). Mimochodem, zvuk zajišťuje systém deseti reproduktorů umístěných po stranách obrazovky a technologie S-Force Front Surround určená k vytvoření virtuálního zvukového pole typu 5.1.


Foto: Sony

Foto: Sony

Jak vidíte, KDL-65X9 se 165 cm a rozlišením 4K vypadá zcela jinak, než nyní prodávaná Bravia KD-84X9005 s úhlopříčkou 214 cm patřící do stejné řady (viz foto výše). Reproduktory jsou nicméně stále na boku a není jich málo, takže zvukový výkon prý bude vpravdě impozantní. Povšimněte si i nového kruhového podstavce. Očekává se cena kolem 200, 250 000 Kč.

Zatímco rozlišení Full HD ve kterém je nyní provedena drtivá většina televizorů nejen na našem trhu, dává 2,1 mil. pixelů, Bravia KD-84X9005 (a další 4K televizory) nabízejí podstatně více – plných 8,3 mil. bodů, což je asi 4× více. Toto rozlišení budou mít i nové modely řady X9 s úhlopříčkami 140 cm (55"), resp. 165 cm (65") připravované zřejmě na červenec či září/říjen (názory se různí). Pracují se stejným rozlišením a pasivním 3D, mají zdokonalené podání mj. červené barvy a samozřejmě například i propojení s chytrým telefonem či tabletem přes NFC. A také poslední hit Sony – reproduktory s magnetickou kapalinou.

BRAND24

Díky technologii bezdrátového propojení NFC (viz výše) postačí jediný dotek chytrého zařízení nebo dálkového ovladače One-touch Remote, který bude dodáván jako druhý, a spojení je navázáno bez jakéhokoliv nastavování.

Sony vkládá v NFC značné naděje a naděje zjevně vkládá i ve výtečnou výbavu i základních modelů. Pokud se potvrdí zvěsti o nahrávání, bude mít například oproti Panasoniku náskok, ovšem zatím nulové informace o zabudování dvou tunerů nadšení poněkud srážejí. Vše ale objasní jarní měsíce (a kraj léta) tak, jak postupně budou přicházet nové a nové modely. Ty starší budou mít tradičně výprodejové ceny, a to je šance pro mnohé z vás. Tady už se ale nebavíme jen o Sony.

Co říkáte na 4K?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).